- pn maja 14, 2018 2:49 pm
Witaj,
obecnie jestem studentem na studiach licencjackich, na drugim semestrze. Teraz zakupiłem nowego MacBooka (1700[url]euro[/url] brutto) i muszę zdecydować, jak najlepiej zastosować go pod względem podatkowym. Moim zdaniem istnieją tylko dwie możliwości, bo w chwili obecnej nie osiągam żadnych dochodów przekraczających 400 [url]euro[/url] miesięcznie:
1. Ponieważ pomagam obecnie mojemu ojcu w firmie i potrzebuję laptopa do tego celu, możliwe byłoby zakupienie MacBooka poprzez niego, aby mógł on uwzględnić go jako wydatek. W ten sposób zaoszczędziłbym około 300[url]euro[/url] .
2. Słyszałem, że jako student można odliczyć podatek od zakupów służących nauce nawet po ukończeniu studiów licencjackich, gdy rozpocznie się pracę zawodową. Jednak jak długo po zakupie można to zrobić? I ile wtedy można odzyskać?
Czekam na wasze odpowiedzi!
Pozdrowienia,
voelle
obecnie jestem studentem na studiach licencjackich, na drugim semestrze. Teraz zakupiłem nowego MacBooka (1700
1. Ponieważ pomagam obecnie mojemu ojcu w firmie i potrzebuję laptopa do tego celu, możliwe byłoby zakupienie MacBooka poprzez niego, aby mógł on uwzględnić go jako wydatek. W ten sposób zaoszczędziłbym około 300
2. Słyszałem, że jako student można odliczyć podatek od zakupów służących nauce nawet po ukończeniu studiów licencjackich, gdy rozpocznie się pracę zawodową. Jednak jak długo po zakupie można to zrobić? I ile wtedy można odzyskać?
Czekam na wasze odpowiedzi!
Pozdrowienia,
voelle