Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Prywatne zabezpieczenie emerytalne jest konieczne, ale jak to zrobić? Renta Rürup czy Riester, a może tradycyjne ubezpieczenie na życie?

Re: Czy chcesz kontynuować VBLextra prywatnie??

Napisany przez Floppp
Cześć wszystkim,
niestety nie mam zbyt dużo pojęcia o ubezpieczeniach emerytalnych i mam nadzieję, że otrzymam od was trochę rad.
Chodzi o to, że niedługo opuszczę sektor publiczny. Mój kontrakt (nauka) znowu dobiega końca. Planuję wyjechać za granicę i nie wiem, czy kiedykolwiek wrócę na uczelnię...
Teraz mam możliwość przystąpienia do prywatnej VBLextra po opuszczeniu.
Po prostu nie mam pojęcia, czy to ma sens.
Czy ktoś się na tym zna?
Jakie są korzyści w porównaniu z innymi rodzajami ubezpieczeń emerytalnych?
Nie bardzo rozumiem również system punktowy. Skąd mam wiedzieć, ile dostanę na koniec?
Jeśli teraz będę wpłacał 30 [url]euro[/url] miesięcznie przez kolejne 30 lat, ile w końcu dostanę?
(według formuły punktowej na stronie internetowej powinno to wyglądać tak: Składka 30 EUR / 1.200 EUR x 0,9 (współczynnik wiekowy) = 0,0225 punktów miesięcznie)
Po około 30 latach otrzymam około 8 punktów, czyli około 32 [url]euro[/url] emerytury. Czy to możliwe?
Dzięki i pozdrowienia

Napisany przez 2titan1981
Pytanie brzmi, co chcesz zrobić z 30€ miesięcznie na emeryturę? Co chcesz nimi zabezpieczyć?

Byłoby dobrze wiedzieć, czy zagraniczne świadczenia państwowe w ogóle będą dostępne, czy nie. I czy zamierzasz wrócić, czy nie.

Jeśli czegoś nie rozumiesz, dostawca powinien wytłumaczyć ci to w sposób zrozumiały.

Możesz zapytać VBL, co wyniknie z tych warunków za 30 lat. Bez punktów bonusowych i bez dodatków z tytułu zysków.

Następnie odliczyłbym inflację, aby zobaczyć, ile realnej siły nabywczej zostanie.

Napisany przez Floppp
co ma być tym zabezpieczone? cóż, to ma być dodatek do emerytury. A państwo nie przewiduje zbyt wielu środków dla mojego pokolenia..
Zagranica. to dobre pytanie. Moja rodzina jest rozproszona po różnych kontynentach. teraz zamierzam najpierw pojechać do Skandynawii. ale może się zdarzyć, że kiedyś będę mieszkać w Ameryce Południowej. albo może jednak w Niemczech. tego nikt nie wie.
Znasz produkt VBL? Czytałeś/łaś coś o jakimś oprocentowaniu? jeśli oni po prostu wypłacają mi to, co wpłacam. albo obliczają to na podstawie 4 [url]euro[/url] za punkt i nie uwzględniają inflacji ani niczego podobnego, to musi być coś złego.
Pozdrowienia

To właśnie jest pytanie. Czy VBL zapłaci w Ameryce Południowej, Skandynawii lub gdziekolwiek indziej, gdzie trafiłeś? Być może istnieją tam lepsze zabezpieczenia, itp.; to trzeba najpierw zobaczyć.

Znalazłem informacje na temat VBL:
https://www.vbl.de/de/versicherte/fr...onen_vblextra/

Oprocentowanie 0,25%. Inflacja na poziomie 2% jest dążeniem ze strony banku centralnego. Być może istnieją alternatywy, które byłyby lepsze dla twojego stylu życia.

Napisany przez Floppp
Dla mnie, nie mającego zbyt wielkiego pojęcia o finansach, to również nie brzmi zbyt dobrze.

To, o co tak naprawdę pytam, to czy ten produkt VBL ma jakieś zalety w porównaniu z innymi ubezpieczeniami?
Ponieważ można do niego dostać się wyłącznie jeśli się pracuje w służbie publicznej. Dlatego pomyślałem, że może być on w jakiś sposób atrakcyjniejszy/lukratywniejszy niż rzeczy oferowane na wolnym rynku - dlaczego w innym wypadku dostęp jest tak restrykcyjny?

Pozdrowienia

To wykracza poza moją wiedzę. Musiałbyś przeczytać umowy, aby dowiedzieć się, co dokładnie jest za nimi i czego dotyczą. Warto jednak choć trochę poznać się na umowach, zwłaszcza jeśli mają być ważne przez długi czas, trzeba wiedzieć, o co chodzi. W razie potrzeby warto skorzystać z pomocy profesjonalistów za opłatą.

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata