Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Kredyty hipoteczne na budowę domu lub zakup mieszkania (nieruchomość zamieszkana przez właściciela).

Re: Co myśleć o stronach z opiniami?

Napisany przez jimmyone
Cześć,
zrobiłem ocenę mojego domu przez Sprengnetter24.
Wszystko wpisałem najlepiej jak potrafiłem. Jak realna jest taka wartość?
Trzeba było za to zapłacić kilka [url]euro[/url].
Pozdrowienia
Jimmyone

Napisany przez hausbauwest
Też chciałbym/miałabym się dowiedzieć.
Ile to kosztuje?

Napisany przez NaTwoim13
To nie kosztuje nic, rzetelny [url]doradca[/url] finansowy oferuje to jako usługę.
Sprengnetter to stosunkowo niezawodny program wyceny, ale nie jest w stanie uwzględnić typowych czynników rynkowych, ponadto żadne bank nie będzie się kierować indywidualnymi obliczeniami klienta. Wartość ta może być jedynie traktowana jako pierwszy wskaźnik.
Pozostaje pytanie, dlaczego chciało się przeprowadzić taką wycenę lub do jakiego celu chce się ją wykorzystać.

Napisany przez jimmyone

Pozostaje pytanie, dlaczego chciało się stworzyć to obliczenie, a raczej do czego chce się je wykorzystać.

To proste. Dlaczego bank podaje wartość 420 tys. €, podczas gdy program wyrzuca ponad 650 tys. €.
Gdzie tu jest sens?

Napisany przez jimmyone

Też bym chciał/miała wiedzieć.
Ile to kosztuje?

Nie drogo. 25 € ;-)

Napisany przez NaTwoim13
Do czego potrzebowałeś tego obliczenia?

Napisany przez NaTwoim13
Dlaczego nie wybierzesz banku, który oszacuje wartość bliżej rzeczywistej - niezależnie od tego, jakich narzędzi użyje do wyceny? Na przykład istnieją banki, które korzystają z Sprengnetter!

Napisany przez jimmyone
Ponieważ chcę sprawdzić, czy moje bank ma rację, mówiąc, że nie udziela drugiego [url]kredytu[/url], ponieważ wartość domu na to nie pozwala. Jestem teraz właścicielem od 3 lat i chciałbym coś zmodernizować, co dodatkowo podniesie wartość. Teraz przeprowadziłem ocenę i zamierzam ponownie pójść do banku, żeby zobaczyć, co na to powiedzą.

Pozdrawiam
Jimmyone

Napisany przez NaTwoim13
Jakie jest obciążenie domu w banku (wierzycielu z pierwszeństwem) i jaką kwotę potrzebują?

Napisany przez jimmyone
Na początku było na nim 390000 €. Wtedy cena zakupu wynosiła 520000 €.
Chciałbym mieć 50000 €, aby móc zrobić wszelkie okna, drzwi, izolację itp.
Architekt wycenia całą inwestycję na około 42000 €.
Wszystko to znajduje się w Sparkasse Köln/Bonn.
Jimmyone

Napisany przez NaTwoim13
[url]Dom[/url] czterorodzinny?

Napisany przez jimmyone
Tak, to jest poprawne.
Skąd Pan to wie? Pracuje Pan w Sparkasse Köln/Bonn?
Jimmyone

Napisany przez NaTwoim13
Również ;-)) Ponieważ jestem uważny. Pomimo tego, że to pochodzi z innego wątku, mogłem również przypomnieć sobie sprzed 3 lat.

Napisany przez jimmyone
Teraz jestem ciekaw czy bank w jakiś sposób zgodzi się na ten wynik.
Nawet miałem plan wyjęcia mieszkania z hipoteki, aby móc je zastawić.
Czy widzisz szansę na pozyskanie tych 50k u innego partnera bankowego?
Jimmyone

Napisany przez NaTwoim13
Oczywiście. Jeśli ocena Sprennetter zostanie zaakceptowana, w następnym rządzie można uzyskać oprocentowanie nominalne 1,89%/efektywne 1,95% plus/minus 0,1% na 10 lat. Odpowiednie banki to: PSD Bank Köln, Sparda West, SSK Düsseldorf, VR Bank Westmünsterland i VoBa w Bergisches Land.

Nie pozwoliłbym sobie zbytnio narazić się na oszustwo ze strony Sparkasse Köln Bonn, która zajmuje pierwsze miejsce!

Napisany przez jimmyone
Dziękuję za pomocne odpowiedzi!
Czy możesz wytłumaczyć, skąd bierze się ta postawa?
Czy oceny mogą być tak różne między bankami?
Przecież kamień po kamieniu czy dochody to przecież ustalone rzeczy.
A dla Sparkasse to powinno być dobre. Dzięki temu może zarabiać.

Napisany przez NaTwoim13
Każdy bank określa swoje własne wartości i stosuje do tego własną metodę obliczeń. Nie mają na to wpływu, nawet jeśli chcieliby zakwestionować ustaloną wartość za pomocą własnej przysięgłej opinii.

Napisany przez jimmyone
To oznacza, że praktycznie zostajesz zmuszony iść gdzie indziej. No cóż. Czy to jest w jakiś sposób niekorzystne, jeśli bank znajduje się w podwójnej nieruchomości czyli nowy? Czy są to zwykłe finansowania budowlane? Już zainteresowałem się kredytami na modernizację oferowanymi przez BHW, Schwäbisch Hall, DiBa. Ale warunki często wynoszące 4,8% są żałosne w porównaniu do warunków oferowanych przez finansowania budowlane.

Napisany przez 6Bankkaufmann
Cześć Jimmyone, Pożyczki mezzanine same w sobie mają, jak piszesz, reputację kiepskiej. Istnieją jednak tutaj różnice. Jeśli możesz pozostać w granicach 80% wartości zabezpieczenia, nadal możesz otrzymać dobre warunki. To, co nazwałeś kiepskim, dotyczy często udzielania pożyczki do 100% wartości zabezpieczenia lub pożyczki niezabezpieczonej hipotecznie. Istnieje wiele możliwości, modeli, również tutaj. Zabezpieczenie hipoteczne, czy bez, itd. Ale ogólnie warunki są zawsze trochę kiepskie :-)

Napisany przez NaTwoim13
To wcale nie jest niekorzystne, a zwłaszcza nie dla wierzyciela mającego pierwszeństwo. Zazwyczaj ten wierzyciel powinien oferować najlepsze warunki, ale co z tego, jeśli nie chce udzielić pożyczki.
Tutaj jako klient trzeba zauważyć, jak ważny jest dla swojego banku. Mogą być powody dla ich postawy, ale jeśli Sprengnetter oszacował tę wartość, mam nadzieję, że jedno z banków, które wymieniłem, chce zrealizować to przedsięwzięcie w nachrangu.
Tak, to klasyczna [url]pożyczka[/url] analityczna, tak jak w przypadku Diba. Schwäbisch Hall (wspólnie z bankiem Sparda), Alte Leipziger (obie do 30 000 [url]euro[/url]), a także BKM lub Wüstenrot oferują jednak pożyczki na modernizację (bez zastawu hipotecznego) z pożyczką z wyprzedzeniem, która zostanie spłacona po pewnym czasie za pomocą umowy oszczędnościowej.
O ile to możliwe i wartości to uzasadniają, powinni się Państwo zwrócić w kierunku pożyczki analitycznej zabezpieczonej w nachrangu.

Napisany przez jimmyone
Cześć,

Dzisiaj rozmawiałem z bankiem PSD i zaproponowali mi coś odpowiedniego. Podczas rozmowy telefonicznej powiedziano mi jednak, że zasadniczo nie udzielają [url]kredytów[/url] zastępczych w klasycznych kredytach hipotecznych. Zamiast tego są [url]kredyty[/url] modernizacyjne w wysokości 3,09% RRSO.

Na końcu rozmawiałem z doradcą kredytowym, bo nie za bardzo wierzyłem pani z wcześniejszego rozmówcy. Potwierdził on jeszcze raz informację dotyczącą [url]kredytu[/url] zastępczego.

Jednocześnie powiedział, że możemy wykorzystać wolne części hipoteki i w zasadzie nie mielibyśmy problemu. Te części można by przekazać. Jednakże bank, który udziela [url]kredytu[/url], mógłby zarezerwować sobie prawdopodobnie 150% dodatkowego zabezpieczenia.

Rozumiałem wszystko. Nie zrozumiałem ani jednego słowa.

Zostały zebrane moje dane kontaktowe i chcieliby mnie zaprosić na indywidualną rozmowę doradczą, aby omówić wszystkie możliwości. Jednak nie chcę tego wcale. To wszystko było tak szybko, że nie miałem wrażenia, że mogłem się sprzeciwić.

Jimmyone

Napisany przez NaTwoim13
Z którą PSD Bank rozmawiałeś/-aś???
Nie rozumiem, dlaczego ciągle się kręcisz i nie zwracasz się do doświadczonego i niezależnego pośrednika finansowego!

Napisany przez jimmyone
Zadzwoniłem do Kolonii. ;-)
Dlaczego się kręcisz, tylko dlatego, że szukam informacji i potem je tutaj zamieszczam?
Pozdrowienia
Jimmyone

Napisany przez NaTwoim13
To jest wyłącznie Twoja decyzja, ale czy chcesz dotrzeć do celu i finansować tanio 50 000 [url]euro[/url] na zasadzie następstwa w hierarchii, czy też marnować wysiłek i czas na bezowocne szukanie rozwiązania. PSD Bank Köln oferuje finansowanie w formie następstwa w hierarchii i jest wyświetlana jako potencjalny partner finansowy na platformie Europace z zielonym oznaczeniem!

Jednak moje dane kontaktowe zostały zapisane i chcieliby mnie zaprosić na rozmowę konsultacyjną
i omówić wszystkie możliwości.

Podejście PSD jest całkowicie w porządku.
Zdecydowanie skorzystaj z tego spotkania.
W rozmowie twarzą w twarz można wyjaśnić wiele rzeczy.
Teraz nie widzę powodu, dla którego powinieneś skorzystać z pośrednika finansowego.
W zasadzie nie ma na to żadnych powodów.

Napisany przez NaTwoim13
Budowa domu inwestycyjna, wyjaśnij proszę!
Użytkownik dzwoni do Banku PSD (widocznie w Kolonii) i dowiaduje się, że jest to niemożliwe. Thomas Buhmann twierdzi, że oferuje 1,95% +- 0,1 %, dokładnie w tym banku!
Znajdź teraz błąd. Załóżmy, że użytkownik chce otrzymać 50 000 [url]euro[/url] w postaci długu subordynowanego. Skorzystał już z mojej pomocy, podając mu nazwę banku, który oferuje najlepsze warunki dla jego sytuacji.
Przede wszystkim, zobacz jak przebiega ten wątek i jak cenne może być forum z ekspertami i maklerami finansowymi, gdy użytkownik czy konsument nie ma już pomysłu na dalsze działanie. Czy sądzisz, że użytkownik zadał to pytanie tutaj dla zabawy i nudów? Poza tym podaję nazwę banku zupełnie bezinteresownie. Zobacz, co z tego wyniknęło!
W ostatnim czasie konsumenci i potencjalni kredytobiorcy dzięki współpracy z wiarygodnym, niezależnym i doświadczonym maklerem otrzymali już decyzję kredytową i mogą teraz szukać ofert dla specjalistów!

Jeśli możesz kontynuować ofertę od PSD, to [url]doradca[/url] od PSD będzie mógł ją także zaproponować.
Być może po prostu nie zrozumieli się podczas rozmowy telefonicznej.
Najlepsze biznesy prowadzi się przecież obustronnie w cztery oczy.
Daj doradcy szansę na doradztwo i nie oceniaj go z góry.
Widocznie TE nie ma na razie żadnej presji, więc nie stwarzaj mu teraz sztucznie...

Napisany przez NaTwoim13
@hausbauwest

Myślę, że się mylisz. Druk jest mi obcy i nie potrafię go dostrzec. Niczego nie przemawia przeciwko rozmowie 4-ocznej, o którą prosi TE. Dlatego też spotkanie odbywa się w PSD Bank w Kolonii, ponieważ zapytał on m.in. u brokera finansowego o informacje, bądź też uzyskał bezinteresowną pomoc od tego brokera, którego uważasz za zbędnego.

Klientom doświadczenie mówi, że rozmowa 4-oczna często nie ma sensu, inaczej klienci nie tłoczyliby się do naszej firmy od lat i nie trzeba by było ustalić, gdzie takie spotkanie jest najbardziej odpowiednie, czy też czy klient powinien prowadzić 20 razy rozmowy 4-oczne, aby znaleźć najlepszą ofertę spośród 20 dostawców, znając przy tym istnienie kolejnych 420 banków.

Jego rozmowa 4-oczna byłaby zdecydowanie najbardziej obiecująca w jego banku domowym, Sparkasse Koln Bonn, co dobrze pokazała przez Ciebie preferowana rozmowa 4-oczna.

Nie podałeś mi żadnego uzasadnienia swojej wypowiedzi, mam nadzieję, że dostrzeżesz, jak sensowny może być broker finansowy - zwłaszcza w takiej delikatnej sytuacji wyjściowej - i zazwyczaj jest.

Osobiście uważam, że nie jest w porządku, gdy oceniasz ludzi i sytuacje, w których sam nie uczestniczyłeś. GGF ma istotne powody dla swojej decyzji. W takich momentach zawsze słyszy się tylko jedną stronę. Podobnie uważam porównanie do sklepów stacjonarnych za nietrafione. Osobiście uważam, że istnieje ogromna różnica między kupnem swetra za 50 [url]euro[/url] w sklepie internetowym, a chęcią uzyskania pożyczki w wysokości 50 TYSIĘCY [url]euro[/url]. Osobiście preferuję w takich przypadkach rozmowę osobistą. To jednak tylko moje podejście i nie potępiam innych podejść. Jeśli on sprzeciwia się rozmowie w cztery oczy, na pewno są ku temu powody. Te powody są tak przyczynione, że nawet najbardziej doświadczony pośrednik finansowy natknie się na tę samą ścianę. Teraz po prostu poczekajmy, co jeszcze TE opowie. Chętnie przeczytam jego wypowiedzi.

Napisany przez NaTwoim13
No cóż, jeśli chodzi o rozrywkę, jest to zabawne i warte przeczytania, ale nie prowadzi do celu.

Napisany przez jimmyone
Także ja nie uważam tego za wywieranie presji. W ostatecznym rozrachunku nikt tak naprawdę nie może. ;-)
Forum służy do tego rodzaju wymiany zdań, i jeśli Noelmaxim dzieli się tutaj swoją wiedzą jako ekspert ds. kredytów hipotecznych i makler finansowy, to jest to dobre.
Ja również nie mam z tym problemu, jeśli trochę z tego tortu dla siebie zostawia.
Ostatecznie każdy sam decyduje, czy chce prowadzić interesy z Noelmaximem czy nie.
Jimmyone

Napisany przez NaTwoim13
Cześć jimmyone,
dawaj już
Noże są naostrzone

Napisany przez jimmyone
Cześć,
wczoraj miałem bardzo interesującą rozmowę z Sparkasse Köln Bonn.
Zadzwonili do mnie i zapytali, czy wciąż interesuję się tym tematem.
Moja odpowiedź brzmiała tak, być może z innym bankiem.
Zaproponowali mi ofertę opartą na Bausparvertrag od LBS. Pieniądze zostały mi natychmiast udostępnione,
ale muszę później zaoszczędzić na umowie oszczędnościowej, a gdy ta zostanie osiągnięta, [url]kredyt[/url] zostanie spłacony.
Miałoby to wiele zalet. Niskie obciążenie, pewność odnośnie oprocentowania i wiele innych.
Postanowiłem się przejechać i po prostu posłuchać. Z zaufaniem w oparciu o moje doświadczenie.
Rozmowa przebiegała w ten sposób, że powiedziałem, że inne banki prawdopodobnie oferują to, czego oczekuję.
Mój [url]doradca[/url] powiedział, że mu się nie wydaje, ponieważ wartość nie jest odpowiednia.
Wtedy pokazałem mu moją ocenę od Sprengnetter, a on powiedział, że teraz pokaże mi coś, czego tak naprawdę nie powinien.
Powiedział, że również korzystał z Sprengnetter. Program nosił nazwę Five Two Click. Dziwne imię.
Plany te przyniosły prawie o 200 tys. € mniej. I powiedział, że w przeciwieństwie do mojego programu, w jego przypadku uwzględniane są warunki regionalne.
Powiedział mi, że wówczas towarzyszyli zakupowi tylko ze względu na to, że kapitał własny mógł zasypać lukę finansową.
Dla banku była to wówczas finansowanie na poziomie 90%, maksymalny poziom dopuszczalny przy nieruchomościach wynajmowanych.
Powiedział, że jedyną możliwością jest skorzystanie z oszczędności Bausparvertrag. Ponieważ dzięki samodzielnemu oszczędzaniu na końcu nie jest wymagane żadne obciążenie hipotecznego.
Z tego wynika, że szanse są raczej niskie w przypadku innych banków, ponieważ powiedział, że wszystkie banki korzystają z tego samego programu co on.
Tylko Sparkasse głównie tworzy własne oceny.
Oczywiście pojawia się pytanie, czy proponowane rozwiązanie od Państwa, Noelmaxim, również nie przejdzie bez echa.
Pozdrowienia
Jimmyone

Każdy bank ocenia według swoich własnych metod.
Każdy bank ma również własne obniżki bezpieczeństwa dla wartości obiektu.
Nikt nie dokładnie wyjaśni tego w szczegółach, nawet twój [url]doradca[/url] nie będzie tego wiedział, ponieważ ocenę tę przeprowadza zupełnie inny dział.
Produkty LBS uważam za całkowicie przestarzałe, ale każdy ma prawo do swojego zdania.
Zdecydowanie więcej pieniędzy zarabia się poprzez kombinację BSV i pożyczki..... zatem po drugiej stronie.
Czy zostało obliczone na podstawie wartości zysku ?
Ile aktualnie zarabiasz z wynajmu obiektu i jak wysokie są twoje miesięczne obciążenia ?
To, że [url]doradca[/url] Sparkasse na początku proponuje korzystną ofertę dla siebie, mnie nie dziwi.... Jego fotel jest już umieszczony w twojej księdze wieczystej na pierwszym miejscu.

Napisany przez NaTwoim13
Ach Jimmy, co on ma ci powiedzieć, jeśli mówisz, że inne banki to akceptują, a on chce sprzedać swoje wcześniej sfinalizowane konta oszczędnościowe na cele mieszkaniowe.

To, czego nie rozumiem w całej twojej sprawie i planie, to fakt, że walczysz z wiatrakami, poświęcasz czas, nie zajmując się konkretnie alternatywami i ich analizą.

Nie, to oznacza TEN2Click od Sprengnettera, a na pewno żaden bank nie przyjmie tej wartości jako wartość zastawu.

Napisany przez NaTwoim13
Niewielka poprawka, istnieje rzeczywiście uproszczona wersja Sprengnetter o nazwie Five2Click.

Jednakże pozostaje faktem, że banki (ewentualnie może to robić Ing.DiBa) z pewnością nie ustalą swojej wartości zabezpieczenia za pomocą tych wersji.

Napisany przez spassinnebacken
Muszę w tym przypadku absolutnie przyznać rację noelmaxim.
Co najgorszego może Ci się wydarzyć, jeśli noelmaxim obliczy historię i przedstawi Ci ofertę? Zobaczysz, co z tego wyniknie. Nic Ci się nie stanie, a pieniędzy to Cię też nie kosztuje.
Według mnie byłoby to po prostu strata czasu, chodzić teraz osobiście wszędzie naokoło. To zawsze mogę zrobić później, jeśli oferta od pośrednika mi nie odpowiada.

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata