Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Dyskusje na tematy związane z pracą i zawodem.

Re: Doświadczenie z programami szkoleniowymi dotyczącymi RODO?

Napisany przez lemondrop
Cześć!
Chciałbym przeszkolić przyszłych pracowników z nowego RODO, jeśli jeszcze nie zdobyli takowego szkolenia.
Ostatnio policzyłem, ile by nas to kosztowało - w skrócie: za dużo!
Poszukałem więc i znalazłem te szkolenia: https://www.teachtoprotect.de/
Niestety, wszystko jest za opłatą, więc nawet nie mogę zajrzeć do materiałów.
Ale w zasadzie oferują tam materiały szkoleniowe z zakresu RODO.
Czy ktoś z was zna ten program i może go polecić?
Wydaje mi się, że będzie taniej, jeśli po prostu uświadomimy naszych pracowników tymi materiałami. =/
Hmmm... co myślicie?

Napisany przez marinapecunia
Oh, z tym tematem teraz dobrze zarabiają!

Jutro chętnie sprawdzę, czy znajdę webinar, który możesz wykorzystać.
Mam także program do zaoferowania, dzięki któremu przedsiębiorcy będą mogli uzyskać informacje, na przykład o potrzebie powołania inspektora ochrony danych w firmie...
Dzięki narzędziu opracowanemu przez wyspecjalizowanych prawników i ekspertów ds. ochrony danych otrzymasz prostode wdrożenia. Za pomocą tego narzędzia pokryjesz wszystkie dokumenty, listy kontrolne i wymogi RODO dla firm, i to w sposób ekonomiczny i szybki. Przy użyciu listy kontrolnej możesz bezpłatnie ocenić indywidualne potrzeby twojej firmy.
W kontekście RODO skupia się także uwaga na ochronie zdigitalizowanych procesów pracy, ponieważ błędy, przypadki uszkodzeń lub cyberprzestępstwa mogą także powodować znaczne koszty i kłopoty związane z ochroną danych. Odpowiednie ubezpieczenia często oferują również szkolenia dla pracowników.
Mam nadzieję, że to trochę pomogło.

Napisany przez blossi
Jeśli chodzi o ochronę danych. Czy jako freelancer również potrzebuję własnej strony ochrony danych? Mam tylko małą stronę internetową, rodzaj profilu dotyczącego mojej osoby, trochę referencji, to wszystko. Faktycznie niedawno pojawił się klient i zażądał informacji o przechowywanych danych. Użyłem tego generatora wzorców jako szablonu ... mam nadzieję, że to wystarczy, czy powinienem udostępnić więcej informacji?

Napisany przez marinapecunia
Musisz to mieć od razu, gdy masz do czynienia z danymi klientów. Tutaj przed wprowadzeniem RODO zdobyłam wiele informacji (patrz poniżej), w innym przypadku pracuję jako makler finansowy w AfW (stowarzyszenie zawodowe) i tam również otrzymuję bieżące dokumenty i informacje; przewodniczącym zarządu w naszej organizacji jest radca prawny, więc dobrze to działa.
https://www.e-recht24.de/muster-datenschutzerklaerung.html

Napisany przez StGe1973
Blossi,
nawet jeśli nie zbierasz danych klientów na stronie internetowej, musisz mieć oświadczenie o ochronie danych. Chodzi nie tylko o dane klientów, ale o wszystkie dane osobowe, bez względu na to, czy są to klienci czy nie. Adresy IP są danymi osobowymi i zawsze (krótkoterminowo) przechowywane są w logach serwera.
Ale gdzie nie ma powództwa, tam też nie ma sędziego. W pełni wdrożenie RODO (szczególnie w kontekście obowiązku udokumentowania zgody klienta na przechowywanie danych, kontaktowanie itp., jeśli nie mają one bezpośredniego związku z zamówieniem i po okresie przechowywania określonym przepisami prawa) faktycznie zmusiłoby praktycznie każdego przedsiębiorcę do rezygnacji. Zwłaszcza w kontekście wymogu przechowywania tylko niezbędnych danych, jest to praktycznie niemożliwe do przestrzegania. Oznaczałoby to na przykład, że numer telefonu może być przechowywany tylko do czasu realizacji zamówienia (dla ewentualnych pytań itp.) i jeśli dane przechowywane są jedynie zgodnie z obowiązkiem prawnym, należy je usunąć. W związku z tym w zasadzie konieczne byłoby ciągłe monitorowanie wszystkich danych klienta, aby określić, które dane są nadal konieczne, a które należy usunąć.
Postępujemy tak, że zabezpieczamy się na zewnątrz, aby prawnicy nie mogli wysyłać wezwań do usunięcia, patrząc na stronę internetową. Wewnętrznie postępujemy właściwie tak samo jak wcześniej...

Napisany przez Laurel
Dokładnie, jeśli nie zbierasz danych klientów, możesz zrobić z swoimi danymi, co zechcesz.

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata