Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Znasz się na inwestycjach? Wymieniaj się wiedzą z innymi użytkownikami forum.

Re: Gdzie umieścić środki terminowe i lokaty, gdy główne miejsce zamieszkania i obowiązek podatkowy są w różnych krajach?

Napisany przez Finanz2000
Cześć wszystkim,
mój główny adres zamieszkania jest w Austrii. Jednak pracuję od poniedziałku do piątku w Niemczech, mam tam również adres zamieszkania i jestem więc zobowiązany do płacenia podatków tylko w Niemczech.
W Austrii mam już dwa konta oszczędnościowe. Teraz chciałbym otworzyć jedno również w Niemczech, ale zastanawiam się, czy pod względem podatkowym to ma znaczenie?
W Austrii moje oszczędności byłyby opodatkowane przy zerowych dochodach (ponieważ nie mam tam dochodu)?
Czy ktoś źle mi to wytłumaczył? Myślę, że opodatkowany jest tylko zysk z odsetek, co nie ma nic wspólnego z dochodem?
Dzięki!

Re: Gdzie umieścić środki terminowe i lokaty, gdy główne miejsce zamieszkania i obowiązek podatkowy są w różnych krajach?

Napisany przez 2utopus
Jeśli jesteś zobowiązany do opodatkowania w Niemczech, to chyba też będziesz opodatkowany tutaj swoimi dochodami z kapitału? (Ale osobiście limit zwolnienia podatkowego w wysokości 801€ - który można pokonać dzięki lokacie terminowej - już stanowi wyzwanie.)

[cytat=utopus">
Jeśli jesteś podatny w Niemczech, to swoje dochody z kapitału też będziesz tutaj opodatkowywać, prawda?
(Chociaż osobiście wysokość wolna od podatku wynosząca 801€ - to wyzwanie, aby ją osiągnąć dzięki lokacie terminowej.)
[/cytat]
A więc muszę sam zgłosić swoje dochody z kapitału w Austrii przy rozliczeniu podatkowym w Niemczech? Czy nie jest to przekazywane/odpytywane automatycznie z Austrii?
801€ to też ładna kwota dla tych dochodów z lokat terminowych.

Napisany przez 2utopus
801€ jako kwota wolna od podatku dla wszystkich dochodów z kapitału.
Możesz jednak skonsultować się z doradcą podatkowym lub stowarzyszeniem pomocniczym w sprawach podatkowych - albo wszystko robisz sam?

801€ jako kwota wolna od podatku od wszystkich dochodów kapitałowych.
Ale powinieneś / powinnaś zapytać doradcę podatkowego / stowarzyszenie pomocy podatkowej - a może robisz to wszystko samodzielnie?

Dotychczas zawsze sam/a w AT. Teraz w DE z podwójnym prowadzeniem gospodarstwa domowego być może z doradcą podatkowym. Oczywiście, jeśli znajdę odpowiedniego.

Napisany przez 2tneub
Moje doświadczenie w biurze podatkowym jest już trochę odległe i teraz nie mam już zbyt wiele do czynienia z podatkiem dochodowym, ale nadal pamiętam kilka rzeczy.
Zgodnie z §1 UStG, wszyscy ci, którzy mają swoje miejsce zamieszkania lub zwykłe miejsce pobytu zgodnie z §9 Ordynacja podatkowa w Niemczech.

Zwykłe miejsce pobytu osoba ma tam, gdzie przebywa na tyle długo, aby wskazywać, że nie jest ona w tym miejscu ani w tej okolicy tylko przejściowo. Zwykły pobyt w zakresie stosowania tego prawa należy zawsze i od samego początku rozumieć jako ciągły pobyt trwający ponad sześć miesięcy; krótkotrwałe przerwy są pomijane.

Być może sekcja §1 ust. 3 byłaby także istotna

(3) 1Na wniosek osoby fizyczne są traktowane jak osoby nieograniczonego obowiązku podatkowego dochodowego, które nie mają ani miejsca zamieszkania, ani zwykłego miejsca pobytu w kraju, jeśli osiągają dochody krajowe w rozumieniu § 49. 2Dotyczy to tylko wtedy, gdy ich dochody w roku kalendarzowym podlegają co najmniej w 90 procentach niemieckiemu podatkowi dochodowemu, lub dochody niepodlegające niemieckiemu podatkowi dochodowemu nie przekraczają kwoty wolnej od podatku według § 32a ust. 1 zdanie 2 punkt 1; ta kwota jest skracana w miarę konieczności i odpowiednio do warunków w kraju zamieszkania podatnika. 3Dochody krajowe, które mogą być objęte jedynie warunkami umowy w celu uniknięcia podwójnego opodatkowania pod względem wysokości, są uważane za niepodlegające niemieckiemu podatkowi dochodowemu. 4Nie uwzględnia się przy ustalaniu dochodów na potrzeby zdania 2 dochodów niepodlegających niemieckiemu podatkowi dochodowemu, które nie podlegają opodatkowaniu za granicą, o ile porównywalne dochody w kraju są zwolnione z podatku. 5Warunkiem jest także, że wysokość dochodów niepodlegających niemieckiemu podatkowi dochodowemu jest potwierdzona zaświadczeniem właściwego zagranicznego organu podatkowego. 6Potrącenie podatku zgodnie z § 50a należy przeprowadzić pomimo ustępów 1-4.

Zakładając, że jesteś objęty nieograniczonym obowiązkiem podatkowym w Niemczech.
Ponieważ nie znam szczegółów prawa podatkowego Austrii, ale zakładam, że jest on zbudowany podobnie jak niemieckie prawo podatkowe, dodatkowe dochody w Austrii powinny podlegać ograniczonemu obowiązkowi podatkowemu.
Ponieważ prowadziłoby to do podwójnego opodatkowania, istnieją tzw. umowy o unikaniu podwójnego opodatkowania między krajami. Musiałby to sprawdzić odpowiedni [url]doradca[/url] podatkowy.
Z reguły doradcy podatkowi z obszaru przygranicznego powinni znać się na tych kwestiach.

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata