Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Kto ma dobre doświadczenia z dostawcami kredytów? Kto działa rzetelnie i jest godny polecenia? Na rynku krąży wielu lichwiarzy.

Re: Spłata dodatkowa i odszkodowanie za wypłatę przedterminową

Napisany przez ZinsDok
Cześć wszystkim,
mam niebawem możliwość spłaty mojego [url]kredytu[/url] i nadal szukam opcji z najniższymi kosztami.
[url]kredyt[/url] pochodzi z końca zeszłego roku w wysokości 18 000 € w TargoBank. Razem z odsetkami kwota wynosi nieco ponad 19 500€. Do tej pory spłacono 5 rat, więc pozostaje niewiele ponad 17 950€. TargoBank oferuje opcję dodatkowych spłat do 80%, a rozwiązanie [url]kredytu[/url] wiąże się z odszkodowaniem za wcześniejszą spłatę (VE).
Opcja 1 ) Spłacam całą pozostałą kwotę i płacę odszkodowanie VE w wysokości 1% (od 18k lub 19,5k?)
Opcja 2 ) Spłacam 80% pozostałej kwoty, a resztę spłacam normalnie dalej (najprawdopodobniej zostanie opracowany nowy plan spłaty)
Opcja 3 ) Spłacam 80% pozostałej kwoty, a każdą z pozostałych rat również całkowicie spłacam (Czy w takim przypadku płacę tylko 1% od pozostałej pozostałej kwoty?)
Czy ktoś może udzielić mi informacji na temat tych pytań i ewentualnie powiedzieć, która opcja jest najmniej kosztowna?
Dziękuję za pomoc!

Napisany przez 6Bankkaufmann
Cześć ZinsDok, chciałbym dodać jeszcze jedną składową do tej koncepcji.
A mianowicie, jakimi środkami chciałbyś spłacić [url]kredyt[/url] TargoBanku?
Kredytem czy własnymi środkami?

Napisany przez ZinsDok
Cześć kupcu,

Akceptowane środki pochodzą z własnych źródeł.

Pozdrowienia

Napisany przez 6Bankkaufmann
Cześć ZinsDok, jeśli masz wystarczająco dużo kapitału własnego, spłać wszystko od razu.
Wtedy [url]kredyt[/url] ratalny będzie spłacony i oznaczony jako uregulowany w Biurze Informacji Kredytowej.

Napisany przez 2tneub

Cześć ZinsDok, jeśli masz wystarczającą ilość własnego kapitału, spłacisz wszystko od razu.
Wtedy [url]kredyt[/url] ratalny zostanie spłacony i oznaczony jako uregulowany w Biurze Informacji Kredytowej.

Aby odpowiedzieć na pytania związane z VFE, musisz również odpowiedzieć na pogrubione pytania.

Napisany przez ZinsDok
Dziękuję. I moim celem jest całkowita restrukturyzacja, chciałbym dowiedzieć się, która z powyższych opcji wiąże się z najniższymi kosztami/oprocentowaniem.
Mam spotkanie z moim doradcą bankowym pojutrze, chciałbym się wcześniej przygotować w tej kwestii.

Napisany przez BenniG
Jaka jest stopa procentowa, którą płacisz za [url]kredyt[/url]? 1%?
Jaka jest stopa procentowa Twojej obecnej inwestycji?
Jaki jest pozostały czas trwania?
Jeszcze raz dla zrozumienia, 5 miesięcy temu pożyczyłeś 18 000 €. Spłaciłeś już 50 €, reszta poszła na odsetki.
Jeśli możesz spłacić 80% bez VFE, zostaje tylko 3 600€, po odjęciu spłaty 50 €, 1% od tego to zaledwie 35,50 €.
Myślę, że wariant 1 i 3 powinny być obliczone w ten sam sposób. Decyzja, czy chcesz mieć [url]kredyt[/url] w księgach z powodu 35,50 €, zależy od Twojej stopy procentowej i planów na przyszłość.
Ale zasada jest taka, że te liczby powinien umieć wyjaśnić Twój [url]doradca bankowy[/url].

Napisany przez vision
Ja, sądzę, że popełniasz błąd.

Do tej pory wpłaciłeś około 1500. Jednak nie możesz ich odliczyć od całkowitej sumy.

Musisz wykonać obliczenia:

Czysta suma [url]kredytu[/url] + dotychczas naliczone odsetki. Od tej sumy odliczysz dokonane płatności. Teraz otrzymasz swoje saldo zadłużenia.

Niestety nie podałeś oprocentowania. Założę teraz 5%.

18.000 * 5% = 900 : 12 miesięcy = 75 * 5 miesięcy = 375 odsetek

18.000 + 375 = 18.375 - 1500 dokonane wpłaty = 16.875 saldo zadłużenia, co stanowi około 94% długu.

To tylko ogólne oszacowanie, najlepiej obliczyć to online za pomocą kalkulatora kredytowego. Im niższe oprocentowanie, tym oczywiście niższe saldo zadłużenia.

Opłatę manipulacyjną płacisz bankowi za utracony zysk z odsetek. Dotyczy to tylko netto sumy [url]kredytu[/url].

Czy możesz mieć także [url]ubezpieczenie[/url]?

Brakuje nam dokładnych liczb, takich jak oprocentowanie i okres kredytowania, aby być bardziej konkretnym.

Napisany przez vision
www.zinsen-berechnen.de/kalkulator-[url]kredytowy[/url].php

Napisany przez ZinsDok
Dziękuję za pomoc. Okres kredytowania wynosi 48 miesięcy, a stopa procentowa wynosi 4,14% (efektywna). Oznacza to miesięczną ratę w wysokości 407,80 [url]euro[/url].

Jeśli dobrze zrozumiałem, nie ma znaczenia, czy najpierw spłacę 80% bez dodatkowych kosztów, czy wszystko od razu, ponieważ kwota dodatkowej spłaty nie jest uwzględniana w VFE, prawda?

Ps.: Dzięki za link, kalkulator jest pomocny. Pokazuje mi, że pozostałe zadłużenie po 4 ratach wynosi 16.605,54 [url]euro[/url]. Jeśli spłacę teraz 80%, pozostanie 3.321 [url]euro[/url]. Skorzystanie z 1% VFE byłoby świetne, ale na pewno będą dodatkowe opłaty manipulacyjne (itp.)?

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata