Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Prywatne zabezpieczenie emerytalne jest konieczne, ale jak to zrobić? Renta Rürup czy Riester, a może tradycyjne ubezpieczenie na życie?

Re: Czy opłaca się ubiegać o rentę Riester?

Napisany przez musti
Pracuję zawodowo od 2 lat. Wcześniej studiowałem. Teraz zastanawiam się, jak już teraz możemy coś zrobić na emeryturę. Myślałem o emeryturze Riester. Czy opłaca się ją zawrzeć? Z góry dziękuję! Musti

Napisany przez ADMCI4
Renta Riester jest opłacalna, ponieważ państwo promuje tę rentę poprzez dodatki. Płatności mogą być objęte ulgami podatkowymi. Ponieważ jesteś jeszcze młody, to to dodatkowe źródło dochodu mogłoby być stosunkowo tanie. Można wykorzystać efekt dzisiejszego oprocentowania! Warto wątpić, czy Renta Riester jest interesująca dla osób o niskich zarobkach. Ponieważ jest ona wliczana do świadczenia minimalnego, może się zdarzyć, że mimo posiadania Renty Riester nie ma się dodatkowych dochodów z renty. Osoby, które w późniejszym wieku nie mają dodatkowych dochodów, takich jak renty po zmarłych małżonkach, renty firmowej, dochodów z odsetek lub z najmu, a nigdy nie przekroczyły stosunkowo niskiego dochodu, powinny zatem dokładnie rozważyć tę formę zabezpieczenia emerytalnego.

Napisany przez ADMCI4
Nikt nie ma nic do rozdania, jak zawsze mówiła moja babcia. I zawiera to wiele mądrości. Gdy chcę oszczędzać na emeryturę i mam niewielką wiedzę na temat produktów finansowych, istnieją następujące możliwości: 1. Mogę zdobyć potrzebną wiedzę samodzielnie. Jest jednak wymagana pewna podstawowa inteligencja... 2. Mogę skorzystać z usług niezależnego bezpłatnego doradcy finansowego. Taki doradca także musi utrzymywać się z prowizji, co może skłaniać go do promowania własnych interesów (czyli produktów o wysokiej prowizji) zamiast moich interesów. 3. Mogę udać się do mojego banku i skorzystać z tamtejszej pomocy. Jednak problem polega na tym, że nie płacę miłemu doradcy za jego usługi doradcze, lecz bankowi. Istnieje więc obawa, że doradca bardziej będzie działał we własnym interesie (prowizje) lub interesie banku (produkty własne), niż w moim interesie. 4. Mogę udać się do niezależnego doradcy finansowego, któremu zapłacę honorarium za godzinę (ok. 120 EUR). W tym przypadku doradca będzie wynagradzany bezpośrednio przeze mnie, a nie poprzez prowizje! Na tej opcji pokładam największe nadzieje.! Manfred

Napisany przez Dasdi1970
Od 1995 roku pracuję w branży ubezpieczeniowej i w międzyczasie dowiedziałem się, że ŻADNY produkt ubezpieczeniowy naprawdę się nie opłaca; ubezpieczenia kapitałowe z powodu rentowności i wysokich kosztów generalnie nie. A umowa Riester, nawet jeśli jest związana z funduszami, tylko wtedy, gdy otrzymuje się znacznie więcej dopłat, niż się samemu płaci. Istnieje wiele form oszczędzania na emeryturę o wysokiej stopie zwrotu - ubezpieczenia po moich wieloletnich doświadczeniach nie wchodzą już w grę! Więcej informacji - daj znać!

Napisany przez ADMCI4
Cześć Dasdi, jakie opłacalne formy oszczędzania na emeryturę polecasz? Czy jesteś przedstawicielem ubezpieczeniowym firmy czy brokerem ubezpieczeniowym? Może mógłbyś podać wskazówki dotyczące oszczędzania na emeryturę z Riestera lub bez niego tutaj, na forum. Marcin

Napisany przez Dasdi1970
Byłem 10 lat w wyłączności, od 3 lat jestem maklerem. Od około roku zajmuję się niemal wyłącznie tematem inwestycji, private equity, zarządzania majątkiem i różnymi alternatywnymi formami inwestycji. Niektórzy są zaskoczeni, że istnieją zarządcy majątku, którzy nie są dostępni tylko przy sześciocyfrowych sumach. Nawet przy płatnościach ratalnych możesz uczestniczyć - i to z zyskami powyżej 10% rocznie (na górę) A co powiesz na ubezpieczenie inwestycyjne, w którym otrzymujesz zwrot składek na koniec miesiąca? Nic nie jest niemożliwe, jeśli po prostu dokładnie przemyślisz stwierdzenie doradcy bankowego: Wszystko powyżej 6% rocznie jest nieuczciwe. Czy kiedykolwiek słyszałeś o transakcjach różnicowych odsetek? Jeśli masz PRAWDZIWE zainteresowanie, zadzwoń: 0178-5166100 - ale proszę, nie dzwoń w weekend!

Napisany przez ADMCI4
Brzmi trochę zbyt pięknie, aby było prawdziwe - czy chcesz podać tutaj bardziej szczegółowe informacje?

urhs

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata