Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Kto ma dobre doświadczenia z dostawcami kredytów? Kto działa rzetelnie i jest godny polecenia? Na rynku krąży wielu lichwiarzy.

Re: kredyt hipoteczny oferowany przez Bank Essen.

Napisany przez Fahrenhorst80
Cześć wszystkim,
chciałbym złożyć wszystkim życzenia udanych Zesłania Ducha Świętego.
Chodzi o [url]kredyt hipoteczny[/url] udzielony przez bank Essen. Bank ten sfinansował nieruchomość mojej znajomej, co początkowo nie jest niczym niezwykłym.
[url]Dom[/url] jednorodzinny został sfinansowany kwotą 218 000 [url]euro[/url], podczas gdy wartość rynkowa nieruchomości według dwóch różnych rzeczoznawców została oszacowana na maksymalnie 120 000 [url]euro[/url]. Zgodnie z różnymi ustawami maksymalna wartość zabezpieczenia byłaby równa 120 %, czyli w tym przypadku 144 000 [url]euro[/url]. Moje pytanie brzmi, czy bank może po prostu zabezpieczyć [url]Dom[/url] na kwotę 218 000 [url]euro[/url] pomimo istnienia tych ograniczeń prawnych, m.in. w ustawie dotyczącej zabezpieczeń.
Ponadto moja znajoma przekazała bankowi cesję wynagrodzenia.
Co zrobić? Czekam na pomocne odpowiedzi i z góry dziękuję.

Napisany przez hausbauwest
Twoje pytanie w zasadzie jest dość oczywiste.
Bank nie musi kierować się żadnym zewnętrznym orzeczeniem.
Ocena jest dokonywana przez sam bank…
Jaki jest kontekst twojego pytania?
Czy jest teraz niewypłacalna i próbuje wyjść z tej sytuacji, że von Essen dał jej zbyt dużo [url]kredytu[/url]?
Przecież wysokość pożyczki z pewnością złożyła i podpisała sama.
Poszukaj informacji w Internecie i dowiedz się, jakie grupy klientów wybierają bankhaus Von Essen do celów finansowania...

Napisany przez 6Bankkaufmann
Cześć Fahrenhorst80
Jestem bezpośrednim pośrednikiem w banku Von Essen od wielu lat (nic poprzez platformy) i komunikuję się bezpośrednio z decydentami kredytowymi.
Technicznie rzecz biorąc, podstawą jest wartość objęcia zastawem.
Wartość objęcia kredytowego może wynosić maksymalnie 30 000 EUR, jeśli występują negatywne wpisy w Schufa.
Jeśli wartość objęcia zastawem wynosi 100 000 EUR, można przedstawić łączną kwotę [url]kredytu[/url] do 130 000 EUR.
Przy pozytywnym wpisie w Schufa nawet do 150 000 EUR (w tym 50 000 EUR jako [url]kredyt[/url] rejestrowany).
Dlatego moje pytanie - czy wiesz, jaką wartość objęcia zastawem ustalił bank?
Chętnie pomogę dalej.

Napisany przez FloHH
Cześć, nie ma „ustawy o zastawie”. Istnieją jednak wytyczne z art. 125 CRR, które mają raczej znaczenie w nadzorze bankowym i nie mają nic wspólnego z relacją z klientem. Jak napisał już HausBauWest: a) bank decyduje, jak wycenia nieruchomość dla siebie, i b) klient decyduje, jaki umowę kredytową podpisuje. To się nazywa „wolność umów” - zwłaszcza że na początku partnerka / znajoma nie narzekała na to, że bank dokonał tego finansowania. Teraz prawdopodobnie natknęła się na obfity oprocentowanie. Ale również HausBauWest to już zasugerował: bank Essen specjalizuje się w udzielaniu pożyczek ryzykownych, które następnie są odpowiednio oprocentowane. W porównaniu do ich odsetek, pożyczki Sigma często są prawdziwymi okazjami ;-)

Tak jest FloHH, stopy procentowe są wyższe, ponieważ mamy tutaj do czynienia z ryzykownym biznesem.
W związku z tym stopy procentowe przy nabyciu (które widzę) są znacznie wyższe niż w zwykłym banku.
Robię to już od 11 lat i mogę powiedzieć tylko na szczęście, że istnieje taka opcja bankowa.
Niestety, nie dla osób samozatrudnionych.
Ale to inny temat.

Napisany przez FloHH
Właściwie nie chcę krytykować tego modelu biznesowego. W moich konsultacjach z bankiem w Essen często uznałem go za pomocny...

Napisany przez Hilfe
Jaki jest kontekst pytania? Zazdrość? Czy ta osoba ma problemy? Każdy bank definiuje swoje podejście do ryzyka i prowadzi działalność w inny sposób

Cześć,
Nie, tłem nie jest zazdrość ani nic podobnego!
Po prostu bank nie sporządził żadnej ekspertyzy dotyczącej nieruchomości przed udzieleniem finansowania, aby oszacować przybliżoną wartość. Moja znajoma chciała po prostu poznać prawdziwą wartość i zleciła dwóm niezależnym rzeczoznawcom, którzy byli również na miejscu. Następnie przekazała te ekspertyzy bankowi, który był bardzo zdziwiony prawdziwie niską wartością. Moja znajoma ma to również na piśmie.
Dlatego moje pytanie brzmi, czy bank nie powinien był wcześniej to oszacować? Ponieważ całkowita wartość zabezpieczenia finansowania wynosi ponad 170%....

Co jest nie tak z Twoją znajomą, że robi coś takiego?

Cześć Panie Fahrenhorst, nie w każdym banku podczas zakupu dostajesz pełne ekspertyzy, za które trzeba zapłacić pieniądze. Często wystarcza, gdy rzeczoznawca po prostu przejedzie obok i obejrzy obiekt tylko z zewnątrz. Pytanie tu brzmi, dlaczego cena nieruchomości wynosi tak niewiele, jak 130 000 [url]euro[/url]. Kiedy zostało zatwierdzone finansowanie przez znajomych? Czyli przy cenie zakupu 218 000 [url]euro[/url]? I przede wszystkim, w jakiej miejscowości w Niemczech znajduje się ten obiekt?

Finansowanie zostało zatwierdzone na początku ubiegłego roku. Nieruchomość znajduje się nad Morzem Bałtyckim, około 40 km od plaży, na wsi w głębi lądu.
Moja znajoma chciała tylko wiedzieć, jaka jest rzeczywista wartość domu z działką, dlaczego miałoby to coś z nią wspólnego?
Cena za metr kwadratowy ziemi wynosi obecnie około 25 [url]euro[/url].

Często wystarcza, gdy rzeczoznawca przejeżdża obok i patrzy tylko na zewnątrz obiektu.

Mówiłem to samo......
Gdybyś napisał to wczoraj na forum finansowym.
Buhmann ma zupełnie inne zdanie i jak zawsze nie daje się niczego nauczyć.

dlaczego coś ma być nie w porządku z nią?

Tak.... Pomyśl o tym.....
Von Essen udziela jej 218 tysięcy [url]kredytu[/url] na [url]Dom[/url], a teraz przychodzi i twierdzi, że jest wart tylko 120 tysięcy.
Teraz zastanów się, jaka będzie reakcja Von Essen ????

Żadna, oprócz zaskakującego OH, więcej nie jest warte?
Bank musi się wcześniej zabezpieczyć... Eksperci przedstawili te twierdzenia....

Czy Bank von Essen należy do tzw. banków hipotecznych?

Radziłbym Ci dokładnie przeczytać umowę pożyczki.... Wtedy otworzą Ci się oczy..... Ludzie..... To naprawdę ciężkie do pojęcia

Ja, nie ja, raczej moja znajoma.
Masz na myśli, że wtedy może być coś faul? A może moja znajoma powinna lepiej się uspokoić....

Mam wrażenie, że nas tu zwodzisz, ty łajdaku

Nie, w przeciwnym razie nie umieściłbym tego tutaj. A 1 kwietnia już minął. Niestety, to jest naprawdę gorzka prawda, inaczej bym nie tracił wysiłków... Niestety. :-/

Teraz powinna cieszyć się tym domem, aż otrzymasz wiadomość od Von Essen z prośbą o dodatkowe zabezpieczenie.

Czy umowa pożyczki byłaby nieważna? Co może zrobić w takim wypadku, skoro bank nie sprawdził tego wcześniej? I jeszcze raz pytanie, czy Bank von Essen należy do banków hipotecznych?

Nie odpowiadam już na nic, to dla mnie za kosmiczne

Cześć, przed rokiem bank sprawdzał przyznanie [url]kredytu[/url], gdy twoja znajoma nabyła tę nieruchomość. Teraz chce ją sprzedać - jeszcze tego nie zrobiła - i istnieją 2 opinie rzeczoznawcze, które są znacznie niższe. Doświadczenie pokazuje, że są różni rzeczoznawcy. Zanim zacznie się tu bezcelowo dyskutować, należy dysponować obiema opiniami w całości i przeanalizować je. Z mojego punktu widzenia umowa kredytowa nie będzie nieważna. Jednakże nie rozumiem, panie Fahrenhorst, dlaczego twoja znajoma chce teraz sprzedać tę nieruchomość, skoro kupiła ją w 2017 roku? Przecież teraz pewnie ma również negatywną ocenę w BIK. Jest to dla mnie zbyt skomplikowane, jeśli nie ma się obszernych dokumentów do przejrzenia.

Wszelkie kolejne sprawy załatwi moja znajoma, skontaktuje się z Państwem. To naprawdę kosmiczne....

Napisany przez Hilfe
Bank nie jest zobowiązany ujawniać wewnętrznych działań zabezpieczających klienta publicznie. Klient powinien milczeć i cieszyć się. Jeśli sprzeda, albo poniesie stratę, albo znajdzie innego głupca.

Napisany przez NaTwoim13

Moje słowa......
Gdybyś to napisał wczoraj na forum finansowym.
Buhmann ma zupełnie inne zdanie i jak zawsze niczego się nie nauczy.

Jasny komunikat, bank musi i będzie wycenił obiekt, można to zrobić również za pomocą tzw. tischgutachten! W ramach zasad refinansowania obiekt ten musi być obowiązkowo raz oglądnięty.
Nic się nie zmienia w tej kwestii, hausbauwest, nie ma tu miejsca na żadne domysły! W ogóle nic innego nie napisałem i nie wyraziłem!
Bank określa wartość zabezpieczenia, a następnie zabezpiecza ten obiekt według swoich kryteriów wyjścia.
Bank z Essen jest oczywiście bankiem hipotecznym, przynajmniej handluje nimi. Bankkaufmann już prawidłowo wspomniał o dwóch szczególnych kryteriach dodatkowego udzielenia [url]kredytu[/url] ponad określoną wartość zabezpieczenia w wysokości 30,000 [url]euro[/url] w przypadku negatywnej historii kredytowej oraz 50,000 [url]euro[/url] w przypadku pozytywnej historii kredytowej.
Bank z Essen wybiera się zwłaszcza przy negatywnej historii kredytowej lub większych kwotach (finansowanie wraz z spłatą [url]kredytów[/url] i/lub zakupem kuchni np.). Oprocentowanie jest wyjątkowo wysokie, co uzasadnia się większą gotowością do ryzyka w kontekście zdolności kredytowej klienta lub większymi kwotami. Jeśli to niekonieczne, zwykle nie wybiera się Banku z Essen do finansowania nieruchomości.
Nowe budownictwo nie jest możliwe, a udział w działalności gospodarczej jest większy niż 30%, a osoby samozatrudnione również nie są finansowane!

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata