Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Kredyty hipoteczne na budowę domu lub zakup mieszkania (nieruchomość zamieszkana przez właściciela).

Re: Finansowanie po zmianie pracy.

Napisany przez KBau
Cześć wszystkim,

u mnie od ubiegłego roku trwa planowanie budowy, a działka została już sfinansowana z własnych środków, ponieważ zakup musiał zostać przeprowadzony szybko ze względu na duże zapotrzebowanie. Finansowanie jeszcze nie zostało finalizowane. Niedawno dostałem również bardzo dobrą ofertę pracy i musiałem w krótkim czasie zrezygnować z obecnego stałego zatrudnienia. Mój nowy kontrakt jest jednak na razie czasowy i ma okres próbny trwający 6 miesięcy. W zamian zaoferowano mi podwyżkę z 2200 € do 3000 € netto. Mam 30 lat i mieszkam we własnym lokalu. 

Co do projektu budowy:

Bliźniak o powierzchni 140m² na wynajem (planowany czynsz 1000 € netto) 

Koszty budowy 165 tys. EUR 

Zapłacono 30 tys. EUR za grunt 

Jako że partner budowlany dla drugiego bliźniaka nie może czekać, pilnie poszukuję kredytodawcy. 

Przy kredycie myślę o 20-letnim okresie o stałym oprocentowaniu w wysokości około 650 € miesięcznie, z możliwością dokonywania dodatkowych spłat. 

Czy ta konfiguracja jest możliwa do zrealizowania, czy muszę poczekać na zakończenie okresu próbnego?

Pozdrowienia

Napisany przez NaTwoim13
Dla mnie zaczynają się gromadzić coraz bardziej konstruowane przypadki (h), których nie potrafię zrozumieć.

Masz praktycznie wynagrodzenie brutto w wysokości 2.220 [url]euro[/url], wynajmujesz mieszkanie, a kupiłeś działkę, która jest połową bliźniaka (jak to się w ogóle robi???), którą chcesz dodatkowo wynająć, mając niskie dochody?

Zastanawiam się teraz, co druga połowa Twojego tworu myśli, czytając to, albo jak przebiegały Wasze rozmowy, czy dotyczyły tego planu?

Idąc tym tropem, nie dostajesz ani centa na Twój zamiar, m.in. z powodu okresu próbnego - co teraz robi druga połowa? Czy buduje swoją część i czeka, aż będziesz mógł też budować? To możliwe, ale jak to wygląda (jedna połowa bliźniaka)? Kto się na coś takiego decyduje, jak wyglądają takie rozmowy i czy druga połowa w ogóle pracuje?

Jak można w ogóle coś takiego wymyślić i dlaczego - o ile takie coś istnieje w rzeczywistości (dla mnie nie istnieje)....

Głupie, naprawdę głupie, przepraszam, ale ciekawa historia.

Edytując, OP zmienił kwotę z 3000 [url]euro[/url] brutto na netto, co sprawia, że rdzeń staje się bardziej realistyczny

Napisany przez 6Bankkaufmann
Cześć KBau, z zasady możliwe jest uzyskanie finansowania budowlanego nawet w przypadku umowy o pracę na czas określony, która nadal jest na okresie próbnym. Aby dokonać oceny, należy jednak mieć co najmniej 3 miesiące historii wypłat.
Dobrze, że już sfinansowałeś działkę z własnych środków. Z pewnością również zmiana wpisu w księdze wieczystej została już dokonana, czyż nie?
Jeśli chcesz być pewny, poczekaj aż umowa o pracę na czas określony zostanie ewentualnie zmieniona na czas nieokreślony. Jeśli chcesz teraz koniecznie budować, wszystko sprowadza się do obliczeń.
Tak więc również istniejące opłaty czynszowe, raty z [url]kredytu[/url] itp.
Sprawdzanie tylko finansowania wynajmowanego obiektu BEZ uwzględnienia innych istniejących wydatków, takich jak czynsz, itp., nie jest możliwe.
Dlatego po prostu brakuje tutaj dodatkowych informacji, danych.

Napisany przez KBau
Najpierw mała poprawka: Dochód jest netto... Przepraszam, mój błąd @noelmaxim: Pomimo błędu można wyrazić merytoryczną opinię na ten temat i nie trzeba robić z tego całej sytuacji absurdalnej. Albo po prostu zachować to dla siebie... Takie zachowanie budzi bardzo małe zaufanie i powagi.

Cześć KBau, ok, EUR 3.000 netto to oczywiście dobrze. Zakładamy tutaj brak obecnych rat lub zobowiązań [url]Leasing[/url]owych.
Z EUR 3.000 netto można wziąć pożyczkę w wysokości EUR 165.000 i chcieć uzyskać z tego EUR 1.000 netto kaltmiete.
Teraz pytanie - czy EUR 650 miesięcznie na raty odsetkowe i spłatę kapitału przez 20 lat przy EUR 1.000 nettokaltmiete jest w porządku?
Masz jakąś konkretne ofertę?
Jaka byłaby stawka odsetkowa i kapitałowa w tej ofercie?
Ogólnie rzecz biorąc, sytuacja jest możliwa do sprawdzenia i zrealizowania przy dochodzie EUR 3.000 - pomimo okresu próbnego i umowy o pracę na czas określony.

Napisany przez hausbauwest
@noelmaxim: Pomimo popełnionego błędu można wyrazić racjonalną opinię na ten temat i nie trzeba robić z tego całej sytuacji śmieszności. Albo po prostu trzymać to dla siebie.... Coś takiego wzbudza bardzo niewielkie zaufanie i powagi.
Absolutnie się z tym zgadzam.
Ale zwróć uwagę na godzinę postu :-))))))
Czyżby w grze były już alkoholowe napoje?

Napisany przez Folienstift
Również @noelmaxim, czy w rzeczywistości, będąc w tej branży, nigdy nie widziałeś pojedynczej połowy bliźniaka? Moja siostra mieszkała obok takiej przez wiele lat. Był to duży teren, który został podzielony na mniejsze części i sprzedany, z których 4 stanowiły połówki bliźniaków. 3 zostały sprzedane i zbudowane, a jedna co najmniej 5 lat później. Dlaczego miałoby tego nie być? Nie wyglądało to zbyt imponująco, zwłaszcza że oczywiście nie było tam żadnej izolacji cieplnej, a jedynie surowy ceglany mur, z którego [url]Dom[/url] został zbudowany.

Napisany przez NaTwoim13
A właśnie dlatego z przymrużeniem oka zadałem to pytanie.

Mimo wszystko zastanawiam się, jak planowane są takie rzeczy, a także w jaki sposób każda z osób zabezpiecza się na taką okazję. Chciałbym mieć pewność, że cały [url]Dom[/url] zostanie zbudowany, zwłaszcza że wydaje się, że nie cała nieruchomość jest najpierw kupowana przez dewelopera, ale tylko działka.

Ze względu na wcześniejsze dochody nie była możliwa finansowanie budowy, zmiana pracodawcy i okres próbny nie ułatwiają sprawy, pomimo faktu, że dochody nadal powinny mi wystarczać.

Ile może kosztować ten [url]Dom[/url]?

Również edytując, OP zmienił kwotę z 3000 [url]euro[/url] brutto na netto, co czyni to bardziej realistycznym.

Napisany przez Hanomag

Mimo to zastanawiam się, jak coś takiego jest planowane, lub jak druga strona na to się zgadza, lub zabezpiecza. Chciałbym widzieć zapewnienie, że cały [url]Dom[/url] będzie zbudowany, zwłaszcza że na początku nie jest on w pełni zakupiony przez dewelopera, ale tylko działka.

Co jest z tobą nie tak?
Połowa bliźniaka to cały [url]Dom[/url]. Kiedyś było możliwe, że do około lat 60. ubiegłego wieku można było zbudować [url]Dom[/url] szeregowy z tylko jedną ścianą działową, ale obecnie każdy [url]Dom[/url] jest autonomiczny, zwłaszcza że ma swoje własne 4 ściany. Znam wiele połówek bliźniaków, które stoją same od dziesięcioleci. Jeden właściciel - prawdopodobnie w celu lepszej izolacji - ubrał ścianę działową i nawet namalował na niej okna.

Napisany przez NaTwoim13
No cóż, jeśli tak ma być, to tak normalnie.

TE pisze, że od dłuższego czasu zajmuje się planowaniem budowy, ale finansowanie jeszcze nie zostało ustalone. Czy, drogi Hanomag, to normalne? Standardowe? Czy coś przeoczyłem?

Napisany przez NaTwoim13
Trochę informacji odnośnie pytania wyjściowego:

Zmiana pracy z późniejszym okresem próbnym, nawet z umową na czas określony, już nie stanowi problemu, i jeśli spełnia się pozostałe warunki, można bez żadnych ograniczeń stworzyć bardzo standardowe koncepcje finansowania z trzema dużymi bankami, które można określić mianem globalnych graczy na rynku hipotek - o ile pozostałe parametry są odpowiednie.

Ja, KBau zaczyna nową pracę dopiero od maja 2018 roku. W związku z tym aktualnie nic nie jest możliwe.

Napisany przez NaTwoim13
Proszę mi to uzasadnić!!
Potwierdzasz moje stwierdzenie tak, ale ktoś, kto obecnie pracuje i zarabia, nic nie dostaje, ponieważ za 2 miesiące znajdzie się w sytuacji, którą opisałem i która została uznana przez Ciebie za finansowalną?
Ścisłe podejście polegałoby na tym, że TE nawet nie musiałby tego wspominać, ponieważ z wydruku wypłaty wynagrodzenia nie wynika data wyjścia, biorąc pod uwagę zachowania banków, uwzględniając, na co im zależy, i tak jak myśli większość bankierów i osób odpowiedzialnych za banki!!

Napisany przez hausbauwest
Moje osobiste zdanie na ten temat:
Uważam, że całkowicie nierozważne jest zalecać finansowanie, gdy planowana jest zmiana pracy, dodatkowo objęta okresem próbnym.....
Moim zdaniem również jest to działanie oszukańcze, jeśli ktoś nie informuje o zmianie pracy lub nawet zwolnieniu z pracy.

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata