Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Prywatne zabezpieczenie emerytalne jest konieczne, ale jak to zrobić? Renta Rürup czy Riester, a może tradycyjne ubezpieczenie na życie?

Re: Rürup powinien być zniesiony.

Napisany przez jimmyone
Cześć razem,
może ktoś mi pomóc. 10 lat temu wykupiłem rentę Rürup jako dodatkowe zabezpieczenie emerytalne przedsiębiorstwa.
Teraz otrzymałem pismo z informacją o większej utracie wartości. Wartość wynosi 9000 €, a wartość funduszy tylko 4500 €.
W liście jest napisane, odnosząc się do wyceny wartości wymienionej w umowie, że nie można przewidzieć, czy wartość ponownie ulegnie poprawie.
Nie mogę zrezygnować z tego.
Chciałbym to zawiesić bez składania składek, ale dostałem odpowiedź, że nie można tego zrobić, ponieważ co miesiąc pobierane są opłaty za polisę, które w końcu wyczerpią jej wartość i spowodują ujemne salda.
Ponieważ polisa jest nieniewygaszalna, nie można się na to zgodzić. Minimalna wpłata w wysokości 60 € brutto musi zostać dokonana i nie ma możliwości jej zatrzymania.
To naprawdę okrutna pułapka. Płacić całe życie za coś, co nawet nie jest bezpieczną inwestycją. Ale oczywiście daje się na to nabrać.
W sieci czytałem, że należy oferować zawieszenie składek.
Ale jak to ma działać, skoro polisa zostanie w ten sposób zjedzona?
Czy ostatecznie, gdy przejdę na emeryturę, będę musiał wpłacić 45000 € z powodu narosłych opłat?
Czy ktoś może pomóc?
Jimmyone

Napisany przez brainy
Czy istnieje taki produkt jak Rürup jako dodatkowe [url]ubezpieczenie[/url] emerytalne w ramach zakładowego programu emerytalnego?
Czy można to zrealizować poprzez odłożenie części wynagrodzenia?
Jak nazywa się dostawca i jaki produkt oferuje?
Kto jest stroną umowy? Czy to może być pracodawca?
Najważniejsze teraz jest rozwikłanie sytuacji, ale zawsze istnieje opcja nie zwiększania wydatków.

Napisany przez jimmyone
Usługodawcą jest Friends Provident z planem Friends Plan Business.
Jest to [url]ubezpieczenie[/url] bezpośrednie finansowane przez pracownika, a usługodawca nazwał to Rürup.
Partnerem umowy jest pracodawca, a ubezpieczoną osobą jestem ja.
Zgodnie z informacją, nie można już płacić więcej.
Jimmyone

Napisany przez Couponschneider
To naprawdę ładna rzecz, którą podpisałeś. Ile masz lat? Musisz zrezygnować z opłat. Opłaty już się narosły; to się nazywa zilmerowanie. Poszukaj eksperta, który przeczyta umowę i szybko się z tego wycofaj. Wolę inwestować w akcje. Mam dość funduszy inwestycyjnych, ponieważ menedżerowie funduszy i dostawcy tych funduszy dyskredytują inwestycje w akcje. Może to być takie proste: regularnie inwestuj w akcje spółek typu big player (Apple, BASF, Hannover Rück, Axa, Siemens...) i po prostu trzymaj i ciesz się ładnymi dywidendami. Każda akcja kosztuje pieniądze, dlatego tylko kupuję i nie sprzedaję. U mnie koszt zakupu jednej akcji z kwotą 2000 € wynosi zawsze około 13 €. Najdroższym sposobem kupowania akcji jest karmienie menedżera funduszu, jego sekretarki i handlowca. A ubezpieczyciel w Twoim przypadku chce jeszcze odciąć kawałek tortu dla siebie. Wszystko Ci zjedzą. Tych bezużytecznych pasożytów nie powinieneś karmić.

Fundusz akcyjny, który w ciągu ostatnich dziesięciu lat mógł pokazać ujemną stopę zwrotu, jest już prawdziwym arcydziełem. Prawdopodobnie ta sprawa jest teraz bliska likwidacji.

Napisany przez Reibold
Witaj Jimmyone,

nie masz Rürup-Rente, ale masz [url]ubezpieczenie[/url] bezpośrednie jako pracownicze świadczenie emerytalne. Nie ma Rürup jako BAV.

Pracodawca jest ubezpieczającym, a pracownik jest jedynie ubezpieczoną osobą i późniejszym beneficjentem emerytury.

Pracodawca wybiera jako ubezpieczający ofertę i ponosi odpowiedzialność za to, że obiecana wartość będzie dostępna na końcu. Jeśli między nim a tobą nie uzgodniono gwarancji, musi ponosić odpowiedzialność co najmniej za wpłaconą kwotę. W końcu odebrał ją ze swojej pensji i przekazał ubezpieczycielowi swojego wyboru.

Przeczytaj jeszcze raz dokumentację, którą otrzymałeś na spotkaniu informacyjnym. Twój pracodawca otrzymał polisę jako ubezpieczający.

Ponieważ to jest pracownicze świadczenie emerytalne, nie możesz samodzielnie zmieniać, zawieszać opłat ani wypowiadać umowy. Musi to zrobić ubezpieczający, jeśli Friends Provident w ogóle na to pozwoli.

Być może ubezpieczający wybrał dla ciebie ofertę z wolnym wyborem funduszy. W takim przypadku mógłby zmienić fundusz docelowy i dzięki lepszemu funduszowi może jeszcze osiągnąć zysk.

Skonsultuj się jeszcze raz. Istnieje zarządca umowy, który rocznie otrzymuje odrobinę pieniędzy za to zadanie. Powinien być dla ciebie dostępny do kontaktu.

Najlepiej skonsultuj się z twoim pracodawcą. Jak wspomniałem, chodzi o jego pieniądze z uwagi na odpowiedzialność! Z pewnością ucieszy go, jeśli uda się rozwiązać problem.

Z poważaniem

Alexander Reibold

Darmowe doradztwo finansowe

Neuburg an der Donau

Napisany przez jimmyone
Moja firma również czuje się oszukana. Cała ta sprawa jest finansowana przez firmę ubezpieczeniową i chciał wtedy, aby [url]ubezpieczenie[/url] można było zawsze przenieść i wypłacić. Osobiście otrzymałem tylko kopię polisy i ewentualny rozwój wartości podobny do dokumentu związanej z ubezpieczeniem emerytalnym. Nawet nie dostałem protokołu doradczego. Zobaczymy, co teraz zrobię.

Napisany przez Reibold
Cześć Jimmyone,
przepraszam jeśli to zabrzmi trochę brutalnie:
Pracodawca jest zobowiązany ustawowo zaproponować pracownikowi konwersję wynagrodzenia na zabezpieczenie emerytalne, jeśli ten tego chce. I ponosi odpowiedzialność za wynik tej operacji. Musi on tak dogłębnie się tym tematem zająć, żeby móc dokonać wyboru dla pracownika.
W Państwa przypadku wydaje się, że wybrano plan, w którym nacisk położono na inwestycje w akcje, i nie uzgodniono wystarczającego zabezpieczenia.
Pracodawca może to zrobić, ale musi ponieść z tego ryzyko.
[url]ubezpieczenie[/url] bezpośrednie jest na tyle elastyczne, że można je przenieść do nowego pracodawcy, jeśli ten się zgodzi. Jednak nowy pracodawca także musi ocenić, czy chce przejąć [url]ubezpieczenie[/url]. Ponieważ w większości przypadków oznacza to również przejęcie ryzyka odpowiedzialności.
Przedwczesne rozwiązanie umowy jest zabronione w systemie emerytalnym pracowniczym. W przeciwnym razie należałoby zwrócić wszystkie otrzymane korzyści w postaci podatków i składek na [url]ubezpieczenie[/url] zdrowotne.
Oczywiście może być tak, że w tym przypadku pośrednik również nie poinformował wystarczająco pracodawcy i Pana o tych przepisach prawnych i o ryzykach umowy. Jednak obecnie jest to trudno ustalić lub udowodnić.
Nadal uważam, że jedynie rozmowa z pracodawcą i Friends Provident pozwoli znaleźć rozwiązanie. Być może poprzez zmianę planu inwestycyjnego w umowie.
Pozdrowienia
Alexander Reibold
Wolne Doradztwo Finansowe
Neuburg nad Dunajem

Napisany przez Couponschneider

Cześć Jimmyone,
przepraszam jeśli to brzmi trochę brutalnie:
Pracodawca ma obowiązek ustawowy zaoferować pracownikowi konwersję wynagrodzenia na emeryturę, jeśli ten tego chce. I musi być odpowiedzialny za jej wyniki. Musi tak wnikliwie się z tym tematem zapoznać, żeby mógł dokonać wyboru dla pracownika.
W Państwa przypadku wydaje się, że wybrano jedną z taryf, w której nacisk kładziony jest na [url]inwestowanie w akcje[/url] i nie uzgodniono wystarczającego zabezpieczenia.
Można tak zrobić jako pracodawca, ale musisz nieść za to ryzyko.

To może być prawem, ale widać tutaj opiekę państwa, które nie ufa pracownikowi, że może zadbać o siebie. Moja rekomendacja: Wyjście ze wszystkich form oszczędzania pod opieką. Jeśli to niemożliwe, chociażby je zamrozić. Odkładać pieniądze i w spokoju zastanowić się, co dalej. Pieniądze na koncie osobistym są bezpieczne, nawet jeśli nie przynoszą zysków. Po namyśle i przeczytaniu trochę o akcjach i funduszach ETF, można zainwestować w nie. Ostatecznie chodzi o to, aby stać się udziałowcem środków produkcji społeczeństw zachodnich. Wszystko inne to bzdura.

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata