Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Kredyty hipoteczne na budowę domu lub zakup mieszkania (nieruchomość zamieszkana przez właściciela).

Re: Pytanie dotyczące separacji i nieruchomości

Napisany przez John_Doe
Cześć drodzy członkowie forum,
mam dość skomplikowaną sytuację finansową i szukam porady. Oto krótka historia:
- od 2011 pracuję jako wolny strzelec
- od 2014 jestem żonaty
- od 2016 żyję w separacji, żona złożyła pozew o rozwód, a następnie zawiesiła postępowanie
- regularnie płacę alimenty na dziecko
- regularnie spłacam [url]kredyt[/url] studencki
Wspólnie posiadamy częściowo odnowioną nieruchomość, 200-letni drewniany [url]Dom[/url] szkieletowy, który z zewnątrz i na parterze odrestaurowaliśmy zgodnie z zasadami ekologii. Piętro jest w stanie remontu. Tuż przed wprowadzeniem się do domu, moja żona się ode mnie oddaliła. Jesteśmy obydwoje wpisani do księgi wieczystej. Koszty zakupu zostały pokryte przez rodzinę mojej teściowej, wszystkie inne inwestycje opłaciliśmy sami. Obecnie mieszkam w domu sam i prowadzę prace remontowe na własną rękę, o ile pozwala na to czas i portfel.
Teraz muszę iść do przodu z domem... rozwód nadal nie jest sfinalizowany, a moja żona nie widzi już powodów do rozwodu. Po całym tym teatrze nie jestem jednak optymistycznie nastawiony do kontynuacji małżeństwa.
Moja rodzina żony chce odzyskać pieniądze za koszty zakupu, a moja żona chciałaby oddać mi swoją połowę księgi wieczystej w zamian za wypłatę połowy kosztów inwestycji. Nic nigdy nie zostało spisane w formie pisemnej. Do dyskusji stoją: 40 000 € dla rodziny żony i 10 000 do 15 000 € dla mojej żony.
Jeśli chcę zachować [url]Dom[/url], mogę sfinansować to wszystko za pomocą [url]kredytu[/url] bankowego.
Jednak ponieważ [url]Dom[/url] znajduje się teraz ponad godzinę drogi od miejsca zamieszkania mojego syna, chciałbym mieszkać bliżej niego. Chciałbym kupić [url]Dom[/url] w tamtejszej okolicy, ale nie chciałbym go teraz porzucić, lecz ewentualnie dokończyć remont na piętrze i wynająć lub oferować jako domek letniskowy, ponieważ miejsce i cała okolica są tu silnie turystycznie rozwinięte.
Jakie możliwości mam, zarówno na wykończenie nowego domu na własną rękę, jak i na wykorzystanie obecnego domu w sposób dochodowy w średnim i długim okresie? Chciałbym uniknąć - a banki i tak prawdopodobnie by się nie zgodziły - spłaty dwóch [url]kredytów[/url]. Jeśli sprzedałbym obecny [url]Dom[/url], mógłbym uzyskać kwotę dochodu w wysokości od 15 000 € do 20 000 €.
Moja żona i ja dobrze się rozumiemy, biorąc pod uwagę separację, więc popiera każdą decyzję dotyczącą nieruchomości. Zaproponowała mi nawet, że jeśli chciałbym go zachować, pokryje prywatnie koszty wypłaty - podobnie jak teściowie za koszty zakupu.
Ponieważ pracuję jako wolny strzelec, chciałbym, o ile dostanę [url]kredyt bankowy[/url], pracować na możliwie długi okres czasu przy niskich ratach, aby regularność płatności pozostała zachowana nawet w latach o niższych dochodach.
Czy macie doświadczenia, wskazówki, krytykę?
Dziękuję i pozdrawiam
John Doe

Napisany przez 6Bankkaufmann
Cześć John-Doe
Jest w porządku, jeśli twoja żyjąca osobno żona chce przekazać ci 50% udziału w księdze wieczystej. Jednakże to nie oznacza, że jednocześnie zostanie zwolniona z odpowiedzialności kredytowej wobec pożyczkodawcy.
Jak to wygląda u ciebie? Czy twoja była również jest wnioskodawcą kredytowym? Jeśli tak, należy tutaj skupić się na sprawie i najpierw sprawdzić u banku finansującego zwolnienie z odpowiedzialności kredytowej, zanim udacie się do notariusza... czy sprawa jest już uregulowana?

Napisany przez John_Doe
Cześć,
W księdze wieczystej nie ma zapisanej zastawu hipotecznego, ponieważ moja rodzina mojego męża zapłaciła koszty zakupu. Było to 40 000 - bez umowy, bez warunków, tylko z zrozumieniem, że należy to spłacić, gdy będzie dostępna gotówka. Oczywiście nikt wtedy nie przewidywał separacji.

Napisany przez 2utopus
Przy wartości domu około 70k EUR, z zyskiem ze sprzedaży w wysokości 15-20k EUR dla rodziny teścia, mówimy o około 80% finansowaniu. Jeśli pieniądze mają być pożyczone.
Jeśli nieruchomość ma być wynajmowana, ryzyko oczywiście wzrasta.
Dodatkowo, jeśli planowana jest kolejna nieruchomość do sfinansowania - jak wygląda sytuacja z kapitałem własnym na koszty poboczne zakupu?
(Podejrzewam, że praktycznie go nie ma?)
A wszystko to jako osoba samozatrudniona o nieregularnych dochodach.
-> Czy bank zgodzi się na taką transakcję? Jak wyglądają finanse z ostatnich 3 lat działalności gospodarczej?

Napisany przez John_Doe
W zeszłym roku już oferowałem ten [url]Dom[/url] na sprzedaż, ale potem się wycofałem, ponieważ moja żona nagle stwierdziła, że jednak nie chce rozwodu. Dlatego nie byłem pewien, co dalej z domem.
Wtedy zorganizowałem rozmowy sprzedażowe i zajmowałem się również promocją nieruchomości. Oferta była w wysokości 84 000 € i byli zainteresowani, którzy byli gotowi wydać około tej kwoty.
Plan wyglądałby tak: 40 000 € dla rodziny żony, 20 000 € dla żony i 20 000 € dla mnie - mniej więcej.

Czy zrozumiałem poprawnie, że wynajem nieruchomości stanowi ryzyko dla banku?
Tak, obecnie z powodu separacji brakuje kapitału własnego lub nie w wystarczającym stopniu, aby sfinansować koszty dodatkowe.
Samozatrudnienie, przegląd liczb:
2015: 29 717,93 € (dochody z działalności minus koszty działalności)
2016: 19 337,15 € (dochody z działalności minus koszty działalności)
2017: 28 234,28 € (dochody z działalności minus koszty działalności)
2018 (styczeń - marzec): 9 478,4 € (dochody z działalności minus koszty działalności)

Napisany przez John_Doe
Pracownik Wüstenrot już mi powiedział, że w moich warunkach możliwa jest kwota [url]kredytu[/url] od 55.000 do 60.000, ale zwróciłem się tylko o tę sumę. Pierwotnym celem było pozostanie mieszkać w tym domu i umożliwienie spłaty długu teściów oraz wypłaty mojej żony. [url]kredyt[/url] powinien mieć długoterminowy okres spłaty i niskie raty, aby nawet w suszowych latach można było spłacać raty. Liczył on, że miesięczna rata wyniesie od 200 do 250 €. Teraz jednak dla mnie ważne jest, aby być blisko mojego syna, dlatego potrzebuję innego planu.

Napisany przez 6Bankkaufmann
Trzeba to dokładnie przeanalizować. Tutaj różni się pod względem informacji klienta dotyczących zysku w stosunku do dochodów z działalności gospodarczej z decyzją podatkową, na podstawie której w ostatecznym rozrachunku orientuje się bank udzielający finansowania. Jaki jest data wydania ostatniej decyzji podatkowej dotyczącej Państwa dochodów?

Napisany przez John_Doe
To jest z 2016 roku. Wkrótce przejdę do 2017 roku.

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata