Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Aktualne tematy do rozmów towarzyskich. Bez reklam.

Re: Zniesienie gotówki?

Napisany przez KKatze
To już długo dyskutowany temat, ale nie znalazłem na ten temat wątku na tym forum.. Co o tym sądzicie, czy uważacie, że można funkcjonować bez gotówki ? Trochę się tego obawiam, bo wszystko staje się bardziej zdigitalizowane.. Nie uważam tego za dobry pomysł.

Napisany przez marinapecunia
Hej, jeśli nie będziemy uważać, to proces ten będzie postępował po cichu. Ze względu na własne wygody i optymalizację w firmach, jesteśmy już dość daleko. Płatności dokonują się drogą cyfrową, obok SEPA także za pomocą kart kredytowych, ...
Nawet tam, gdzie możemy i chętnie płacimy gotówką, podajemy kartę kredytową czy czek (w supermarkecie, aptece, często także u fryzjera...). Karty do automatów z papierosami, ... To oczywiście daje rację przeciwnikom gotówki. Pozostają jeszcze jarmarki i podobne imprezy, napiwki, lody czy kawa podczas spaceru po mieście. Technicznie można to pewnie też uregulować. Ale, nie wiem....
Powinniśmy naprawdę uważać i być może znowu zacząć płacić więcej gotówką, w przeciwnym razie będziemy całkowicie przezroczysti.
Ale co jest jeszcze ważniejsze, to to, że w ten sposób nie uczymy się ani nie tracimy umiejętności zarządzania pieniędzmi. Pieniądze przestają być kojarzone z pracą, która stoi za towarem lub usługą. Pieniądze są obiektem wymiany, reprezentują naszą pracę, ale ta idea wymieniam swoją pracę na Twoją pracę zanika coraz bardziej, co prowadzi do braku szacunku dla własnej pracy i pracy innych. W ten sposób rodzi się mentalność chciwości jest fajna. Jak inaczej można z czystym sumieniem kupować tanie towary z Azji! Chodzić od sklepu do sklepu i od rzemieślnika do rzemieślnika, próbując wynegocjować jak najniższą cenę. W ten sposób powstaje efekt domina...

Napisany przez Birgit
Uważam, że to bardzo dobry pomysł.
Płacę wszędzie kartą (w sklepach kartą debetową, online kartą kredytową).
Gotówką płacę tylko w piekarni, kiosku i u fryzjera, tam niestety nie można zapłacić kartą.
Kiedyś, gdy jeszcze płaciłem gotówką, małe monety (1, 2, 5 centów) zawsze mnie irytowały. Dlatego przeszedłem na płatności kartą.
Od kiedy moja karta ma funkcję płatności zbliżeniowej, płatności są jeszcze szybsze.
Jestem bardzo zadowolony z tego.
Jeśli chodzi o przezroczystego człowieka, to surfowanie online i uprawnienia za pomocą smartfona są o wiele gorsze.

Napisany przez 2tneub

Ale co uważam za jeszcze ważniejsze, to fakt, że w ten sposób nie uczymy się ani nie zapominamy o umiejętnościach zarządzania pieniędzmi. Pieniądze przestają być kojarzone z pracą, jaka stoi za produktem lub usługą. Pieniądze są przecież obiektem wymiany, który reprezentuje naszą własną pracę, a zasada wymieniam swoją pracę na Twoją pracę jest coraz bardziej zapominana, co prowadzi do utraty szacunku zarówno dla własnej pracy, jak i pracy innych. W ten sposób wykształca się mentalność Geiz ist Geil (skąpstwo jest zajebiste). Jak można inaczej kupować tanie towary z Azji z czystym sumieniem! Skacze się od sklepu do sklepu i od rzemieślnika do rzemieślnika, by jak najbardziej obniżyć cenę. Powstaje wtedy efekt domina...

Czy to ma znaczenie, czy kładę na stół pieniądze czy kartę debetową? Zarówno gotówka, jak i pieniądze elektroniczne na karcie mają tylko wartość wirtualną. W przeciwnym razie banknot o wartości 100 € musiałby być 20 razy większy niż banknot o wartości 5 €. Ponadto nie otrzymujesz już wynagrodzenia w gotówce, więc nie masz bezpośredniego porównania pracy-zapłata.
Inaczej byłoby, gdybym musiał postawić kosz pełen własnoręcznie zerwanych jabłek na stoisku rzeźnika jako zapłatę za kilogram mięsa.

Napisany przez Malapascua

Jak można więc z czystym sumieniem kupować tanie produkty z Azji!

Dzięki tym tanim produktom bieda w Azji została praktycznie wyeliminowana. W latach 80. w Chinach żyło jeszcze 60% ludzi poniżej granicy ubóstwa, a dziś jest to tylko 2%. W krótkim czasie powstała tam klasa średnia, która liczy więcej osób niż Europa ma mieszkańców. Jeszcze szybciej dzieje się to obecnie w Wietnamie, gdzie ubóstwo gwałtownie spada. To, co Chinom zajęło 30 lat, Wietnam osiągnął w zaledwie 20.
Produkcja tanich towarów w Azji to spowodowała.

Napisany przez 2utopus
Bezgotówkowo stajemy się wszyscy przezroczystymi obywatelami - wkrótce każdy dochód będzie opodatkowany podatkiem dochodowym. (Czy to sprzedaż na targowisku w weekend, czy też sprzedaż butelek zwrotnych przez zbieraczy... czy też prezent pieniężny od babci na urodziny.) Dawanie napiwków również stanie się bardziej transparentne dla restauratorów i będzie mogło prawidłowo pojawić się na arkuszu wynagrodzenia... Nawet na stronie eBaya jest coraz więcej kontroli... i praca na czarno/pomoc sąsiedzka zostaje ograniczona - czy to przez podejrzenie terroryzmu.

Bez gotówki wszyscy stajemy się przezroczystymi obywatelami - wkrótce każdy dochód będzie musiał być opodatkowany.

I co w tym złego?

(Czy to sprzedaż na pchlim targu w weekend, czy to sprzedaż butelek zwrotnych przez zbieraczy... albo też prezent pieniężny od babci z okazji urodzin.)

A co by było w tym złego? Dlaczego różne rodzaje dochodów powinny być traktowane inaczej?

Dawanie napiwków również staje się transparentne dla restauratora i może normalnie pojawić się na wypisie płac...

To po prostu sprawiedliwe, zwłaszcza że niektórzy w tej branży zwiększają swoje dochody o współczynnik 3.

Napisany przez Hanomag

Bez gotówki stajemy się wszyscy przeźroczystymi obywatelami - wkrótce każdy dochód będzie musiał być opodatkowany.
(Czy to sprzedaż na pchlim targu w weekend, oddawanie butelek zwrotnych przez zbieraczy... czy też pieniądze od babci w prezencie urodzinowym.)
Dawanie napiwków stanie się bardziej transparentne dla restauratorów i będzie mogło być normalnie uwzględniane w wypłacie...
Nawet na platformie Ebay zwraca się coraz większą uwagę... i zatrudnienie na czarno/pomoc sąsiedzka jest hamowana - czy chodziło o podejrzenia terrorystyczne?

Wtedy państwo będzie miało finansowe środki, by być hojnym, może zezwolić na wyjątki i zwolnić z podatków pewne rzeczy, np. kaucję za butelki.

Napisany przez Hanomag

I co z tym jest nie tak?

I co w tym złego? Dlaczego różne źródła dochodu powinny być traktowane inaczej?

To tylko sprawiedliwe, zwłaszcza że niektórzy w tej branży zwiększają swoje dochody o trzykrotność.

Ponieważ często są to osoby zarabiające niewiele, którym w przeciwnym razie państwo musiałoby zwiększać ich minimalne dochody. Nie wszyscy mają szczęście odziedziczyć dużą spuściznę lub pracować w przepłaconej branży.

Napisany przez 2utopus

Wtedy państwo ma finansowe możliwości być hojnym, może dopuszczać wyjątki i zwalniać pewne rzeczy od podatków, np. kaucję za butelki.

W takim razie, ze względu na zwolnienie z podatku kaucji za butelki, muszę dokumentować wydatki na kaucję, a następnie złożyć deklarację podatkową za kaucją, aby odliczyć wydatki na kaucję od wpływów z kaucji, z uwzględnieniem kwoty wolnej od opodatkowania kaucji oraz automatycznego potrącenia podatku kościelnego... Niemiecka dokładność - wszystko maksymalnie skomplikowane.
To już istnieje przy H IV - tam prezenty pieniężne od dziadków dla wnuczków z okazji urodzin są odliczane/brane pod uwagę jako dochód odstawowy...

Napisany przez Hanomag

W takim razie muszę udokumentować wydatki na zwrotnych opakowaniach ze względu na zwolnienie podatkowe i mogę złożyć deklarację podatkową dotyczącą opakowań zwrotnych, aby odliczyć wydatki na opakowania zwrotne od wpływów z opakowań zwrotnych, z uwzględnieniem kwoty zwolnienia od opłat i automatycznego potrącenia podatku kościelnego ... niemiecka dokładność - wszystko maksymalnie skomplikowane.

Nadal żyjesz w minionym wieku. W dobie technologii informacyjnych przepływy finansowe można doskonale zidentyfikować i przypisać określonym (zwolnionym z podatku) kontom. Ponadto, kaucja nie jest przychodem, a nawet dla tych (zbieraczy), dla których jest to przychód, można ją zwolnić z opodatkowania, ponieważ robią oni przysługę środowisku.

Napisany przez Jeannye
Na obecnym etapie nie mogę sobie wyobrazić likwidacji gotówki i uważam to za science fiction. Z drugiej strony, kilka godzin temu obejrzałem dokument o technologii blockchain w telewizji i byłem pod wrażeniem, co już jest dzięki niej możliwe. Zdecydowanie nastąpiła zmiana myślenia w odpowiednim czasie.

Hanomag pisze: Ponieważ są to często osoby o niskich zarobkach, którym inaczej państwo musiałoby uzupełniać ich minimalne dochody.
Jako kelner możesz teraz naprawdę dobrze zarabiać, ponieważ rynek pracy jest pusty. Nikt już nie pracuje za minimalną stawkę, a dodatkowo dostaje się porządne napiwki. Ostatnio przechodziłem przez Ulm. Wszędzie widziałem szyldy z napisami Poszukiwani mieli dobrego humoru, Poszukiwany barman... jeden miał nawet duży napis na drzwiach: Drodzy goście, proszę bądźcie uprzejmi dla obsługi, bo teraz jest trudniej znaleźć kelnerów niż klientów. I jedno powinno być jasne: Nieopodatkowanie dochodów w ogóle jest po prostu aspołeczne. To samo dotyczy zwolnienia z podatku za nadgodziny i pracę w niedziele i święta. To trzecio-reichowskie prawo jest naprawdę szczytem głupoty.

Napisany przez Lars04
Ostatnio biegałem po Ulm. Wszędzie widziałem tablice z napisami Poszukiwana miła obsługa, Poszukiwany barman... Jeden nawet miał duży transparent na drzwiach z napisem Drodzy goście, proszę bądźcie uprzejmi dla obsługi, bo teraz ciężko znaleźć personel niż klientów.

Mogę potwierdzić, co za zbieg okoliczności ;-)

Czy to ma znaczenie, czy położę na stół pieniądze czy kartę debetową. Zarówno gotówka, jak i środki na karcie debetowej mają tylko wartość wirtualną. W przeciwnym razie banknot o wartości 100 € musiałby być 20 razy większy niż banknot o wartości 5 €. Poza tym, przecież i tak nie otrzymujesz wynagrodzenia w gotówce, więc nie masz bezpośredniego porównania pracy z wynagrodzeniem. Inaczej by było, gdybym musiał postawić na stoisku u rzeźnika kosz własnych uprawionych jabłek za kilogram mięsa.

Tak, masz oczywiście rację – karta czy gotówka – ale gotówki nie wydaje się tak szybko, przynajmniej u mnie jest tak. Płacąc kartą, wszystko można śledzić, co się robi z pieniędzmi, co jest wykorzystywane także w przypadku pomocy społecznej, [url]kredytów[/url] itp. – ok? nie wydaje mi się.

Mój syn właśnie rozbudowuje swój [url]Dom[/url], rzemieślnicy chcą otrzymać swoje pieniądze natychmiast gotówką, więc już by to nie zadziałało. W Opowieści podręcznej w serialu na Magenta1/Telekom można zobaczyć, jak kobietom odebrano wszystkie prawa, blokując im konta i pozwalając tylko mężczyznom wypłacać pieniądze, więc każda kobieta musiała dać mężczyźnie pełnomocnictwo do swojego konta i otrzymywała od niego pieniądze według jego uznania. To możliwe, gdy wszystko odbywa się przez konta bankowe!

I tak, wymiana jabłek na mięso to pierwotna forma wymiany, Sumerowie zaczęli używać srebra jako środka płatniczego około 2000 lat p.n.e.; ponieważ istniały ograniczenia wymiany towarowej, wymyślono wtedy pieniądze. Tutaj fragment historii: Małe metalowe krążki, podobne do dzisiejszych monet, były wytwarzane około 650 lat p.n.e. przez Lidię. Krösus (ok. 561 do 547 p.n.e.) stał się sławny jako symbol bogactwa. Miano to zdobył m.in. dzięki temu, że ludyckie złote monety były znane w świecie greckim jako kroiseidy i nawet po jego śmierci pozostały przez około 30 lat standardową walutą na obszarze Morza Egejskiego
https://de.wikipedia.org/wiki/Lydien
Między 550 a 500 rokiem p.n.e. wybijane były także pierwsze monety, których wartość nominalna była wyższa niż wartość samego metalu.” https://www.btn-muenzen.de/seit-wann-gibt-es-muenzen

Monety nominałowe są pierwszą formą pieniędzy, gdzie wartość monety nie odpowiada wartości wymienionego towaru. Są raczej obietnicą, że można wymienić ją na równowartość tego wartościowego przedmiotu.

Mimo to powinniśmy być świadomi lub wrócić do świadomości, że otrzymujemy wynagrodzenie za swoją pracę (czy to produkcję jabłek, świń czy czegoś innego) i wymieniamy te pieniądze z powrotem za pracę, za produkty pracy innych. W ten sposób można rozwijać większy szacunek dla pracy, dla pracy innych oraz produkowanych przedmiotów; można by było ostrożniej obchodzić się z produktami i zasobami, ... zatrzymać chciwość na więcej pieniędzy, banki oraz inni ludzie finansowi nie byliby w stanie pozbyć się swoich sztucznych produktów finansowych.

Na tyle ode mnie

Napisany przez JamesGorden
Jestem zdecydowanie za gotówką! Osobiście nie wchodzi w grę dla mnie jej zniesienie!

Napisany przez 2tneub

Mój syn właśnie rozbudowuje swój [url]Dom[/url], rzemieślnicy chcą natychmiast otrzymać gotówkę, wtedy to już nie działa.

Z punktu widzenia uczciwego podatnika, dokładnie to jest pożądane.

Ponadto nie tylko urząd może śledzić, gdzie wydajesz swoje pieniądze.
Na podstawie wyciągu z konta mogę stosunkowo łatwo porównać, co ja i moja żona wydaliśmy na co. To może nie pasuje w 100%, bo czasem jest też odzież dziecięca w supermarkecie, ale jest to dobre odniesienie. Natomiast to, co dzieje się z wypłatą gotówkową, nie jest tak łatwe do śledzenia bez przechowywania każdego paragonu.
Osoba planująca finansowanie budowy i chcąca retrospektywnie przeanalizować swoje finanse na pewno to doceni.

Tak - każda rzecz ma dwie strony - doceniam te udogodnienia, ale.... patrz wyżej. I to jest oficjalny argument zwolenników życia bezgotówkowego, ale dla prania pieniędzy zawsze znajdą się środki i metody, tylko mały człowiek jest uzależniony od systemu i jeśli ten system się kiedyś zawiedzie - .... obawiam się po prostu, że wtedy może wydarzyć się niewyobrażalne - chodzi o utrzymanie lub zdobycie władzy.

Horror można zobaczyć w serialu "Opowieść podręcznej", obecnie w Telekom/Magenta. To nie jest reklama dla Telekomu, ale w tym serialu pokazano, jak szybko można zatrzymać konta kobiet, aby odebrać im niezależność, tylko mężczyźni teraz mogą wypłacać pieniądze, kobiety muszą zawsze najpierw zapytać, czy nie mają przyjaciela, ojca lub brata, który jest im życzliwie nastawiony, w przeciwnym razie .....

Trzeba przyznać, że to jest skrajny przykład i tutaj w Europie trudno sobie to wyobrazić, ale gdzie indziej? Pomyślcie, co w ostatnim czasie było możliwe!

I tak, to, że rzemieślnicy chcą być opłacani od razu gotówką, może mieć także dwa powody - omijanie pracy na rzecz urzędu skarbowego (też nie jestem za tym), ale wiem również, że często moralność płatnicza pozostawia wiele do życzenia. A jeśli firma rzemieślnicza nie chce mieć pozycji windykacji w bilansie, to płacenie gotówką od razu jest najprostszym rozwiązaniem.
Oczywiście, mogliby zatrudnić kogoś do kontrolowania płatności i procedur windykacyjnych, istnieją też firmy, które zajmują się całą obsługą płatności dla przedsiębiorstw, ale to wszystko kosztuje pieniądze. Dlatego rozumiem postawę rzemieślników - oczywiście nie za czarną pracę

Napisany przez johanna1025
Przez kilka lat mieszkałem w Brazylii, gdzie wszędzie (niezależnie od wartości) można płacić kartą. Każdy sklep, kiosk, stragan przyjmuje karty kredytowe. Uważam, że to dużo wygodniejsze, ponieważ nie trzeba ciągle biegać do bankomatu. Ponadto płatność kartą przyspiesza cały proces płatności w supermarkecie, a jeśli kiedyś zostanie skradziony portfel lub zgubi się portfel, to nie cała suma pójdzie na marne, ale można po prostu zablokować karty. Niemcy mają jeszcze wiele do zmodernizowania w tej kwestii.

Napisany przez Mar
Myslę, że za kilka lat nie będzie już gotówki, prawie nikt z niej dziś nie korzysta. Ogólnie uważam ten rozwój za pozytywny.

Napisany przez Cici

Myślę, że za kilka lat nie będzie już gotówki, przecież teraz prawie nikt z niej nie korzysta. Szczerze mówiąc, podoba mi się ten rozwój wydarzeń.

Takie stwierdzenie, że prawie nikt już z niej nie korzysta, uważam za mit. Według tego artykułu w Niemczech nadal 74% wszystkich zakupów detalicznych jest opłacanych gotówką, które stanowią ogólnie 48% obrotu.

Tak naprawdę, ledwo ktoś używa gotówki. Zgodnie z tym artykułem, w Niemczech nadal 74% transakcji detalicznych jest płatnych gotówką, co stanowi ogółem 48% obrotu.

Artykuł także wyjaśnia dlaczego. Są to głównie małe kwoty. Ponad połowę obrotów już teraz dokonywane jest kartami. Przypuszczam, że ten obsesyjny stosunek do gotówki głównie wynika z zachowań starszych osób i odejdzie wraz z nimi.

Napisany przez 2tneub

Jest to również zaznaczone w artykule dlaczego. Przede wszystkim chodzi o małe kwoty. Obecnie ponad połowa obrotu jest dokonywana za pomocą karty. Przypuszczam, że ta obłędna miłość do gotówki głównie dotyczy starszych osób i umrze wraz z nimi.

Problem polega na tym, że niektóre sklepy oferują płatności kartą dopiero od 15 lub 20€.
Wątpię, czy te sklepy już sprawdziły, ile kosztuje je dostarczenie lub wpłacenie gotówki, w obliczu aktualnie rosnących opłat bankowych.

Napisany przez 30Dollar
Tak, wolałbym płacić gotówką. I myślę, że wszyscy tutaj mogą przewidzieć jakie horrendalne koszty transakcyjne banki będą pobierać, jeśli gotówka zostanie zniesiona

Napisany przez Birgit

Problem polega na tym, że niektóre sklepy oferują płatności kartą dopiero od kwoty 15 lub 20 [url]euro[/url].
Wątpię, czy te sklepy już zbadają, jakie koszty generuje im zaopatrzenie w gotówkę lub wpłata gotówki, w obliczu obecnie rosnących opłat bankowych.

Jakie to są za sklepy?
Jeśli chodzi o supermarkety, które znam, nie ma już minimalnej kwoty.
Tak samo jest w domach towarowych.

Napisany przez 2tneub

Jakie to są sklepy?
W supermarkecie, który znam, nie ma już minimalnej kwoty.
W domach towarowych również nie.

Raczej mniejsze, takie jak sklepy mięsne, piekarnie, kwiaciarnie, ale również na niektórych dystrybutorach paliwa jest podana minimalna kwota.
Według mojej wiedzy operatorzy stacji benzynowych zarabiają tylko 1-2 centy za litr. Jeśli zarabiają na jednostkę poniżej 10€ = za 7 litrów 7-14 centów, ale muszą oddać 8-10 centów na koszty transakcji, to się po prostu nie opłaca.

https://pos-cash.de/ingenico-ict220?...iAAEgLbOfD_BwE

https://www.wiwo.de/unternehmen/ener.../20960726.html

Aral wydaje się być bardziej otwarty. Tutaj rzecznik informuje, że dzierżawcy otrzymują około jednego centa prowizji za litr

Napisany przez Stefanos
W niektórych krajach płatności gotówkowe są już rzadkością, a zamiast nich korzysta się z smartfonów lub kart kredytowych - na przykład w Szwecji. Od 2013 roku w Szwecji nie powinno być już żadnych płatności gotówkowych, takie jest plan. Uważam ten plan za dobry i myślę, że również Niemcy nie potrzebują gotówki. Jednak zniesienie gotówki nie powinno nastąpić od razu.

Napisany przez Lars04
To po prostu powinno być powoli wycofywane, ale należy także zrobić więcej dla bezpieczeństwa cyfrowego. Unia Europejska ma jeszcze wiele do zrobienia.

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata