- czw cze 21, 2018 9:16 am
Hej!
Chciałbym poprosić o radę na temat emerytury. Od 6 lat jestem z powrotem w Niemczech (po powrocie z rodzicami za granicę) i od tamtej pory pracuję samodzielnie w branży telekomunikacyjnej. Oznacza to, że nigdy nie płaciłem składek do obowiązkowego ubezpieczenia emerytalnego. Moje roczne zyski wynoszą około 80-90 tysięcy (w zależności od okresu urlopu lub choroby) i od 3 lat jestem także żonaty. Mój mąż niedawno zaczął zarabiać jako pracownik 40 tysięcy brutto rocznie.
Od 2016 roku zacząłem odkładać 500[url]euro[/url] miesięcznie na emeryturę. Wiem, że mogłoby być to więcej, ale obecnie oszczędzamy również na [url]Dom[/url] (ewentualnie również na tanie auto). Dodatkowo od 18 miesięcy odkładam 500 [url]euro[/url] miesięcznie na fundusz awaryjny, na wypadek nagłej utraty pracy. Jeśli będę mieć zlecenie bez przerwy, planuję zakończyć oszczędzanie po osiągnięciu 15 tysięcy (co nastąpi za 12 miesięcy), a następnie może uda mi się dodatkowo oszczędzać te 500 [url]euro[/url] na emeryturę, co oznaczałoby łącznie 1000 [url]euro[/url] miesięcznie.
Chciałbym ulokować oszczędności na emeryturę, potrzebuję więc porady, jak najlepiej rozproszyć te środki. ETF na pewno znajduje się na mojej liście.
Słyszałem od wielu osób, że nie wierzą już w system emerytalny i lepiej nie płacić tam składek. Co myślicie? Jeden z pomysłów, który mam, to ewentualna zmiana na pracownika w przyszłości, co oznaczałoby niższe zarobki, ale bardziej stabilne zatrudnienie. Przez ostatnie 6 lat zawsze miałem zlecenia, ale nigdy nie wiadomo, co przyniesie przyszłość. Dodatkowo od 6 lat mam prywatne[url]ubezpieczenie[/url] zdrowotne. Jeśli zmienię formę zatrudnienia na pracowniczą, miałbym możliwość przystąpienia do ubezpieczenia w systemie publicznym, co byłoby przydatne w przyszłej emeryturze. W innym przypadku musiałbym płacić wysokie składki do prywatnego ubezpieczenia zdrowotnego.
Czy moglibyście podzielić się swoją opinią na ten temat? Szczerze mówiąc, nie mam dużo wiedzy na temat emerytury i nieustannie martwię się o swoją przyszłą sytuację finansową. Nawet nie jestem pewien, czy prowadzenie własnej działalności gospodarczej to dobry pomysł. Na razie wszystko idzie dobrze, ale jak już wspomniałem, nigdy nie wiadomo, na co może się natrafić. Mamy też plany dotyczące dzieci, więc po urodzeniu będę otrzymywał jedynie 1800[url]euro[/url] zasiłku rodzicielskiego (po odliczeniu składek na [url]ubezpieczenie[/url] zdrowotne dla siebie i dziecka).
O! I nie mam jeszcze ubezpieczenia od skutków nieszczęśliwych wypadków (tak, lub jeszcze nie). Nadal musimy dobrze to przemyśleć.
Mam nadzieję, że udało mi się zawrzeć wszystkie istotne szczegóły. Z góry dziękuję za pomoc!
Chciałbym poprosić o radę na temat emerytury. Od 6 lat jestem z powrotem w Niemczech (po powrocie z rodzicami za granicę) i od tamtej pory pracuję samodzielnie w branży telekomunikacyjnej. Oznacza to, że nigdy nie płaciłem składek do obowiązkowego ubezpieczenia emerytalnego. Moje roczne zyski wynoszą około 80-90 tysięcy (w zależności od okresu urlopu lub choroby) i od 3 lat jestem także żonaty. Mój mąż niedawno zaczął zarabiać jako pracownik 40 tysięcy brutto rocznie.
Od 2016 roku zacząłem odkładać 500
Chciałbym ulokować oszczędności na emeryturę, potrzebuję więc porady, jak najlepiej rozproszyć te środki. ETF na pewno znajduje się na mojej liście.
Słyszałem od wielu osób, że nie wierzą już w system emerytalny i lepiej nie płacić tam składek. Co myślicie? Jeden z pomysłów, który mam, to ewentualna zmiana na pracownika w przyszłości, co oznaczałoby niższe zarobki, ale bardziej stabilne zatrudnienie. Przez ostatnie 6 lat zawsze miałem zlecenia, ale nigdy nie wiadomo, co przyniesie przyszłość. Dodatkowo od 6 lat mam prywatne
Czy moglibyście podzielić się swoją opinią na ten temat? Szczerze mówiąc, nie mam dużo wiedzy na temat emerytury i nieustannie martwię się o swoją przyszłą sytuację finansową. Nawet nie jestem pewien, czy prowadzenie własnej działalności gospodarczej to dobry pomysł. Na razie wszystko idzie dobrze, ale jak już wspomniałem, nigdy nie wiadomo, na co może się natrafić. Mamy też plany dotyczące dzieci, więc po urodzeniu będę otrzymywał jedynie 1800
O! I nie mam jeszcze ubezpieczenia od skutków nieszczęśliwych wypadków (tak, lub jeszcze nie). Nadal musimy dobrze to przemyśleć.
Mam nadzieję, że udało mi się zawrzeć wszystkie istotne szczegóły. Z góry dziękuję za pomoc!