Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Pytania dotyczące wszystkich innych tematów związanych z finansami.

Re: Komunikat SCHUFA od dostawcy

Napisany przez Adrian21
Cześć,

operator telefonii komórkowej dwukrotnie odmówił mi zawarcia umowy ze względu na negatywną zdolność kredytową...

Później sprawdziłem w SCHUFA AG (www.meineschufa.de) i otrzymałem następującą informację: Wynik podstawowy 96,02% z maksymalnie możliwych 100%, co oznacza niskie do przewidywalnego ryzyka, zgodnie z tą tabelą.

Czy możliwe jest, że operator telefonii komórkowej nie podaje rzeczywistego powodu? Czy moja negatywna [url]zdolność kredytowa[/url] jest zmyślona? Jak to sprawdzić?

Z góry dziękuję!

Adrian

Napisany przez 2titan1981
Czy także sprawdziłeś wartości prawdopodobieństwa, czy tylko wynik? Jeśli tak, to jak wygląda sytuacja w przypadku sektora telekomunikacyjnego?

Napisany przez Adrian21
Dziękuję titan1981,

W raporcie Schufa widnieje informacja, że dostawca trzykrotnie w kwietniu 2017 roku złożył zapytanie dotyczące weryfikacji zdolności kredytowej przed zawarciem umowy telekomunikacyjnej. Czy może to negatywnie wpłynąć na moją ocenę kredytową? Moja ocena Schufa dla operatorów telekomunikacyjnych faktycznie jest niska:
- 13.06.17: Wersja 1.0: 65,61%,
- 13.06.17: Wersja 2.0: 91,76% (dobrze, według jakiej formuły obliczeń?),
- 13.06.17: Wersja 3.0: 71,27%.

Dziwi mnie duża różnica między tymi trzema wersjami.

Nie mam pojęcia, dlaczego ocena Schufa dla operatorów telekomunikacyjnych jest niska. Nie mam żadnych długów i zawsze płacę moje rachunki terminowo.

Napisany przez Jehan
Czy aby sprawdzić swoją historię kredytową nie trzeba najpierw udać się do jakiegoś oddziału Postbanku i zapłacić za to 30€? Od kiedy można to tak łatwo i szybko zrobić przez Internet? o.o

Napisany przez 2titan1981

Czy aby sprawdzić swoją historię kredytową w Schufa nie trzeba najpierw gdzieś pójść, na przykład do Postbanku, i zapłacić za to 30€? Odkąd to tak łatwo i szybko można zrobić przez internet? o.o

Być może problem leży w jednej z wartości w Schufa, jeśli w pozostałej części raportu nie ma nic podejrzanego. Zalecam dokładnie sprawdzić, czy nie ma w nim błędnych informacji i poprosić o ich skorygowanie.

Nie, można raz w roku otrzymać informacje o swoich wartościach w Schufa, zgodnie z przepisami § 34 Bundesdatenschutzgesetz, trzeba dostarczyć Schufie kopię dowodu osobistego, a kilka tygodni później otrzyma się informacje za cenę znaczka pocztowego.

Napisany przez deniz20
Musiałem wówczas także pójść do Postbanku, zapłacić 30€ i wtedy poznałem wynik.

Napisany przez Adrian21
30€ za raport z Schufy czy za poradę/wyjaśnienie? Raport z Schufy mogę otrzymać raz w roku za darmo. Jestem ciekaw dlaczego mój wynik w Schufie jest tak różny dla firm telekomunikacyjnych (1.0 vs 2.0 vs 3.0). Zadam to pytanie w Postbanku.

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata