Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Kto ma dobre doświadczenia z dostawcami kredytów? Kto działa rzetelnie i jest godny polecenia? Na rynku krąży wielu lichwiarzy.

Re: Informacja o SCHUFA po wprowadzeniu RODO.

Napisany przez brainy
Czy informacje udostępniane przez Schufa zmieniły się po wejściu w życie ogólnego rozporządzenia o ochronie danych osobowych (DSGVO)?
Kto już otrzymał nowe informacje?

Napisany przez 6Bankkaufmann
Nie ma już oceny Schufa takiej, jaką znamy (na przykład 94%), teraz jest natomiast wartość orientacyjna Schufa między 100 a 600, gdy obecnie sprawdzasz informacje o zdolności kredytowej w Schufa. Widziałem to u dwóch klientów przedwczoraj, bez oceny Schufa w procentach więcej.

Jednak gdy teraz zaglądam online do mojego własnego dostępu do Schufy, widzę już ocenę Schufa na poziomie 98%. Myślę, że wszystko musi się jeszcze ustabilizować...

Napisany przez hausbauwest
[cytuj=Bankkaufmann">
Ale przecież gdy wejdę online na swoje [url]konto[/url] Schufa, widzę, że mój wynik Schufa wynosi już 98%
[/cytuj]
Dlaczego masz tylko 98%?

Napisany przez MC87
Ponieważ potrafi to zrobić!

Napisany przez spassinnebacken
Cześć wszystkim!
Dotychczas co roku zamawiałem bezpłatne wydruki zgodnie z ustawą federalną o ochronie danych.
W tym roku zamówiłem ten wydruk na podstawie RODO około tydzień temu i dotarł on wczoraj pocztą.
W liście znajdują się ogólne informacje na temat danych przechowywanych o mnie (imię, data urodzenia, adresy) oraz bardziej szczegółowy wykaz wynikający z zapytań (na przykład w przypadku zmiany operatora telefonii komórkowej) lub [url]kredytów[/url] oraz ich spłaty.
W moim przypadku wskazany był również procent/punktacja, choć nie tak szczegółowo jak zwykle. Został podany tylko jako czysta wartość procentowa/punktacja. Wynosi on około 94%, co nie jest rewelacyjne, ale może wynikać z blisko 4 przeprowadzek w ciągu 4 lat oraz wcześniejszej spłaty kilku [url]kredytów[/url] (sprzedaż domu i wcześniejsza spłata zwykłych [url]kredytów[/url]). Wynik ten wzrósł w porównaniu z ubiegłym rokiem, ale nie tak bardzo, jak bym tego oczekiwał.
W związku z tym mam pytanie: W 2016 roku otrzymałem na rzecz IKANO Banku (chyba kartę IKEA, którą jednak od dawna nie używam) przyznaną linię kredytową w wysokości 300 [url]euro[/url] (której nie wnioskowałem), która teraz pojawia się po raz pierwszy w tych danych. Ponadto w opisie znalazło się coś w stylu, że IKANO Bank krótko potem zgłosił coś pod numerem transakcji XXXXXXX. Nie podano więcej szczegółów. Nie mam tam żadnego nieuregulowanego rachunku. Co to mogłoby być? To trochę wróżenie z fusów, wiem, ale zanim zadzwonię tam, czy ktoś ma może jakiś pomysł?

Cześć Spassinnebacken, właśnie dostałem najnowsze raporty z Schufa od 2 klientów zgodnie z RODO, gdzie znajduje się wynik? Tutaj, u klientów, widzę tylko orientacyjną wartość Schufy. Wynik był dotąd pod wszystkimi wpisami i przed informacjami o rejestrze dłużników. Dziękuję za odpowiedź.

@Bankkaufmann:
Być może moja pamięć mnie zawodzi, ponieważ zakładałem, że procentowa wartość jest wartością punktową.
Może faktycznie chodzi o wartość orientacyjną, o której mówiłeś.
Sprawdzę to jeszcze raz wieczorem i ewentualnie poprawię tutaj.

Tak, mam przed sobą informacje, a ostatnia strona mówi:
W dniu 02.04.2018 Twój wynik bazowy wynosi 93,96% ze teoretycznie możliwych 100%. Wynik bazowy pozwala na niezależną ocenę Twojej zdolności kredytowej w branży (...)

Cześć spassinnebacken, mam tutaj dostępne 2 informacje z tych dni i żaden z nich nie zawiera podstawowego wyniku na końcu. Oczywiście, w przypadku poprzednich zawsze było inaczej... No cóż... Wczoraj zamówiłem raport zdolności kredytowej Schufa dla innego klienta i jestem ciekawy, jak wygląda ostatnia strona.

Napisany przez NaTwoim13
Bankierze, przecież w Twojej sygnaturze jest napisane Partner biznesowy dla Schufa, czy nie powinieneś mógłbyś nam tego wyjaśnić, zamiast żebyśmy musieli to zrobić za Ciebie?@hausbauwestTylko 98%?? Co to znaczy tylko? Jaka jest Twoja? Hahaha

Napisany przez BenniG
[cytat=noelmaxim">
Tylko 98% ?? Co to znaczy tylko? A jaki masz ty, hahaha
[/cytat]
Nie ma historii w Biurze Informacji Gospodarczej, ponieważ absolutnie nic nie jest w nim zapisane, ponieważ korzysta tylko z produktów, które nie są ujęte w Biurze Informacji Gospodarczej.
Kto ma, ten ma... kto chce, ten może.

Nieprawda, Benni, mam moje dane bankowe w Comdirect, które są zgłoszone do Schufy, a moje pozostałe finansowanie hipoteczne w DIBA, również zgłoszone do Schufy. Poza tym wszystkie stare [url]kredyty[/url] i karty kredytowe, zwłaszcza te, które zostały spłacone... W szczególności linie kredytowe i karty kredytowe, które nie zostały wykorzystane, ale wciąż są aktywne w Schufie. Zrezygnować z wszystkiego, czego nie potrzebujesz. Gorąco polecam każdemu, kto może.

Napisany przez BenniG
To nie odnosiło się do ciebie, ale do hausbauwest.
On unika każdego produktu, w którym pojawia się słowo [url]kredyt[/url]. W końcu on jest jedynym tutaj, który potrafi zarządzać pieniędzmi.

Napisany przez ElephantMan
Jaka jest ogólna możliwość uzyskania bezpłatnego raportu o sobie? Dotychczasowa zasada głosiła, że można to zrobić raz w roku. Teraz jednak zgodnie z RODO faktycznie istnieje prawo do wglądu w zgromadzone dane w dowolnym momencie... W styczniu już uzyskałem darmową informację o sobie, ale ponieważ jakiś czas temu bank mnie odrzucił, chciałbym w tym roku jeszcze raz uzyskać informację o sobie. Czy mogę bezpłatnie uzyskać kolejną informację o sobie? Dotychczas SCHUFA pobierała za to kilka [url]euro[/url]...

Cześć ElephantMan, Możesz bezpłatnie uzyskać kopię danych Schufa zgodnie z art. 15 RODO, klikając w ten link:
https://www.meineschufa.de/?site=11_3

Dziękuję! Niestety, link wydaje się być już nieaktualny, przenosi mnie na stronę główną SCHUFA...
Natomiast bankiem, który mnie odrzucił, była DKB - z tego, co czytam, nie jestem w tym sam, ponieważ odrzucanych jest dość dużo osób.

Napisany przez Smirnoff1983
Cześć wszystkim. Czy ktoś wie, czy po ogólnym rozporządzeniu o ochronie danych osobowych (DSGVO) nadal istnieje możliwość uzyskania aktualnych wartości prawdopodobieństwa w raporcie Schufa? W chwili obecnej widnieje tylko podstawowy wynik, ale niezależny od branży.

Cześć ElephantMan, czy ten link do zamówienia kopii danych działa?
https://www.meineschufa.de/site-11_3_1

To działa, dziękuję!

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata