- pn kwie 23, 2018 8:44 pm
Cześć wszystkim,
jakieś pięć lat później marzenie o własnym domu nie przeminęło. Z zawodowego punktu widzenia wiele się zmieniło.
Nowa sytuacja wyjściowa:
- Żonaty, pierwsze dziecko jest w drodze.
- Finansowanie ma być udźwignięte tylko z (mojej) pensji. Obecnie mam umowę na czas nieokreślony w dużej korporacji.
- Zarabiam na 13-pensje, netto minimum 2500€ (realnie raczej 3000€ z premiami), jednak znaczących podwyżek nie można się spodziewać.
- wszystkie długi spłacone, wynik w Biurze Informacji Kredytowej wynosi >99%
Do negocjacji stoi mały[url]Dom[/url] o powierzchni mieszkalnej około 130 mkw, w pełni podpiwniczony. Niestety budynek z lat 60. wymaga kompleksowego remontu, dlatego staramy się obniżyć cenę do 200.000€. Koszt remontu szacuję na co najmniej 120 tys.
Nieruchomość stoi na dzierżawionej działce!
200.000€ Cena zakupu
24.000€ Koszty dodatkowe przy zakupie
120.000€ Koszty remontu
= 344.000€ Koszty ogólne
Kapitał własny: 70k (dodatkowy kapitał dostępny, ale powinien być wykorzystany jedynie w celu znacznego obniżenia oprocentowania).
Nie chcemy zadłużyć się na więcej niż 250.000€, w razie potrzeby niektóre działania mogą poczekać.
Nasze życzenie: jak najniższe oprocentowanie przy comiesięcznej raty w wysokości 1000€, aby zawsze mieć rezerwę finansową na wypadek niespodziewanych wydatków. W dobrych latach planujemy dodatkowo dokonywać nadpłat.
Czy to jest możliwe do zrealizowania?
Z góry dziękuję
Dima
jakieś pięć lat później marzenie o własnym domu nie przeminęło. Z zawodowego punktu widzenia wiele się zmieniło.
Nowa sytuacja wyjściowa:
- Żonaty, pierwsze dziecko jest w drodze.
- Finansowanie ma być udźwignięte tylko z (mojej) pensji. Obecnie mam umowę na czas nieokreślony w dużej korporacji.
- Zarabiam na 13-pensje, netto minimum 2500€ (realnie raczej 3000€ z premiami), jednak znaczących podwyżek nie można się spodziewać.
- wszystkie długi spłacone, wynik w Biurze Informacji Kredytowej wynosi >99%
Do negocjacji stoi mały
Nieruchomość stoi na dzierżawionej działce!
200.000€ Cena zakupu
24.000€ Koszty dodatkowe przy zakupie
120.000€ Koszty remontu
= 344.000€ Koszty ogólne
Kapitał własny: 70k (dodatkowy kapitał dostępny, ale powinien być wykorzystany jedynie w celu znacznego obniżenia oprocentowania).
Nie chcemy zadłużyć się na więcej niż 250.000€, w razie potrzeby niektóre działania mogą poczekać.
Nasze życzenie: jak najniższe oprocentowanie przy comiesięcznej raty w wysokości 1000€, aby zawsze mieć rezerwę finansową na wypadek niespodziewanych wydatków. W dobrych latach planujemy dodatkowo dokonywać nadpłat.
Czy to jest możliwe do zrealizowania?
Z góry dziękuję
Dima