Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Kredyty hipoteczne na budowę domu lub zakup mieszkania (nieruchomość zamieszkana przez właściciela).

Re: Czekając na odpowiedź banku.

Napisany przez Katrin107
Cześć, mój partner życia kupił działkę z domem ([url]Dom[/url] wymaga całkowitej renowacji wewnątrz i na zewnątrz). Skorzystał z prywatnej finansowej pomocy, z polecenia. Dla jasności: jest samozatrudniony od 10 lat, dlatego było obawy o uzyskanie [url]kredytu[/url]. Ale kobieta powiedziała, że jego numery są świetne i umówiła spotkanie w Commerzbank (jego banku) po zebraniu wszystkich dokumentów. Jej zdaniem, otrzyma ofertę w ciągu 3-4 dni. Minęło już 13 dni. Sprawdzenie w Biurze Informacji Kredytowej również jeszcze nie zostało dokonane, ponieważ otrzyma powiadomienie. Dlaczego to tak długo trwa? Czy może spodziewać się odmowy?

Napisany przez NaTwoim13
Kochana Katrin107, najlepiej jest zadać to pytanie swojemu pośrednikowi, a jeśli nie odpowiada lub unika odpowiedzi, to może być niewłaściwym partnerem!

Napisany przez 6Bankkaufmann
Cześć Katrin
Twój partner życiowy już kupił? Czy już notarialnie?
Czy już została dokonana płatność za zakup?
Kiedy pochodzi ostatni zeznanie podatkowe Twojego partnera życiowego?

Napisany przez hausbauwest

Cześć, mój partner zakupił działkę z domem ([url]Dom[/url] musi zostać całkowicie odnowiony zarówno wewnątrz, jak i na zewnątrz). Skorzystał z prywatnej finansującej cioci z polecenia. Wcześniej: jest samozatrudniony od 10 lat, dlatego wątpiono, czy w ogóle uzyska [url]kredyt[/url]. Jednak kobieta powiedziała, że liczby są świetne i umówiła mu spotkanie w Commerzbank (jego banku) po tym, jak otrzymała wszystkie dokumenty. Jej zdaniem, otrzymanie oferty zajmie 3-4 dni. Minęło już 13 dni. Jeszcze nie sprawdzono zadłużenia w biurze informacji kredytowej, ponieważ otrzyma tam powiadomienie. Dlaczego to tak długo trwa? Czy może się spodziewać odmowy?

Po co potrzebuje finansująca ciotkę, skoro zwraca się z prośbą o [url]kredyt[/url] w swoim banku (Coba)?

Napisany przez Katrin107
Cześć, rachunki bilansowe były dostępne od 2015, 2016, 2017 roku, a także już z grubsza oszacowane na rok 2018. Mam również wrażenie, że otrzymałeś informację zwrotną od Urzędu Skarbowego za ostatnie 2 lata. Tak, wizyta u notariusza odbyła się w zeszły piątek.

Teraz nikt nie będzie mógł wam wyprzedzić z zakupem nieruchomości.
Gratuluję z góry, choć nie znam was osobiście.

Napisany przez NaTwoim13
Kupiliście bez uzyskania zgody na finansowanie?
Kto was do tego namówił, bądź dlaczego kupujecie nieruchomość bez zgody na finansowanie?

Napisany przez Katrin107
Ponieważ działka (1368 metrów kwadratowych) z domem miała świetną cenę. Być może byliśmy naiwni, ale nie dostalibyśmy tego już za tę cenę.

Naprawdę uzyskacie świetne finansowanie.
Cieszę się z was.

Napisany przez NaTwoim13
Kto wam powiedział, że dostaniecie pieniądze na przedstawienie dowodu zakupu?

Napisany przez Katrin107
[url]Dom[/url] jest już opłacony. Finansowanie dotyczy tylko modernizacji.

Po prostu świetne.

Napisany przez Katrin107
Chcielibyśmy również zrealizować ten pomysł.... ale nadzieja umiera ostatnia...

Napisany przez NaTwoim13
[url]Dom[/url] musi zostać całkowicie odnowiony i poddany remontowi. Nasze obawy i uwagi odnoszą się również do kosztów tych prac, zwłaszcza gdy nie zostało podjęte ryzyko dotyczące ceny zakupu.
Ile kosztował [url]Dom[/url] i ile pieniędzy zostało teraz złożone na prace remontowe?

Napisany przez Hilfe
doskonałe, gratulacje z okazji domku na wyprzedaży. Mam nadzieję, że pozostanie to unikatem

Napisany przez Katrin107
Kupiliśmy to za 10 000 [url]euro[/url]. Dodatkowe koszty są również opłacane prywatnie. Mój partner prowadzi firmę budowlaną, której liczby, jak już wspomniano, są świetne. Na rozbudowę z panelem słonecznym wyznaczył 255 000 [url]euro[/url], z czego dostępne są jeszcze 55 000 [url]euro[/url] na wkład własny.

Cześć Katrin107, [url]Dom[/url] został zakupiony za 10 000 [url]euro[/url] i ma być wyremontowany za 255 000 [url]euro[/url]?
Mam nadzieję, że macie architekta budowlanego.
Bez niego - czyli tylko na podstawie wycen kosztów lub przedstawienia przez partnera prowadzącego firmę budowlaną - byłbym bardzo ostrożny z punktu widzenia finansującego bank.

Napisany przez Katrin107
Tak więc mamy jednego specjalistę dostępnego, ale dotąd nie był jeszcze potrzebny. [url]Dom[/url] musi być całkowicie odwodniony. Nie mam pojęcia o budownictwie, ale za to mój przyjaciel.

Moje wieloletnie doświadczenie jasno wskazuje, że w takim zakresie zdecydowanie konieczne jest zaangażowanie architekta.

Napisany przez Katrin107
To zostało przez nas uwzględnione, ale niestety jeszcze nie otrzymaliśmy żądania przedstawienia tego dokumentu. Ale można było to zrobić w ciągu tych 14 dni.

Napisany przez Katrin107
Muszę dodać, że chodzi o budynek wielorodzinny, w którym mają powstać 2 duże jednostki mieszkalne.

Cześć Katrin107, zawsze chodzi o możliwość wykluczenia tematu dodatkowego finansowania.
A w przypadku kwoty 10 000 EUR za zakup i 255 000 EUR, jako bank nie zajmowałbym się sprawą bez kosztorysu architekta budowlanego.

Napisany przez NaTwoim13
Tu się zastanawiam, co zostało złożone w Commerzbanku w celu zatwierdzenia 225 000 [url]euro[/url]?
Jak już niektórzy wspomnieli, Commerbank nawet nie będzie się przyglądać sprawie bez co najmniej ogólnej kalkulacji kosztów od architekta.

Napisany przez Katrin107
Mimo wszystko, odpowiedź zwrotna byłaby przynajmniej miłą gestem, prawda? Poproszono nas jedynie o szczegółowy plan budowy. Mój mąż potrafi ocenić, ile to kosztuje, jak długo to potrwa i jakie firmy będą potrzebne - zajmuje się tym od 10 lat. A jak już wspomniałam, mamy architekta przy sobie.

Napisany przez Katrin107
I złożono wniosek o 200 000 [url]euro[/url]

Napisany przez NaTwoim13
Droga Katrin107, doceniam Twoje zaangażowanie tutaj, ale bez szczegółowego zestawienia kosztów budowy od architekta, wraz z całą dokumentacją budowlaną (niezależnie od dokumentów dotyczących wiarygodności):
- Plan lokalizacyjny
- Obliczenia powierzchni i kubatury mieszkalnej
- Opis budowy
- Umowa kupna
- Widoki, rzuty i przekroje
- Zdjęcia wnętrz i zewnętrzne
- Zestawienie kosztów budowy od architekta
Finansowanie nie przejdzie u żadnego sensownego pośrednika finansowego (nie mówię nawet o pośredniku kredytowym) w żadnym banku, a jeśli nawet tak się stanie, to od dawna powinniście otrzymać listę lub informacje, gdzie można uzyskać żądane brakujące dokumenty. Żaden z powyższych dokumentów nie może zabraknąć, aby uzyskać lub otrzymać werdykt [url]kredytowy[/url].

Napisany przez Katrin107
Może źle się wyraziłem. Wymienione przez Ciebie punkty zostały przez nas przekazane, z wyjątkiem kosztorysu budowlanego architekta. Jednakże stopniowo tracę coraz większą nadzieję.

Napisany przez NaTwoim13
No cóż, choć wszystkie dokumenty są ważne i konieczne, to ten dokument jest szczególnie istotny i jedyny, którego pośrednicy finansowi nie mogą samodzielnie stworzyć, ani tak po prostu otrzymać.

Napisany przez Spiagei
Również przy mniejszych przeróbkach do 80 000€, udaje mi się zrobić to z wyceną firmy budowlanej....ale przy kosztach 255 000€....???
Definitywnie lepszym rozwiązaniem byłaby wycena architekta, nawet jeśli twój przyjaciel ma prawdopodobnie większe pojęcie na ten temat niż większość architektów.
PS: Commerzbank obecnie potrzebuje około 4 dni na przetworzenie mojej sprawy

Napisany przez Katrin107
Jesteśmy gotowi przygotować tę listę, ale myśleliśmy, że musi to być inicjatywa banku lub że nasza beta-testerka powinna nas o tym poinformować. Minęło już 14 dni od naszego ostatniego kontaktu i nie otrzymaliśmy żadnej odpowiedzi.

Napisany przez Spiagei
Czy próbowałeś do niej zadzwonić i zapytać??
Być może musiała jeszcze coś dodać lub coś w tym stylu.....

Nadal zadaję sobie pytanie, dlaczego tam siedzi pośrednik finansowy....?

Napisany przez Katrin107
Ta pani została nam polecana przez przyjaciół, pracuje w tej branży od 27 lat i zdaje się odnosić często sukcesy, również wśród osób samozatrudnionych. Tak, zadzwonili do nas w zeszłym tygodniu. Jej zdaniem, jeśli ktoś zgłasza się z ofertą, to ona się...

Nie rozumiem Waszych obaw odnośnie samodzielności.
Jeśli firma Twojego męża osiąga dobre wyniki.... Gdzie tu problem?

Napisany przez Katrin107
Zostało nam wcześniej trochę strachu zastraszonych, że wiele banków się cofa od osób prowadzących działalność...

To może nawet być prawda.
Ale nie chodzi przecież o bank domowy!

Napisany przez FloHH
Trochę to wszystko trochę dziwne... Na początku piszesz, że doradczyni finansowa złożyła dokumenty w CoBa i czeka na ofertę. Teraz mówi wam, że czeka na to, aż „ktoś” złoży ofertę - co ze względu na brak dokumentów prawdopodobnie się nie stanie. Co was powstrzymuje przed samodzielnym pójściem do waszego banku?

Napisany przez Katrin107
Według pani finansistki miała ona spotkanie w Commerzbanku 14 dni temu. Na początku powiedziała: zajmie to 3 do 4 dni, a następnie pracownik Commerzbanku miał pojawić się u niej i przedstawić ofertę. Po naszym telefonie okazało się, że nikt jeszcze się nie skontaktował i jak tylko tak się stanie, odezwiemy się do niej!

Napisany przez Hilfe

Według Pani Finansowania miała ona spotkanie w Commerzbanku 14 dni temu. Wcześniej powiedziała: zajmie to 3 do 4 dni, a następnie okazało się, że ktoś z Commerzbanku miał przedstawić jej ofertę. Po naszym telefonie okazało się, że nikt się jeszcze nie skontaktował, ale gdy to nastąpi, dowiemy się od niej!

Nie podoba mi się termin Tante Finanzierung albo coś w tym stylu. Co mówią wszyscy ci wujkowie finansowania?
Myślę, że to wszystko jest trochę za duże, a pani próbuje znaleźć bank, który ją poprowadzi

Napisany przez Katrin107
To wcale nie było negatywne! Ta kobieta jest naprawdę bardzo miła...

Napisany przez NaTwoim13
No cóż, Katrin107 bardzo się stara, aby zasięgnąć informacji, i całość tego naprawdę nie pasuje, trzeba by posłuchać partnera życiowego, co on na to mówi, wie i sobie wyobraża.

Kathrin107 może ze względu na swoją niepewność, zamieszanie i być może niewiedzę chętnie mówić do mnie „wujek finansowania”. Nie miałbym z tym problemu.

Napisany przez Katrin107
Dlaczego jestem zdezorientowany? Mój przyjaciel ma dokładnie te same odczucia. Niestety, robimy to pierwszy raz i nie mamy w tym doświadczenia, ale nie uważam tego za problem!

Napisany przez NaTwoim13
Kathrin107, nie, wszystko w porządku, poza tym, że dla was nie idzie dalej, co powinno być ważniejsze niż to, że ciocia finansująca jest co najmniej miła w swojej bierności i braku komunikatywności wobec was.

Napisany przez Katrin107
To prawda. Umówiliśmy się, że jeśli do końca tygodnia nie dostaniemy odpowiedzi, ponownie się skontaktujemy i ewentualnie pójdziemy inną drogą...

Napisany przez NaTwoim13
Myślę, że po tak długim czasie nie musisz już czekać do piątku, możesz zaoszczędzić te dni, bo nic już więcej się nie pojawi. Nie ma przeciwskazań, aby zadzwonić tam od razu, jeśli masz ochotę i nie możesz się doczekać

Zadzwoniłbym od razu do Coba.

Napisany przez NaTwoim13

Według pani odpowiedzialnej za finansowanie miała umówioną wizytę w Commerzbanku 14 dni temu. Wcześniej powiedziała: trwa to 3 do 4 dni, potem pewnie przyjdzie do niej gość z Commerzbanku i przedstawi ofertę. Po naszym telefonie okazało się, że nikt się jeszcze nie skontaktował i jak tylko tak się stanie, to się odezwie do nas!

Hausbauwest, tutaj pośrednik robi to totalnie skomplikowane! Osoba z Commerzbanku najpierw musi odwiedzić tę panią od finansowania, jeśli ma jakiś plan, ofertę, itp. Ten pan albo pani z Commerzbanku się jednak jeszcze nie odezwał! Jeśli teraz Kathrin skontaktuje się z Commerzbankiem, to tam prawdopodobnie nikt jeszcze nic nie wie!
Poza tym pozostaje kwestia, czy ta Pani od finansowania skontaktowała się z placówką, w której Kathrin jest obsługiwana, czy też z placówką w Berlinie, która działa na terenie całych Niemiec i zwykle są lepszymi partnerami dla nas pośredników. Z reguły pośrednicy nie mają już żadnych powiązań z oddziałami, wszystko odbywa się przez Berlin, ale być może ta Pani od finansowania ma jeszcze stare połączenia.

Napisany przez Hilfe
Jakie zarobki macie oboje i czy macie inne zobowiązania? Możemy ocenić, czy [url]kredyt hipoteczny[/url] jest możliwy do uzyskania.

Napisany przez Katrin107
On jest jedynym kredytobiorcą, zarabia 4900 [url]euro[/url] netto (obliczone przez Billianz), ja zarabiam 3600 [url]euro[/url] (jako urzędnik), ale jak wspomniałam, nie jestem włączona w to.

Napisany przez Spiagei
To, co spowalnia cały ten proces finansowania, to fakt, że bank musi przedstawić plan naprawczy wewnętrznemu oceniającemu. Ten z kolei musi sprawdzić, czy jest on logiczny. Taka weryfikacja może potrwać. Dlatego dzwonienie do Coby nie przyniesie rezultatów, chyba że wiesz, gdzie został złożony wniosek o finansowanie przez finansowaniecię (podoba mi się to, w przyszłości nie będę nazywał siebie panem Finansowym, ale raczej Finansowym Wujkiem).

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata