Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Kto ma dobre doświadczenia z dostawcami kredytów? Kto działa rzetelnie i jest godny polecenia? Na rynku krąży wielu lichwiarzy.

Re: Negatywne wpisy w Schufie + kredyt = ?

Napisany przez Salco
Cześć droga społeczności,
mam tu kilka pytań do Was, na które pewnie już wielokrotnie odpowiedzieliście, ale uważam, że każdy przypadek jest indywidualny?

Niestety, cztery lata temu popadłem w kłopoty finansowe i nie byłem w stanie opłacić swoich rachunków. W rezultacie dostałem 6 tytułowanych roszczeń oraz 2 informacje o majątku, przy czym suma zadłużenia wynosiła tylko 5000€. W tym roku spłaciłem wszystkie długi i dzięki Bogu nie mam już nic do spłacenia. Niestety nie wiedziałem, że muszę zgłosić się do właściwego sądu o usunięcie informacji o majątku - dlatego ostateczną decyzję o usunięciu otrzymałem dopiero 27.04.
Niestety, w Biurze Informacji Kredytowej nadal jest to widoczne, pomimo wielokrotnych rozmów telefonicznych, ale usunięcie ma teraz nastąpić wkrótce (Creditreform i inni już dokonali usunięcia)
Mam jeszcze szansę na rynku kredytowym po usunięciu informacji o majątku z rejestru dłużników, czy jestem zbrandmarkowany na następne 3 lata?
Oczywiście teraz myślicie, że ten facet jest szalony - jest bez długów i od razu chce wziąć kolejny [url]kredyt[/url]. Wtedy niestety byłem młody, głupi i straciłem pracę, co wpędziło mnie w tarapaty.
Za pięć miesięcy zostanę ojcem i chciałbym sfinansować pierwsze wyposażenie dla mojego dziecka.
Jestem singlem, zarabiam około 1800€ netto i mieszkam ze swoją dziewczyną, miesięczne wydatki są znośne, mogę sobie finansowo poradzić z dodatkową ratą [url]kredytu[/url] - czy w ogóle istnieje oferta bez sprawdzania w Biurze Informacji Kredytowej, np. od Smava? Nadal otrzymuję odmowy, czy to może być spowodowane informacją o majątku?
Jestem w stałym zatrudnieniu poza okresem próbnym.
Dziękuję za Wasze odpowiedzi z góry..

Napisany przez Freeliner
....i już zaczynamy od nowa
Zakładam, że potomek nie był planowany.....
Sam piszesz: zarabiam około 1800€ netto i mieszkam z moją dziewczyną, miesięczne wydatki są znośne i dodatkową ratę kredytową mógłbym sobie finansowo poradzić
- Muszę zapytać, czy naprawdę trzeba wziąć [url]kredyt[/url] na wyprawkę?
- Czyżbyście dowiedzieli się o tym dopiero wczoraj?
- Masz jeszcze kilka miesięcy, żeby odkładać ratę (w tym przypadku ratę oszczędnościową)
- jeszcze kilka miesięcy na nadgodziny i/lub pracę za 450€
A co powiesz na celowanie w czystą historię kredytową
....i radzenie sobie bez takich rat kredytowych/konsumpcyjnych?!.....to byłby świetny moment, żeby zacząć
Wiem, nie to co chciałeś usłyszeć.....

Napisany przez BenniG
Jak dużo pieniędzy chcesz przeznaczyć na wyprawkę?
Zarabiasz 1 800 € miesięcznie, masz przewidywalne wydatki i masz 5 miesięcy na to.
To idealnie pasuje. Po prostu oszczędzasz 1000 € każdego miesiąca i możesz wydać 5000 € na wyprawkę dla swojego dziecka z okazji narodzin, nie mając żadnego [url]kredytu[/url] do spłacenia. Dzięki temu będziecie mogli sobie pozwolić na kilka luksusów, gdy już dziecko się urodzi.
Z resztą, większość artykułów dla niemowląt i małych dzieci można też kupić używane. Wtedy nie będziesz musiał oszczędzać 1000 € miesięcznie, a tylko 500 €.

Napisany przez spassinnebacken
Naprawdę teraz, nie potrzebujesz [url]kredytu[/url] na wyprawkę dla dziecka.
Zasadnicze koszty związane z dziećmi to nie tyle wyprawka... Większość rzeczy można faktycznie świetnie kupić używane w naprawdę dobrym stanie, jak sugerowano wcześniej. Dotyczy to wózka dziecięcego i fotelika samochodowego (Maxi-Cosi albo co tam).
Z tych 1,800 netto powinieneś oszczędzać jak najwięcej do narodzin dziecka, wtedy problem z kredytem naprawdę znika.
Nigdy nie nazwałbym Cię głupim, ale w moich oczach to jest niewłaściwe podejście.
Środowisko sugeruje, gdy zostajesz rodzicem, że musisz mieć wszystko i potrzebujesz tego koniecznie. Pozwól mi powiedzieć z własnego doświadczenia: nie potrzebujesz tego. Podstawowe rzeczy zostały wyżej wymienione (wózek i fotelik). Wszystko inne powinieneś kupować tylko wtedy, gdy jest to naprawdę naprawdę konieczne. Pieluchy i wszystko inne są wystarczająco drogie...

Napisany przez 6Bankkaufmann
Myślę, że autor wątku zwraca uwagę na ogólną możliwość udzielenia [url]kredytu[/url] osobie zatrudnionej, posiadającej zajęcie komornicze i aktualne wynajem mieszkania.
Odpowiedź brzmi nie, nie jest to możliwe.
W przypadku dostarczenia przez rodziców nieruchomości wolnej od obciążeń kredytowego, możliwe byłoby rozpatrzenie wniosku kredytowego pomimo istnienia zajęcia komorniczego i negatywnej historii w BIK.
Jednak w opisanym przez autora przypadku, nic z tego nie wynika.
Nie jestem pewien czy Bank Sigma zgodziłby się na taką konfigurację. Raczej sądzę, że nie.

Napisany przez Salco

Myślę, że forumowiczowi chodzi przede wszystkim o ogólną możliwość udzielenia [url]kredytu[/url] w przypadku zatrudnienia i obecności zajęcia komorniczego oraz istniejącego najmu.
Odpowiedź brzmi nie, nie ma takiej możliwości.
W przykładowym przypadku udostępnienia przez rodziców nieruchomości bez obciążenia, [url]kredyt[/url] byłby możliwy do uzyskania, a zajęcie komornicze i negatywna historia kredytowa nie byłaby przeszkodą.
Jednak w przypadku opisanym przez forumowicza nie ma takiej opcji.
Nie wiem, czy Sigmabank zgodziłby się w takiej sytuacji. Myślę jednak raczej nie.

Orzeczenie o stanie majątku zostało spłacone i jego usunięcie jest ostateczne - czy to coś zmieni?
Chodzi nie tylko o pierwsze wyposażenie. Nie jeździmy kombi, mamy tylko Corsa C, któremu kończy się przegląd tego roku. Więc wszystko inne niż odpowiednie dla dzieci.
Odkładam pieniądze na bok i już podjąłem dodatkową pracę (od zeszłego poniedziałku), jednak wątpię, czy uda mi się zaoszczędzić wystarczająco dużo.

Być może istnieje minimalna szansa, jeśli rejestr dłużników zostanie całkowicie usunięty. Czy wiesz, jak sytuacja wygląda w Twoim rejestrze dłużników?

Napisany przez Salco
Bankkaufmann pisze: Może istnieje minimalna szansa, jeśli rejestr dłużników zostanie całkowicie usunięty. Czy wiesz, jak wygląda sytuacja w twoim rejestrze dłużników?
Dane dotyczące majątku zostały usunięte. Wszystkie biura informacyjne już to odnotowały i wpisy zostały usunięte. Jednak według informacji ze strony Schufa, jeszcze nie dokonano tego, według ich oświadczenia, powinno to nastąpić w ciągu najbliższych dni.

Moim zdaniem Schufa pobiera dane z rejestru dłużników. Czy obecnie uważasz, że zostałeś usunięty z rejestru dłużników i wciąż istnieją wpisy w Schufa? Masz bezpośredni dostęp do obu i możesz to sprawdzić?

Napisany przez Salco
Bankkaufmann pisze: Biuro informacji gospodarczej moim zdaniem pobiera dane z rejestru dłużników. Czy widzi Pan obecnie, że został Pan usunięty z rejestru dłużników i czy nadal są wpisy w Biurze informacji gospodarczej? Czy ma Pan bezpośredni dostęp do obu i może to sprawdzić?
W Biurze informacji gospodarczej mam dostęp online. W Creditreform otrzymałem nowe samooceny w ciągu 2 dni roboczych po przesłaniu oświadczenia o usunięciu, z nowo obliczonym wynikiem (który nie był wcale taki zły jak na moje warunki, wynik 1 przy 95% prawdopodobieństwie spełnienia i wynik 2 przy 93%). Właśnie rozmawiałem z Biurem informacji gospodarczej, prawdopodobnie jest to związane z sądem, ale ekspert Biura informacji gospodarczej (mianuje się doradcą dla „klientów premium”) jutro skontaktuje się telefonicznie z sądem w sprawie danych dotyczących majątku - które powinny zostać również skorygowane.

Napisany przez FloHH
Jak długo już pracujesz w swojej firmie? Zazwyczaj Bank Sigma oczekuje stażu pracy trwającego co najmniej 36 miesięcy przy dochodzie co najmniej 5000 € i dochodzie netto co najmniej 1600 € dla osób samotnych.

Napisany przez 2utopus
Salco pisze: To nie dotyczy tylko wyprawki. My nie jeździmy kombi, tylko Corsą C, gdzie przegląd kończy się w tym roku. Więc wszystko inne niż dla dziecka. Odkładam pieniądze, podjęłam już dodatkową pracę (od ostatniego poniedziałku), jednak wątpię, czy uda mi się zaoszczędzić wystarczająco.
Z dzieckiem nie trzeba od razu jeździć kombi lub SUV-em - przegląd powinno się dać przedłużyć. Na twoim miejscu nie miałbym od razu żyć ponad stan, ale oszczędzać na poszczególne rzeczy i dopiero potem je kupować - i patrzeć na Ebay/Ebaykleinanzeigen. Często z kwotą tylko 5000€ zaczyna się spiralę długów. (Nagle trzeba więcej wydać na przedszkole/pieluchy/brejzol dla dziecka i znowu zaczyna brakować pieniędzy ...

Napisany przez Malapascua
Salco pisze: Nie chodzi tylko o wyprawkę. Nie jeździmy kombi, tylko Corsą C, którego przegląd kończy się w tym roku. Więc wszystko inne niż odpowiednie dla dziecka.
ja mam też dzieci. Jednak nie wiedziałbym, po co mi kombi z tego powodu. Wózek dziecięcy zmieścisz do każdego małego samochodu, a więcej będziesz potrzebować dopiero za 5 lat.

Napisany przez Alex [CryptoMod]
@Salco Mamy 5 dzieci i także powiem Ci, że nie potrzebujesz fortuny na pierwsze wyposażenie... Łóżeczko dla dziecka, wózek dziecięcy i fotelik samochodowy można łatwo zdobyć tanio używane. Zadłużanie się w tego rodzaju sprawach jest po prostu bez sensu.

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata