- pt lut 23, 2018 10:20 am
Cześć drodzy użytkownicy forum,
Przeczytałem tu już wiele i szukałem, ale tego, o czym chcę wiedzieć, nie udało mi się znaleźć 1:1.
Oto sytuacja wyjściowa:
- Bez obciążeń działka budowlana należąca do nas (wartość ok. 70 000 €)
- Koszty poboczne nabycia z własnych środków już uregulowane
- Koszty planowania + zezwolenie na budowę opłacone z własnych środków
- Wartość majątku w giro/depot ok. 25 000 € (nie ma być wnoszona)
- Wspólne dochody netto ok. 5 000 €/miesiąc (ona pod koniec lat 20 lekarka w trakcie specjalizacji, umowa na 5 lat, on na początku lat 30 pracownik urzędu państwowego na czas nieokreślony)
- Małżeństwo, 1 dziecko
- brak zobowiązań/ bieżących[url]kredytów[/url]
Do sfinansowania:
- Nowa budowa o wartości ok. 350 000 € (obecnie trwa zbieranie ofert)
Co się wydarzyło:
Po ślubie w grudniu mieliśmy otworzyć wspólne[url]konto[/url] . Zostało ono założone w jednym z banków internetowych i odrzucone bez komentarza - dziwne. W innym banku internetowym otwarcie konta wraz z debetem nie stanowiło problemu (oczywiście dołączyliśmy zaświadczenia o zarobkach).
To wszystko nas zaniepokoiło i poprosiliśmy o raport z własnego[url]kredytu[/url] wraz ze wskaźnikami branżowymi.
I wtedy już nas uderzyło! Ona ma wskaźnik podstawowy tylko 91,29%! Jeszcze bardziej drastyczny, na przykład wskaźnik branżowy dla SKOK-u wynosi 73,40%. Oczywiście odrzucenie nie dziwi!
Jego wskaźnik podstawowy wynosi 98,44% (zamówiliśmy raporty branżowe, ale jeszcze ich nie mamy). Tutaj praktycznie się nie martwimy, bo wskaźnik podstawowy jest już bardzo dobry.
Nie potrafimy wytłumaczyć sytuacji, zwłaszcza jej wskaźnika. Nigdy nie było żadnych negatywnych wpisów ani niczego podobnego. Brak zwłoki w płatnościach. W raporcie są zapisane 2 drobnostki, które mogą/muszą zostać usunięte. Działające już niegdyś[url]konto[/url] giro w SKOK-u i zakończony umowa telefoniczna.
Czy to wynika z faktu, że jest ona czystą kartką w sensie BIK-u? Do tygodnia temu nie miała nigdy debetu, nie miała kart kredytowych, rachunki za prąd, telefon itp. wszystkie na mój adres.
Oczywiście główne pytanie:
Co to oznacza dla naszego[url]kredytu[/url] hipotecznego? Czy jego dobry wskaźnik może coś tu zmienić? Czy banki w tej sytuacji (dochody, własny wkład, małżonek, zawód) mogą przejrzeć palce nad słabym wynikiem? Na pewno nie wynika z negatywnych doświadczeń.
Byłbym wdzięczny za waszą ekspertyzę w tej sprawie!
Pozdrowienia,
Dirk
EDYCJA: Uzupełniono wartość majątku giro powyżej
Przeczytałem tu już wiele i szukałem, ale tego, o czym chcę wiedzieć, nie udało mi się znaleźć 1:1.
Oto sytuacja wyjściowa:
- Bez obciążeń działka budowlana należąca do nas (wartość ok. 70 000 €)
- Koszty poboczne nabycia z własnych środków już uregulowane
- Koszty planowania + zezwolenie na budowę opłacone z własnych środków
- Wartość majątku w giro/depot ok. 25 000 € (nie ma być wnoszona)
- Wspólne dochody netto ok. 5 000 €/miesiąc (ona pod koniec lat 20 lekarka w trakcie specjalizacji, umowa na 5 lat, on na początku lat 30 pracownik urzędu państwowego na czas nieokreślony)
- Małżeństwo, 1 dziecko
- brak zobowiązań/ bieżących
Do sfinansowania:
- Nowa budowa o wartości ok. 350 000 € (obecnie trwa zbieranie ofert)
Co się wydarzyło:
Po ślubie w grudniu mieliśmy otworzyć wspólne
To wszystko nas zaniepokoiło i poprosiliśmy o raport z własnego
I wtedy już nas uderzyło! Ona ma wskaźnik podstawowy tylko 91,29%! Jeszcze bardziej drastyczny, na przykład wskaźnik branżowy dla SKOK-u wynosi 73,40%. Oczywiście odrzucenie nie dziwi!
Jego wskaźnik podstawowy wynosi 98,44% (zamówiliśmy raporty branżowe, ale jeszcze ich nie mamy). Tutaj praktycznie się nie martwimy, bo wskaźnik podstawowy jest już bardzo dobry.
Nie potrafimy wytłumaczyć sytuacji, zwłaszcza jej wskaźnika. Nigdy nie było żadnych negatywnych wpisów ani niczego podobnego. Brak zwłoki w płatnościach. W raporcie są zapisane 2 drobnostki, które mogą/muszą zostać usunięte. Działające już niegdyś
Czy to wynika z faktu, że jest ona czystą kartką w sensie BIK-u? Do tygodnia temu nie miała nigdy debetu, nie miała kart kredytowych, rachunki za prąd, telefon itp. wszystkie na mój adres.
Oczywiście główne pytanie:
Co to oznacza dla naszego
Byłbym wdzięczny za waszą ekspertyzę w tej sprawie!
Pozdrowienia,
Dirk
EDYCJA: Uzupełniono wartość majątku giro powyżej