Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Kto ma dobre doświadczenia z dostawcami kredytów? Kto działa rzetelnie i jest godny polecenia? Na rynku krąży wielu lichwiarzy.

Re: Pomoc! Trudna sytuacja!

Napisany przez Peto
Cześć wszystkim. Jestem w trudnej sytuacji i chciałbym dowiedzieć się, czy istnieje jakaś możliwość podjęcia działań. Mam otwarty wpis w Rejestrze Dłużników, który obecnie spłacam ratalnie. Chciałbym się go pozbyć, ale nie jestem w stanie go całkowicie spłacić - kwota to około 11 000. Jestem zatrudniony na czas nieokreślony w koncernie chemicznym. Zarabiam 1900 netto i mam dwoje dzieci. Dodatkowo, w obecnym mieszkaniu mam problem z pleśnią, dlatego w maju przeprowadzam się z rodziną. Planowałem wziąć [url]kredyt[/url] w wysokości 15 000, aby pozbyć się wpisu w Rejestrze Dłużników oraz pozostałą część przeznaczyć na przeprowadzkę. Niestety, nie mogę skorzystać z pożyczki pracodawcy, a moje bankowe instytucje również nie mogą pomóc. Chciałbym spłacać miesięcznie od 200 do 250 [url]euro[/url]. Wiem, że sytuacja nie wygląda dobrze, ale może ktoś ma jakiś pomysł... Byłbym wdzięczny za pomoc.

Napisany przez Alex [CryptoMod]
Cześć,
faktycznie sytuacja jest trudna. Na razie nie mogę zaoferować pieniędzy, ale mam kilka sugestii:
Nie pozbywasz się wpisu w Schufa, płacąc go, zostanie on tylko oznaczony jako uregulowany i pozostanie tak przez kolejne 3 lata... To nie poprawi Twojej zdolności kredytowej.

Przeprowadzka: Zawsze wynajmowaliśmy mały transporter za niewielkie pieniądze i samodzielnie robiliśmy przeprowadzkę, na pewno nie kosztuje to 4000 EUR. Jeśli potrzebne są meble, można kupić dobre, używane meble w sklepie z artykułami używanymi.

Napisany przez Peto
Wiem o Schufie... i dziękuję za odpowiedź. Niestety, to niezbyt pomaga...

Napisany przez 6Bankkaufmann
Na istnieją [url]kredyty[/url] ratalne dostępne pomimo negatywnej historii w Schufa.

Jednakże tutaj również różni się się pomiędzy negatywnym i negatywnym Schufa.

Z tego co rozumiem, istnieje otwarty wpis w negatywnej Schufie, czyli otwarte zadłużenie w wysokości 11 000 [url]euro[/url]. Prawdopodobnie jest to zadłużenie z tytułem wykonawczym. Kiedy to zadłużenie zostało skierowane do windykacji?

Ponadto istnieje możliwość, że z powodu swoich dochodów nie otrzymasz [url]kredytu[/url] ratalnego w wysokości 15 000 [url]euro[/url]. Wiele tu zależy od różnych czynników.

Napisany przez hausbauwest
Czy rozważałeś/aś już prywatne postępowanie upadłościowe?
Z dwójką dzieci, z 1900 niewiele będą mogli Ci zabrać.
Możesz złożyć nieformalny wniosek o świadczenia socjalne na przeprowadzkę.
Więc jeśli zarabiasz 250, po odliczeniu opłat w wysokości 15 K i załóżmy 8% odsetki, nie zdołasz spłacić długu nawet w ciągu 6 lat.
Istnieje nawet możliwość skrócenia postępowania upadłościowego do 1 roku w Wielkiej Brytanii

@Hausbauwest, z powodu 11.000 EUR nie idzie się do upadłości.

Napisany przez Peto
Cześć
Mam otwarte roszczenie, które jest zatytułowane.
Płacę miesięczne raty, ale prawie całkowicie pokrywają one tylko odsetki.
Wiem też, że zarabiam nieco ponad kwotę wolną od zajęcia, dlatego proszę o pomoc...

Możesz skorzystać z porad dotyczących długów.
Nikt moim zdaniem nie pożyczy ci już więcej pieniędzy.
Niestety, ale tak to już jest.

A jeśli chodzi o ten temat, na pewno można Ci pomóc:
https://www.forum-schuldnerberatung.de/
Ale szczerze mówiąc, tutaj pomaga tylko redukcja długu, a nie kolejne zadłużenie. Oczywiście, na początku może to być łatwiejsze, ale w dłuższej perspektywie redukcja długu jest skuteczniejsza....

Tak, chodzi o otwarte roszczenie, które zostało zatytułowane. Płacę raty miesięczne, które prawie w całości pokrywają tylko odsetki.

W takim razie przestań i negocjuj porozumienie, które doprowadzi cię do celu.... Jak już zostało napisane, w przypadku prywatnej upadłości wierzyciel nie dostaje zbyt wiele, więc powinno to być dla niego warte negocjacji.
Jeśli jesteś jedynym żywicielem rodziny i utrzymujesz żonę oraz dwójkę dzieci, praktycznie nie ma nic do zajęcia z Twoich 1.900 EUR netto... Dlatego jesteś w bardzo dobrej pozycji do negocjacji. Ale musisz ruszyć d... !

Napisany przez Peto
Nawet jeśli byliby zgodni na porozumienie co do wypłaty odszkodowania, to ja nie mam środków... właśnie o to chodzi...

No cóż, tak więc jest. Trzeba też zrozumieć wierzyciela. Dla niego kasa poszła. Jeśli nie masz z czym porównać.... to pytanie też niewiele pomoże.

Przede wszystkim nie ma sensu wyrzucać pieniędzy w beczkę bez dna.
Wspominając o porównaniu, nie miałem na myśli jednorazowej opłaty w wysokości 5 000 EUR, ale pewnej kwoty stałej, którą będziesz spłacać... tak abyś skończył spłatę po 5-6 latach maksymalnie. Jak napisałeś, praktycznie nie spłacasz nic, tylko płacisz głównie odsetki...

Napisany przez Peto
Jak już wspomniałem, sytuacja jest do bani. Dlatego też pytanie, czy ktoś ma rozwiązanie. Chcę opłacić wszystko, aby wszystko było w porządku i nie płacić jedynie odsetek przez cały czas.

Następnie doradztwo dla dłużników.... Samemu będzie trudno....
Alternatywnie, zarejestruj się na polecanej przez mnie forum i opisz swoją sytuację. Również tam odradzą Ci zaciąganie wyższych długów i negocjowanie lepszych warunków spłaty. Jeśli zdecydujesz się na prywatną upadłość, wierzyciel od teraz nie otrzyma już nic.... A ty będziesz miał plan zerowy, praktycznie za darmo wolny od długów

Napisany przez BenniG
Zwiększ wysokość spłaty, ponieważ każdy dodatkowy [url]euro[/url], który spłacisz, zostanie bezpośrednio przeznaczony na spłatę kapitału. W rezultacie od następnego miesiąca odsetki będą niższe, a spłata odpowiednio wyższa. Nazywa się to efektem kapitalizacji odsetek.

Oczywiście możesz zwiększyć kwotę spłaty tylko wtedy, gdy przeznaczysz mniej pieniędzy na inne wydatki. Czasami jest to trudne, ale tak już jest.

Alternatywnie, oczywiście możesz także zwiększyć swoje dochody. Istnieje wiele różnych sposobów, zależnie od osobistych preferencji i umiejętności. Możesz negocjować podwyżkę wynagrodzenia u obecnego pracodawcy, pracować więcej godzin, rozpocząć pracę dorywczą w innym przedsiębiorstwie (wkrótce otworzy się ponownie gastronomia zewnętrzna, a sezon w rolnictwie również zacznie się wkrótce), lub zdecydować się na prowadzenie własnej działalności.

Zaciągnięcie [url]kredytu[/url] wydaje się także z mojego punktu widzenia niezrealizowalne.

Najciekawszą opcją w tym przypadku byłoby złożenie oferty porównawczej wobec wierzycieli, jeśli chodzi o obciążenia.

W tym przypadku możesz zdecydowanie obniżyć pierwotne roszczenie nawet o 30%.

Jeśli więc masz długi w wysokości 11 000 [url]euro[/url], możesz złożyć propozycję porównawczą na około 3 400 [url]euro[/url].

Napisany przez 2utopus
Do czego dokładnie potrzebujesz te dodatkowe 4000€ oprócz 11000€ długu?
Przy przeprowadzce zaangażuj przyjaciół i rodzinę o pomoc - często można dużo zaoszczędzić.
Ile obecnie płacisz miesięcznie za te 11000€ - również 200-250€?
Jakie są perspektywy podwyżki wynagrodzenia - albo czy możliwa jest praca dodatkowa na 450€?
Czy możliwe jest oszczędzanie przy miesięcznych wydatkach? (prąd, telefon, internet, TV, gaz...)
Czy jesteś samotnym rodzicem?

Napisany przez Peto
Wspólnie mieszkam z moją dziewczyną, matką moich dzieci. Otrzymuje ona zasiłek rodzicielski. Od czerwca planuję podjąć dodatkową pracę na 450 [url]euro[/url] na miesiąc. Obecnie płacę 150 [url]euro[/url] miesięcznie za historię w bazie danych SCHUFA i 105 [url]euro[/url] miesięcznie za inne długi... Rozumiem was wszystkich i dziękuję. Kwota 4000 [url]euro[/url] jest na przeprowadzkę i spłatę innych długów, które nie są widoczne w bazie SCHUFA. Chciałem po prostu uporządkować sprawy i jeśli to możliwe, płacić tylko jedną ratę miesięcznie...

Napisany przez Peto
Tak więc jako ekspert, również nie widzisz dla mnie żadnej możliwości?

Napisany przez Malapascua

Czyli jako ekspert nie widzi pan dla mnie żadnej możliwości?

Jeśli to możliwe, zwiększ dochód (żona może podjąć pracę, np. za 450€) lub ewentualnie rozważ prywatną upadłość. Zalecam skontaktowanie się z doradcą ds. zadłużenia, nawet jeśli suma nie jest jeszcze tak drastyczna.

Napisany przez Peto

Kredytowanie nie będzie możliwe również z mojego punktu widzenia.
Oferta porównawcza dla wierzycieli byłaby najbardziej interesująca pod kątem obciążenia.
Można wtedy obniżyć do 30% pierwotnego żądania.
Więc jeśli masz długi w wysokości 11 000 EUR, możesz zaoferować ofertę porównawczą w wysokości około 3 400 EUR.

Więc jako specjalista też nie możesz mi dalej pomóc?!

Pietrze....
Jak on ma ci pomóc?
Masz długi w wysokości pięciocyfrowej, dlaczego i u kogo ... Nieznane, w sumie nieważne.
Płacisz comiesięczną ratę, która ledwie spłaca odsetki, masz negatywną historię kredytową i teraz chcesz zamiast spłacać długi, zaciągnąć nowe.
To się tak nie uda.
Moja pilna rada:
Udaj się do doradcy ds. zadłużenia.
Oni podejdą do sprawy zupełnie bez emocji i skontaktują się z wierzycielem, i możliwe.... Znajdą dla Ciebie rozwiązanie.... Albo ugodę itd.
Następnie złożysz nieformalne podanie o świadczenia społeczne:
Pokrycie kosztów przeprowadzki
Ewentualne tymczasowe pokrycie kaucji za nowe mieszkanie itp.
Otrzymasz wówczas całą dokumentację wniosku od Urzędu ds. Socjalnych i ewentualnie możesz jeszcze omówić coś z pracownikiem socjalnym podczas rozmowy osobistej.
Ważne jest, żebyś złożył wniosek.
Od chwili złożenia wniosku masz prawo do świadczenia. Do tego stopnia musisz teraz stopniowo wyjść z rutyny.
Miałem ten sam problem kiedyś z jednym pracownikiem, który opowiedział mi o swoich problemach.
Wtedy zająłem się tą sprawą i udało mi się "prawie" uzgodnić z "prawie" wszystkimi wierzycielami.
Był taki, który był elastyczny jak betonowy klocek. (Firma telekomunikacyjna)
Chcieli wszystkiego albo nic.
Rozwiązaliśmy to wtedy poprzez pożyczkę od pracodawcy, bo pracownik był bardzo zaangażowany i chętny do pracy.
Zarezerwuj sobie termin u szefa i wyjaśnij mu swoją sytuację, a możliwe, że będzie skłonny pomóc.
Jak wspomniał bankowiec, w negocjacjach jest dużo miejsca do manewru w dół, ale zazwyczaj tylko wtedy, gdy możesz zaoferować natychmiastową płatność.
Jeśli szef cię popiera i [url]doradca[/url] ds. zadłużenia osiąga porozumienie, powiedzmy 4 000 [url]euro[/url] i regularnie spłacasz, to szybko się z tym uporasz.
I proszę, zrezygnuj z myśli, że potrzebujesz nowych pieniędzy.
To jest nie na temat. Po prostu żyj dalej ze sprzętem, który masz, a remont możesz zrobić za 3 - 4 lata, gdy długi zostaną spłacone.
To jest wkład, który musisz wnieść do sprawy, tak samo jak szukanie potrzebnej pomocy.
Powodzenia.

Cześć Petro, jak już sugerowałem ja i firma Hausbauwest, najlepszym rozwiązaniem byłoby skorzystanie z porady dla dłużników.
A następnie przedstawić propozycję ugody w wysokości około 4 000 [url]euro[/url].
I z powodu takiej kwoty NIE idzie się w prywatną upadłość!

Napisany przez arbeitgeber
Kwota jest zdecydowanie za mała na ogłoszenie prywatnego bankructwa, czyż nie sądzisz?
Na twoim miejscu spróbowałbym znaleźć inne rozwiązanie...

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata