- pn mar 12, 2018 5:41 pm
Cześć, mam następujące pytanie: Chodzi o wpis w Schufa. Pobrałem aktualny wyciąg i widzę negatywny wpis od Universum Inkasso. Przeszukałem wszystko i znalazłem następujące informacje:
Z Karstadt (poprzedni pracodawca) otrzymałem wezwanie do zapłaty w wysokości 350[url]euro[/url] z 2010 roku. Następnie nakaz zapłaty z 2010 roku od Continental Inkasso. (Nie znalazłem tytułu wykonawczego i nie pamiętam takiego zdarzenia. Kwota ta jest podana jako pierwotne żądanie. W tym czasie Karstadt ogłosił upadłość). Od 2011 roku kwota w Schufa była regularnie zaktualizowywana + odsetki. Od 2014 roku mniej więcej jest napisane, że zakłada się, iż roszczenie nie może zostać odzyskane lub jego egzekucja nie jest ekonomicznie uzasadniona. Od 2014 roku brak informacji.
Jeśli nie ma tytułu wykonawczego, czy żądanie nie ulega przedawnieniu?
Czy można zapytać sąd rejonowy, czy istnieje taki tytuł wykonawczy? (Ale nie wydaje mi się to możliwe)
Jak można usunąć negatywny wpis z Schufa?
Czy ma zastosowanie postanowienie AZ 23 U 68/12 Sądu Apelacyjnego we Frankfurcie, zgodnie z którym zaległe żądania nie mogą być traktowane negatywnie.
Nie zaprzeczyłem kwocie i nie skorzystałem z zarzutu przedawnienia.
Jak postąpić w tej sytuacji?
Z Karstadt (poprzedni pracodawca) otrzymałem wezwanie do zapłaty w wysokości 350
Jeśli nie ma tytułu wykonawczego, czy żądanie nie ulega przedawnieniu?
Czy można zapytać sąd rejonowy, czy istnieje taki tytuł wykonawczy? (Ale nie wydaje mi się to możliwe)
Jak można usunąć negatywny wpis z Schufa?
Czy ma zastosowanie postanowienie AZ 23 U 68/12 Sądu Apelacyjnego we Frankfurcie, zgodnie z którym zaległe żądania nie mogą być traktowane negatywnie.
Nie zaprzeczyłem kwocie i nie skorzystałem z zarzutu przedawnienia.
Jak postąpić w tej sytuacji?