Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Kredyty hipoteczne na budowę domu lub zakup mieszkania (nieruchomość zamieszkana przez właściciela).

Re: Czy lepiej kupić i odnowić stary Dom, czy lepiej dalej oszczędzać?

Napisany przez Dima
Cześć wszystkim,
jakieś pięć lat później marzenie o własnym domu nie przeminęło. Z zawodowego punktu widzenia wiele się zmieniło.
Nowa sytuacja wyjściowa:
- Żonaty, pierwsze dziecko jest w drodze.
- Finansowanie ma być udźwignięte tylko z (mojej) pensji. Obecnie mam umowę na czas nieokreślony w dużej korporacji.
- Zarabiam na 13-pensje, netto minimum 2500€ (realnie raczej 3000€ z premiami), jednak znaczących podwyżek nie można się spodziewać.
- wszystkie długi spłacone, wynik w Biurze Informacji Kredytowej wynosi >99%
Do negocjacji stoi mały [url]Dom[/url] o powierzchni mieszkalnej około 130 mkw, w pełni podpiwniczony. Niestety budynek z lat 60. wymaga kompleksowego remontu, dlatego staramy się obniżyć cenę do 200.000€. Koszt remontu szacuję na co najmniej 120 tys.
Nieruchomość stoi na dzierżawionej działce!
200.000€ Cena zakupu
24.000€ Koszty dodatkowe przy zakupie
120.000€ Koszty remontu
= 344.000€ Koszty ogólne
Kapitał własny: 70k (dodatkowy kapitał dostępny, ale powinien być wykorzystany jedynie w celu znacznego obniżenia oprocentowania).
Nie chcemy zadłużyć się na więcej niż 250.000€, w razie potrzeby niektóre działania mogą poczekać.
Nasze życzenie: jak najniższe oprocentowanie przy comiesięcznej raty w wysokości 1000€, aby zawsze mieć rezerwę finansową na wypadek niespodziewanych wydatków. W dobrych latach planujemy dodatkowo dokonywać nadpłat.
Czy to jest możliwe do zrealizowania?
Z góry dziękuję
Dima

Napisany przez 2tneub

Koszty renowacji mogę tylko oszacować, ale będą to przynajmniej 120k.

200.000€ Cena zakupu
24.000€ Koszty dodatkowe przy zakupie
120.000€ Koszty renowacji
= 344.000€ Całkowite koszty
Kapitał własny: 70k (dodatkowy kapitał jest dostępny, ale powinien być wykorzystany tylko wtedy, gdy spowoduje to znaczne obniżenie oprocentowania).
Nie chcemy pożyczać więcej niż 250.000€, w razie potrzeby niektóre prace będą musiały poczekać.

Jak ma być pokryte delta w wysokości co najmniej 24T€?

Napisany przez Dima

w razie konieczności niektóre środki po prostu muszą poczekać.

Napisany przez NaTwoim13
Cześć Dima,
oto wynikające pytania:
1) Czy twoja żona jest zatrudniona zawodowo?
2) Czy będzie świadczenie rodzicielskie?
3) Jaka to region?
4) Czy jest to prawo dzierżawy gruntowej publiczne czy prywatne?
5) Dlaczego przy łącznych kosztach w wysokości 344 000 [url]euro[/url] wymieniasz 120 000 [url]euro[/url] na remonty, skoro chcesz sfinansować tylko 250 000 [url]euro[/url] przy wkładzie własnym w wysokości 70 000 [url]euro[/url]? Czy różnica to praca własna?
6) Czy obecnie nie ma żadnych [url]kredytów[/url]?
7) Czy część wkładu własnego została ulokowana w kontrakcie oszczędnościowym na budowę?

Napisany przez Dima
1) Nie
2) Nie wiemy jeszcze, to temat nowy dla nas. Musielibyśmy się najpierw zaznajomić z nim.
3) w Dolnej Saksonii
4) publiczne prawo użytkowania wieczystego.
5) Chodzi nam po prostu o to, aby nie zadłużyć się zbyt bardzo, stąd osobisty limit długu w wysokości 250k. Koszty renowacji są tylko szacunkowe i wywodzą się z doświadczeń w kręgu znajomych.
6) brak [url]kredytów[/url]
7) nie, kapitał własny jest dostępny.

Napisany przez 2tneub
Czy ktoś realistycznie oszacował cenę tego obiektu do remontu na 200 tys. [url]euro[/url]?
Jeśli zakłada się wartość po remoncie wynoszącą 320 tys. [url]euro[/url], można już prawie zbudować 130 m² z piwnicą.
Być może to jest kolejny argument do negocjacji cen.
Ponadto moim zdaniem powinniście zastanowić się, jaka będzie sytuacja dochodowa podczas i po ciąży.
Zakładając dochód w wysokości 1000 [url]euro[/url], do tego jeszcze nieokreślona opłata za użytkowanie wieczyste, koszty dodatkowe oraz środki na dalszy remont i utrzymanie, z pewnością pochłoną one około 60-70% twojego wynagrodzenia.
Dlatego wątpię, czy można pominąć dochód twojej żony.

Napisany przez Hilfe
sorry podczas tej szacunkowej renowacji w takiej skali włosy stają mi dęba. Zróbcie sobie przysługę i skonsultujcie się z rzeczoznawcą, który może to rzetelnie oszacować. Przy cenie zakupu 200k i szacunkowej wartości 120k, coś tu nie gra. Mogą tam czaić się pułapki. Rozumiem, że chcecie uniknąć nadmiernego zadłużenia.

Przy 120k bank będzie również chciał wiedzieć, co dokładnie was czeka, a nie tylko na podstawie notatki z liczbami.

Napisany przez hausbauwest

Przepraszam, ale przy remoncie o takiej skali, moje włosy stają dęba. Zróbcie sobie przysługę i porozmawiajcie z rzeczoznawcą, który może to rzetelnie oszacować. Przy cenie zakupu 200k i szacowanej wartości 120k to się nie zgadza. Mogą tam czyhać jeszcze jakieś pułapki. Rozumiem, że waszą motywacją jest uniknięcie zbyt dużego zadłużenia.
Przy 120k bank będzie chciał także wiedzieć, co dokładnie was czeka, a nie tylko patrzeć na kartkę z liczbami.

Dokładnie tak samo to widzę jak Ty!

Napisany przez ADMCI4
Argumentacja polegająca na zatajeniu kwoty 24 tys. [url]euro[/url] i świadomym zaciąganiu niewielkiego [url]kredytu[/url], mimo że wyraźnie potrzebne jest więcej pożyczki, jest kompletnie głupia i może cię jeszcze bardziej pogrążyć w długach.

Dyskusja na temat liczb i pożyczek ma sens dopiero, gdy masz wszystkie oferty na stole. Więc zrób swoje zadanie domowe i wróć. Wtedy będzie można ci naprawdę pomóc.

Napisany przez Polli1209

Argumentacja polegająca na po prostu pominięciu 24 tys. [url]euro[/url] i świadomym zaciąganiu minimalnych pożyczek, mimo że wyraźnie potrzebne jest więcej, jest całkowicie głupia i może jeszcze bardziej wpakować cię w pułapkę długów.
Rozmowa o kwotach i pożyczkach ma sens dopiero wtedy, gdy masz wszystkie oferty na stole. Więc zrób swoją pracę domową i wróć. Wtedy możesz otrzymać właściwą pomoc.

Generalnie zgadzam się z tobą, ale uważam, że twój ton jest trochę nieprzyjazny - można to powiedzieć w bardziej przyjazny sposób. Nie jest to dobre. Mówiąc o kulturze internetowej. Niestety, tutaj ogólnie brakuje tego forum, niestety...
@Dima: uważam również, że dane są nadal zbyt słabo zabezpieczone (pod kątem ważności), aby powiedzieć, że poradzicie sobie z tym. To może zadziałać, ale nadal jest zbyt wiele rzeczy niepewnych, jak wielu tutaj zauważyło. Zdecydowanie zalecam sprowadzenie biegłego, który przyjrzy się domowi i dokładniej oraz pewniej oszacuje koszty renowacji, tak aby dane liczbowe (również dla banków, gdy zbieracie oferty) były potwierdzone. A potem zobaczymy dalej. Nie chciałbym, żebyście podczas remontu/naprawy napotkali na nieprzyjemne niespodzianki, które mogą prowadzić do znacznie wyższych kosztów. Taki stary [url]Dom[/url] zawsze niesie ze sobą ryzyko...

Napisany przez ADMCI4
Nie napisałem, że OP jest głupi, ale że manipulacja liczbami służy dostosowaniu do ustalonego limitu obciążenia. To mały, ale istotny różnice. Proszę więc najpierw przeczytać/zrozumieć, a potem komentować. Dziękuję

Napisany przez NaTwoim13
No cóż, ale zrobienie prac domowych i powrót jest rzeczywiście miły.

Nikt nie musi wychodzić, może pozostać tutaj w tym czasie, aby cyfry - najlepiej zdefiniowane przez eksperta - mogły zostać określone.

Nie przeczytałem nigdzie, że chciał je tylko nakreślić, moim zdaniem lepszym i przyjaźniejszym pytaniem byłoby jak chce to rozwiązać.

Napisany przez 2tneub

No cóż, ale zrobienie zadania domowego i potem powrót, to jest w rzeczywistości bardziej przyjazne.

Ale przecież przewrót oczami jest o wiele miłszy.

Napisany przez Dima
Już od lat czytam cicho i potajemnie na tym forum i znam więc ostrą wymianę zdań. To w porządku, w końcu chodzi o dużo pieniędzy. Rozumiem też niektórych użytkowników, którzy chcą nas chronić przed rzekomym bankructwem. Prowadzimy książkę budżetową, mamy normalny standard życia, raz na jakiś czas wyjeżdżamy na wakacje i mimo to oszczędzamy całkiem sporo.

Moi żona i ja odwiedziliśmy w ciągu ostatnich kilku lat dziesiątki domów. Albo ryzyko finansowe było zbyt duże, albo układ pomieszczeń nie pasował, albo lokalizacja nie była najlepsza. Znam też częściowo ludzi, którzy wykupili i wyremontowali te domy. Dlatego mogę sobie wyobrazić, jakie prace i koszty nas czekają. W rodzinie i wśród przyjaciół są osoby budujące domy oraz kilku fachowców, którzy mogą i chcą pomóc.

W okolicy domy wymagające remontu często zmieniają właścicieli za kwotę od 200 do 300 tysięcy [url]euro[/url]. Nowo wybudowane domy (do 15 lat) są sprzedawane w cenach od 450 do 500 tysięcy [url]euro[/url] (z działką).

@tneub
Masz absolutną rację - nowy budynek byłby lepszy, ale niekoniecznie tańszy. Problem polega na tym, że nie ma terenów budowlanych. Ani teraz, ani w przyszłym czasie.

Ten [url]Dom[/url], o którym mówię, jest pierwszym, który nam się naprawdę podoba. Nie powiem nic o lokalizacji tej nieruchomości, po prostu zaznaczę, że znajduje się bezpośrednio w centrum miasta, z bardzo dobrą infrastrukturą. Lokalizacja sprawia, że ta nieruchomość jest szczególna, ale i szczególnie droga. Jesteśmy tego świadomi i jesteśmy gotowi zapłacić tę cenę.

Sytuacja finansowa nie zmieni się też po ciąży, a nawet może się poprawić, gdy żona wróci do pracy. Nie stresujcie się tymi 24 tysiącami różnicy. Żadne nowe budowy ani remonty nie będą dokładnie odpowiadać liczbom eksperta. Jak już wspominałem, mamy również dodatkową gotówkę na prawdziwe nagłe wypadki.

Jeśli chodzi o urlop wychowawczy, powinno to wyglądać następująco: 12x 300€ dla mojej żony, 2x 1800€ dla mnie.

Wczoraj popełniłem błąd, mówiąc, że [url]Dom[/url] musi być kompletnie wyremontowany. To sugeruje osobom z zewnątrz, że budynek wymaga pilnego remontu. Tak nie jest. Wszystko działa (ogrzewanie, woda, prąd) i jest stosunkowo dobrze utrzymane, zarówno zewnętrznie, jak i wewnątrz. Po prostu trochę postarzałe. Na miejscu był rzeczoznawca i udokumentował wszystkie uszkodzenia budynku. Nie ma niespodzianek, których byśmy sami nie zauważyli.

To, co chcę powiedzieć, to że można wprowadzić się bez większych remontów i przełożyć właściwy remont, włączając nową łazienkę i kuchnię, na przyszłość.

Przy całkowitych kosztach 224 000€ potrzebowalibyśmy po odjęciu dodatkowej gotówki trochę ponad 150 000€. Raczej mniej, jeśli dostarczymy więcej dodatkowych środków.

Co myślicie, czy druga alternatywa byłaby lepsza czy też lepiej nie ryzykować?

Napisany przez NaTwoim13
Miło, że się wyjaśniasz, choć w sumie nie musisz.

Jak sobie wyobrażasz finansowanie? Ile macie lat?

Jeśli chcesz minimalizować koszty, to w porządku, ale czy planujesz stopniowo naprawiać i modernizować nieruchomość?

Załóżmy, że miesięczny obciążenie odsetkami i spłatą [url]kredytu[/url] wynosi 1 000 [url]euro[/url] - zakładamy tę kwotę, ponieważ ją zadeklarowałeś i wydaje się, że jesteś w stanie ją ocenić, mając już prowadzoną księgę domową. Przy mniejszym rozwiązaniu byłbyś bliżej spłaty [url]kredytu[/url], ale przez wszystkie lata musiałbyś ciągle inwestować pieniądze. Przy większym rozwiązaniu odroczysz spłatę [url]kredytu[/url], ale możesz zainwestować pieniądze, które musiałbyś odłożyć przy mniejszym rozwiązaniu, do dodatkowej spłaty [url]kredytu[/url], skoro już utworzyłeś rezerwę na ewentualne naprawy (które również należy uwzględnić w większym rozwiązaniu).

To zależy od twojej mentalności, twoich potrzeb i tego, jak chcesz żyć, oraz od twojej gotowości, cierpliwości i nerwów, aby co jakiś czas coś naprawić w ciągu lat. Myślę, że gdy zapytasz 5 użytkowników, dostaniesz 7 odpowiedzi, ale ostateczną decyzję musisz podjąć na podstawie swojej konkretnej sytuacji, jako osoba, z twoim podejściem do pieniędzy/życia/ryzyka z twoją rodziną, sam/a.

Dla mnie osobiście nie ma dyskusji, ja osobiście dokończyłbym wszystko i wtedy mógłbym się zrelaksować.

Napisany przez 6Bankkaufmann
Cześć Dima
jeśli spełniasz
brak długów
czysta historia kredytowa
minimalny dochód netto 2.500 EUR
150.000 EUR zapotrzebowanie na [url]kredyt[/url]
W mojej ocenie udzielenie [url]kredytu[/url] nie stanowi problemu.
Być może nie wykorzystałbym całego kapitału własnego. Wolałbym zaciągnąć dodatkowe 10.000 EUR [url]kredytu[/url] i być bardziej płynnym finansowo z kapitałem własnym.
Jeśli lokalizacja obiektu jest odpowiednia, nic nie stoi na przeszkodzie spełnieniu twojego życzenia.

Napisany przez Seraphie
Mogę Ci pomóc w sprawie zasiłku rodzicielskiego.

Jako osoba niepracująca, Twoja żona ma prawo do minimalnej kwoty w wysokości 300€, a Ty do normalnej kwoty wynoszącej około 65%. Razem możecie otrzymać 14 miesięcy, podczas gdy ona sama może otrzymać tylko 12. Innymi słowy, jeśli chcesz wziąć urlop rodzicielski, te 14 miesięcy mogą być dowolnie podzielone między Wami.

Kwota 300€ może również zostać zamieniona na Eltergeld plus, co oznaczałoby 150€ przez 24 miesiące.

Napisany przez Dima
@noelmaxim
Jesteśmy w wieku 34 (mężczyzna) i 28 (kobieta) lat.
Obie warianty mają swoje zalety i wady. Nadal rozważamy całą sytuację, choć drugi wariant zaczyna wydawać się lepszy.
Pytanie do maklerów finansowych tutaj na forum:
Załóżmy, że otrzymujemy przyznanie 200 000 € i finansujemy całość przez bank do wartości 100% wartości nieruchomości. Przy możliwie niskim oprocentowaniu na długi okres. Pokrylibyśmy tylko koszty dodatkowe.
Na przykład, uproszczony rachunek wyglądałby tak:
Do sfinansowania: 200 000 €
Stopa procentowa: 1,7%
Spłata: 3,1%
daje ratę w wysokości 800€ i okres kredytowania 25,7 lat.
Według naszych obliczeń, bylibyśmy w stanie (mimo dodatkowych kosztów związanych z opłatą za użytkowanie wieczyste, ubezpieczeniami, ratą itp.) samodzielnie sfinansować całe koszty remontu w ciągu 5 lat.
Brakuje nam jednak konkretnych stóp procentowych, aby móc przeprowadzić rozsądne obliczenia. Czy 1,7% przy finansowaniu 100% jest realistyczne?
@Boruk, @Seraphie
Dziękujemy Wam obojgu.
Dostawca jest dla nas zbyt daleko.

Napisany przez NaTwoim13
Skąd wziąłeś liczbę 25,7 lat?

Przepraszam, miało być 10 lat z ratą 800 [url]euro[/url], 10 lat z oprocentowaniem 1,7%, nic więcej, nic mniej.

Napisany przez Dima
Thomasie, na pewno się pomyliłeś. Po 10 latach wpłaciłbym zaledwie 96 000 € przy 800 € (odsetki + spłata). Nie jesteśmy tam jeszcze wolni od długów.

Napisany przez Freeliner
Twierdzi, że po 10 latach ustalenia oprocentowania konieczne będzie dokonanie refinansowania, którego obecnie nie można przewidzieć.
Możliwe, że stopa procentowa wyniesie 3% lub więcej, dlatego twoje obliczenia mogą być nieaktualne.

Napisany przez Dima
Rozumiem. Byłoby świetnie, gdyby możliwe było przedłużenie ustalenia oprocentowania na 20 lat.

Im bardziej nad tym myślimy, tym bardziej muszę przyznać rację Noelmaximowi. Lepiej zrobić wszystko naraz i mieć spokój.

-----

Jednak zawsze jest inaczej, niż się myśli. Chociaż wszystko jeszcze jest otwarte, już widać, że nie będziemy w stanie tak bardzo obniżyć ceny, jak się spodziewaliśmy :-/ W grze jest kilku zainteresowanych i powoli staje się jasne, że cena sprzedaży ustali się na 225 000€. Koszty poboczne wyniosą 26 000€.

Również koszty remontu będą większe niż przewidywano (>150 000€). Dokładne ceny będziemy mogli oszacować dopiero po uzyskaniu dostępu do domu i złożeniu zapytań ofertowych.

Mam wątpliwości, czy w ogóle uda nam się sfinansować to wszystko ratą w wysokości 1000€, nawet jeśli zwiększymy kapitał własny o dodatkowe 20 000€.

Remont za 150 tys. to już praktycznie złom, jeśli trzeba zainwestować takie sumy...

Napisany przez brainy
Wydanie 350 000 EUR na grunt na własność wieczystą wydaje mi się dość wysokie.
W porównaniu z nowym budownictwem musisz płacić wyższe koszty energii i opłatę za użytkowanie wieczyste. Oczywiście za lepszą lokalizację. Czy warto?
Aktualnie jest mało lub w ogóle brak ofert, więc robisz coś takiego. Prawdopodobnie będziesz później żałować.

Napisany przez NaTwoim13
Żaden złom rdzenia tutaj, żaden złom rdzenia tam - nie mogę ocenić, brak mi dokumentacji - jednakże substancja oraz lokalizacja zdają się być warte 225 000 [url]euro[/url], w przeciwnym razie nie byłoby tylu zainteresowanych.

Przybliżone koszty byłyby pierwszym właściwym podejściem, jeśli dana osoba ma czas na ich oszacowanie oraz jeśli inna osoba nie potrafi tego obliczyć na szybko albo mu nie zależy na tym, jak wysokie są koszty.

Jednakże rozwój raczej przemawia przeciwko podjęciu decyzji zakupu.

To jest również nierealistyczne z 1000 [url]euro[/url] miesięcznie.
Trzeba najpierw znaleźć bank, który chce dzierżawić.
Jeśli w ogóle, to warto rozważyć to w przypadku nieruchomości inwestycyjnej.
Odnośnie amortyzacji

Napisany przez 2utopus
W takim razie nowy stan to:
225.000€ Cena zakupu
26.000€ Koszty dodatkowe zakupu
150.000€ Koszty remontu
= 401.000€ Koszty ogółem
Kapitał własny: 90k
Wymagane: 311k
Nie chcemy pożyczać więcej niż 250.000€?
W takim przypadku 61k kosztów remontu trzeba byłoby rozłożyć na kolejne X lat - jeśli to możliwe.
(Rozłożone na np. 10 lat, oznaczałoby to dodatkowe ~500€ miesięcznie - z ciągłymi placami budowy.)
Kolejne istotne pytanie dotyczyłoby także wysokości czynszu dzierżawnego - widziałem domy, w których wynosił on 50€ miesięcznie - w innych miał kosztować 1000€ miesięcznie.
Zawsze jest to kwestia przyszłego rozwoju - jeśli ceny nieruchomości będą dalej rosnąć co roku średnio o 5% i jednocześnie trzeba będzie dalej płacić czynsz, to [url]Dom[/url] o wartości 400k będzie droższy o 20k co roku - praktycznie nie da się na to zaoszczędzić ... jeśli stopy procentowe znowu wzrosną, oczywiście może być także inaczej.
To z innymi oferentami może być także sztuczką, aby wywrzeć presję.

Napisany przez Finanzmixerin
Często niedocenia się nakładu pracy potrzebnego do remontu.
Kiedyś usłyszałem regułę kciuka: Sporządź wycenę z dużym zapasem i dodaj do niej 50%. W ten sposób zazwyczaj się zgadza.
Osobiście nie chciałbym sobie sprawiać takiego stresu, żeby musieć tyle remontować w domu.

Napisany przez Dima
@brainy
Chciałbym to zrobić, ale niestety nowa budowa w tej lokalizacji jest nierealna. A jeśli tak, to z pewnością nie dofinansowana ze względu na ceny gruntów.
@utopus
Opłata dzierżawna wynosi prawie 800 € rocznie. Grunt na szczęście należy do miasta, a nie do kościoła.
----
Niektóre koszty były przeze mnie totalnie przeszacowane. Sytuacja nie wygląda już tak czarno.
Planowane prace remontowe to:
Kompletna wymiana dachu + izolacja zgodnie z EnEV = 30.000 € (właściciel ma już wycenę od firmy dekarskiej, muszę wkrótce poprosić agenta o kopię).Wydobycie jastrychu (samodzielnie, posiadam narzędzia i siłę roboczą)
Jedna nie nośna ściana wewnętrzna musi zostać usunięta (samodzielnie) i na innym miejscu ponownie zbudowana (samodzielnie).Wezwanie do domu statyka, omówienie planów = 500€Kontener na gruz: 700€ za 14 m3 (pewnie nie będzie to więcej niż 5 cm grubości jastrychu)Wydobycie gruntu dookoła domu aż do piwnicy, wymiana czarnej wanny i uszczelnienie cokołu = koszty nieuregulowane. Trzeba jeszcze rozważyć dokładny materiał izolacyjny do ściany, grubość izolacji itp. = Koszty ???Skorzystamy z niezależnego rzeczoznawcy ds. izolacji cieplnej lub doradcy energetycznego, aby wyjaśnić te kwestie = 500€Chcemy również zapytać, czy istnieją dotacje rządowe, z których możemy skorzystać. Nie potrzebujemy systemu wentylacji.Wymiana instalacji wodno-kanalizacyjnej + ogrzewanie podłogowe w całym domu = 15.000€ (ewentualnie mniej dzięki znajomości)Pokrycia podłogowe (płytki i panele) (montaż własny) = koszty materiałów ???W piwnicy zostaną zamontowane zwykłe grzejniki (nie pilne) = 1000€Stacja domowa kompaktu do niskiego i wysokiego ciśnienia od lokalnego dostawcy energii = 5.000€
Pełna wymiana instalacji elektrycznej (wewnętrzna, zewnętrzna, garaż, piwnica, obszar ogrodowy) = 15.000€ (ewentualnie mniej dzięki znajomości)
Dziewięć drzwi wewnętrznych = 4500€ (tylko koszty materiałów, montaż własny) Muszę omówić z technikiem grzewczym, w jaki sposób zmieni się konstrukcja podłogi. Można to oszacować dopiero po usunięciu jastrychu. Nie chciałbym dotykać ościeży drzwiowej. Koszty = ???Okna od podłogi do sufitu z elementem przesuwnym = 17.000€ (ewentualnie więcej z powodu większego zabezpieczenia przed włamaniem. Musi to jeszcze zostać wyjaśnione)Wymiana pozostałych okien (piwnica i fasadowe) = 7.200€
Remont łazienki (15.000€)Kuchnia, tutaj na razie będziemy musieli korzystać z naszej starej kuchni.Wewnętrzna tynkowanie całego domu. Koszty = ???Przednie drzwi prawdopodobnie zostaną wymienione na końcu (są niewiarygodnie drogie).
Jeśli zsumujemy wszystko, wychodzi nam 111.400€. Wszystko, co jeszcze brakuje, zaznaczone jest na czerwono.
Zakładając, że moje początkowe założenie 130.000€ było mniej więcej prawidłowe, teraz rachunek wygląda następująco:
[url]Dom[/url]: 225.000
NK: 26.000
Remont: 130.000
Razem: 381.000

Napisany przez Dima
Teraz zapomniałem o kapitale własnym. To będzie 90k. W zasadzie nie chcieliśmy angażować więcej niż 70k, aby nie musieć od razu biegać do banku w przypadku nagłych sytuacji.

Czy są jakieś opcje finansowania?? Na przykład korzystając z programu kfw 124. W ostateczności możemy pożyczyć pieniądze od rodziny, aby obniżyć wskaźnik kapitału własnego.

Warto wspomnieć, że moja żona również planuje wrócić do pracy po 2-3 latach, a ja mam pewną pracę.

Napisany przez NaTwoim13
Kochany Dimo, podoba mi się, jak intensywnie zajmujesz się kosztami. Wydaje się zdrowe i dojrzałe, mam nadzieję, że potwierdzą to solidne badania i zbieranie informacji o kosztach, albo czy to jeszcze ma nastąpić?!?!

Odpłatne użytkowanie gruntu, czy to dotyczy miasta czy kościoła, ma raczej niewielkie znaczenie dla banków - głównie chodzi o to, by nie było prywatne, a skoro tak jest, to raczej związek z kościołem jest preferowany niż z instytucją publiczną.

Pytania, które się pojawiają:

1) Mówisz o 2,500 [url]euro[/url] netto, a następnie o dodatkowych bonusach do 3,000 [url]euro[/url]. Ile średnio otrzymujesz na stałe wypłacane?
2) Twoja żona planuje wrócić do pracy za 2-3 lata. W jakiej branży będzie pracować? Jaki jest jej zawód?
3) Ile zarabia twoja żona obecnie? Co planuje zarabiać w międzyczasie? Czy otrzymuje świadczenie rodzicielskie, albo czy ma zamiar je otrzymać?
4) Czy będziesz mógł samodzielnie wykonać pewne prace? Czy twoje otoczenie (przyjaciele, rodzina, klub sportowy) będzie mogło ci solidnie pomóc w tym związku?
5) Prowadzicie gospodarstwo domowe?
6) Czy większość wkładu własnego udało wam się samodzielnie zaoszczędzić?

Napisany przez haeuschen
Cześć Dima,
Chciałbym podzielić się swoim doświadczeniem związanych z domem, który planowałem kupić.
W takiej sprawie musisz osobiście udać się do banku.
Bank wyśle WŁASNEGO rzeczoznawcę do obejrzenia nieruchomości. Następnie zostanie przeprowadzona inwentaryzacja, a rzeczoznawca spisze Twoje planowane prace modernizacyjne. Po około 3-4 dniach roboczych bank otrzyma tylko oszacowanie od rzeczoznawcy (bez szczegółowego wykazu i opisów budowlanych itp.), czy przedsięwzięcie jest możliwe do zrealizowania, czy nie.
Następnie bank wykorzystuje tę ocenę jako podstawę do finansowania.
Przykład: Wartość domu 250 000€
Kapitał do inwestycji w prace modernizacyjne 150 000€
(koszty materiałów 90 000, koszty pracy 60 000)
Wartość domu po modernizacji 340 000€
Koszty dodatkowe związane z zakupem około 25 000€
Kapitał własny 90 000€
Oznacza to, że dla banku (w moim przypadku było to Db i Spk) chcesz sfinansować nieruchomość za 340 000€, masz dodatkowe koszty w wysokości 85 000€ i wnosisz 90 000€, co daje łączną kwotę finansowania w wysokości 335 000€.
Problem w moim przypadku polegał na tym, że banki uważają tylko określoną maksymalną kwotę za hipotekę budowlaną. Koszty pracy nie są uwzględniane przy ocenie wzrostu wartości.
Ponadto nie wszystkie prace modernizacyjne są akceptowane lub uznawane za konieczne. To sprawia, że sytuacja staje się trudna.
Wiele banków bierze pod uwagę jedynie czystą wartość nieruchomości jako podstawę kalkulacji. Wartość 250 000€ i modernizacja za 150 000€ w proporcji 5 do 3.
Piszę teraz z telefonu, mam nadzieję, że mnie zrozumiałeś.

Napisany przez NaTwoim13
Cześć Haeuschen,
przepraszam, ale praktycznie żaden rzeczoznawca (właściwie żaden) banku nie dzieli się kosztami potrzebnych prac konwersji ani ich nie oblicza, a z reguły nie ma możliwości nawet zapoznania się z takim ekspertyzą. Rzeczoznawca banku z pewnością nie będzie zapisywał prac modernizacyjnych klientów, po co miałby to robić, po pierwsze bank nie płaci mu za to, a po drugie to klient decyduje, co ma być zrobione. Żaden rzeczoznawca nie będzie decydował, czy dany projekt jest możliwy do zrealizowania czy nie, ponieważ w ogóle nie otrzymuje takiego polecenia od banku, ani nie może ocenić takiej sprawy.

W przypadku większości banków aktualnie rozważanych jako potencjalni finansiści dla pośredników, 100% działań modernizacyjnych i remontowych oraz 100% przewidzianego wkładu własnego jest akceptowane. W przypadku większości tych banków, które są obecnie brane pod uwagę, jako instytucje bankowe hipoteczne, nie ma nawet możliwości bezpośredniego kontaktu, przepraszam.

Napisany przez haeuschen
@noel Opisuję tylko swoje osobiste doświadczenie i to, co zostało mi przekazane przez pracowników banku. Nie generalizuję.

Napisany przez NaTwoim13
To również w pełni w porządku, że dzielisz się z nami swoją percepcją, jeśli pracownik banku przekazał Ci informacje w nieprawidłowy sposób lub źle je zrozumiałeś. W przypadku rzeczoznawcy sprawa jest inna, jeśli chodzi o uznanie kosztów modernizacji i remontu, niektóre banki rzeczywiście postępują w ten sposób, jednak nie trzeba ich wybierać, jeśli chcesz otrzymać najlepszą ofertę i masz swobodę wyboru banku, który uzna to zgodnie z najlepszymi warunkami.

Napisany przez Dima

1) Mówisz o 2.500 [url]euro[/url] netto, piszesz o 3.000 [url]euro[/url] z premiami. Ile ostatecznie dostajesz przelane na [url]konto[/url] w przeciętnie?
2) Twoja żona zacznie pracować znowu za 2-3 lata. Jaki zawód będzie wykonywać? Czym się zajmuje zawodowo?
3) Ile zarabia obecnie Twoja żona? Ile będzie zarabiała czasowo? Czy przysługuje Wam zasiłek rodzicielski, a jeśli tak, to czy będzie on przyznany?
4) Czy będziesz w stanie wnosić własny wkład? Czy Twoje otoczenie (przyjaciele, rodzina, klub sportowy) będzie Cię solidnie wspierać?
5) Prowadzicie książkę domową?
6) Czy większość kapitału własnego zgromadziliście samodzielnie?

1) Przeciętnie 2950 [url]euro[/url] netto, +/-30 [url]euro[/url]
2+3) Obecnie nie zarabia, zasiłek rodzicielski będzie przyznany. Mamy obydwoje pełne kwalifikacje zawodowe. Jednak jej dochodu nie uwzględniam w finansowaniu. Pozostawiamy to jako opcję na dodatkowe spłaty/urlopy/nieprzewidziane wydatki, itp.
4) Tak, w naszym bezpośrednim otoczeniu żyje wiele członków rodziny i przyjaciół, dlatego chcemy także tutaj zamieszkać.
5) Tak
6) Tak
----
Proponowana forma finansowania:
Finansujemy [url]Dom[/url] w 100% (pokrywamy tylko koszty mieszkania) i bierzemy dodatkowe 30.000 [url]euro[/url] (+/- 5.000) od banku na kompleksową renowację dachu. Być może istnieją specjalne środki pomocowe ze strony państwa?
Pozostałe prace renowacyjne wykonamy później z kapitałem własnym.

Pomysł z zrobimy to później wydaje mi się nie na miejscu.
W większości przypadków kończy się na dokładnie tym zdaniu.... Co ludzie nie chcą zrobić później.
Dodatkową spłatę zrobimy później, remont zrobimy później, tereny zewnętrzne zrobimy później.....
Być może można byłoby dodać 200 [url]euro[/url] alimentów od jednorocznego dziecka, które będą wymagalne za 17 lat, gdy będzie w trakcie nauki zawodu ......
Jeśli musicie pożyczyć 310 tysięcy i chcecie skończyć spłatę w 30 lat, to będziecie potrzebować około 1200,00 [url]euro[/url] miesięcznej raty [url]kredytu[/url]. + - Coś.
400 [url]euro[/url] koszty dodatkowe i około 200 [url]euro[/url] fundusz na utrzymanie.... MINIMUM.
Wtedy Wasze miesięczne koszty wyniosą 1800,00 [url]euro[/url] tylko na mieszkanie.
Z przychodem netto 3000,00 [url]euro[/url], zostaje Wam 1200,00 [url]euro[/url] na samochody ubezpieczenia emerytury jedzenie ubrania wyższe kształcenie dzieci prezenty świąteczne i co tylko....
O, a jeszcze co miesiąc odchodzi 66,67 [url]euro[/url] na opłatę wieczystą.
Dla mnie całe to przedsięwzięcie jest zupełnie nierealistyczne, ponieważ proporcje w ogóle się nie zgadzają.
Nie rozumiem, dlaczego nie kontynuujecie oszczędzania i czekacie, aż kobieta wróci do pracy i będziecie mieli realistyczne liczby.
To przecież nie tak, że za 5 lat nie będzie już domów do kupienia.
Być może będzie nawet o wiele fajniejszych, bez tego irytującego wieczystego użytkowania (to nic innego jak umowa najmu)
Też wypowiedź Tomasza mnie zastanawia:
„Drogi Dimo, podoba mi się, jak intensywnie zajmujesz się kosztami. Wydaje się zdrowe i dojrzałe”
Mi tam jakoś nic w tym nie pasuje.... To są jakieś luźne punkty z losowymi cenami... nic więcej i nic mniej....

Napisany przez Ex-Studentin
Cześć Dima,
czy zamierzacie wymienić instalacje, elektrykę i ewentualnie ogrzewanie przed wprowadzeniem się? Później byłoby to raczej uciążliwe.
Pod względem kapitału własnego brzmi to zdrowo. Chociaż nie znamy w 100% twoich warunków ramowych. W takim starym domu można wydać dużo pieniędzy. To, czy twoja żona zarabia dodatkowo 400 czy 1500, robi różnicę w planowanych remontach. Albo czy potrzebujecie dwa samochody itp.

Napisany przez NaTwoim13
Budowa Domów Zachodnich, napisałem, jak zajmuje się kosztami, jak się nimi zajmuje. Tutaj zaczyna się na samym początku i jeśli przedsięwzie̷cie ma zostać zrealizowane poprzez remonty, na stole muszą leżeć liczby, które muszą zostać potwierdzone przez architekta w tym porządku wielkości. Uważasz, że bank sfinansowałby takie przedsięwzięcie w tym porządku wielkości w odniesieniu do remontów za pomocą podanej kwoty, czy remonty mają być w 100% uwzględnione??

Co do TE, nie chce uwzględniać dodatkowych dochodów w finansowaniu. Ale jeśli dokonasz takiej oceny, gdzie w przekonaniu o prowadzeniu książki domowej na przykład 1,200 [url]euro[/url] jest możliwe, to nie możesz ustalić względnego punktu odniesienia, ponieważ znana jest tylko przez TE - przy przekonaniu o dodatkowych dochodach, które są obecne!!

@Dima

Sfinansowanie teraz domu w 100% i zrealizowanie remontów z włozẏonych środków w przyszłości jest największym błędem, jaki można popełnić - Budowa Domów Zachodnich, w stosunku do wielu twoich postów tutaj, czemu nie pojawiła się od ciebie taka uwaga, jeśli chcesz pomagać w fachowy sposób - ponieważ uzyskuje się finansowanie w 100% - oprocentowanie, a po zrealizowaniu remontów brakujacych środków na finansowanie może wynosić nawet 80%. To byłoby - jeśli remonty mają zostać zrealizowane z włozẏonych sąrodków w pobliżu - najbardziej niekorzystne przedstawienie finansowania.

Jeśli aktualnie prace nie mają być zrealizowane, wtedy zaczerpnie się mniej pożyczkowych środków w związku z kapitałem własnym, obniża się tym samym przekroczenie kwoty pożyczki, uzyskuje się znacznie korzystniejsze warunki kredytowe i realizuje później plan przy uwzględnieniu wzrostu wartości o 100% działań z środków finansowych. Obie sumy finansowe są wtedy ewentualnie w wysokim stopniu 80% do wartości zabezpieczenia z odpowiednio korzystniejszym oprocentowaniem.

Jako reguła ogólna, 1/3 wynagrodzenia powinno być przeznaczone na koszty mieszkania. Oznacza to, że jesteśmy tu znacznie powyżej tej wartości. W związku z tym nie ma potrzeby dalszej dyskusji. Czym zajmował(a) się autor(a) tego wątku? Napisał(a) zdanie.... Przykład: Renowacja instalacji wodno-kanalizacyjnej + ogrzewanie podłogowe w całym domu = 15.000€

Co to ma być? Jeden zapis.... liczba... i gotowe.... Jaki hydraulik miałby zrealizować za 15 000 [url]euro[/url] wszystkie instalacje wodno-kanalizacyjne i ogrzewanie podłogowe? Estrich wyjęty własnymi siłami.... naliczane tylko za wywóz gruzu... 700 [url]euro[/url].... Hmm... Czy tam zazwyczaj nie znajduje się także styropian? Gdzie to umieścić? W żółtym kontenerze??? Wyjęcie estrichu... ok... Nowy estrich? W ogóle nie wspomniany..... Czy może w ogóle nie zostanie położony? Hmmmm... Zobaczymy....

Napisany przez brainy
Pod podłogą nie ma styropianu, lecz wełny mineralnej. Tak się robiło w latach 60.

Jak warto ocenić około 400 000 EUR za 130 m² lokalizacji?

Napisany przez NaTwoim13

Jako zasada ogólna, 1/3 dochodów powinno być przeznaczone na mieszkanie.
Tutaj mamy znacznie więcej niż połowę.
Zatem nie ma potrzeby dyskutować dalej.
W co właściwie zajmował się TE? Napisał jedno zdanie.... Przykład:
Odnowienie instalacji wodno-kanalizacyjnej + ogrzewanie podłogowe w całym domu = 15 000 €
Co to ma być? Jedno zdanie.... jedna liczba potem i gotowe.... Jaki instalator ma zrealizować za 15 tys. całą instalację wodną, kanalizacyjną i ogrzewanie podłogowe ???? Co za... Estrich usunięty własną pracą.... naliczony tylko za odpady budowlane... 700 [url]euro[/url].... Hmmm Czy pod nim zazwyczaj nie znajduje się styropor? Gdzie to wsadzimy? Do żółtego kontenera ???? Odkucie estrychu...ok.... Nowy estrih? W ogóle nie wspomniany..... A może wcale nie będzie go? Hmmmm Zobaczymy....

Faustregel?? Tak? Dla kogo? Decydującymi są liczby, które konsument oblicza i używa. Indywidualność zastępuje w 100% faustregel. Ta staje się zbędna, gdy użyte są i analizowane indywidualne liczby. Indywidualność sprawia, że każda faustregel staje się zbędna!
Czy myślisz, że bank stosuje faustregel jako podstawę dla prezentacji? Czy uważasz, że konsumenci działają i podejmują decyzje na podstawie faustregel?
Myślę, że TE - czytając dokładnie jego wiersze - dalej zajmuje się liczbami i jest na początku swoich rozważań. Podoba mi się, jak zaczyna je zgłębiać i zamiast uważać go za głupiego i lekkomyślnego, bo być może zostawia to na początku, zakładam i wskazuję, że ten proces zostanie jeszcze bardziej intensyfikowany.
Czy zgodzimy się, że indywidualnie TE dalej zgłębia liczby i wypełnia je życiem poprzez oferty?
Faustreguła nie jest wyrazem indywidualności, ale jest potrzebna, i nie mamy prawa tego oceniać, zwłaszcza jeśli przedstawiamy faustregel ludziom z inteligentnym i mądrze działającym podejściem? Czy zapominasz o ich dochodach w swoim wyjaśnieniu faustregel, które nie miałyby znaczenia dla banku, ale mogłyby być dostępne dla TE w jego obliczeniach domowych??
Czy bardziej dociera do ludzi i bardziej przemawia indywidualność?

Twoja indywidualność nie uzasadnia jednak tego, że powinno mu się zabronić zauważenia, iż w przypadku tego pożyczki nie będzie w stanie osiągnąć żadnej rozsądnej jakości życia. Pod ogromną presją musi spłacać ratę pożyczki i nie może sobie pozwolić na kolejne dziecko, nie mówiąc już o chorobie lub emeryturze.

Napisany przez NaTwoim13
I właśnie od tego zaczyna się cała sytuacja. Twoje zarzuty, spekulacje, twój.....hausbauwest, są miłe, nie wiem nawet, o co ci chodzi!

Oczywiście TES i konsumenci będą dokładnie analizować te kwestie, a jeśli nie, to doświadczeni pośrednicy finansowi to pokażą! Oczywiście to musi być poruszone, omówione indywidualnie, ale dlaczego sądzisz, że tego nie robią? Dlaczego zarzucasz, że to się nie dzieje zawsze, zwłaszcza skoro nie wiesz, czy TE nie może sobie na to pozwolić pomimo swojego stylu życia? I co więcej, dlaczego TE lub konsumenci nie mieliby mieć prawa określać własnego ryzyka życiowego, jeśli bank to wspiera swoimi liczbami?

Dlaczego wszystko jest zawsze robione tak samo, skoro wszystko jest tak indywidualnie różne? Dlaczego?

Czy nie możesz sobie wyobrazić, że TEs tutaj nie są w stanie i nie chcą uwzględnić wszystkich aspektów swojej sytuacji życiowej? Czy możesz sobie wyobrazić, jak bardzo TEs są różnorodni, często w sposób, którego nie da się sobie wyobrazić? Tak indywidualnie różni i jeszcze raz, że nie powinniśmy tu podejmować decyzji finansowych, ale jedynie wskazywać, pomagać, uświadamiać, przestrzegać i pobudzać (jednak ty czasem oskarżasz, ustalasz i chcesz podejmować decyzje), aby TE mogli zbierać informacje indywidualnie i wykorzystać je w rozmowie z ekspertem takim jak ja, a potem decydować, co jest sensowne?

W ogóle nie mam nic przeciwko temu, że krytykujesz niemal wszystko, wszystko oczerniasz, wiesz wszystko lepiej i chcesz ponosić odpowiedzialność, gdy nikt cię o to nie prosił i nie jesteś potrzebny dla TEs, a jednocześnie nie rozumiesz, że chodzi tu jedynie o informacje, a nie o obietnice czy odrzucenia?

Nie mogę zrozumieć, jak możesz coś takiego zarzucić i uważać to za pewnik:

Twoja indywidualność jednak nie uzasadnia, że powinno się zakazać informowania go, że w przypadku tego [url]kredytu[/url] nie będzie mógł osiągnąć żadnej racjonalnej jakości życia. Pod ciężkim naciskiem będzie musiał spłacać ratę [url]kredytu[/url] i nie będzie miał środków na kolejne dziecko, a co dopiero na chorobę lub emeryturę.

To jest decydowane przez indywidualność, a nie twoje spekulacje, założenia i własna sytuacja życiowa!!! Czasami jest niegodziwe, jak możesz coś takiego ocenić, co i jak widzisz i oceniasz? Wszyscy, dlaczego ty, dlaczego nie TE i dlaczego nie raczej zwracasz uwagę, przestrzegasz i oceniasz zamiast potępiać?

Nigdzie nie napisałem, że powinien zdecydowanie realizować plan, a ty mu to odradzasz, nie znając TE, nie umiejąc ocenić jego sytuacji życiowej i nie poznawszy indywidualnej sytuacji. Jak rzetelnie argumentujesz? Jak sensowne jest twoje wyrównywanie? Myślisz, jakie korzyści odnosisz z TEs, oferując takie podejście?

Wreszcie, przedstaw swoje pisanie jako swoje zdanie i zaakceptuj, że oceniam ludzi indywidualnie, a potem wydaję osąd! Wtedy znajdziemy tu także pokój!!!

Istnieją fakty, że 1200 [url]euro[/url] na utrzymanie dla gospodarstwa domowego składającego się z trzech osób jest niewiele... nie ma nic do indywidualnej oceny.
Całość utrzymana jest w prosty i zwięzły sposób.
Reszta jest w zasadzie nieistotna.
To, czy pod posadzką znajduje się styropian czy wełna mineralna, nie ma znaczenia, ponieważ kwota jest zbyt duża dla pytającego, dodatkowo możliwość dzierżawy gruntu nie jest własnością i moim zdaniem nie jest zrównoważona ani przede wszystkim trwała.
Zawsze ograniczony krąg nabywców.

Napisany przez NaTwoim13
To, co jest dla Ciebie piękne, to fakt, że nawet z Twoimi uogólnieniami (co jest zrozumiałe, gdy ocenia się na okrągło) możesz czasem mieć rację, gdy 1200 [url]euro[/url] nie wystarczają, ale nie potrafisz tego gruntownie ocenić i oceniać, a robisz to stale i obco, a jeśli banki dodają do tego koszty zarządzania, to zapewne mają coś na myśli, łącząc te dwa czynniki ze swoimi opłatami ryczałtowymi!
Czasami celujesz dokładnie, kiedy nawet nie wiesz, gdzie chcą mieszkać/inwestować TEs albo jak wieku mają.. Jak już wspomniałem, to też w porządku, rób swoje, ale ja przedstawiam to inaczej - bardziej informacyjnie, indywidualnie i bardziej służąc konsumentom.
Żyjesz zbyt wieloma życiami dla zbyt wielu ludzi tutaj
Aha, jeszcze jedna rzecz, grunt pod zabudowę na zasadzie wieczystego użytkowania nie musi być wartościowy, ponieważ zazwyczaj uwzględniany jest jedynie w ustalaniu ceny zakupu to, które musi być uwzględnione w związku z opłatami za wieczyste użytkowanie

Napisany przez ADMCI4
Wtedy postaram się uzupełnić twoje obliczenia.
Całkowita wymiana dachu + izolacja zgodna z EnEV = 30 000 € (właściciel posiada już wycenę od firmy dekarskiej, musiałbym poprosić agenta o kopię w nadchodzących dniach).Usunięcie wylewki (własna praca, posiadam narzędzia i siłę roboczą)
Zastosowanie nowej wylewki. Czysty koszt materiałów 3500-4000€Niestabilna ściana wewnętrzna musi zostać usunięta (własna praca) i odbudowana w innym miejscu (własna praca)Konieczne będzie zaproszenie statyka do domu, aby omówić plany = 500€, koszty wzrosną jeśli będzie musiał to zatwierdzićKontener na odpady budowlane: 700€ za 14 m3 (prawdopodobnie nie będzie to więcej niż 5 cm grubości wylewki)Wyciągniecie ziemi wokół domu aż do piwnicy, wymiana czarnej wanny i izolacji cokołowej = koszt nieuregulowany. Trzeba jeszcze rozważyć dokładny materiał izolacyjny do ściany, grubość izolacji, itp. = około 10 000€ + X€, izolacja strefy podstawy sama będzie kosztować 4-5k€Zaprosimy niezależnego eksperta od oceny cieplnej lub doradcę energetycznego, aby wyjaśnić te kwestie = 500€Chcemy również zapytać, czy istnieją jakieś państwowe dotacje, z których możemy skorzystać. Nie potrzebujemy instalacji wentylacyjnej.Renowacja instalacji wodno-ściekowej + ogrzewanie podłogowe w całym domu = 15 000€ (ewentualnie mniej dzięki znajomości). Tak, ale bez pompy ciepła. Samo LWWP kosztuje 10k€ bez montażuPokrycia podłogowe (płytki i panele) (montaż własny) = koszty materiałów ??? w piwnicy zostaną zamontowane zwykłe grzejniki (nie pilne) = 1000€Stacja domowa do niskiego i wysokiego ciśnienia od lokalnego dostawcy energii = 5 000€
Pełna wymiana instalacji elektrycznej (wewnętrzna, zewnętrzna, w garażu, piwnicy, w ogrodzie) = 15 000€ (ewentualnie mniej dzięki znajomości)
Dziewięć drzwi wewnętrznych = 4500€ (tylko koszty materiałów, montaż własny) Tutaj muszę omówić z technikiem od ogrzewania, jak zmieni się konstrukcja podłogi. Można to oszacować dopiero po usunięciu wylewki. Niechętnie ruszałbym ościeżnicami drzwiowymi. Koszt = ???Okna od podłogi do sufitu z elementem drzwi przesuwnych = 17 000€ (ewentualnie więcej z powodu większego zabezpieczenia przed włamaniami. To musi jeszcze zostać wyjaśnione)Wymiana pozostałych okien (okna w piwnicy i na fasadzie) = 7 200€
Remont łazienki (15 000€)Kuchnia, będziemy musieli na razie żyć z naszą starą kuchnią.Tynk wewnętrzny w całym domu. Koszt = około 15k€, bez tynku w piwnicyDrzwi zewnętrzne prawdopodobnie zostaną wymienione na koniec (są niezwykle drogie). Bez montażu, aluminiowe w okolicach 3k€
Wszystkie ceny opierają się na moich własnych ofertach.

Przy okazji, jest to mój ostatni post tutaj na forum. @Thomas, napisałem do twojego kolegi admina już 2 razy, żeby usunął moje [url]konto[/url]. Mam nadzieję, że ty lub on znacie Ustawę o świadczeniu usług teleinformatycznych §13 (4). Jeśli nie, chętnie wyślę wam pismo.

Napisany przez NaTwoim13
Cześć Ed_Schmitt, szkoda mi tego słyszeć.
Powinieneś skontaktować się bezpośrednio z administratorem lub właścicielem forum. Nie jestem ani administratorem, ani właścicielem forum. Znajdziesz tę informację również w stopce.

@ED
Szkoda.
Dlaczego nie chcesz już uczestniczyć w tym forum?

Napisany przez Hilfe
I do widzenia, memie

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata