Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Kto ma dobre doświadczenia z dostawcami kredytów? Kto działa rzetelnie i jest godny polecenia? Na rynku krąży wielu lichwiarzy.

Re: Sprzedaj mieszkanie własnościowe, następnie kup nowe mieszkanie własnościowe WHEN kredyt)

Napisany przez Quina
Cześć wszystkim!

Szybko o mnie.
1.) Studentka żyjąca z ojcem (opiekuję się nim). Mama, babcia, dziadek i brat zginęli w wypadku samochodowym 2 lata temu.
2.) Na koncie pozostało około 60 000 [url]euro[/url] (oszczędności prywatne, z których nic nie zostanie odjęte).
3.) Ja i mój ojciec mieszkamy w mieszkaniu własnościowym o powierzchni 94 m2 w nowym budynku luksusowym. Kupione za 240 000 [url]euro[/url] + garaż 15 000 = 255 000 [url]euro[/url]. (Jedna maklerka sugerowała, że możemy sprzedać to mieszkanie za więcej pieniędzy).
4.) Nowe mieszkanie własnościowe, które ja i mój ojciec (on dostaje rentę i pieniądze z tytułu niepełnosprawności, razem około 1400 [url]euro[/url] miesięcznie) chcemy kupić, kosztuje 270 000 [url]euro[/url].
5.) Ponieważ będę miała pieniądze dopiero po sprzedaży starego mieszkania, czyli 270 000 [url]euro[/url], myślę, że będę potrzebować pośredniego finansowania lub [url]kredytu[/url]. Widzę wszędzie, że [url]kredyt[/url] trzeba spłacać miesięcznie, ale czy to jest konieczne? Bo gdy stare mieszkanie zostanie sprzedane, mogę od razu zapłacić. Szacuję, że będę potrzebowała około 2-3 miesiące, a może nawet 1-2 miesiące, zanim stare zostanie sprzedane.
Czy macie orientację, czy bank udzieli mi (i ojcu) [url]kredytu[/url] lub takiego pośredniego finansowania? Ile to kosztuje, jeśli pożyczę np. 270 000 [url]euro[/url] z banku na 3 miesiące? Nie ma wpisów w Biurze Informacji Kredytowej, ani nie mam sądowego rejestru dłużników, tak samo jak mój ojciec. Nie mamy żadnych długów.
Nowe mieszkanie byłoby idealne dla niepełnosprawności mojego ojca, wózek inwalidzki mógłby się wszędzie swobodnie poruszać. [url]doradca bankowy[/url] powiedział mi przez telefon, abym przyniosła jego wypłatę, dochody itp., ale obecnie utrzymujemy się tylko z renty mojego ojca.

Czy bank udzieli pośredniego finansowania czy raczej nie, biorąc pod uwagę, że jestem studentką na ostatnim semestrze, a on emerytem i niepełnosprawnym?

Pozdrowienia

Lydia (Jesteśmy w Commerzbank)

Re: Sprzedaj mieszkanie własnościowe, następnie kup nowe mieszkanie własnościowe WHEN kredyt)

Napisany przez BenniG
Jak długo już mieszkacie w waszym nowym budownictwie?
Jeśli wasze mieszkanie jest warte więcej niż koszt jego zakupu, potencjalnie nowe mieszkanie będzie również kosztować więcej niż kiedyś.
Ponadto, z zakupem wiążą się podatki od nabycia nieruchomości, opłaty notarialne i ewentualne prowizje maklerskie - czyli praktycznie 10% podwyżki ceny.
Skoro jesteś w ostatnim semestrze, czy wiesz już, gdzie będziesz pracować?
Radziłbym ci najpierw skończyć studia, potem szukać pracy i zastanowić się nad nowym mieszkaniem po zakończeniu okresu próbnego.

Napisany przez Spiagei
Cześć,
sama [url]pożyczka[/url] tymczasowa nie stanowi problemu, ponieważ nie ma tutaj żadnej skomplikowanej oceny zdolności kredytowej. Jednakże, ponieważ nie potrzebujecie dodatkowego finansowania, może być trudno znaleźć bank, który udzieli wam takiej pożyczki. Nie wiem, czy bank to zrobi. To spory nakład pracy i praktycznie brak zysku dla banku.
Spróbujcie zapytać w waszym banku.

Napisany przez 6Bankkaufmann
Cześć, finansowanie pośrednie wiąże się z kosztami. Ale przy obecnym dochodzie w wysokości 1400 EUR nie można sfinansować Zwifi na kwotę 270 000 EUR, na przykład. Jeśli posiadasz prywatne majątek o wartości 60 000 EUR, warto rozważyć sprzedaż obecnej nieruchomości, przeniesienie się do wynajmowanego mieszkania na czas przejściowy i osobne zakupienie nowego lokum. Innym sposobem byłoby zorganizowanie zakupu i sprzedaży w taki sposób, aby oba procesy odbywały się jednocześnie. Czy mieszkanie jest wolne od jakichkolwiek obciążeń?

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata