- pt lut 16, 2018 6:55 pm
Cześć wszystkim,
jestem tutaj nowy i mam nadzieję, że trafiłem na właściwe forum. Zajmuję się tematem wymiany zastawu, ponieważ znaleźliśmy nowy obiekt, a nasz bank zaproponował wczoraj wymianę zastawu. Zrozumiałem, że w przypadku wymiany zastawu hipoteka związana z dotychczasowym obiektem zostaje przeniesiona na nowy obiekt przy zachowaniu istniejących warunków. Ogólnie nasuwa mi się pytanie: czy samą księgową zmianą księgowa nie zakończy się sprawy? Jak więc sprzedający otrzymuje swoje pieniądze?
Konkretne sytuacja i propozycja banku:
Cena sprzedaży obecnego obiektu: 385 T€ (235 T€ obecnej sumy[url]kredytu[/url] i 150,0 T€ dochód ze sprzedaży)
Koszty ogólne nowego zakupu: 605 T€
- obecne[url]kredyty[/url] : 235 T€
= Do uregulowania 370 T€
Dlatego od ceny sprzedaży (czyli 385 T€) trzeba użyć tylko 370 T€. W zasadzie trzeba jedynie zaciągnąć[url]kredyt[/url] do czasu sprzedaży istniejącej nieruchomości, aż pieniądze z tytułu sprzedaży zostaną zaksięgowane.
Ta kalkulacja została przesłana przez bank e-mailem. Mój problem polega na tym, że nie rozumiem, jak sprzedający dostaje swoje pieniądze w tej kalkulacji?!? Ponieważ w przypadku wymiany zastawu nie płyną dodatkowe środki, czyli czy czegoś nie rozumiem. Czy ta kalkulacja się sprawdzi?
Dziękuję za ewentualne odpowiedzi i jestem ciekawy, co na nie usłyszę.
Pozdrowienia z Nadrenii!
Beißer
jestem tutaj nowy i mam nadzieję, że trafiłem na właściwe forum. Zajmuję się tematem wymiany zastawu, ponieważ znaleźliśmy nowy obiekt, a nasz bank zaproponował wczoraj wymianę zastawu. Zrozumiałem, że w przypadku wymiany zastawu hipoteka związana z dotychczasowym obiektem zostaje przeniesiona na nowy obiekt przy zachowaniu istniejących warunków. Ogólnie nasuwa mi się pytanie: czy samą księgową zmianą księgowa nie zakończy się sprawy? Jak więc sprzedający otrzymuje swoje pieniądze?
Konkretne sytuacja i propozycja banku:
Cena sprzedaży obecnego obiektu: 385 T€ (235 T€ obecnej sumy
Koszty ogólne nowego zakupu: 605 T€
- obecne
= Do uregulowania 370 T€
Dlatego od ceny sprzedaży (czyli 385 T€) trzeba użyć tylko 370 T€. W zasadzie trzeba jedynie zaciągnąć
Ta kalkulacja została przesłana przez bank e-mailem. Mój problem polega na tym, że nie rozumiem, jak sprzedający dostaje swoje pieniądze w tej kalkulacji?!? Ponieważ w przypadku wymiany zastawu nie płyną dodatkowe środki, czyli czy czegoś nie rozumiem. Czy ta kalkulacja się sprawdzi?
Dziękuję za ewentualne odpowiedzi i jestem ciekawy, co na nie usłyszę.
Pozdrowienia z Nadrenii!
Beißer