- śr kwie 18, 2018 8:45 am
Uwielbiona społeczności,
moja mama (83 lata) jest najemcą w stabilnym cenowo szeregowcu na południowo-zachodnim Berlinie. Właścicielka teraz zaoferowała jej możliwość zakupu domu za 388 000 EUR - wartość nieruchomości wynosi około 550 tys. EUR. Mama nie ma żadnych środków finansowych i teraz pyta mnie - swojego syna - czy chcę kupić dla niej ten[url]Dom[/url] . Ponieważ oferta dotyczy tylko najemców, wyobrażam sobie, że ona go kupuje, a następnie przenosi na mnie po upływie logicznego czasu. Otrzymuje ona dożywotnie prawo do zamieszkania. [url]Dom[/url] ma być sprzedany, gdy kiedyś wyprowadzi się (może to nastąpić po 6 miesiącach lub po 15 latach).
Problem: Ja sam nie mam żadnych długów, ale również nie mam oszczędności, których mógłbym użyć.
Potrzeby finansowe: 388 000 EUR cena zakupu + podatek od nabycia nieruchomości w Berlinie (6%) + 2% dla notariusza (za dużo?) = około 420 000 EUR
Dochody z najmu: 800 EUR czystego czynszu netto
Moja sytuacja finansowa jest całkiem OK (6 000 EUR miesięcznie netto dla mnie i mojej żony, 2 dzieci (17 i 19 lat) bez dochodu).
Czy można to jakoś przeliczyć?
Dziękuję bardzo i pozdrawiam serdecznie
Kaie
moja mama (83 lata) jest najemcą w stabilnym cenowo szeregowcu na południowo-zachodnim Berlinie. Właścicielka teraz zaoferowała jej możliwość zakupu domu za 388 000 EUR - wartość nieruchomości wynosi około 550 tys. EUR. Mama nie ma żadnych środków finansowych i teraz pyta mnie - swojego syna - czy chcę kupić dla niej ten
Problem: Ja sam nie mam żadnych długów, ale również nie mam oszczędności, których mógłbym użyć.
Potrzeby finansowe: 388 000 EUR cena zakupu + podatek od nabycia nieruchomości w Berlinie (6%) + 2% dla notariusza (za dużo?) = około 420 000 EUR
Dochody z najmu: 800 EUR czystego czynszu netto
Moja sytuacja finansowa jest całkiem OK (6 000 EUR miesięcznie netto dla mnie i mojej żony, 2 dzieci (17 i 19 lat) bez dochodu).
Czy można to jakoś przeliczyć?
Dziękuję bardzo i pozdrawiam serdecznie
Kaie