Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Pytania dotyczące ustawowego i prywatnego ubezpieczenia zdrowotnego oraz reformy systemu opieki zdrowotnej.

Re: Dodatkowe ubezpieczenia przy zasiłku Hartz4?

Napisany przez deniz20
Cześć,

zaraz przejdę do pytania: Wkrótce będę musiał otrzymywać zasiłek Hartz4 i mam kilka pytań na ten temat. Trochę już się rozeznałem, ale niestety nie wszystkie pytania zostały mi odpowiedzone, dlatego zwracam się teraz do was.

Dowiedziałem się już, że podczas pobierania zasiłku Hartz4 przez Urząd Pracy, jestem ubezpieczony obowiązkowo. Tak przynajmniej jest napisane tutaj: https://www.hartz4.net/krankenversic...ng-bei-hartz-4 Ale jak jest z dodatkowymi ubezpieczeniami? Na przykład miałem przed pobieraniem zasiłku Hartz4 [url]ubezpieczenie[/url] dodatkowe stomatologiczne, które nadal będę potrzebował.

Czy nadal mam prawo do takich dodatków czy muszę je teraz opłacać? Przy tej trochę zasiłku Hartz4 być może byłoby to niemożliwe.

Czekam na wiele odpowiedzi. Dziękuję!

Napisany przez 2tneub
Teraz pewnie znowu zostanę uznany za bezdusznego. Dlaczego inni, którzy być może nawet nie stać ich na dodatkowe [url]ubezpieczenie[/url], mają płacić wyższe podatki, aby państwo płaciło za twoje [url]ubezpieczenie[/url]? Gdyby państwo uważało to za konieczne, musiałoby te świadczenia uwzględnić jako część publicznego ubezpieczenia zdrowotnego. Jeśli tak się nie stanie, stracę wiarę.

Napisany przez Reibold
Cześć deniz20,

jest poprawne, że osoba korzystająca z zasiłku Hartz 4 jest ubezpieczona zdrowotnie zgodnie z ustawą, o ile wcześniej też była ubezpieczona. Kto był prywatnie ubezpieczony, taki pozostaje. Jednakże dodatkowe ubezpieczenia prywatne nie są pokrywane, nawet jeśli istniały wcześniej. Być może istnieje wyjątek dla okresu do zakończenia obowiązywania umowy, jeśli ją anulują. Nie jestem pewien. Wiele umów można anulować tylko na koniec roku.

Jeśli posiadają [url]ubezpieczenie[/url] pielęgnacyjne w ramach zasady dotyczącej emerytury Pflege Bahr, nadal będą otrzymywać 5 € miesięcznie dotacji.

Co mogą nadal korzystać, to krajowa dotacja na rzecz funduszu emerytalnego Riester-Rente. Mogliby nawet ją zawrzeć na nowo podczas pobierania zasiłku Hartz 4. Ich własny wkład wyniósłby wtedy 5 € miesięcznie, a od państwa dostaliby rocznie co najmniej 175 €. Jeśli mają dzieci, otrzymają dodatkowo 185 € na dzieci urodzone przed 2008 rokiem i 300 € na każde młodsze dziecko.

Z poważaniem
Alexander Reibold
Doradca finansowy niezależny
Neuburg an der Donau

Napisany przez Dallmeyer
Tak myślę, że Hartz4 to podstawowe zabezpieczenie socjalne. Nie ma w tym nic dodatkowego.

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata