Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Prywatne zabezpieczenie emerytalne jest konieczne, ale jak to zrobić? Renta Rürup czy Riester, a może tradycyjne ubezpieczenie na życie?

Re: Decyzja dotycząca emerytury bez kierunku.

Napisany przez Numborner
Witaj,

moja żona i ja bardzo się martwimy o nasze zabezpieczenie emerytalne, które od dawna odkładaliśmy. Poniżej najważniejsze punkty, bo inaczej będzie zbyt niejasno i zbyt dużo do przeczytania J

- Żona ma 48 lat, prowadzi własną praktykę jako masażystka, a ja mam 54 lata i pracuję w dużej firmie. Mamy 3 dzieci w wieku 21,17 i 13 lat.
- Żona prowadzi firmę od 2005 roku, ponieważ jej ojciec zmarł wcześnie, a ona musiała przejąć praktykę (kocha swoją pracę).
- Zbudowaliśmy Dom (spłacony) i kupiliśmy kolejny starszy budynek, który przebudowaliśmy, tam znajduje się praktyka (jeszcze mamy kredyty, ale staramy się spłacać jak najszybciej).
- Ze względu na dzieci, żona pracowała u ojca tylko czasowo i w niepełnym wymiarze godzin i ani nie wpłaciła zbyt wiele do funduszu emerytalnego. Przy przejęciu praktyki musieliśmy przejąć długi i przebudowa wiązała się z dużymi kosztami.
- W rezultacie żona miała dotąd tylko około 200€ z funduszu emerytalnego oraz od 2007 roku regularnie opłacała składkę w ramach funduszu Rürup. Miesięczne raty wynoszą 250€ + sporadyczna coroczna dopłata na koniec roku dają obecnie 50.000 € „kapitału” z przewidywanym świadczeniem w wysokości 512€ (przy wzroście o 3%) i stałymi płatnościami w wieku 65 lat. Jest to Rürup z gwarantowanymi płatnościami, co zapewne obarcza to pewnymi kosztami wzrostu.
- Ja jako pracownik mógłbym mieć przy stałym wynagrodzeniu w wieku 65 lat około 2300€ emerytury (bez potrąceń), a dzięki składkom do programu emerytalnego oferowanego przez pracodawcę dodatkowe około 480€ (bez potrąceń).
- Tylko zabezpieczenie mojej ukochanej żony jest dla mnie i dla niej niewystarczające, jeśli zdarzyłby mi się wypadek, separacja itp.

Zasięgnęliśmy informacji w naszym lokalnym banku i u „usługodawcy” z sektora usług medycznych, jak mogłaby wyglądać emerytura dla niej i gdzie ewentualnie moglibyśmy zaoszczędzić kilka euro, bo płacimy już bardzo dużo podatków. Teraz nasza głowa jest pełna liczb i niepewności, co byłoby najlepsze do zrobienia.

Dla oszczędności podatkowych (ale nie znamy dokładnej wysokości oszczędności) rozważamy dalsze korzystanie z programu Rürup (w naszym przypadku możemy wpłacić tylko 6000€, z czego 600€ zawsze idzie na koszty administracyjne) lub wybór klasycznej ubezpieczeniowej emerytury z funduszami inwestycyjnymi z elastycznością co do wypłat lub opcji miesięcznej renty.

Jako potencjalni dostawcy rozważamy Canada Life, Alte Leipziger i Stuttgarter oraz w banku fundusze DEKA-Gruppe itp.

Ale w gruncie rzeczy zastanawiamy się, czy to jest właściwa droga, czy może lepiej samodzielnie inwestować, co oczywiście wiąże się z pewnym ryzykiem i niewielkimi gwarancjami, ale wymaga także dobrych umiejętności.

Składki dla obu wariantów wynosiłyby „co najmniej” 800€ miesięcznie, przy czym w przypadku Rürup według naszych obliczeń byłoby to netto 470€ (oszczędność podatkowa) z gwarantowaną wypłatą od 352-480€ oraz w przybliżeniu zyskiem 4% od 677-929€, a w przypadku ubezpieczenia emerytalnego z gwarantowaną wypłatą 371-616€ oraz z zyskiem 6%!!! = 811-924€.

Całkowicie nie wiemy, co powinniśmy zrobić, musimy jednak podjąć jakieś działania z myślą o naszej sytuacji. Wiemy, że powinniśmy to zrobić znacznie wcześniej, ale niestety nie można już tego nadrobić.

Będziemy wdzięczni za wszelkie wskazówki i sugestie, od długiego czasu rozważam ten temat i nie robię postępów.

Obydwoje mamy wrażenie, że ubezpieczyciele się bogacą, a akcje i inne formy inwestycji nie są tak pewne.

Jak widać, nasze myśli krążą w kółko :-((

Pozdrowienia z najpiękniejszego landu na świecie

Napisany przez 2utopus
Osobiście zdecydowałbym się umówić spotkanie w Niemieckim Urzędzie Emerytalnym i skorzystać z porady tam.
Co możecie oczekiwać od emerytury ustawowej i jakie macie opcje.
Być może dobrowolne wpłaty do emerytury ustawowej - osobiście bardziej ufam systemowi emerytalnemu opartemu na solidarności niż gromadzeniu kapitału na emeryturę.
(Co się stanie, jeśli towarzystwo ubezpieczeniowe zbankrutuje lub [url]euro[/url] straci wartość?)
Osobiście byłbym bardziej skłonny spłacać więcej, aby w wieku podeszłym na pewno nie mieć długów - niż mieć długi i [url]ubezpieczenie[/url] emerytalne ...
Przy oszczędzaniu na podatkach nie zapominajcie: wpłaty na emeryturę są teraz zwolnione z podatku - w zamian trzeba płacić podatki od wypłat emerytalnych w późniejszym wieku ... przy prywatnym lokowaniu w akcje czy fundusze ETF prawdopodobnie podlegają opodatkowaniu tylko zyski/dywidendy niższym podatkiem od dochodów kapitałowych i kwotą wolną od podatku.
Dla rozwodów przewiduje się wyrównanie emerytur między stronami postępowania.
W przypadku ubezpieczenia zawsze więcej zarabia towarzystwo ubezpieczeniowe - zawsze dokładnie przyglądać się kosztom ubezpieczenia.
(A fundusze Deka nie wziąłbym ze względu na zazwyczaj bardzo wysokie koszty - bank Zachodni oferuje z przyjemnością swoje własne produkty, na których sam zarabia wysokie prowizje/zyski).

Napisany przez 2titan1981
Warto byłoby najpierw spłacić wszelkie długi...
Ponadto zobaczyć dokładny stan obecny wszystkich rent i ustalić, czego później będziecie potrzebować.
Następnie warto zastanowić się, na jaką emeryturę można sobie pozwolić co miesiąc.
W przypadku separacji lub rozwodu twoja żona, jeśli jesteście małżeństwem od tamtej pory, uczestniczy w 50% wszystkich zdobytych punktów emerytalnych z was obojga i najprawdopodobniej musiałbyś jej zapłacić sporo aż do swojej śmierci po długim małżeństwie. Chyba że masz ważny kontrakt małżeński, który wyłącza podział punktów emerytalnych itp. oraz świadczenie alimentacyjne po rozwodzie.
Moje osobiste zdanie (z własnego doświadczenia) to zawsze warto to mieć, co zwiększa motywację kobiety do większej inwestycji. Co do dzieci, nadal musisz płacić, dopóki uczą się.

Napisany przez 2tneub

Würde auch erst einmal raten alle Schulden zu tilgen

To warto obliczyć. Obiekt prawdopodobnie jest częścią majątku firmy, co oznacza, że odsetki można potrącić od podatku. W zależności od stawki podatku, ból z nimi może być tylko w połowie mniejszy.

Napisany przez Couponschneider
Już myślałeś o inwestycji w akcje? Jesteś jeszcze młody i masz wystarczająco dużo czasu.

Napisany przez Numborner
Cześć, dziękuję za dotychczasowe odpowiedzi, kwestia rozwodu była bardziej poboczna i aktualnie nie jest przedmiotem dyskusji. Przebudowany [url]Dom[/url] należy do mnie, a moja żona ma tam swoją praktykę, więc jest wynajęty, a ja spłacam już maksymalną kwotę, jaką bank zezwala. Moją emeryturę już podałem, ale co ważniejsze, musimy teraz zrobić coś dla mojej żony, zwłaszcza że do wieku 65 lat pozostało nam tylko 16 lat i musielibyśmy obecnie odkładać co najmniej 1000 € miesięcznie, aby na przykład otrzymać 1500 € emerytury. Ponieważ oboje nie jesteśmy z natury ludźmi skłonnymi do ryzyka, naszym pomysłem było [url]ubezpieczenie[/url], ale jeśli spojrzymy na to, ile trzeba wpłacić, a ile otrzymujemy, zostaje sporo opłat, a przychody są już obliczone z 4 czy 6%. Zgodnie z tabelą podatkową zaoszczędzilibyśmy około 2000 € podatku, gdybyśmy na przykład wpłacili 10 000 € rocznie w Rürup Rente.
Moje pytanie skierowane do Was dotyczyło tego, czy lepiej samemu się tym zająć niż inwestować w [url]ubezpieczenie[/url] i w razie potrzeby realizować to za pomocą funduszy inwestycyjnych lub podobnych rozwiązań. Nie mamy nikogo znanego, kto mógłby nas doradzić, a na bankach znajdujemy jedynie klasycznych pracowników bankowych. Oczywiście nie powinno to być zbyt ryzykowne, bo chodzi przecież o zabezpieczenie emerytalne dla kogoś, kto codziennie ciężko pracuje. Od kilku lat jestem abonentem Finanztest, gdzie aktualnie poruszany jest temat EFT, jednak te informacje mogą być trochę mylące. Mam nadzieję, że możecie mi pomóc dzięki swoim radom lub sugestiom i rozwiać nieco moje wątpliwości, abyśmy mogli obrać przynajmniej właściwe kierunki.

Pytanie nie dotyczyło tego, co istnieje, ale czego oboje potrzebujecie, aby móc żyć dobrze. Standard życia znasz tylko sam.

Fundusze są przewidziane na 10 lat i więcej i trzeba być w stanie znieść spadek nawet o 50-60%, czego jak zauważyłeś, nie każdy może znieść.

Napisany przez brainy
Z jaką wdzięcznością powiedział jeszcze Kostolany:

Jeśli ma się pieniądze, można spekulować.
Jeśli ich nie ma, trzeba spekulować.

W tej sytuacji wyjściowej prawdopodobnie nie uda się osiągnąć pożądanego poziomu zabezpieczenia.
Ani emerytura ustawowa, ani też przyjazny agent ubezpieczeniowy nie są w stanie tego zapewnić.

Ale dzisiaj tak jest zdecydowanie dla bardzo wielu osób.

Czy z normalną, bardzo skromną emeryturą i dwoma opłaconymi domami poradzicie sobie w starości?

A jeśli twoja żona umrze w młodym wieku, tak jak twój ojciec, co wtedy? Wszystko oszczędzone na czarną godzinę, a i tak nic nie osiągnięte!

Fajnie byłoby wydać trochę nadmiaru pieniędzy na fajne wakacje.

Napisany przez Numborner
Wydatki związane z urlopem od czasu do czasu są oczywiste, ale później chce się mieć jeszcze coś. Mam nadzieję, że będziemy żyć długo i będziemy mogli odkładać pieniądze co miesiąc, obecnie 250 € w fundusz emerytalny Rürup i pod koniec roku dodatkowe płatności w wysokości 6000 €. Wiemy, że to nie wystarczy, ale pytanie brzmi, czy powinniśmy inwestować dodatkowe pieniądze w [url]ubezpieczenie[/url] czy też samodzielnie inwestować w akcje, fundusze, itp. Dlatego pytanie do ekspertów tutaj - jeśli prognozy ubezpieczeń zakładają stopę zwrotu 4 i 6%, to czy nie jest to już praktycznie na poziomie funduszy inwestycyjnych?

Stoję na poziomie funduszy. Akcje itp. Rozwinęły się bardzo dobrze od ostatniego kryzysu finansowego i teraz faktycznie powinna wystąpić korekta w dół... i wtedy byłoby kiepsko, gdyby akurat wtedy potrzebowało się pieniędzy... z drugiej strony [url]ubezpieczenie[/url] prawdopodobnie nie będzie opłacalne w pierwszych latach, ponieważ najpierw trzeba pokryć koszty ubezpieczenia....
dlatego musicie się zastanowić, czego naprawdę będziecie potrzebować do życia później, a czego nie. To jest to, co moim zdaniem jako para musicie obejmować za pomocą ubezpieczeń. Resztę, której niekoniecznie trzeba, lepiej zainwestować w fundusze pasywne. To jest to, co byłoby dodatkowym źródłem dochodu lub nie, gdy akcje nie idą tak dobrze... Gdybyście mogli żyć z kwoty dywidend, to byłoby idealne.

Napisany przez Numborner
Więc czy nie musimy iść drogą ubezpieczeń w postaci Rürup albo funduszowych ubezpieczeń emerytalnych? Przy Rürup oszczędza się trochę podatków, ale nie ma dostępu do pieniędzy w razie potrzeby i brak możliwości częściowych wypłat. W przypadku funduszowych ubezpieczeń emerytalnych brak oszczędności podatkowych, ale większa elastyczność. Myślałem, że z funduszami lub innymi alternatywami oczekiwania będą nieco lepsze. Ale ze względu na krótki okres czasu, zalecalibyście raczej z tego zrezygnować?

tylko powiedziałem, że trzeba zobaczyć, czego naprawdę potrzebujesz na emeryturze. Całkowita emerytura dla was obojga, jeśli wystarczy, można przeznaczyć resztę na luksusowe fundusze, ponieważ nie jesteś naprawdę uzależniony od dodatkowych pieniędzy.... oczywiście można również powiedzieć, że gdy oboje jesteście na emeryturze, można sprzedać lub wynająć [url]Dom[/url] i z tego uzyskać dodatkową emeryturę. To też działa. Ale inwestowanie pieniędzy w fundusze, a potem gdy działa to słabo z funduszami i emerytura nie wystarcza, jest po prostu bardziej niż głupie. Gdy fundusze idą słabo, a masz wystarczająco pieniędzy, aby pokryć potrzebę z ZUS + prywatna emerytura + BAV + Riester i nie musisz sięgać do funduszy, to jest znacznie lepsze i nie powoduje dużych trwałych szkód w ciągu czasu. Wtedy po prostu możesz raz w roku pojechać na wakacje.... W tej chwili jest głupio zawierać nowe umowy na ZUS, Riester, Rürup, ponieważ zazwyczaj nie przynosi to dużo zysku ze względu na złe oprocentowanie.... W takim razie sprawdziłbym, czy istnieją stare umowy, które są opłacalne. Ale nie wszystkie stare polisy są automatycznie dobre, tego też nie należy zapominać

Napisany przez Numborner
Nasz kontrakt Rürup w Volkswohlbund ma po prostu ograniczenie maksymalnej kwoty dopłat i opłaty za dopłaty też są dość niskie.

Napisany przez 2tneub
Czy naprawdę trzeba postawić wszystko na jedną kartę?

Napisany przez florianmeier
Jednak produkt zalecany przez zbyt wiele osób (opłata za fundusz i(!) [url]ubezpieczenie[/url]) mimo trudnych do oszacowania korzyści podatkowych zawsze wypada gorzej niż bardziej bezpośrednia inwestycja.

Gdy zbliżam się do emerytury i mam dwie nieruchomości, wydaje mi się, że podobnie jak Schleckersi, którzy teraz muszą mocno ograniczyć swoje wydatki, pomimo 80 000 EUR miesięcznie.

Napisany przez Numborner
Przepraszam, doszło do pewnego nieporozumienia, przepraszam za to. Co do domów, jest to zgodne, ale na nich spoczywa również ponad 120 000€ długu, a po odliczeniu mojej emerytury zostaje mniej niż 2200€. Chodzi przede wszystkim o zabezpieczenie mojej żony i o to, jak możemy odpowiednio zaplanować fundusz emerytalny dla niej.

Tak więc ile teraz potrzebujecie na emeryturze po odjęciu wszystkich kosztów, miesięcznie (€) i ile już macie na stałe miesięcznie €????
Te pytania już wielokrotnie było przezemnie zadawane. Najpierw ustala się IST, potem SOLL, a potem można zająć się LUXUS.

Z prowizyjnie dochodowymi produktami pani prawdopodobnie nie będzie mogła już osiągnąć planowanej emerytury. Obecna stopa procentowa jest zbyt niska, a dostawcy zbyt dobrze obliczyli.

Należy spłacać dodatkowo jak największe kwoty i intensywnie inwestować w akcje.

W przypadku zakończenia działalności firmy należy ewentualnie sprzedać lub wynająć nieruchomość.

Ubezpieczenia emerytalne mają po prostu wadę polegającą na tym, że pieniądze przepadają w razie śmierci.

Dla mnie nieruchomości i akcje są po prostu bardziej atrakcyjne niż Rürup, Riester, emerytura ustawowa itp...

Napisany przez Hanomag

Moja żona prowadzi własną działalność od 2005 roku, ponieważ jej ojciec zmarł wcześnie, a ona musiała przejąć praktykę (ponieważ uwielbia swoją pracę). Wybudowaliśmy [url]Dom[/url] (spłaciliśmy [url]kredyt[/url]) i kupiliśmy starszy [url]Dom[/url], który przebudowaliśmy na praktykę (jeszcze są długi, ale staramy się spłacić je możliwie szybko). Ze względu na dzieci, moja żona pracowała u swojego ojca tylko czasowo i na część etatu, co nie wpłynęło zbytnio na składki do emerytury. Z powodu przejęcia praktyki musieliśmy również przejąć długi, a także przebudowa kosztowała sporo pieniędzy.

Praktyka była już prowadzona przez teścia i pozostała więc majątkiem firmy. Jeśli teraz zostanie zlikwidowana, oznacza to realizację zysków z rezerw ukrytych. Jeśli kilka pozostałych długów zostanie spłaconych do czasu sprzedaży, niewiele zostanie do zmniejszenia zysku. Ponieważ koszty budowy i przebudowy zapewne zostały starannie odpisane, pozostaje niewiele nieodpisanej substancji, która mogłaby zmniejszyć zrealizowany zysk.

Cytat użytkownika florianmeier
Zalecam jak największą możliwą indywidualną spłatę [url]kredytów[/url] i intensywne oszczędzanie w akcjach.

Tak, zalecam jak największą możliwą indywidualną spłatę, aby przyszły do zapłacenia więcej podatków przy wycofaniu się z działalności lub sprzedaży nieruchomości firmowej.
Dlaczego lekceważysz ostrzeżenia dotyczące szybkiej spłaty długów firmowych? Ponadto, sugerowałbym ograniczenie inwestowania w akcje. Ostatni kryzys był dawno temu, i byłoby nierozsądne dla tych, którzy nie mieliby gotówki na korzystne wejście po takim kryzysie.

Praktyka była prowadzona już przez teścia i z tego powodu pozostała jako majątek firmowy. Jeśli teraz zostanie zaniechana, oznacza to zrealizowanie zysku z rezerw ukrytych. Jeśli kilka długów zostanie spłaconych do momentu sprzedaży, zostanie niewiele do ograniczenia zysku. Ponieważ koszty produkcji i przebudowy z pewnością zostały solidnie odpisane w celu obniżenia rocznego zysku, zostaje niewiele nieamortyzowanej substancji, która mogłaby zredukować zrealizowany zysk. Tak, jak najwięcej odłożyć na bok, aby w razie zaniechania działalności lub sprzedaży nieruchomości firmowej konieczne było zapłacenie większych podatków.
Dlaczego ignorujesz ostrzeżenia dotyczące szybkiej spłaty długów firmowych? Powstrzymałbym się także od inwestowania w akcje. Ostatni krach był dawno temu, a nierozsądnie byłoby dla tych, którzy nie mają gotówki na tani zakup po takim upadku.

Od kiedy długi firmowe (czyli sama [url]pożyczka[/url]) są odliczalne od podatku?
Jeśli faktycznie tak jest, czy nie można wziąć miliona, wypłacić go z konta firmy i wtedy nie płacić podatków przy zaniechaniu działalności gospodarczej?
Długi firmowe są zdecydowanie lepsze od prywatnych, ponieważ OPROCENTOWANIE (i tylko ono) jest odliczalne od podatku.
Wielu ludzi ma z tym problem.
Spłacanie nieruchomości firmowej bez odpowiednich dochodów na starość, a następnie opodatkowywanie zysku z zaniechania działalności, z pewnością nie jest przyjemne.

Napisany przez Hanomag

Od kiedy długi operacyjne (czyli sam [url]kredyt[/url]) są odliczalne od podatku?

Czy według Ciebie istniejące długi operacyjne przy zakończeniu działalności nie zmniejszają zysku z zakończenia działalności? Czyli to oznacza, że praktycznie całkowitą cenę sprzedaży nieruchomości należałoby wykazać jako zysk, mimo że być może jeszcze jedna trzecia była obciążona długami?

Cytat od florianmeier
Jeśli tak by było, to można by wziąć jeden milion lub coś w tym rodzaju, wypłacić go z konta firmowego i wtedy nie płacić już podatków przy zakończeniu działalności?
Durne byłoby to, że takie wypłaty także trzeba opodatkować, a w praktyce bank zatrzyma taką wypłatę, powołując się na obciążenie hipoteką.

Cytat od florianmeier
Przegrywanie się z nieruchomością operacyjną w późniejszym wieku bez właściwych dochodów, a następnie opodatkowanie zysku z zakończenia działalności z pewnością nie jest przyjemne.

Przynajmniej zakończenie działalności generuje całkiem pokaźne właściwe dochody w późniejszym wieku i im mniej długów operacyjnych obecnych, tym wyższy zysk podlegający opodatkowaniu stawką podatku dochodowego najwyższą.
Ale być może znasz się lepiej niż ja. Nie jestem specjalistą ds. podatków. Wszystko, co piszę na ten temat, zdobyłem samodzielnie i należy traktować to ostrożnie.

Wtedy Twoim zdaniem istniejące długi przedsiębiorstwa nie zmniejszają zysku z działalności, gdy zakończy działalność? Oznaczałoby to, że prawie cała cena sprzedaży nieruchomości musiałaby być ujawniona jako zysk, mimo że być może jeszcze jedna trzecia była obciążona długami?

Jeśli przy zakończeniu działalności pozostanie tylko nieruchomość: Wartość nieruchomości minus wartość księgowa = zysk z zakończenia działalności
Długi nie mają z tym nic wspólnego, ponieważ tutaj obowiązuje zasada równości wartości księgowej i wartości rynkowej, co oznacza, że nie powstaje żaden zysk księgowy.

Cytat Hanomag
Niestety, te wypłaty także podlegają opodatkowaniu...

Wypłaty nie podlegają opodatkowaniu.
Zapis księgowy: Wypłata (prywatna) do banku
Brak wpływu na rachunek zysków i strat = brak zysku

Cytat Hanomag
Co najmniej zakończenie działalności generuje całkiem spore prawdziwe dochody na starość i im mniej długów przedsiębiorstwa, tym wyższy zysk podlegający opodatkowaniu stawką podatku najwyższego.

Krzywa uczenia się jest bardzo płaska. Patrz powyżej.

Napisany przez 2tneub
@Hanomag
zasadniczo nie masz całkowicie racji.
Pytanie brzmi, jak bardzo od siebie różnią się wartość rynkowa i wartość księgowa budynku i działki. Są to typowe rezerwy ukryte.
Prawdopodobnie na tym etapie pojawia się zysk księgowy, który zostaje pomniejszony o przejęte [url]kredyty[/url].
Jednakże wątpliwe jest, czy pozostały majątek firmowy zawsze przyniesie wartość zapisaną w księgach.
Należy również zauważyć, że zyski z likwidacji, z tego co wiem, są opodatkowane preferencyjnie.
Czy w związku z tym konieczne jest zastosowanie najwyższej stawki podatku dochodowego, pozostaje niewiadomą.
W razie potrzeby może się też pojawić ktoś, kto chciałby przejąć całą praktykę wraz z listą klientów itp. Jednakże jest to możliwe tylko w przypadku, gdy może prowadzić to w swoich własnych pomieszczeniach.
Wówczas całe obliczenia stają się nieistotne, ponieważ zamiast miesięcznego przychodu z czynszu, na początku emerytury można mieć pewną sumę pieniędzy.

Napisany przez 2tneub
@ Florianmeier
Sprawdź tutaj:
https://www.impulse.de/recht-steuern...n/2105928.html

@TNEUB
Jeśli ktoś przejmuje pożyczkę za 0, - EUR, to oczywiście należy to uwzględnić w zysku zbycia w wysokości niewypłaconej kwoty pożyczki.

.... najpierw księgowa zysku, która zostanie zwiększona o przejętą pożyczkę.

Przy 55 l. zysk jest preferowany, nawet istotny, jeśli nie jest zbyt wysoki.

Napisany przez Numborner
Cześć
Spróbuję odpowiedzieć wszystkim, ale ostatnie wpisy dotyczące wiedzy podatkowej mnie trochę zdezorientowały :-))
Titan1981:
Trudno przewidzieć, ile będziemy potrzebować za 10 lat (moja emerytura) lub za 16 lat. Nasz Dom będzie wtedy miał 30 lat, więc pewnie pojawią się pewne wydatki. Mamy 2 zwykłe samochody i nie mamy drogich hobby ani niczego specjalnego, więc będziemy raczej standardowymi emerytami. Chociaż lubimy czasem pojechać na wakacje i coś dać naszym 3 dzieciom. Moja emerytura według ostatniego pisma to 2300 € + 450 € z kasy emerytalnej, kwoty oczywiście netto. Żona dostaje 250 € z kasy emerytalnej i ok. 500€ z konta Rürup, jeśli do tego czasu będziemy nadal płacić 250 € miesięcznie. Bank i usługodawca radzą nam nie dokładać już pieniędzy tam, ponieważ dopłata jest ograniczona do 6000€, więc nie możemy dokładać większych kwot. Wiem teraz także dzięki waszym odpowiedziom, że nowe konto Rürup wiąże się z wysokimi opłatami początkowymi.
Honomag:
Chyba źle zrozumiałem, myślisz, że nie powinienem tak dużo spłacać z powodu kapitału działalności? Dla wyjaśnienia: praktyka ojca znajdowała się w innym miejscu, moja żona przejęła tylko praktykę z pacjentami bez zadłużeń. Następnie kupiłem starą kamienicę, odnowiłem ją i wynająłem parter mojej żonie jako praktykę. Wtedy mogła ona odliczyć tylko pewne koszty remontu, ponieważ Dom był w moim posiadaniu. W związku z tym to wszystko nie powinno być uznane za kapitał działalności. Ale ja także nie jestem specjalistą od podatków. Odprowadzam odsetki od zaciągniętej pożyczki i chciałem szybko spłacić dług, żeby się go pozbyć. Oczywiście spowoduje to niższe odsetki od długu, ale również mniejszy dług. Jeśli to nie ma sensu, chętnie przyjmę pouczenie.

Napisany przez Hanomag

Da habe ich dann was missverstanden, du meinst ich soll nicht so viel tilgen wegen Betriebsvermögen?
Zur Aufklärung: die Praxis des Vaters war in einem anderen Ort, meine Frau hat nur die Praxis mit Patienten übernommen ohne Schulden. Dann habe ich ein Altes Haus gekauft, renoviert und das Erdgeschoss an meine Frau als Praxis vermietet. Sie konnte damals nur einige Renovierungskosten absetzen, da das Haus ja mir gehört. Dementsprechend dürfte das alles ja nicht als Betriebsvermögen zählen. Bin aber auch kein Steuerfachmann. Ich setze die Schuldzinsenabzüge des aufgenommenen Darlehens ab und wollte schnell tilgen um Schulden los zu werden.

Tak, jak teraz dodatkowo opisujesz, to rzeczywiście nie jest majątek firmowy. W związku z tym i w zależności od wysokości odsetek, spłata długów ma sens. Choć przez to zwiększają się Twoje dochody z V&V, ewentualny wzrost majątku pozostaje wolny od podatku, jeśli nie zostanie sprzedany w ciągu pierwszych 10 lat po zakupie.

Napisany przez Hanomag

Długi nie mają z tym nic wspólnego, ponieważ tu obowiązuje wartość księgowa = wartość bieżąca, więc nie powstaje żaden zysk (księgowy).

Tak więc, pozostaje przy tym: Istniejące długi przy likwidacji działalności zmniejszają zysk działalności. Czy teraz, dzięki intensywnej nauce, zauważyłeś teraz również:

Cytat florianmeier
Jeśli ktoś przejmuje po 0,-- EUR pożyczkę, to oczywiście należy to do zysku ze zbycia w wysokości otwartego salda pożyczki.

Cytat florianmeier
Wyjęcia nie podlegają opodatkowaniu.
Zapis księgowy: Wyjęcie (prywatne) z banku
Brak wpływu na rachunek zysków i strat = brak zysku

Więc Twoje stwierdzenie jest

Cytat florianmeier
Gdyby tak było, można by wziąć miliona lub coś w tym rodzaju, wypłacić z konta firmowego i nie płacić już podatków przy zlikwidowaniu przedsiębiorstwa?

Bzdura.

Cytat florianmeier
Od 55 r.ż. zysk jest korzystny, nawet znaczący, jeśli nie jest zbyt wysoki.

Tutaj, dzięki linkowi od Tneub, dowiedziałem się, że zysk z likwidacji działalności jest opodatkowany preferencyjnie w wysokości 56 procent średniej stawki podatku od osoby fizycznej, ale nie niższą niż początkowa stawka podatku dochodowego wynosząca 14 procent.

Cytat florianmeier
Krzywa uczenia się bardzo płaska. Jak powyżej.
Dlaczego chyba tak! Ponieważ nie można było niczego się nauczyć z Twoich wyjaśnień.

Nie powiedziałem, że łatwo jest przewidzieć przyszłe składki/wydatki. Ale właśnie to musicie zrobić, aby zobaczyć, ile macie teraz jeszcze zapisać na emeryturę i ile, bez żalu, możecie zainwestować w fundusze itp. Najlepiej umówcie się na spotkanie w ZUS i skorzystajcie z porady, aby wyjaśnić, co dokładnie zostaje Wam z decyzji emerytalnej. Następnie niech ubezpieczyciel obliczy, ile otrzymacie z Rürup, jeśli nadal wpłacacie te 6000 €. Co się dzieje z drugim domem? Czy zostanie sprzedany czy wynajęty? Można dowiedzieć się o przychodach z wynajmu z tabeli czynszowej.
Następnie wydatki, ile potrzebujecie do życia? Bilans ze wszystkimi ubezpieczeniami itp., wtedy zobaczycie, ile potrzebujecie miesięcznie. Następnie wakacje i prezenty dla dzieci, również zalecam ustalenie na miesięcznej podstawie. Następnie zobaczycie wydatki. Następnie dla domów/zadbanie o [url]Dom[/url] koszty utrzymania i podatkowe € za m²
Ogólnie warto prowadzić cyfrową książkę domową, gdzie znajdują się wszystkie dochody i wszystkie wydatki, im szczegółowiej, tym lepiej. Posortujcie to według obszarów wydatków: samochód, czas wolny, artykuły spożywcze, oszczędności itp., wtedy po roku zobaczycie, co jest obecnie aktywne. Wielu ubezpieczeń często odpada w okresie emerytury, co może już pomóc przy planowanej przez Was emeryturze. Dopiero jak dokładnie to wszystko zrobicie, możecie określić, ile minimalnie potrzebujecie na emeryturze. Przede wszystkim, czego nie musicie już mieć w okresie emerytury.
Tak więc jest to trochę wysiłku, ale może się opłacić, być może okaże się, że nie potrzebujecie już ubezpieczenia emerytalnego, ponieważ suma, którą oboje uzyskacie do tego czasu, jest wystarczająca. Albo musicie zapisać kwotę x, która Wam jeszcze brakuje, ale wtedy będziecie mieli liczbę, na podstawie której będziecie mogli działać.
Ponadto radziłbym po prostu sprawdzić, ile naprawdę możecie oszczędzać miesięcznie na stałe.

Napisany przez Numborner
Cześć
Lista ma sens, ale z pewnością zajmie długi czas, zanim wszystko będzie gotowe i będzie miało sens.
Niestety nie mam jeszcze konkretnej orientacji co do projektu AV :-((
Ubezpieczenia są bardzo kosztowne, a fundusze (ETF itp.) ze względu na krótki okres 16 lat są niepewne i ryzykowne w przypadku kryzysów.
Czy Rürup jest oszczędzający podatkowo i mało elastyczny, a ubezpieczenie emerytalne bardziej elastyczne.
Czytałam w Finanztest i słyszałam, że renta państwowa mogłaby być alternatywą, ale raczej jako produkt wtórny, ponieważ istnieje górna granica wnoszenia składek, która w roku może wypracować maksymalnie 44 €, ale składki można odliczyć jak przy Rürup.
Mój pracodawca oferuje udziały w firmie, pieniądze są blokowane na 6 lat i obecnie przynoszą od 6,5 do 9%. Suma wpłaty nie jest ograniczona. Pieniądze byłyby zagrożone jedynie w przypadku bankructwa, firma to duże przedsiębiorstwo handlowe. Można by z tego czerpać zyski, ale czy to ma sens dla AV?

To jest właśnie problem, gdy ma się mało czasu, ale nic nie przeszkadza wam odkładać więcej pieniędzy na razie na bok ([url]rachunki oszczędnościowe[/url] - terminowe) i dokładnie się zorientować. Ponieważ błędy nie będą mogły być naprawione w krótkim pozostałym czasie. Warto byłoby również skonsultować się z doradcą płatnym za usługę. Może on przynajmniej doradzić w sposób niezależny. Będzie w stanie powiedzieć, co jest dla was opłacalne, a co nie, ale musicie mu również dostarczyć wymienione informacje. Informacje o wydatkach i życzeniach są potrzebne, aby mógł wam pomóc w obliczeniach.

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata