Re: Sprzedaj mieszkanie własnościowe, następnie kup nowe mieszkanie własnościowe WHEN kredyt)
Napisany przez Quina -
- pn cze 18, 2018 3:59 pm
Cześć wszystkim!
Szybko o mnie.
1.) Studentka żyjąca z ojcem (opiekuję się nim). Mama, babcia, dziadek i brat zginęli w wypadku samochodowym 2 lata temu.
2.) Na koncie pozostało około 60 000[url]euro[/url] (oszczędności prywatne, z których nic nie zostanie odjęte).
3.) Ja i mój ojciec mieszkamy w mieszkaniu własnościowym o powierzchni 94 m2 w nowym budynku luksusowym. Kupione za 240 000[url]euro[/url] + garaż 15 000 = 255 000 [url]euro[/url] . (Jedna maklerka sugerowała, że możemy sprzedać to mieszkanie za więcej pieniędzy).
4.) Nowe mieszkanie własnościowe, które ja i mój ojciec (on dostaje rentę i pieniądze z tytułu niepełnosprawności, razem około 1400[url]euro[/url] miesięcznie) chcemy kupić, kosztuje 270 000 [url]euro[/url] .
5.) Ponieważ będę miała pieniądze dopiero po sprzedaży starego mieszkania, czyli 270 000[url]euro[/url] , myślę, że będę potrzebować pośredniego finansowania lub [url]kredytu[/url] . Widzę wszędzie, że [url]kredyt[/url] trzeba spłacać miesięcznie, ale czy to jest konieczne? Bo gdy stare mieszkanie zostanie sprzedane, mogę od razu zapłacić. Szacuję, że będę potrzebowała około 2-3 miesiące, a może nawet 1-2 miesiące, zanim stare zostanie sprzedane.
Czy macie orientację, czy bank udzieli mi (i ojcu)[url]kredytu[/url] lub takiego pośredniego finansowania? Ile to kosztuje, jeśli pożyczę np. 270 000 [url]euro[/url] z banku na 3 miesiące? Nie ma wpisów w Biurze Informacji Kredytowej, ani nie mam sądowego rejestru dłużników, tak samo jak mój ojciec. Nie mamy żadnych długów.
Nowe mieszkanie byłoby idealne dla niepełnosprawności mojego ojca, wózek inwalidzki mógłby się wszędzie swobodnie poruszać.[url]doradca bankowy[/url] powiedział mi przez telefon, abym przyniosła jego wypłatę, dochody itp., ale obecnie utrzymujemy się tylko z renty mojego ojca.
Czy bank udzieli pośredniego finansowania czy raczej nie, biorąc pod uwagę, że jestem studentką na ostatnim semestrze, a on emerytem i niepełnosprawnym?
Pozdrowienia
Lydia (Jesteśmy w Commerzbank)
Szybko o mnie.
1.) Studentka żyjąca z ojcem (opiekuję się nim). Mama, babcia, dziadek i brat zginęli w wypadku samochodowym 2 lata temu.
2.) Na koncie pozostało około 60 000
3.) Ja i mój ojciec mieszkamy w mieszkaniu własnościowym o powierzchni 94 m2 w nowym budynku luksusowym. Kupione za 240 000
4.) Nowe mieszkanie własnościowe, które ja i mój ojciec (on dostaje rentę i pieniądze z tytułu niepełnosprawności, razem około 1400
5.) Ponieważ będę miała pieniądze dopiero po sprzedaży starego mieszkania, czyli 270 000
Czy macie orientację, czy bank udzieli mi (i ojcu)
Nowe mieszkanie byłoby idealne dla niepełnosprawności mojego ojca, wózek inwalidzki mógłby się wszędzie swobodnie poruszać.
Czy bank udzieli pośredniego finansowania czy raczej nie, biorąc pod uwagę, że jestem studentką na ostatnim semestrze, a on emerytem i niepełnosprawnym?
Pozdrowienia
Lydia (Jesteśmy w Commerzbank)