Nikt nie ma nic do rozdania, jak zawsze mówiła moja babcia. I zawiera to wiele mądrości. Gdy chcę oszczędzać na emeryturę i mam niewielką wiedzę na temat produktów finansowych, istnieją następujące możliwości: 1. Mogę zdobyć potrzebną wiedzę samodzielnie. Jest jednak wymagana pewna podstawowa inteligencja... 2. Mogę skorzystać z usług niezależnego bezpłatnego doradcy finansowego. Taki
doradca także musi utrzymywać się z prowizji, co może skłaniać go do promowania własnych interesów (czyli produktów o wysokiej prowizji) zamiast moich interesów. 3. Mogę udać się do mojego banku i skorzystać z tamtejszej pomocy. Jednak problem polega na tym, że nie płacę miłemu doradcy za jego usługi doradcze, lecz bankowi. Istnieje więc obawa, że
doradca bardziej będzie działał we własnym interesie (prowizje) lub interesie banku (produkty własne), niż w moim interesie. 4. Mogę udać się do niezależnego doradcy finansowego, któremu zapłacę honorarium za godzinę (ok. 120 EUR). W tym przypadku
doradca będzie wynagradzany bezpośrednio przeze mnie, a nie poprzez prowizje! Na tej opcji pokładam największe nadzieje.! Manfred