Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Pytania dotyczące ustawowego i prywatnego ubezpieczenia zdrowotnego oraz reformy systemu opieki zdrowotnej.

Re: Jakie ubezpieczenie dodatkowe na zdrowie jest sensowne?

Napisany przez markus41
Cześć wszystkim,
mam pytania dotyczące prywatnych ubezpieczeń dodatkowych na zdrowie. Jestem ubezpieczony państwowo w TK i zastanawiam się, które z ubezpieczeń dodatkowych poza ubezpieczeniem zagranicznym i ubezpieczeniem opieki są naprawdę sensowne?
[url]ubezpieczenie[/url] dodatkowe na pobyt w szpitalu
Mogę zrezygnować z pokoju jednoosobowego w szpitalu, a kiedy byłem tam ostatnio, to nawet ordynator mnie ocenił, ponieważ była to taka specyficzna sytuacja. Chciałbym jednak być operowany przez doświadczonego specjalistę, ale czy ma on tytuł ordynatora, czy nie, nie ma dla mnie znaczenia.
[url]ubezpieczenie[/url] na wizyty u lekarzy natury alternatywnej
Z wykształceniem naukowym podchodzę raczej sceptycznie do lekarzy natury alternatywnej, ale sam nie mam doświadczeń. Nie pamiętam też, żeby moi rodzice kiedykolwiek byli u lekarza natury alternatywnej czy podobnych specjalistów. Dlatego chciałbym zapytać, czy mają oni uzasadnienie i czy zaleca się takie [url]ubezpieczenie[/url]?
[url]ubezpieczenie[/url] dodatkowe na zęby
Moje zęby są na razie w porządku. Ale czy uzasadnia się [url]ubezpieczenie[/url] dodatkowe na zęby?
Czy istnieją inne sensowne ubezpieczenia dodatkowe, o których jeszcze nie pomyślałem?
Z góry dziękuję
Markus41

Napisany przez 2titan1981
Nawet jeśli nie jest to bezpośrednio związane z ubezpieczeniem zdrowotnym, [url]ubezpieczenie[/url] od niezdolności do pracy na pewno jest ważne, jeśli uda się je jeszcze zawrzeć.

Napisany przez Peter Wolnitza
Cześć,
Jednym z najważniejszych dodatkowych ubezpieczeń (moim zdaniem o wiele ważniejszym niż [url]ubezpieczenie[/url] na naturopatę i protezy dentystyczne)
jest [url]ubezpieczenie[/url] dziennego świadczenia chorobowego od 6. tygodnia!
Zazwyczaj normalny pracownik ubezpieczony ustawowo otrzymuje wynagrodzenie za chorobowe od pracodawcy przez 6 tygodni w przypadku choroby -> więc zazwyczaj na początku nie ma straty dochodu.
Po 6 tygodniach NFZ wypłaca tzw. zasiłek chorobowy - ogólnie rzecz biorąc pozostaje wtedy około 80% dotychczasowego dochodu netto, ponieważ z zasiłku chorobowego odlicza się także składkę emerytalną, [url]ubezpieczenie[/url] bezrobocia i [url]ubezpieczenie[/url] zdrowotne.
(To jest ogólne obliczenie, jest wystarczająca ilość kalkulatorów w sieci, gdzie można to dokładnie obliczyć indywidualnie. Osoby zarabiające powyżej progów opodatkowania mają jeszcze większe trudności!)
Jeśli teraz (jak w przypadku większości) na końcu miesiąca na wyciągu z konta jest zero, ta luka może być bolesnie odczuwalna i w razie przedłużającego się trwania (=ewentualne stadium do renty inwalidzkiej?) może powodować poważne problemy.
Dlatego ten temat powinien być koniecznie poruszany i obliczany także w ramach doradztwa w zakresie ubezpieczenia od utraty zdolności do pracy!
Takie prywatne [url]ubezpieczenie[/url] dziennego świadczenia chorobowego w wysokości 10, 15 lub 20 € za dzień kalendarzowy nie kosztuje majątku (tańsze niż [url]ubezpieczenie[/url] na telefon komórkowy) i można znaleźć je u niektórych
dostawców nawet bez badania stanu zdrowia - dlatego powinno się to mieć na uwadze w planowaniu zabezpieczenia finansowego!
BTW: Choć ustawowy zasiłek chorobowy jest wypłacany na zasadzie zwolnienia z podatku, podlega tzw. progresji podatkowej - co często powoduje nieprzyjemne niespodzianki przy rozliczeniu podatkowym w następnym roku.

Napisany przez markus41
Dziękuję za obie odpowiedzi.
Mam już [url]ubezpieczenie[/url] na wypadek niezdolności do pracy, ale dziękuję za informację.
Bardziej chciałbym poznać opinię na temat przydatności wymienionych ubezpieczeń, czy są one faktycznie istotne, czy tylko na wypadek.
Jednak informacja o ubezpieczeniu dziennym zasiłku chorobowego również mi pomaga.
Pozdrowienia
Markus41

Napisany przez 2utopus
To zawsze zależy od własnych ustawień.

Osobiście nie wierzę w homeopatię - moim zdaniem tutaj działa prawdopodobnie tylko efekt placebo.
-> Dla mnie to nieinteresujące.

Ubezpieczenie zawsze musi zarabiać pieniądze, aby płacić pracownikom i właścicielom... dlatego w przeciętnym przypadku zawsze wypłaca się mniej, niż się wpłaca. (Należy ubezpieczyć tylko ryzyka zagrażające egzystencji, a nie złamanie szkła czy okulary co 2 lata ...)

Napisany przez peer
Myślę, że odpowiedzi już sobie udzieliłeś.

Ordynator? Wszyscy wiedzą, że przeważnie operuje lub odpowiada za leczenie doświadczony lekarz specjalista. Ordynator przychodzi raz dziennie, mówi dzień dobry i otrzymuje za to wynagrodzenie prywatne. Niepotrzebne. W takim razie lepiej wybierz pokój jednoosobowy. Tutaj będziesz miał spokój do odpoczynku i nie będziesz mieć irytujących współpacjentów!

Ziołolecznictwo? Globulki z laktozą lub wodą z niesprawdzalnymi substancjami czynnymi o nieskończonej potencji? Impulsy ręką, rozmowy z brodawkami... Jako osoba wykształcona w dziedzinie nauk ścisłych, na pewno nie potrzebujesz takiego szarlatanizmu.

Ubezpieczenie stomatologiczne, okulary: Za to płaci się miesięcznie od 20 do 50 €, zależnie od wieku. Jeśli masz wszystko w porządku i jesteś młody, lepiej zaoszczędź te pieniądze na koncie oszczędnościowym. Korony kosztują od 600 do 1000 €, implanty zębowe nawet więcej. Spójrz na to jako na rezerwę finansową w razie potrzeby. Dopłata do kompozytowych plomb jest zazwyczaj poniżej 100 €. A profesjonalne czyszczenie zębów 2 razy w roku to 150 do 200 €.

Ważne jest także [url]ubezpieczenie[/url] zdrowotne za granicą, jeśli planujesz wyjazd. Możesz je mieć już za 10-20 € rocznie.

Napisany przez Malapascua

Osobiście nie wierzę w homeopatię - moim zdaniem tutaj działa prawdopodobnie tylko efekt placebo.

To nie tylko prawdopodobne, ale w 100% udowodniono, że homeopatia to kompletna bzdura bez żadnego działania.

Napisany przez Freeliner
Malapascua mówi...
...i tym samym wynik wzrasta o kolejne 100%:-)

Napisany przez Hanomag

Malapascua powiedziała...
...i tym samym dochodzi kolejne 100%:-)

Ponieważ wiara, tak jak w homeopatii, przesuwa góry.

Napisany przez leyla
Uważam, że dodatkowe [url]ubezpieczenie[/url] dentystyczne jest zdecydowanie sensowne. Przecież zęby ma się tylko raz

Napisany przez deniz20
Uważam, że [url]ubezpieczenie[/url] od niezdolności do pracy nadal ma sens.

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata