Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Jaką kartę kredytową warto mieć? Które konto osobiste najlepiej mi odpowiada? Czy PayPal jest naprawdę bezpieczny?

Re: Pytanie odnośnie płatności kartą PIN i podpisem na kasie do was?

Napisany przez Marc00
Cześć społeczności forum,
mam [url]konto[/url] w banku Sparda w Hanowerze.
Czy możliwe jest, że im bliżej limitu debetowego, tym terminal płatniczy w sklepach prosi o wpisanie kodu PIN, aby zagwarantować, że bank faktycznie dokona płatności? Zamiast gwarancji przy podpisie, że bank pokryje kwotę zakupu ze środków klienta i że [url]konto[/url] klienta może nie być pokryte później, co może spowodować anulowanie płatności...
Czy ktoś może to potwierdzić, czy to zależy od poszczególnego sklepu, czy wprowadzenie kodu PIN czy podpis?
Dziękuję wam za pomoc
Marc00

Napisany przez Birgit
Kasjer nie ma dostępu do informacji o Twoim stanie konta. Dlatego nie wie, jak blisko jesteś przekroczenia limitu debetowego.
Jest sprawdzane jedynie, czy Twój stan konta jest wystarczający, aby pokryć kwotę, którą musisz zapłacić.
Niektóre sklepy wolą korzystać z upoważnienia do obciążenia konta.
Zauważyłam to kiedyś w sklepie Penny, nigdy nie widziałam, żeby ktoś tam wpisywał PIN.
Zawsze tylko podpisem.

Napisany przez 2tneub
Z tego, co mi wiadomo, zależy to również od kwoty. Na przykład do 50 € płatność kartą bezpośrednio przy kasie (ELV), a powyżej 50 € płatność PIN-em. Słyszałem także, że istnieje losowy wzorzec, w którym zamiast płatności kartą bezpośrednio przy kasie konieczne jest użycie PIN-u, aby oszuści nie mogli się przyzwyczaić i zawsze rozliczali transakcje poniżej 50 €.
Być może wcześniej często płaciłeś kwoty poniżej magicznej granicy, a teraz ze względu na zmianę okoliczności życiowych lub nawyki zakupowe częściej przekraczasz tę kwotę.

Napisany przez BenniG
Cześć, więc nie jestem w Sparda Bank, ale zauważyłam pewne nasilenie odpowiedniej procedury.
W Kauflandzie zawsze muszę podpisać paragon, natomiast w Aldi zawsze muszę podać mój numer PIN. Dotychczas nie zauważyłam różnicy, czy robię zakupy za 5 € czy za 55 €.

Napisany przez deniz20
Dokładnie, w wielu sklepach zależy to również od kwoty, jaką trzeba zapłacić. Przy niewielkich kwotach można również płacić zbliżeniowo, nie trzeba podawać żadnego PIN-u, podpisywać czy wkładać karty w jakieś miejsce.

Napisany przez Birgit

Dokładnie, w wielu sklepach zależy to również od kwoty, jaką trzeba zapłacić. Przy niewielkich kwotach można także zapłacić zbliżeniowo, nie trzeba wprowadzać żadnego PIN-u, podpisywać ani wkładać karty gdzieś.

Jednakże Twoja karta musi być też przystosowana do płatności zbliżeniowych.
Do 25 € nie trzeba wprowadzać PIN-u.
Jednak nie wszystkie sklepy to oferują.
Na przykład Penny tego nie robi. Dlatego nie robię tam zakupów.

Napisany przez Jehan
Skąd sklepy mają znać saldo Twojego konta??? To zależy od kwoty, jaką musisz zapłacić.

Napisany przez Dallmeyer
To byłby świetny sposób na uzyskanie [url]kredytu[/url] na niewielką kwotę, jeśli podpisanie umowy wystarczy. Czy to prawda? Czy [url]konto[/url] nie musi być pokryte?

Napisany przez spassinnebacken
Jeśli na koncie nie ma wystarczających środków, płatność zostanie odrzucona. Wspaniałą opcją w takim przypadku jest tylko tolerowane przekroczenie stanu konta w Twoim banku...

Napisany przez 2tneub
Odwołanie polecenia zapłaty z pewnością nie cieszy Aldi Lidl i innych. U nas bank nalicza opłaty w wysokości ponad 8,50€, które potem są przenoszone na dłużnika wraz z odsetkami karalnymi. W rezultacie możesz szybko dojść do kwoty 15€ opłat, wynikających z odwołania polecenia zapłaty za zakupy o wartości 30€. Mówię cholerna oprocentowanie, jeśli zamiast 30€ musisz zapłacić 45€.

Napisany przez Birgit
Przy potwierdzeniu płatności za pomocą PIN-u kwota zostanie obciążona jako polecenie zapłaty z konta. Przy potwierdzeniu płatności podpisem udzielane jest upoważnienie do obciążenia. W obu przypadkach konto musi być odpowiednio zasilenie. W przeciwnym razie płatność nie zostanie zrealizowana. Przed podpisem/PIN-em następuje połączenie z serwerem bankowym. Sprawdzane jest czy konto posiada wystarczające środki na pokrycie kwoty płatności.

Napisany przez Dallmeyer

Jeśli [url]konto[/url] jest niewystarczająco doładowane, płatność przelewem zostanie odrzucona. Wtedy świetną opcją [url]kredytu[/url] jest tylko tolerowane przekroczenie stanu konta Twojego banku...

Kiedy naprawdę brakuje pieniędzy, to jedna z niewielu możliwości. Zawsze jestem wdzięczny, że mimo wszystko mogę coś kupić.

Napisany przez 2tneub

Kiedy pieniądze są naprawdę ciasne, to jedna z niewielu możliwości. Zawsze jestem wdzięczny, że mimo wszystko mogę coś kupić.

*Potrząsanie głową* I ponieważ opłaty za przypomnienia zjedzą kolejny miesięczny budżet, przewiduję, że następny miesiąc będzie jeszcze bardziej ciasny.

Napisany przez Birgit

Jeśli naprawdę brakuje pieniędzy, to jedno z niewielu możliwych rozwiązań. Zawsze jestem wdzięczny, że mogę mimo wszystko coś kupić.

Jeśli nie ma wystarczających środków na koncie, płatność zostanie odrzucona.
Jak w takim razie zamierzasz robić zakupy?

Napisany przez MarcNRW
Metoda płatności za pomocą zgody na obciążenie konta i podpisu, jak sądzę, istnieje tylko (jeszcze) w Niemczech. Banki od dawna nie chcą tego robić, ale handel detaliczny uwielbia to, ponieważ jest to po prostu tańsze dla nich. Niemniej jednak ryzyko niewypłacalności jest tutaj większe, ponieważ w tej formie płatności, moim zdaniem, nie jest sprawdzane, czy konto ma wystarczające środki. Musi być jakiś powód, dla którego jest to tańsze. Uważam, że ta metoda płatności jest całkowicie przestarzała i staje się całkowicie absurdalna, gdy Forum ELV przekłada swoje myśli na przyszłość na czyny i wprowadza zgodę na obciążenie konta i podpis także przy płatnościach bezstykowych... wtedy staje się to śmieszne.

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata