Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Kto ma dobre doświadczenia z dostawcami kredytów? Kto działa rzetelnie i jest godny polecenia? Na rynku krąży wielu lichwiarzy.

Re: Czy wpis jest przedawniony?

Napisany przez sminty99
Cześć, mam następujące pytanie: Chodzi o wpis w Schufa. Pobrałem aktualny wyciąg i widzę negatywny wpis od Universum Inkasso. Przeszukałem wszystko i znalazłem następujące informacje:
Z Karstadt (poprzedni pracodawca) otrzymałem wezwanie do zapłaty w wysokości 350 [url]euro[/url] z 2010 roku. Następnie nakaz zapłaty z 2010 roku od Continental Inkasso. (Nie znalazłem tytułu wykonawczego i nie pamiętam takiego zdarzenia. Kwota ta jest podana jako pierwotne żądanie. W tym czasie Karstadt ogłosił upadłość). Od 2011 roku kwota w Schufa była regularnie zaktualizowywana + odsetki. Od 2014 roku mniej więcej jest napisane, że zakłada się, iż roszczenie nie może zostać odzyskane lub jego egzekucja nie jest ekonomicznie uzasadniona. Od 2014 roku brak informacji.
Jeśli nie ma tytułu wykonawczego, czy żądanie nie ulega przedawnieniu?
Czy można zapytać sąd rejonowy, czy istnieje taki tytuł wykonawczy? (Ale nie wydaje mi się to możliwe)
Jak można usunąć negatywny wpis z Schufa?
Czy ma zastosowanie postanowienie AZ 23 U 68/12 Sądu Apelacyjnego we Frankfurcie, zgodnie z którym zaległe żądania nie mogą być traktowane negatywnie.
Nie zaprzeczyłem kwocie i nie skorzystałem z zarzutu przedawnienia.
Jak postąpić w tej sytuacji?

Napisany przez 6Bankkaufmann
Cześć sminty99, jaka jest twoja historia kredytowa, gdy dzisiaj na nią spojrzysz? To byłby punkt wyjścia do dalszego postępowania, prawda?

Ty samochód ale nie przed 4 laty. Zgodnie z §197 BGB - 30 lat.

Jeśli to cię obciąża, dlaczego nie podejdziesz do wierzyciela i zapytasz, czy nadal coś od ciebie chce. Nie może to być duża kwota, prawda?

Napisany przez sminty99
Nie ma jednak tytułu. Jak wtedy wygląda sytuacja? To jedyny wpis w Schufa (negatywny)

Ale przecież napisałeś, że w 2010 roku był nakaz zapłaty = tytuł wykonawczy.
Po dacie zatwierdzenia, zaczyna się odliczanie 30 lat od nowa.

Napisany przez sminty99
Mandat zapłaty nie jest jednak tytułem egzekucyjnym, prawda?

Napisany przez FloHH
Nie, wezwanie do zapłaty nie jest tytułem wykonawczym. Czy jednak z wezwania do zapłaty nie stał się nakazem egzekucyjnym, może powiedzieć m.in. sąd nakazowy, który wydał wówczas wezwanie do zapłaty. W przypadku Continental Inkasso być może będzie to Sąd Rejonowy w Hünfeld (Continental Inkasso obecnie praktycznie zajmuje się głównie faktoringiem, czyli przekazywaniem wierzytelności). Masz jeszcze ten nakaz? Na razie nie kontaktowałbym się z Continental Inkasso.

Napisany przez sminty99
OK, więc zapytam o to. Tylko dziwne, że nie ma żadnego odpowiedniego dokumentu. I od wielu lat również nic nowego. Być może z powodu upadłości Karstadta

Cześć sminty99, jeśli nie zapłacisz lub nie złożysz sprzeciwu w ciągu 2 tygodni po otrzymaniu upomnienia, wówczas w odpowiedzi na wniosek wierzyciela zostanie wydany nakaz wykonania.
Więc ja sprawdziłbym informacje w Schufa, aby dowiedzieć się, co jest w Twoim raporcie.
Wtedy będziesz mieć pewność.

Napisany przez sminty99
To jest napisane w pierwszym zdaniu: Zdobyłem aktualne sprawozdanie kredytowe Schufa. Dlaczego miałbym to zrobić jeszcze raz?
I nie mam żadnego tytułu egzekucyjnego. Nakaz zapłaty nie jest tytułem - wyrok sądowy tak.
Tylko dlatego, że mogą go wystąpić po dwóch tygodniach, nie oznacza to, że to zostało zrobione? Przez lata nie przyszedł ani jeden list ani próba egzekucji.

Napisany przez FloHH
To, że w przypadku masowych egzekucji same tytuły wykonawcze nie są egzekwowane przez lata, nie jest niczym nietypowym. Wierzyciele mają przecież 30 lat na udowodnienie swoich roszczeń. Jeśli kiedyś otrzymałeś nakaz zapłaty, ale nie został z niego skorzystany i nie zmieniłeś adresu zamieszkania oraz w ogóle masz kontrolę nad swoim księgowaniem, istnieje wiele powodów, dla których nie skorzystano z nakazu zapłaty, choć mogłoby to mieć miejsce z różnych przyczyn.

Napisany przez sminty99
Okej. Muszę chyba sprawdzić w sądzie okręgowym, czy istnieje tytuł egzekucyjny. Czy udzielą mi tych informacji bez problemu. Czy w takim przypadku byłoby możliwe usunięcie wpisu?

Oczywiście sminty99, zgromadzone roszczenie powinno być znośne.
A czysta historia kredytowa/rejestr dłużników zdecydowanie ma o wiele większą wartość.

Napisany przez FloHH
Po prostu napisz do sądu egzekucyjnego z a) kopią wzywania do zapłaty oraz b) kopią dowodu osobistego i zapytaj, czy na załączonym w kopii wzywaniu do zapłaty wydano nakaz egzekucyjny...

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata