Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Kto ma dobre doświadczenia z dostawcami kredytów? Kto działa rzetelnie i jest godny polecenia? Na rynku krąży wielu lichwiarzy.

Re: Czy kredyty ramowe są dobre czy złe?

Napisany przez MC87
Cześć,
moje bank zaproponował mi [url]kredyt[/url] ramowy w wysokości 10 000 €.
Warunki to 3,2%, ale wymaga też usunięcia nie wykorzystanego debetu na koncie.
Według banku wszystko to jest piękne i wspaniałe.
Jednak debet nie jest znany w Schufa, a [url]kredyt[/url] ramowy byłby.
Czy mogę mieć problemy w innych segmentach finansowania, jeśli zgodzę się na zawarcie umowy?
Według banku nie, ponieważ ten [url]kredyt[/url] ramowy zwiększa siłę nabywczą i ma pozytywny wpływ na Schufa.
Jednakże, zakładając, że bank zazwyczaj - co najmniej zgodnie z moją wyceną w kalkulacji budżetowej - przyjmuje, że 2% kwoty stanowi zobowiązanie, będę więc zawsze mieć zobowiązanie w wysokości 200 €. Tak można to powiedzieć?
200 € to nie jest teraz fortuna, ale mimo wszystko warto o tym wiedzieć.
Przede wszystkim jak to wpływa na ewentualne roszczenia kredytowe w przypadku umów o oszczędności mieszkaniowe.
Pozdrowienia
MC87

Napisany przez peer
[url]kredyty[/url] ramowe nie są ani dobre, ani złe, są po prostu tańszą alternatywą dla debetu i dość praktyczne w użyciu. Niezależnie od tego, czy otrzymasz debet (który również pojawia się w wielu bankach w rejestrze dłużników) czy [url]kredyt[/url] ramowy, jest to w zasadzie to samo dla Twojego raportu kredytowego. Ogólnie rzecz biorąc, pod warunkiem, że nigdy nie byłeś w zwłoce płatniczej, korzystnie wpływa na Twój wynik w bazie danych. Jesteś godny zaufania. Zaletą [url]kredytu[/url] ramowego jest niższe oprocentowanie w porównaniu z debetem. Korzystanie z niego jest równie proste jak z debetu. Możesz w dowolnym momencie korzystać z kwoty do maksymalnego limitu bez konieczności dodatkowego pytania. Zwrot jest elastyczny. Możesz spłacać miesięcznie minimalną kwotę lub całość od razu, jak to sobie życzysz. Uważam go za dobrą rezerwę awaryjną, która jest zawsze dostępna. Nie widzę żadnego związku z umowami oszczędnościowymi. Peer

Napisany przez 6Bankkaufmann
Cześć MC87, nie ma sensu zastanawiać się, który rodzaj finansowania jest lepszy dla innego banku. Wybierz model, który ma mniejsze obciążenie w postaci odsetek, na przykład [url]kredyt[/url] ramowy lub debet. Jeśli [url]kredyt[/url] ramowy jest lepszy, wybierz ten i spłać debet. Jeśli nie masz [url]kredytu[/url] ramowego, ale masz debet wynoszący np. 8000 EUR, bank również mógłby argumentować: Dlaczego nie refinansował tego wcześniej na tańszy [url]kredyt[/url] ramowy. Zrób to, co jest najlepsze dla Twojej sytuacji.

Napisany przez BenniG
Ponieważ ani limit debetowy, ani [url]kredyt[/url] ramowy nie zostały wykorzystane ani nie będą wykorzystywane, nie powinny pojawić się żadne opłaty dla Klienta.
Dlatego też sugeruję zrezygnować z przejścia na [url]kredyt[/url] ramowy, ponieważ każdy [url]kredyt[/url] początkowo ma negatywny wpływ na wynik w rejestrze dłużników.

Napisany przez wbs
Ramowe [url]kredyty[/url] nie są ani dobre, ani złe. Użytkownik musi być w stanie umiejętnie zarządzać pieniędzmi. Podobnie jak debet, ramowy [url]kredyt[/url] zwiększa początkowo siłę nabywczą i ma wpływ na budżet domowy przy jego wykorzystaniu. Banki zazwyczaj ustalają procentowy udział w budżecie domowym. W przeważającej części wynosi on między 2 a 3 procentami z przyznanego limitu. Zalety i wady nie zależą jednak tylko od kosztów ramowego [url]kredytu[/url]. Ramowe [url]kredyty[/url] są zdecydowanie tańsze. [url]konto[/url] bieżące bez debetu może anulować niezaplanowane lub nieoczekiwane transakcje, ponieważ ramowy [url]kredyt[/url] to zawsze inne [url]konto[/url]. Lub bank może udzielić Ci wewnętrznego debetu, tzw. tolerowanego przekroczenia limitu. Jest to jednak jeszcze droższe niż debet. Jeśli możesz znieść fakt, że bank udziela finansowania w wysokości 200 € przy założeniu 2% od 10.000 €, to nie jest to wielka sprawa. Twoje [url]konto[/url] w Biurze Informacji Gospodarczej (BIG) zostanie raczej pozytywnie zmienione, ponieważ ktoś jest skłonny Ci udzielić [url]kredytu[/url]. Pozdrawiam. Heidi

Napisany przez peer

[url]konto[/url] bieżące bez debetu może anulować zapomniane lub nieoczekiwane transakcje, ponieważ [url]kredyt[/url] ramowy zawsze jest na innym koncie.
Albo bank udziela ci wewnętrznego debetu, tzw. tolerowane przekroczenie salda. Jest jednak jeszcze droższy niż debet.
Pozdrawiam
Heidi

To oczywiście jest argument. Dlatego też mam oba. Debet i [url]kredyt[/url] ramowy. Być może TE również może mieć obie opcje w swoim banku, nie ustawiając debetu na 0, a na przykład pozostawić go na poziomie 2000 i jednocześnie mieć [url]kredyt[/url] ramowy na poziomie 8000. Byłby to dobry kompromis umożliwiający elastyczne korzystanie z obu opcji według potrzeb, lub po prostu mieć pewność, że można z nich skorzystać.
Peer

Napisany przez volltilger

[url]konto[/url] bez debetu może anulować ewentualne zapomniane lub nieoczekiwane transakcje, ponieważ [url]kredyt[/url] ramowy jest zawsze na innym koncie.
Albo bank udziela ci wewnętrznego debetu, tzw. przekroczenia debetowe. To jest jednak jeszcze droższe niż debet....

Nie mogę tego potwierdzić, mam [url]konto[/url] bez debetu i [url]kredyt[/url] ramowy w wysokości 5000€. Jeśli saldo na koncie nie jest wystarczające, następuje dostęp do [url]kredytu[/url] ramowego. Nie mam też dodatkowego konta na ramowy [url]kredyt[/url], nigdy nie miałem opóźnień w płatnościach lub przekroczeń debetu przy horrorach związanych z oprocentowaniem.

Napisany przez peer

Nie mogę tego potwierdzić, ......

#
Więc jak zawsze, zależy od banku. Ja jestem w ING DiBa, tam faktycznie są 2 konta. Tutaj lepszym rozwiązaniem jest model: [url]konto[/url] bieżące z debetem + kredytem ramowym. U ciebie (w jakim banku?) to prawdopodobnie jest zwykłe [url]konto[/url] bieżące z kredytem ramowym. Rzeczywiście jestem zainteresowany, który to bank.
Peer

Napisany przez volltilger

#
Kommt also, wie immer, auf die Bank an. ... Bei dir (welche Bank?) ist es dann wohl ein Girokonto, bereits mit Rahmenkredit inkludiert. Interessiert mich tatsächlich welche Bank das ist.
Peer

Cześć Peer, to jest Apobank, warunki nie są zbyt atrakcyjne, korzystanie z ramowego [url]kredytu[/url] powoduje, że [url]konto[/url] nie jest już prowadzone bezpłatnie na zasadzie salda dodatniego, a bank pobiera opłaty za operacje, [url]konto[/url] było w debecie 2 razy w ciągu ostatnich 10 lat, o ile pamiętam, ponieważ byłem zbyt leniwy, aby przenieść pieniądze z konta oszczędnościowego... ale jako rezerwa w razie nagłej potrzeby, gdy nie ma się dostępu do internetu, jest OK.

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata