- wt wrz 25, 2018 7:06 pm
Czy to ma znaczenie, czy położę na stół pieniądze czy kartę debetową. Zarówno gotówka, jak i środki na karcie debetowej mają tylko wartość wirtualną. W przeciwnym razie banknot o wartości 100 € musiałby być 20 razy większy niż banknot o wartości 5 €. Poza tym, przecież i tak nie otrzymujesz wynagrodzenia w gotówce, więc nie masz bezpośredniego porównania pracy z wynagrodzeniem. Inaczej by było, gdybym musiał postawić na stoisku u rzeźnika kosz własnych uprawionych jabłek za kilogram mięsa.
Tak, masz oczywiście rację – karta czy gotówka – ale gotówki nie wydaje się tak szybko, przynajmniej u mnie jest tak. Płacąc kartą, wszystko można śledzić, co się robi z pieniędzmi, co jest wykorzystywane także w przypadku pomocy społecznej, [url]kredytów[/url] itp. – ok? nie wydaje mi się.
Mój syn właśnie rozbudowuje swój [url]Dom[/url], rzemieślnicy chcą otrzymać swoje pieniądze natychmiast gotówką, więc już by to nie zadziałało. W Opowieści podręcznej w serialu na Magenta1/Telekom można zobaczyć, jak kobietom odebrano wszystkie prawa, blokując im konta i pozwalając tylko mężczyznom wypłacać pieniądze, więc każda kobieta musiała dać mężczyźnie pełnomocnictwo do swojego konta i otrzymywała od niego pieniądze według jego uznania. To możliwe, gdy wszystko odbywa się przez konta bankowe!
I tak, wymiana jabłek na mięso to pierwotna forma wymiany, Sumerowie zaczęli używać srebra jako środka płatniczego około 2000 lat p.n.e.; ponieważ istniały ograniczenia wymiany towarowej, wymyślono wtedy pieniądze. Tutaj fragment historii: Małe metalowe krążki, podobne do dzisiejszych monet, były wytwarzane około 650 lat p.n.e. przez Lidię. Krösus (ok. 561 do 547 p.n.e.) stał się sławny jako symbol bogactwa. Miano to zdobył m.in. dzięki temu, że ludyckie złote monety były znane w świecie greckim jako kroiseidy i nawet po jego śmierci pozostały przez około 30 lat standardową walutą na obszarze Morza Egejskiego
https://de.wikipedia.org/wiki/Lydien
Między 550 a 500 rokiem p.n.e. wybijane były także pierwsze monety, których wartość nominalna była wyższa niż wartość samego metalu.” https://www.btn-muenzen.de/seit-wann-gibt-es-muenzen
Monety nominałowe są pierwszą formą pieniędzy, gdzie wartość monety nie odpowiada wartości wymienionego towaru. Są raczej obietnicą, że można wymienić ją na równowartość tego wartościowego przedmiotu.
Mimo to powinniśmy być świadomi lub wrócić do świadomości, że otrzymujemy wynagrodzenie za swoją pracę (czy to produkcję jabłek, świń czy czegoś innego) i wymieniamy te pieniądze z powrotem za pracę, za produkty pracy innych. W ten sposób można rozwijać większy szacunek dla pracy, dla pracy innych oraz produkowanych przedmiotów; można by było ostrożniej obchodzić się z produktami i zasobami, ... zatrzymać chciwość na więcej pieniędzy, banki oraz inni ludzie finansowi nie byliby w stanie pozbyć się swoich sztucznych produktów finansowych.
Na tyle ode mnie