Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Pytania dotyczące innych form finansowania, leasingu, oszczędzania na budowę domu, narzędzi finansowych itp.

Re: kredyt na wynajętą kamienicę w posiadaniu.

Napisany przez kaie
Uwielbiona społeczności,
moja mama (83 lata) jest najemcą w stabilnym cenowo szeregowcu na południowo-zachodnim Berlinie. Właścicielka teraz zaoferowała jej możliwość zakupu domu za 388 000 EUR - wartość nieruchomości wynosi około 550 tys. EUR. Mama nie ma żadnych środków finansowych i teraz pyta mnie - swojego syna - czy chcę kupić dla niej ten [url]Dom[/url]. Ponieważ oferta dotyczy tylko najemców, wyobrażam sobie, że ona go kupuje, a następnie przenosi na mnie po upływie logicznego czasu. Otrzymuje ona dożywotnie prawo do zamieszkania. [url]Dom[/url] ma być sprzedany, gdy kiedyś wyprowadzi się (może to nastąpić po 6 miesiącach lub po 15 latach).
Problem: Ja sam nie mam żadnych długów, ale również nie mam oszczędności, których mógłbym użyć.
Potrzeby finansowe: 388 000 EUR cena zakupu + podatek od nabycia nieruchomości w Berlinie (6%) + 2% dla notariusza (za dużo?) = około 420 000 EUR
Dochody z najmu: 800 EUR czystego czynszu netto
Moja sytuacja finansowa jest całkiem OK (6 000 EUR miesięcznie netto dla mnie i mojej żony, 2 dzieci (17 i 19 lat) bez dochodu).
Czy można to jakoś przeliczyć?
Dziękuję bardzo i pozdrawiam serdecznie
Kaie

Napisany przez BenniG
Jeśli obliczysz swoje zapotrzebowanie finansowe na 2%, wynosi to 700 € miesięcznie. To byłyby początkowe odsetki, które musiałbyś zapłacić.
Za 800 € czynszu mógłbyś dodać jeszcze 100 € na utrzymanie, ale to naprawdę niewiele i możesz spłacić swoje zadłużenie ze swoich dochodów.
Oczywiście, wzrost wartości o 130.000 € (162.000 € - 32.000 €) brzmi interesująco, ale równie szybko może się rozmyć.
Przy tych założeniach nie zdecydowałbym się na to.

Napisany przez hausbauwest
Proszę nie zapomnieć o obciążeniu podatkowym przy dochodach z najmu i dzierżawy.

Napisany przez BenniG
Więc myślę, że w przypadku tego obiektu Kaie ogólnie zaoszczędziłby podatki...
Można by teraz wymieniać wiele indywidualnych punktów, ale rzeczywiście sensowne nie są jednolinijkowce.

Napisany przez 6Bankkaufmann
Cześć Kaie, na podstawie Twoich dochodów taka finansowanie z pewnością może zostać rozpatrzone.
Jednakowoż jest to także zależne od Twoich miesięcznych wydatków (na przykład na wynajem itp.).
Ile płacisz za wynajem?
Czy [url]Dom[/url] szeregowy, w którym Twoja matka mogłaby kupić mógłby mieć 1 czy 2 jednostki mieszkalne?

Napisany przez ADMCI4
Bardzo ważne jest pytanie, dlaczego nie masz oszczędności przy takiej pensji. Finansowanie na poziomie 108% dla obiektu inwestycyjnego nie jest niczym łatwym.

Oczywiście, utrzymanie dwóch dorosłych dzieci nie jest tanie, być może miałeś oszczędności, które stopniały na skutek napraw, samochodu, praw jazdy itp. Ale jeśli tak nie jest, a wasze wydatki są naprawdę tak wysokie, najlepiej trzymać się z daleka od tej sytuacji.

Napisany przez kaie
Po pierwsze: Dziękuję za wasze odpowiedzi.
1. Domek ma tylko jedną jednostkę mieszkalną.
2. Nie mamy oszczędności, bo jeszcze do niedawna spłacaliśmy długi - teraz jesteśmy wolni od długów - yay - A ponadto, ponieważ moja żona jest Amerykanką, wydajemy co najmniej 12 000 EUR rocznie na podróże - na pewno dałoby się coś zaoszczędzić...
3. Sami płacimy czynsz w wysokości 950 EUR + 200 EUR za energię + około 400 EUR za prywatne [url]ubezpieczenie[/url] zdrowotne
* Czy ma sens finansowanie z oprocentowaniem 1%? Wtedy miesięczne obciążenie spłatą wyniosłoby tylko 35 EUR ((420 000 * 1%) : 12 miesięcy).
* Czy dostalibyśmy [url]kredyt[/url] z oprocentowaniem 2% bez wkładu własnego? (jestem urzędnikiem w wyższej służbie; moja żona pracuje jako nauczycielka na terenie Berlina dla kraju związkowego Berlin)
* Czy w przypadku zakupu przez moją matkę i następnego przekazania na mnie podatek od nabycia nieruchomości będzie płatny dwukrotnie? Faktycznie, właściciel nieruchomości zmienia się dwukrotnie, czyż nie?
Oczywiście mam nadzieję, że moja mama uniknie podatku od nabycia przy zakupie (luksusowej) renowacji. Ponadto obiekt ten ma być kiedyś ponownie sprzedany (oczywiście najlepiej z zyskiem). Lokalizacja jest absolutnie stabilna pod względem wartości (Berlin-Zehlendorf).
Pozdrowienia
Kaie

Napisany przez ADMCI4
Czy pytania dotyczące spłaty i oprocentowania są naprawdę poważne? Dlaczego przy finansowaniu na poziomie 108% (prawie) miałbyś otrzymać najlepsze warunki? Przy odpowiednim okresie obowiązywania oprocentowanie wyniesie ponad 3,X% i ze względu na wysokość [url]kredytu[/url] oraz Twój wiek zostaniesz obciążony spłatą w wysokości 3% lub więcej (raczej więcej).

@Spłata długów: Uważam, że to super.
Z innej strony, czy sądzisz, że dostaniesz [url]kredyt[/url] ze względu na Twoje wcześniejsze długi?

Mój porada: odpuść, jesteś wolny od długów. Ciesz się tym!

Napisany przez BenniG

* Czy finansowanie z 1% spłaty ma sens? Wtedy miesięczne obciążenie spłatą wyniosłoby tylko 35 EUR ((420.000 * 1%) : 12 miesięcy).

Z 420.000 € 1% to 4.200 € rocznie, czyli 350 € miesięcznie.

Cytat kaie
* Czy dostalibyśmy [url]kredyt[/url] z oprocentowaniem 2% bez wkładu własnego? (jestem urzędnikiem w wyższej służbie; moja żona jest pracowniczką kraju związkowego Berlin jako nauczycielka)

To zależy od okresu zabezpieczenia ważności oprocentowania. Jeśli twoja mama dożywa tylko 88 lat, to może się udać.
Jak długo ty/twoja mama musiałabyście trzymać [url]Dom[/url], albo czy może ona/możecie od razu go sprzedać?

Napisany przez Ex-Studentin
Kaie, ile masz lat ty i twoja żona? +-50?
Ile pieniędzy zostaje wam każdego miesiąca z tych 6 000 [url]euro[/url]?
Zgodnie z sytuacją, [url]Dom[/url] wydaje się być naprawdę okazją. Ale jakoś mam wątpliwości, dlaczego właścicielka sprzedaje go tak tanio i czy naprawdę jesteście w stanie poradzić sobie z finansowaniem. Czy są przewidywane remonty? (dach, ogrzewanie, rury..?) Wasze dzieci wchodzą teraz w drogą fazę życia, w zależności od tego, na jakie kształcenie się zdecydują.

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata