- sob lut 17, 2018 10:36 pm
Cześć wszystkim,
niestety nie mam zbyt dużo pojęcia o ubezpieczeniach emerytalnych i mam nadzieję, że otrzymam od was trochę rad.
Chodzi o to, że niedługo opuszczę sektor publiczny. Mój kontrakt (nauka) znowu dobiega końca. Planuję wyjechać za granicę i nie wiem, czy kiedykolwiek wrócę na uczelnię...
Teraz mam możliwość przystąpienia do prywatnej VBLextra po opuszczeniu.
Po prostu nie mam pojęcia, czy to ma sens.
Czy ktoś się na tym zna?
Jakie są korzyści w porównaniu z innymi rodzajami ubezpieczeń emerytalnych?
Nie bardzo rozumiem również system punktowy. Skąd mam wiedzieć, ile dostanę na koniec?
Jeśli teraz będę wpłacał 30[url]euro[/url] miesięcznie przez kolejne 30 lat, ile w końcu dostanę?
(według formuły punktowej na stronie internetowej powinno to wyglądać tak: Składka 30 EUR / 1.200 EUR x 0,9 (współczynnik wiekowy) = 0,0225 punktów miesięcznie)
Po około 30 latach otrzymam około 8 punktów, czyli około 32[url]euro[/url] emerytury. Czy to możliwe?
Dzięki i pozdrowienia
niestety nie mam zbyt dużo pojęcia o ubezpieczeniach emerytalnych i mam nadzieję, że otrzymam od was trochę rad.
Chodzi o to, że niedługo opuszczę sektor publiczny. Mój kontrakt (nauka) znowu dobiega końca. Planuję wyjechać za granicę i nie wiem, czy kiedykolwiek wrócę na uczelnię...
Teraz mam możliwość przystąpienia do prywatnej VBLextra po opuszczeniu.
Po prostu nie mam pojęcia, czy to ma sens.
Czy ktoś się na tym zna?
Jakie są korzyści w porównaniu z innymi rodzajami ubezpieczeń emerytalnych?
Nie bardzo rozumiem również system punktowy. Skąd mam wiedzieć, ile dostanę na koniec?
Jeśli teraz będę wpłacał 30
(według formuły punktowej na stronie internetowej powinno to wyglądać tak: Składka 30 EUR / 1.200 EUR x 0,9 (współczynnik wiekowy) = 0,0225 punktów miesięcznie)
Po około 30 latach otrzymam około 8 punktów, czyli około 32
Dzięki i pozdrowienia