Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Kredyty hipoteczne na budowę domu lub zakup mieszkania (nieruchomość zamieszkana przez właściciela).

Re: Przefinansowanie mieszkania na Dom

Napisany przez dom86
Cześć wszystkim,

chciałbym poruszyć dzisiaj nieco nietypowy temat. Wszystko zaczęło się od tego, że mój żona i ja kupiliśmy mieszkanie własnościowe przed półtora roku z zamiarem kupna domu w przyszłości. Szukaliśmy już od 4 lat i ze względu na plany związane z powiększaniem rodziny chcieliśmy wyprowadzić się z dwupokojowego mieszkania. Dodatkowe wynajęcie mieszkania nie wchodziło w grę z uwagi na ceny najmu sięgające co najmniej 1100 €, podczas gdy spłacaliśmy miesięcznie 650 € za nasze mieszkanie. Do tego dochodziły koszty eksploatacyjne w wysokości 250 [url]euro[/url]. Wtedy oboje byliśmy zatrudnieni na pełny etat i mieliśmy dobrą pensję, uwzględniając dodatkową 13-tą pensję. Finansowanie nie stanowiło problemu dla banku. Dodatkowo mieliśmy również pewne oszczędności i wniesliśmy 20% kapitału własnego do kwoty finansowania. Ponieważ miało to być tylko tymczasowy [url]kredyt[/url], który później miał być refinansowany, zdecydowaliśmy się na spłatę w ciągu 5 lat z oprocentowaniem 1,0%.

W międzyczasie urodziło nam się dziecko, a moja żona otrzymuje zasiłek macierzyński. Teraz natknęliśmy się na [url]Dom[/url] jednorodzinny, który nam się podoba i który po pewnych pracach remontowych mógłby być przywrócony do stanu używalności. Jednakże bank sprawia teraz problemy z finansowaniem.

W zasadzie możliwe jest sprzedanie naszego mieszkania i przeznaczenie środków na finansowanie nowego obiektu. Problemem banku jest fakt, że jestem jedynym osobą zarabiającą, a moja żona otrzymuje tylko zasiłek macierzyński. Jednakże otrzymałem podwyżkę w ubiegłym roku, a z uwagi na nową sytuację rodziną płacimy znacznie mniej podatków. Jeśli wszystko to przeliczę, obecnie po uwzględnieniu zasiłku rodzinne oraz zasiłku macierzyńskiego mamy miesięcznie około 150 [url]euro[/url] mniej niż wcześniej.

Bank zaproponował teraz, że możemy dodatkowo sfinansować kwotę 140.000 [url]euro[/url], ale musimy spłacić nasze stare finansowanie poprzez pośrednie finansowanie, do którego musimy wnosić 40-50% kapitału własnego.

Dla lepszego zrozumienia, przedstawiam krótkie podsumowanie dotychczasowego przebiegu:

Finansowanie 2017: 220.000 €
Kapitał własny: 45.000 €
Już spłacone: 16.700 € w ciągu 1,5 roku!!!
Ponadto został utworzony fundusz na renowację dachu wraz z mieszkaniem: 1.800 €
Mieszkanie zostało w pełni odremontowane i obecnie można je sprzedać znacznie drożej ze względu na remont i rozwój rynku.

Aktualny plan ogólny: 360.000 €
Kapitał własny dla obu finansowań: 80.000 €
Już spłacone: 16.700 €
Pozostaje 263.300 € przez 25 lat związania oprocentowania / około 900 € miesięcznie.

Moim problemem jest oto: nie mogę sprzedać mieszkania, dopóki [url]Dom[/url] nie zostanie odnowiony. Z małym dzieckiem (8 miesięcy) nie chcemy wprowadzać się na plac budowy. Otrzymuję miesiąc niepłaconego urlopu na remont.

Jedynym problemem jest bank, który wymaga od nas tego pośredniego finansowania i obawia się, mając do czynienia z jednym tylko dochodem / miesięcznym zarobkiem w wysokości 3.500 € + KK oraz już odliczony podatek.

Nasze samochody są spłacone, nie mamy żadnych innych bieżących finansowań. Jedynymi cyklicznymi kosztami są ubezpieczenia oraz umowy telefoniczne oraz stacjonarne.

Albo popełniam błąd myślowy, albo próbuje się nas oszukać, ale jeśli spojrzeć na naszą sytuację finansową i dotychczasową spłatę, nie widzę problemu. Czy mam inne możliwości, i czy jestem związany dalej z bankiem pod względem finansowania?

Jutro mamy kolejne spotkanie z Panem. Jestem ciekawy, co z tego wyniknie.

Napisany przez Spiagei
Cześć,
próbowałem to zrozumieć.
Chcecie zmiany gwarancji. Czyli stara finansowanie ma być kontynuowana na nowym obiekcie?
W takim razie jasne jest, że będziecie potrzebowali finansowania pośredniego w czasie, gdy będziecie posiadali oba obiekty. Macie już stare finansowanie i musicie również opłacić nowy obiekt. Okej, ale po co jest te 40% kapitału własnego??
Skoro wasze finansowanie jest zapisane tylko na 3,5 roku, byłoby rozsądne spłacić je i od razu zapisywać na dłużej. Może to być zrobione również w innej banku.
Te 3500 € to tylko twoje dochody? Świadczenia rodzinne? W takim razie powinno być to możliwe.
Proszę podać także cenę zakupu i sprzedaży. To ułatwi sprawę. Wydaje mi się, że właśnie popełniłem błąd myślowy.
Pozdrawiam, Stefan

Napisany przez NaTwoim13
Cześć dom86, czy sprzedaż nieruchomości musi być konieczna? Czy to też jest Twój zamiar, czy rozważasz wynajem?

Przeprowadzę teraz sprzedaż:

Z kwoty 263 300 [url]euro[/url] odejmują Państwo z istniejącego [url]kredytu[/url] 203 300 [url]euro[/url] (obecnie pozostała kwota) poprzez zamianę zastawu na nowy [url]Dom[/url], brakuje 60 000 [url]euro[/url]. Natychmiast zaciągają Państwo tę kwotę w ramach pośredniego [url]kredytu[/url] długoterminowego! Trzeba sfinansować całą kwotę/koszty ogółem (360 000 [url]euro[/url]), pomniejszone o obecny, dostępny kapitał własny. Jeśli go nie ma (według moich obliczeń go nie ma), to suma całkowita/koszty ogółem wynoszące 360 000 [url]euro[/url] pomniejszone o 60 000 [url]euro[/url] długoterminowych środków, czyli 300 000 [url]euro[/url]. Ta kwota zostanie spłacona po sprzedaży z dochodu ze sprzedaży. Według moich obliczeń ustalają Państwo cenę sprzedaży nieruchomości wynoszącą 300 000 [url]euro[/url], i właśnie tę kwotę wykorzystają na spłatę finansowania pośredniego.

Czy rozważają Państwo również spłatę starego [url]kredytu[/url] w związku ze sprzedażą nieruchomości, poprzez zapłacenie kary za wcześniejszą spłatę? Sama zmiana banku jest dla Państwa i Państwa planów oczywiście możliwa, także wtedy, gdy nowy bank preferuje zamianę zastawu, aby nie płacić kar za wcześniejszą spłatę [url]kredytu[/url] z dochodu ze sprzedaży. Jeśli nie chcą spłacać kar za wcześniejszą spłatę, mogą podpisać u nowego banku zobowiązanie do udzielenia [url]kredytu[/url] kontraktu terminującego spłatę ostatniego [url]kredytu[/url] za 3,5 roku 1. stopnia (aktualny wierzyciel [url]hipoteczny[/url], który ze względu na zamianę zastawu nadal przez 3,5 roku będzie zajmował 1. miejsce) oraz potrzebne dalsze 60 000 [url]euro[/url] długoterminowego kapitału. Dzięki temu zabezpieczą sobie:

1. Najlepsze warunki na rynku, mimo obecnego pierwszeństwa wierzyciela, ponieważ będą mieli do wyboru wszystkie banki i będą mogli je swobodnie wybierać w oparciu o najlepsze warunki.
2. Oprocentowanie na 3,5 lata do spłaty obecnego [url]kredytu[/url].
3. 60 000 [url]euro[/url] nie zostaną obarczone dodatkowymi opłatami za małe sumy (poniżej 100 000 [url]euro[/url]) ani nie stracą zniżek, promocji itp., ponieważ w nowym banku całość zaangażowania jest brana pod uwagę dla warunkowania, a stanowi to właśnie 60 000 [url]euro[/url] plus kwota kontraktu terminującego.

Nie powinni Państwo mieć żadnych wątpliwości ani nie zostać wprowadzeni w błąd, że jedynie ich obecny bank może wspierać projekt, gdyż tak nie jest, nawet jeśli ich obecny bank spróbuje sprzedać im to zjedz to albo umrzyj, chociaż mogą wystąpić do swojego obecnego banku z konkurencyjnymi koncepcjami i ofertami jako argumenty za dobrymi warunkami i warunkami.

Napisany przez Hilfe
Propozycja rozwiązania:
Poproś swoją bank o zgodę na sprzedaż mieszkania i opłacenie zakupu + zmiana właściciela 6 miesięcy później. Dzięki temu będziesz miał czas na remont. Nowy nabywca mieszkania musi odpowiednio poczekać na podpisanie umowy kupna-sprzedaży.
Z punktu widzenia banku, rozumiem to. Zdolność obsługi kapitału musi być zachowana.

Napisany przez NaTwoim13
@hilfe
Czy mógłbyś bardziej szczegółowo zdefiniować swój pomysł na rozwiązanie? Jak technicznie miałoby to wyglądać?
Co stanie się z istniejącym kredytem? Co i w jaki sposób ma być pośrednio finansowane?

Napisany przez NaTwoim13
Przede wszystkim....
1) Czy musi zapytać bank o zgodę na sprzedaż
2) Czy istniejący [url]kredyt[/url] ma zostać spłacony, a odszkodowanie za wcześniejszą spłatę ma być poniesione?
3) Dlaczego płacić zbędne odsetki od [url]kredytu[/url] pośredniego przez 6 miesięcy?
Jeśli sprzeda i otrzyma cenę sprzedaży oraz zapłaci najemnemu za okres, w którym musi pozostać w mieszkaniu, to nie będzie mógł dalej obciążać tego mieszkania, ponieważ nowy właściciel to zrobi, a on musiałby równocześnie już kupić inne, aby móc dokonać zamiany obciążenia hipotecznego, a to jest możliwe tylko po otrzymaniu ceny sprzedaży.
Moim zdaniem najłatwiej będzie to zrobić za pomocą [url]kredytu[/url] pośredniego, a jeśli chcemy uniknąć płacenia odszkodowania za wcześniejszą spłatę, to zgodnie z moimi sugestiami, bez względu na wybór banku i [url]kredytu[/url] z góry ustalonego lub też z obecnym bankiem stosując ich warunki i okoliczności.
@dom86
Jaka jest aktualnie bankiem wierzycielem hipoteki? W jakim regionie - w kontekście wyboru banków regionalnych - jest kupowane i sprzedawane mieszkanie?

Napisany przez dom86
hello wszystkim,
najpierw dziękuję za wiele odpowiedzi. To już dało mi pewne ogólne zrozumienie.
Aby wyjaśnić ewentualne nieporozumienia, chciałbym dodać następujące informacje.
Cena zakupu mieszkania 2017: 181000, w tym miejsce parkingowe w garażu podziemnym
Finansowanie 2017: 220000
Dostępne środki na pośrednika / notariusza / nabycie nieruchomości...: 39000
----------------------------------------------------------------------------
Cena domu w zależności od negocjacji 270000-280000
Finansowanie całkowitego kosztu domu: 360000
Dostępny kapitał własny / BEZ UWZGLĘDNIENIA MIESZKANIA: 45000 €
-------------------------------------------------------------------------------
Na podstawie innych porównywalnych obiektów i lokalizacji, sprzedaż mieszkania z miejscem parkingowym w garażu za kwotę między 215000 a 230000 wydaje się być realistyczna, moim zdaniem.
Mamy szczęście, że teściowie zaoferowali nam pomoc finansową do momentu sprzedaży mieszkania.
Niemniej jednak, nie chcę być uzależniony od pieniędzy od krewnych, itp.
Rozważaliśmy także kwestię odsetek od wcześniejszej spłaty [url]kredytu[/url]. Jednak nikt dotąd nie był w stanie powiedzieć nam, jakie są one. Mam nadzieję, że po dzisiejszym spotkaniu w banku będę wiedział więcej.
Kwestia finansowania w innym banku była aktualna już podczas zakupu mieszkania. Jednak powiedziano mi, że ze względu na pracę za granicą (Szwajcaria, mieszkamy na granicy) nie mogę otrzymać finansowania.
Co do tematu dochodów, zrobiłem szybkie obliczenia i obecnie łączne dochody, wliczając zasiłki rodzinne i dziecięce, pomniejszone o składki zdrowotne, podatki, abonamenty telefoniczne i stacjonarny, wynoszą około 4600 € miesięcznie. Oczywiście zgubione zostaną składki ubezpieczeniowe samochodowe, ochrona prawna itp., ale myślę, że nie są one istotne w tym kontekście.
Dziękuję za pomoc.

Napisany przez Hilfe

Przede wszystkim....
1) Nie musi pytać banku o zgodę na sprzedaż
2) Czy istniejący [url]kredyt[/url] ma zostać spłacony, a odszkodowanie za wcześniejszą spłatę ma być poniesione?
3) Dlaczego płacić zbędne odsetki pośrednie przez 6 miesięcy?
Jeśli sprzeda i otrzyma cenę zakupu oraz będzie płacił najemnemu kupującemu za czas, w którym musi pozostać w mieszkaniu, to już nie będzie mógł obciążać tego mieszkania, ponieważ kupujący je obciąży i równocześnie musiałby już mieć inne nabyte, aby móc przeprowadzić zamianę zastawu, co jest możliwe tylko wtedy, gdy otrzyma cenę zakupu.
Moim zdaniem najłatwiejszym sposobem na to jest [url]pożyczka[/url] pośrednia, a jeśli ma się unikać płacenia odszkodowania za wcześniejszą spłatę, to tak, jak proponuję, bez względu na wybór wszystkich banków i [url]kredytu[/url] z góry lub po prostu u obecnego banku z jego warunkami i oprocentowaniem.
@dom86
Kim jest obecny wierzyciel [url]hipoteczny[/url]? W jakim regionie - ze względu na wybór regionalnych banków - będzie kupujący i sprzedający?

nie, nie musi. Ale przy sprzedaży istnieje odszkodowanie za wcześniejszą spłatę + problem z remontem. Dlatego zmiana obiektu za stałą kwotę. Zapytać bank, czy zmiana obiektu + tymczasowe finansowanie pośrednie byłoby możliwe.

Jeśli nie, sprawdź zmianę obiektu + zakup nowej nieruchomości z płatnością ceny zakupu po remoncie. Jednak jest to nierealne

Napisany przez Spiagei
Cześć,
Twoje szkody z tytułu przedterminowej spłaty powinny wynosić około 5 200 €, zgodnie z Twoimi powyższymi informacjami. Być może nawet mniej, jeśli ustalono dodatkowe spłaty.
Podsumowując:
Stare kredyty____________Nieruchomość
204 000 €____________215 000 € = Kapitał własny w wysokości 9 000 €. (Ewentualnie - 5 000 € z tytułu przedterminowej spłaty) Skąd wziąłeś/aś tutaj 40 000 €?
Nieruchomość Nowa
280 000 €
+25 000 € koszty poboczne
=305 000 € (potrzeba 360 000 €???)
- 45 000 € Kapitał własny Nowy
= 260 000 € Nowe finansowanie. Wtedy dopasowałbym/am się do Twoich 263 000 €.
Ponieważ stare kredyty są już na 3,5 lat ustalone, sugeruję je spłacić przy sprzedaży i skorygować odsetki na długi okres. W ten sposób nie będziecie potrzebowali kredytu pośredniego, a wasze finansowanie będzie działać do czasu sprzedaży mieszkania.
Alternatywnie, jak zasugerował/a już Buhman, można zdecydować się na kredyt perspektywiczny. Warto jednak pamiętać, że zmiana zastawu również wiąże się z opłatami. Proszę zapytać w banku, ile za to żądają. Może to być nawet 1% reszty kredytu + dopłata za przyszły kredyt. Ale może to się opłacać.
Musisz jednak pamiętać, że w czasie od sprzedaży mieszkania do otrzymania środków, która również potrwa 4-6 tygodni, będziesz obciążony/a podwójnie. Dodatkowo uwzględnij rezerwy na okres ten. = rata kredytu (650 €?) * 6 miesięcy, to moja rekomendacja. Wtedy będziecie bezpieczni.
Najlepiej, jeśli napiszesz nam wieczorem, co Ci zaproponowali.
PS: W Niemczech jest kilka banków, które finansują również pracowników przekraczających granicę. :-)
Pozdrawiam, Stefan

Napisany przez 2tneub
@Spiagei
Zapomniałeś uwzględnić kosztów remontu w nowym obiekcie w swoim obliczeniach. Ponadto 45 tys. € Kapitału Własnego było kapitałem własnym z pierwszego finansowania. (jeśli dobrze zrozumiałem)
Jeśli od łącznego kapitału własnego wynoszącego 80 tys. € z obu finansowań odliczę 45 tys. €, pozostanie tylko 35 tys. € nowego kapitału własnego.

W zasadzie ta transakcja zakupu mieszkania była czystą akcją utraty pieniędzy. Jeśli dobrze zrozumiałem:
Cena zakupu 181 tys. €
Koszty nabycia 39 tys. €
Remont 45 tys. €
= 265 tys. €
z czego Kapitał Własny 45 tys. €
[url]kredyt[/url] 220 tys. €
teraz mieszkanie jest sprzedawane za 215-230 tys. €. Powoduje to stratę w wysokości 35-50 tys. €. Do tego należy doliczyć zapłacone odsetki w wysokości prawdopodobnie 4 tys. € oraz ewentualnie poniesione opłaty manipulacyjne, gdy za tę kwotę mogło się wynająć mieszkanie za 1100 € przez długi czas.

Napisany przez dom86
Koszty odnowienia mieszkania - 20 tys. (2 łazienki, parkiet, wszystko odnowione, kuchnia itp. Wszystkie przyłącza wodne/ elektryczne)
Opłaty dodatkowe to ok. 11 tys., muszę dokładnie sprawdzić.
Łączna kwota to 220 000 minus 45 000 kapitału własnego. [url]kredyt[/url] wynosi zatem 175 000 (już spłacono 16 700).
Ponadto w mieszkaniu oczekuje jeszcze renowacja dachu w ciągu najbliższych 8 lat, na którą gromadzone były rezerwy. My już zapłaciliśmy 50% ze względu na pozostałe finansowanie. Reszta będzie spłacana przez lata w ratach.
Co do dokładnego dochodu z mieszkania, na razie nie mogę powiedzieć wiele. Ceny w okolicy wahają się od 210 000 za niesanowane do 280 000 za odnowione. Zakładam najgorszy scenariusz, więc wszystko, co jest powyżej tej kwoty, jest pozytywne.
Początkowo planowaliśmy mieszkać tam przez 4-5 lat. Jednak nie szukaliśmy czegoś nowego, zostało nam polecone przez znajomego. Ponieważ od kilku lat szukaliśmy i nie znaleźliśmy niczego w tym przedziale cenowym (remonty robimy sami), zdecydowaliśmy się na to mieszkanie.
Ale myślę, że nie można tego wybierać.

Napisany przez Spiagei
AH OK, tak jak już powiedziałem, nie do końca rozumiem tę sprawę.
Może DOM86 mógłby wszystko jeszcze raz szczegółowo wyjaśnić, aby całość stała się jasna.
Ale przy mieszkaniu własnościowym nie mogło powstać 39000 € kosztów dodatkowych, to byłoby 21,5%. W Bawarii koszty dodatkowe są niższe, ale taka duża różnica nie może wystąpić.
Więc [url]Dom[/url], oświeć nas i wyjaśnij to dokładnie, abyśmy mogli ci pomóc.

Napisany przez 2tneub

KP mieszkania 181T.
Kompleksowy remont 20T (2 łazienki, parkiet, całkowite ocieplenie, kuchnia itd. Wszystkie przyłącza wodne / instalacja elektryczna)
Koszty dodatkowe to około 11T, musiałbym dokładnie sprawdzić.
Całkowita kwota wynosiła 220.000 minus 45.000 własny kapitał. Finansowanie wynosi zatem 175.000 / już spłaconych 16.700)

OK, to faktycznie źle zrozumiałem.
Teraz brakuje tylko kwoty, która zostanie przeznaczona na koszty remontu w nowym domu.

Napisany przez NaTwoim13

Cześć wszystkim,
Przede wszystkim dziękuję za wiele odpowiedzi. To już dało mi pewną orientację.
Aby wyjaśnić ewentualne nieporozumienia, chciałbym dodać następujące informacje.
Cena zakupu mieszkania w 2017 roku wynosiła 181 000 zł z garażem podziemnym
Finansowanie w 2017 roku: 220 000 zł
Dostępne nam było więc 39 000 zł na pośrednika / notariusza / koszty nabycia nieruchomości ...
Czy faktycznie przy cenie zakupu 181 000 [url]euro[/url] zostało przygotowanych 220 000 [url]euro[/url]? Czy nie wniesiono również 20% wkładu własnego? 1) Co się stało z tym 20% wkładu własnego i z 39 000 [url]euro[/url], czy zostały wykorzystane lub zapłacone? Koszty nabycia nie mogły być jedynymi opłatami, które zostały uregulowane, czyż nie?
----------------------------------------------------------------------------
Cena domu w zależności od negocjacji wynosi 270 000-280 000 [url]euro[/url]
Całkowite finansowanie domu: 360 000 [url]euro[/url]
2) Co rozumiesz przez całkowite finansowanie? 3) Czy faktycznie trzeba sfinansować 360 000 [url]euro[/url]?
Dostępny kapitał własny / BEZ MIESZKANIA uwzględnionego: 45 000 [url]euro[/url]
4) Czy w przypadku planowanej ceny sprzedaży 220 000 [url]euro[/url] dołączalibyśmy 16 700 [url]euro[/url] (ze względu na podaną pozostałą kwotę zadłużenia 203 300 [url]euro[/url])?
-----------------------------------------------------------------------------
Na podstawie innych porównywalnych obiektów i lokalizacji, sprzedaż mieszkania z miejscem postojowym w garażu w przedziale między 215 000 a 230 000 jest realistyczna, myślę.
Jesteśmy w szczęśliwej sytuacji, ponieważ teściowie zaoferowali nam pomoc finansową aż do sprzedaży mieszkania.
Jednak nie chciałbym być zależny od pieniędzy od krewnych i tak dalej.
Rozważaliśmy również opcję odsetek przedterminowej spłaty. Jednak nikt dotąd nie był w stanie powiedzieć nam, gdzie by to było. Mam nadzieję, że wieczorem po spotkaniu w banku dowiem się więcej. Jeśli rata wynosi obecnie 650 [url]euro[/url], a zakładam 3,5 roku okresu [url]kredytu[/url] przy początkowym zadłużeniu 220 000 [url]euro[/url] i bieżącej wartości 203 300 [url]euro[/url], należy podać kwotę odsetek przedterminowej spłaty w wysokości 6 237 [url]euro[/url] (bez uwzględnienia ewentualnych praw do dodatkowych spłat lub opcji zmiany wysokości spłat).
Kwestia finansowania w innym banku była na bieżąco już podczas zakupu mieszkania. Tam jednak powiedziano mi, że ponieważ pracuję za granicą (w Szwajcarii, mieszkamy na granicy), nie zostanie mi zaoferowane finansowanie. To nonsens! 5) Czy dochód wpływa na [url]konto[/url] w Postfinanz lub na [url]konto bankowe[/url] w Szwajcarii? 6) Czy przekazują je na niemieckie [url]konto[/url]? 6) Czy podlega opodatkowaniu ogólnym w Niemczech?

Co do dochodu, przybliżone roczne wynagrodzenie wynosi obecnie razem z zasiłkami rodzinnyznymi i kindergeldem pomniejszone o składki ubezpieczenia zdrowotnego i podatki, składki na telefony komórkowe i stacjonarne, około 4600 [url]euro[/url] miesięcznie. Oczywiście trzeba doliczyć opłaty za [url]ubezpieczenie samochodu[/url], ochronę prawną itp., ale myślę, że nie warto o tym wspominać tutaj.
Wszystko w porządku, dzięki za pomoc.

Przedstawiona przez Ciebie sytuacje była zbyt skomplikowana i opisana niejasnymi stwierdzeniami, dlatego doszedłem do innych założeń lub wyników.

Napisany przez dom86
Cześć ponownie.

Cena zakupu mieszkania wynosiła 181000 euro. Do tego doszły opłaty dla pośrednika / notariusza oraz podatek od nabycia nieruchomości (około 11000 euro), co daje łącznie 192000 euro. Pozostałe 28000 euro zostały przeznaczone na finansowanie prac renowacyjnych oraz na założenie rezerwy na remont dachu (nie planowaliśmy wyprowadzki tak szybko), co jednak powinno mieć pozytywny wpływ na sprzedaż, ponieważ już wpłacono 50%. Wkład własny wyniósł 45000 euro, co stanowiło mniej więcej połowę naszych oszczędności. W zeszłym roku dokonaliśmy dodatkowej spłaty w wysokości 7000 euro, resztę regularnie spłacaliśmy od początku.

Aby zakupić Dom (szacowany zakup wyniesie między 270000 a 280000 euro), potrzebowalibyśmy dodatkowego kredytu w wysokości 140000 euro. Z tej kwoty 50000-80000 euro przeznaczone byłoby na zakup domu, a reszta na koszty dodatkowe, takie jak notariusz, pośrednik itp., oraz na prace renowacyjne wykonane samodzielnie. Aby uzyskać ten dodatkowy kredyt do bieżącego finansowania, wprowadzilibyśmy 45000 euro wkładu własnego, jeśli w ogóle taka kwota byłaby potrzebna.

Moje wynagrodzenie wpływa na konto z CH Iban w naszym banku, gdzie prowadzimy także to finansowanie. Z tego konta mogę przelać kwotę na moje konto bieżące po kursie dnia. Podatki płacimy kwartalnie. Obliczenia zostały dokonane przez lokalny Urząd Skarbowy, uwzględniając naszą sytuację rodziną (żonaty, 1 dziecko) oraz dochody. Koszty reklamowe i koszty dojazdu zostały już odliczone.

Dziękuję za pomoc :-)

Napisany przez Hilfe

Moja pensja wpływa na konto z ibanem w Szwajcarii w naszym rodzimym banku, gdzie również mamy ten kredyt. Z tego konta mogę przelać kwotę na moje konto bieżące wg kursu dnia. Płacimy podatki co kwartał. Obliczenia były dokonane przez lokalny urząd skarbowy na podstawie sytuacji rodzinnej - żonaty, 1 dziecko, dochód. Koszty reklamy i kwoty za dojazd zostały już odliczone.

Dziękuję za pomoc :-)

Cześć
czy jeszcze większa złożoność?? Czy otrzymujesz wynagrodzenie z zagranicy?

Napisany przez Spiagei
OK, to spróbuję ponownie ;-)
Tak więc mieszkanie
Cena zakupu 181.000 €
Opłaty dodatkowe 11.000 €
Remont 28.000 €
Razem 220.000 € - 45.000 € wkład własny = 175.000 € finansowanie w tamtym czasie - spłata 16.700 € = Aktualnie 158.300 € pozostałe zadłużenie
!
Szacowane ponowne sprzedaż za 220.000 € daje nadwyżkę 61.700 €, co daje nowy wkład własny 45.000 €
Nowy obiekt
Cena zakupu: 270.000 €
Opłaty dodatkowe 28.000 €
Remont 60.000 €????
Razem: 360.000 €
./. 45000 € wkładu własnego z mieszkania
./. 35.000 € nowy wkład własny
wyszłoby na 280.000 € kredytu, który będziesz potrzebować...... jak doszedłeś do 263.000 €????
Czy reszta pasuje?

Napisany przez BenniG
On sprzedaje swoje mieszkanie za 220.000 € i musi spłacić bankowi 158.300 € -> 61.700 €
Ma dodatkowo 45.000 € gotówki, co daje kapitał własny w wysokości 106.700 €
Kupuje i remontuje za 360.000 €
Powstaje różnica w wysokości 253.300 € -> [url]kredyt[/url].

Napisany przez dom86
Cześć. Razem. Więc mieliśmy naszą wizytę w banku i była ona mniej więcej bezowocna. Może jeszcze raz od początku problemu. W styczniu 2017 roku rozpoczęliśmy rozmowy z osobą A z naszego banku domowego w sprawie finansowania. Po dwóch kolejnych spotkaniach dołączyła osoba B, która miała w przyszłości objąć funkcję osoby A. Osoba B od pewnego czasu nie pracuje już dla firmy. Wtedy jasno przedstawiliśmy nasze potrzeby i wyjaśniliśmy, że moja żona zostanie w domu na urlopie rodzicielskim, zajmując się naszym synem. Ponadto od samego początku planowaliśmy zastąpienie mieszkania domem w przyszłości. Osoba X jest teraz od dwóch miesięcy nowym dyrektorem w naszym banku i zajmuje się tą sprawą. Niestety nie wie, co jego poprzednicy wymyślili. Jego jedyną propozycją jest rzeczywiście ta [url]pożyczka[/url] pośrednia, co nadal budzi jego obawy, ponieważ jestem jedynym żywicielem rodziny. Na początku ustaliliśmy, że gdy mieszkanie zostanie zastąpione, będziemy mogli zwiększyć tę pożyczkę i miesięczna rata wyniesie ostatecznie około 900 €, w zależności od ceny zakupu domu. Jednak obecna sytuacja polega na spłacie obecnej pożyczki w wysokości 650 € miesięcznie i dodatkowych około 500 € miesięcznie na nowe finansowanie. Przekracza to pierwotnie zaplanowaną ratę o 250 €. W zasadzie czuję się teraz nieco oszukany, ponieważ zawsze sumiennie spłacałem moje raty i dokonywałem dodatkowych spłat. Finansowo nigdy nie zaszły dla mnie żadne zaległości. Podpowiedział mi teraz pan z banku, żebym poprosił teściów o kwotę pokrywającą część zmienną, dzięki czemu musielibyśmy spłacać tylko stałą część. Z dochodu ze sprzedaży mieszkania mielibyśmy zwrócić pieniądze. Obecnie mam na koncie 45000 [url]euro[/url], do których mogę sięgnąć, i dodatkowe 67000 [url]euro[/url] w moim finansowaniu, które aktualnie mi nic nie dają. Jeśli spojrzę na całą sumę, to mówimy o około 111000 € kapitału własnego. Więc musiałbym sfinansować dodatkowo 249 000 [url]euro[/url]. W ogólnych zarysach mówimy o 360000 € w ramach całego planu, z teoretycznym 31% kapitału własnego, z którego nie mogę korzystać... Bank nie okazał żadnej przychylności w zakresie spłaty długu i ponownego finansowania w tym samym domu. To zawsze takie samo - oszczędzasz pieniądze, kupujesz wszystko bez finansowania i ostatecznie za to płacisz... Powiedziano nam wtedy, że [url]pożyczka[/url] od razu może być rozszerzona z puli finansowania, a mieszkanie służy jako zabezpieczenie...

Napisany przez dom86

Cześć
czyli jeszcze więcej złożoności?? Czy otrzymujesz wynagrodzenie z zagranicy?

Tak, pracuję w Szwajcarii od 8 lat.

Napisany przez NaTwoim13
Dom86, szczerze mówiąc, gdzie leży problem?? Przez całe moje życie to byłby nadal mój główny bank partnerski, mało elastyczny, nieprzejrzysty w strukturze personalnej, bez koncepcji i nieprzyjazny dla klientów.
Finansowanie nowego obiektu z uwzględnieniem sprzedaży mieszkania i ewentualnie uwzględniając wymianę zastawu oraz [url]kredyt[/url] pośredni to w ogóle żaden problem,
Nie stawiaj się w roli biczowanej przez swoją bankową!

Napisany przez 6Bankkaufmann
Cześć dom86, nie każdy partner bankowy finansuje pracowników przekraczających granicę, którzy mieszkają w Niemczech i osiągają dochody w Szwajcarii.
Ale z EUR 3,500 po opodatkowaniu i składkach ZUS, wychodzi na to, że jesteś w porządku.
Po prostu, jeśli twój bank nie chce współpracować, szybko znajdź innego partnera bankowego lub odpowiedniego pośrednika, który Ci pomoże.
Kto jest właściwie twoim dotychczasowym bankiem?

Napisany przez BenniG
Jeśli możesz pobrać opłatę za mieszkanie powyżej 1 000 €, ale płacisz tylko 650 € odsetek i spłatę kapitału, wtedy zacząłbym zastanawiać się nad pytaniem, które Noelmaxim już zapytał w #3. Z niewykwalifikowanym funduszem remontowym, powinieneś nadal znaleźć się w znacznej kwocie dodatniej.
Jeśli po roku/dwóch zauważysz, że bycie właścicielem nieruchomości nie jest dla Ciebie, zawsze możesz sprzedać mieszkanie i zapłacić mniejsze odszkodowanie za wczesne spłaty.
Oczywiście będziesz miał wtedy około 400 000 € długu, ale z czynszem w wysokości prawie 5 300 € (patrz #7) dochodu netto. Są ludzie, którym znacznie trudniej.

Napisany przez Hilfe
Tutaj znowu widać, ile jest wart osobisty opiekun w banku = nic

Napisany przez NaTwoim13
Ciekawe jest również zauważenie, jak współpracujące mogą być banki domowe. Przypadki katrin107 i Dom86 pokazują, że przyjaciele z banku domowego nie zawsze mają rację.

Napisany przez NaTwoim13
Dom86, co teraz?

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata