Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Kredyty hipoteczne na budowę domu lub zakup mieszkania (nieruchomość zamieszkana przez właściciela).

Re: finansowanie nieruchomości

Napisany przez PD1
Cześć,
być może ktoś może mi pomóc. Oto sytuacja:
Mam 23 lata. Zarabiam średnio 1680 [url]euro[/url] netto. Mam około 4000 [url]euro[/url] własnego kapitału. Znalazłem idealny dla mnie obiekt, który kosztuje 49 000 [url]euro[/url] plus koszty dodatkowe. Koszty remontu są na razie pomijalne. Mam również obciążenie finansowe w wysokości 230 [url]euro[/url] miesięcznie. Moje pytanie brzmi czy istnieje możliwość uzyskania finansowania w tej sytuacji, czy też jest to bezcelowe. Moim pomysłem byłoby na przykład wykorzystanie mojego kapitału własnego do częściowej spłaty finansowania, aby zmniejszyć obciążenie o połowę. Czy ktoś ma jakieś rady lub wskazówki dla mnie, albo może polecić mi doradcę finansowego, do którego mogę się zwrócić.
Dziękuję bardzo

Napisany przez 6Bankkaufmann
Cześć PD1, jak wysoki jest jeszcze pozostały dług z [url]kredytu[/url] ratalnego? Ile wynosi powierzchnia mieszkalna nieruchomości?

Napisany przez PD1
Cześć,
Powierzchnia mieszkalna wynosi 132 m2
Pozostały dług to nieco ponad 10 000 [url]euro[/url]

Napisany przez peer
132m² za 49000€? Czy to jest [url]Dom[/url] do rozbiórki? Czy może stodoła z drewna? Przecież na pewno potrzebna jest kompleksowa renowacja?

Napisany przez vision
@rówieśnik
Proszę powiedz mi, jak ma się poczuć TE, gdy usłyszy takie stwierdzenie?
Na pewno można to powiedzieć w bardziej uprzejmy sposób

Napisany przez 6Bankkaufmann
To oznacza, że Peer nie mieszka w pobliżu PD1.
Ponieważ pracuję na terenie całych Niemiec, jestem świadom takiego znacznego zróżnicowania.
Oczywiście, to nie jest centrum Monachium.
Ale właśnie klientka z obszaru o kodzie pocztowym zaczynającym się na 5 przysłała mi [url]Dom[/url] na działce 1300 m2 za 80 000 [url]euro[/url].
Niesamowite,
Jeśli [url]Dom[/url] jest w dobrym stanie, PD1, możesz kontynuować marzenie o posiadaniu swojej nieruchomości tutaj.

Napisany przez Alex [CryptoMod]

132m² za 49000€? Czy to jakiś [url]Dom[/url] do rozbiórki? A może stodoła z drewna? Na pewno wymaga kompleksowego remontu?

Nasz budynek wielorodzinny z 1955 roku z oknami z tworzywa sztucznego, centralnym ogrzewaniem na pelet, 3 garażami, instalacją solarną, 4 łazienkami, 260m² powierzchni mieszkalnej, 600m² działki -> 90 000 EUR, gotowy do zamieszkania....... Poprzedni właściciel wyszedł, my wchodzimy..... Północno-wschodnia Bawaria.... obszar o słabej strukturze.....

Napisany przez hausbauwest
Nunja, każdy musi sam decydować, co kupuje i czy może tam starzeć się. W niektórych lokalizacjach jest tak tanio, ponieważ wielu ludzi po prostu nie chce już tam mieszkać i się wyprowadza. W rezultacie otoczenie starzeje się, a infrastruktura zanika. Osobiście uważam lokalizację za jeden z najważniejszych czynników, znacznie ważniejszy niż cena zakupu. Kilka lat temu również kupiliśmy 2 nieruchomości inwestycyjne w nieco odległej części miasta, aczkolwiek bardzo daleko od powyżej wspomnianej oferty cenowej. Ważne jest również, aby czuć się komfortowo. Ale jeśli cena jest skrajnie od rzeczywistości, należy również dobrze się zastanowić. Koszty budowy nieruchomości są zawsze takie same, niezależnie czy jest to lokalizacja pierwsza klasa czy gdzieś na podwórku. Zdarza się to również wśród znajomych, kiedy ktoś chce tanio nabyć nieruchomość i twierdzi, że obecny czynsz wynosi 4,50 [url]euro[/url]. Nawet jeśli wskaźnik jest dobry, osobiście nie byłoby nam opłacalne wynajmować za 4,50 [url]euro[/url]. Po prostu nie wychodzi to rentownie, jeśli dbamy o nasze nieruchomości i odpowiednią je utrzymujemy.

Napisany przez NaTwoim13
Czy masz jeszcze jakieś konkretne i sensowne rzeczy do dodania? Co chcesz tym powiedzieć OP (oryginalny poster), a przede wszystkim, jak trwałe są twoje spekulacje i domysły?
Nie mówiąc już o tym, dlaczego koszty produkcji są zawsze takie same? Skąd masz taki pomysł?
Czy potrafisz sobie wyobrazić ludzi, którzy mogą być szczęśliwi w jakiejś idyllicznej, oddalonej od zgiełku miasta, często również ze względu na swoje podejście do życia i poglądy, i którzy mogą żyć bez większego komfortu? Czy mogą radzić sobie z małościami i nigdy nie narażać się na niebezpieczeństwo? Czy OP jest taką osobą, czy istnieją sposoby, aby z tanio zakupionego obiektu uczynić małe arcydzieło za niewielkie pieniądze?
I oczywiście każdy sam musi wiedzieć, co kupuje i gdzie chce się zestarzeć, myślę, że OP zdaje sobie z tego sprawę i jest to dla niego jasne i znane.

Napisany przez 2tneub
@PD1
Proszę zauważyć, że mogą Cię również spotkać koszty związane z przestrzeganiem Energetycznej Ustawy o Efektywności (ENEV), jeśli nabywasz ten obiekt.

Napisany przez Ex-Studentin
W moim kraju są także tanie domy poniżej 100 tys. złotych. Pojedyncze mieszkania są rzadko dostępne do kupienia, zamiast tego sprzedaje się całe budynki mieszkalne.

Na początek poszedłbym do mojego banku. Moja szwagierka również sfinansowała 50 000 € przy podobnej pensji. Jednakże wartość domu była wyższa (powinowactwo).

Czy chcesz zamieszkać w domu sam?

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata