Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Prywatne zabezpieczenie emerytalne jest konieczne, ale jak to zrobić? Renta Rürup czy Riester, a może tradycyjne ubezpieczenie na życie?

Re: Renta Riester - śmierć

Napisany przez mampe
Cześć,
mój brat zmarł i miał rentę Riester, którą otrzymywał miesięcznie. (od 2016 roku)
Ponieważ nie mogę znaleźć w jego dokumentach informacji dotyczących dziedziczenia lub wypowiedzenia, pojawia się pytanie, czy mogę całkowicie zrezygnować z renty Riester, czy to w ogóle możliwe?
W liście z 2016 roku oprócz miesięcznej kwoty renty było napisane: Otrzymasz ją gwarantowane do końca życia ??
Czy to prawda, czy tylko ładnie ujęte, i na końcu płatności będą dokonywane tylko do wyczerpania osiągniętego kapitału z 2016 roku?
Dzięki,
Pozdrowienia,
Mampe

Napisany przez BenniG
Moje kondolencje z powodu śmierci twojego brata.
Raz się wygrywa, raz przegrywa, innym razem.
Twój brat otrzymywał emeryturę przez całe życie (od pewnego momentu), czy nie?

Napisany przez mampe
Dziękuję za kondolencje.
Emeryturę otrzymał od 08/2016. Tak, ale co by było, gdyby on lub jego spadkobierca żyli jeszcze 20 lat. Wtedy saldo zostałoby dawno wyczerpane.
Dla mnie pojawia się pytanie, czy w przypadku śmierci nie ma prawa do specjalnego wypowiedzenia umowy.
Prawdopodobnie będę musiał poczekać, aż ubezpieczyciel prześle mi warunki umowy.

Napisany przez Reibold
Cześć Mampe,
renta Riester jest zawsze wypłacana na życie ubezpieczonej osoby, która w przypadku Riester jest tożsama z ubezpieczającym, dożywotnio. Kończy się więc automatycznie na koniec miesiąca, w którym zmarła osoba ubezpieczona.
Dodatkowo w wielu ofertach można ustalić, że renta będzie wypłacana również po śmierci przez określony czas osobom pozostającym przy życiu.
Okres gwarancji świadczenia rentowego zaczyna się od pierwszej wypłaty renty.
W przypadku niektórych dostawców, można również uzgodnić wypłatę pozostałego majątku w jednej transzy.
Nie muszą składać wypowiedzenia. Muszą tylko przesłać kopię aktu zgonu do firmy ubezpieczeniowej i zapytać, co było uzgodnione dotyczące pozostałego majątku.
Lub mogą znaleźć w dokumentach swojego brata polisę ubezpieczeniową. Tam również mogą to sami przeczytać.
Z poważaniem
Alexander Reibold
Wolne doradztwo finansowe
Neuburg an der Donau

Napisany przez Couponschneider

Dziękuję za kondolencje.
Emeryturę otrzymał od 08/2016. Tak, ale co by było, gdyby on lub jego spadkobierca żył jeszcze 20 lat. Wtedy saldo dawno by zostało wyczerpane.
Dla mnie pojawia się pytanie, czy w przypadku śmierci nie ma prawa do specjalnego rozwiązania umowy.
Muszę chyba poczekać, aż firma ubezpieczeniowa prześle mi warunki umowy.

[url]ubezpieczenie[/url] rentowe to [url]ubezpieczenie[/url] przeciwko ryzyku długowieczności, które niektórzy lewicowi zbójcy chcieli już uznać za słowo roku. Finansowo długie życie jest jednak ryzykiem dla zainteresowanych i właśnie przed tym się ubezpieczają. Ubezpieczyciel przegrywa, gdy osoba ubezpieczona umiera krótko po rozpoczęciu pobierania renty.
Pieniądze przepadają.

Napisany przez mampe
Cześć Alexanderze,
Dziękuję za szczegółową odpowiedź.
W międzyczasie ustaliło się po otrzymaniu polisy i konsultacji z ubezpieczycielem.
Emerytura kończy się wraz z jego śmiercią, a zgodnie z umową saldo minus wsparcie państwowe zostanie wypłacone.
Początkowo komunikacja ze strony ubezpieczyciela nie była jasna i konieczne było kilka telefonów, ale ostatecznie wszystko zostało uregulowane.
Z poważaniem
Mampe

Napisany przez mampe

Pieniądze zniknęły.

Tutaj chodziło o rentę Riester, zgodnie z umową pozostałe środki nie zniknęły, ale zostaną wypłacone.
Nie musiałem złożyć wypowiedzenia jako spadkobierca, umowa kończy się tutaj po śmierci ubezpieczonego.

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata