Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Prywatne zabezpieczenie emerytalne jest konieczne, ale jak to zrobić? Renta Rürup czy Riester, a może tradycyjne ubezpieczenie na życie?

Re: Inwestycje AVL, ebase, AVL, +własny plan oszczędzania w ETF

Napisany przez Syro
Cześć wszystkim,
właśnie rozpocząłem swoją pierwszą prawdziwą pracę jako handlowiec przemysłowy i chciałbym wkrótce zrobić coś dla mojego zabezpieczenia emerytalnego.
Co mam: [url]ubezpieczenie[/url] majątkowe, OC, samochodowe, NNW, które wkrótce zostanie zwiększone z 1000 do mojej obecnej pensji netto.
Teraz moje problemy: otrzymuję 20€ dodatkowej premii od pracodawcy, którą chciałbym wpłacić na plan oszczędnościowy MSCI World ETF. Jednocześnie chcę zainwestować własną kwotę oszczędnościową w wysokości 100€ w plan oszczędnościowy MSCI World ETF. Aktualnie nie mam jeszcze planu oszczędnościowego.
AVL Investment często słyszałem już na forach i zawsze byłem zadowolony, więc chciałbym się do nich odwołać.
Jedynym sensownym dostawcą wydaje mi się ebase.
Teraz moje pytania:
1.) Czy można wpłacić obydwie składki - zarówno dodatkową premię od pracodawcy, jak i własną - na plan ETF?
2.) Jakie są koszty utrzymania ETF-ów rocznie, czy ktoś ma doświadczenie w tej kwestii?
3.) Czy można dostać lepsze warunki gdzie indziej i czy ma to sens finansowo prowadzenie 2 rachunków, czyli jeden w ebase i jeden na przykład w Comdirect?
Czy można po prostu poprzez Comdirect wpłacić dodatkowe 20€ na plan o planowanych 100€?
Chcę po prostu upewnić się, że dla wymienionych 120€ planowanych najlepsze warunki będą dla mnie obowiązywały i liczę na Wasze pomoc
Miłego weekendu
Dziękuję serdecznie
Fabian

Napisany przez 2utopus
Ebase jest jednym z niewielu, którzy w ogóle zajmują się akcjami VL - czy to się opłaca, musi każdy zdecydować sam - dla mnie cennik wydaje się zbyt niejasny:
https://portal2.ebase.com/cache/Formular5551800.pdf
Można robić oszczędzanie VL za opłatę za rachunek w wysokości 12 € i płacić 0,2% za każdy transfer ETF ... rachunek można używać tylko do VL - w innym przypadku trzeba założyć osobny rachunek, który może przechowywać maks. 2 pozycje i kosztuje 30 €+12 € za VL ... Korzyść podatkowa jest tutaj pewnie już w dużej mierze skorzystana ... być może lepiej byłoby założyć darmowy plan oszczędzania VL w banku i korzystać z bezpłatnego konta rachunku depozytowego na 100 € miesięcznie.

Napisany przez Syro
Hej,
dziękuję za odpowiedź, to był również mój pomysł. Ostatecznie zdecydowałem się na depozyt w fonddiscount w Comdirect za 100€. Wszystko jest przejrzyste i można całkowicie za darmo oszczędzać na najlepszych ETF-ach cenowych. Jedynie opłaty TER występujące rocznie byłyby ponoszone, wszystko inne jest całkowicie bezpłatne dzięki pośrednikowi fonddiscount. Można, w razie gdyby nie było już najlepszego ETF-a cenowego, przenieść się na nowy, chociaż zazwyczaj one pozostają przez lata lub tak jest przewidziane. Tam moje 100€ są dobrze ulokowane. W zasadzie zostało tylko ustalone, gdzie najlepiej zainwestować środki z VL. W Comdirect wydaje się, że nie można tego zrobić bezpośrednio. W Ebase są wysokie koszty. Ale już od 2 roku opłaca się to bardziej i będzie to więcej, niż oferuje [url]konto[/url] oszczędnościowe na cele mieszkaniowe. Nadal ustalam, czy można stworzyć drugi depozyt w ebase z fonddiscount i połączyć oba depozyty ze sobą. Na ebase dzięki fonddiscount rozwiązanie z 1 ETF jest również bezpłatne, pozostałe koszty raczej trudno uniknąć, ale tak już jest. Co sądzicie / czy uważasz o moich myślach?
Pozdrawiam
Fabian

Napisany przez 2utopus
Przy oszczędzaniu na budowę istnieje możliwość otrzymania dodatkowej premii mieszkaniowej, na przykład tutaj: https://www.bkm.de/bausparvertrag/online-bausparen/
Można również otrzymać pieniądze do oszczędzania na pracownika bez dodatkowych opłat, na przykład tutaj: https://www.ing-diba.de/sparen/vermo...me-leistungen/

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata