Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Prywatne zabezpieczenie emerytalne jest konieczne, ale jak to zrobić? Renta Rürup czy Riester, a może tradycyjne ubezpieczenie na życie?

Re: 32 lata, samodzielny, brak ubezpieczenia emerytalnego.

Napisany przez purpleapron
Hej!

Chciałbym poprosić o radę na temat emerytury. Od 6 lat jestem z powrotem w Niemczech (po powrocie z rodzicami za granicę) i od tamtej pory pracuję samodzielnie w branży telekomunikacyjnej. Oznacza to, że nigdy nie płaciłem składek do obowiązkowego ubezpieczenia emerytalnego. Moje roczne zyski wynoszą około 80-90 tysięcy (w zależności od okresu urlopu lub choroby) i od 3 lat jestem także żonaty. Mój mąż niedawno zaczął zarabiać jako pracownik 40 tysięcy brutto rocznie.

Od 2016 roku zacząłem odkładać 500 [url]euro[/url] miesięcznie na emeryturę. Wiem, że mogłoby być to więcej, ale obecnie oszczędzamy również na [url]Dom[/url] (ewentualnie również na tanie auto). Dodatkowo od 18 miesięcy odkładam 500 [url]euro[/url] miesięcznie na fundusz awaryjny, na wypadek nagłej utraty pracy. Jeśli będę mieć zlecenie bez przerwy, planuję zakończyć oszczędzanie po osiągnięciu 15 tysięcy (co nastąpi za 12 miesięcy), a następnie może uda mi się dodatkowo oszczędzać te 500 [url]euro[/url] na emeryturę, co oznaczałoby łącznie 1000 [url]euro[/url] miesięcznie.

Chciałbym ulokować oszczędności na emeryturę, potrzebuję więc porady, jak najlepiej rozproszyć te środki. ETF na pewno znajduje się na mojej liście.

Słyszałem od wielu osób, że nie wierzą już w system emerytalny i lepiej nie płacić tam składek. Co myślicie? Jeden z pomysłów, który mam, to ewentualna zmiana na pracownika w przyszłości, co oznaczałoby niższe zarobki, ale bardziej stabilne zatrudnienie. Przez ostatnie 6 lat zawsze miałem zlecenia, ale nigdy nie wiadomo, co przyniesie przyszłość. Dodatkowo od 6 lat mam prywatne [url]ubezpieczenie[/url] zdrowotne. Jeśli zmienię formę zatrudnienia na pracowniczą, miałbym możliwość przystąpienia do ubezpieczenia w systemie publicznym, co byłoby przydatne w przyszłej emeryturze. W innym przypadku musiałbym płacić wysokie składki do prywatnego ubezpieczenia zdrowotnego.

Czy moglibyście podzielić się swoją opinią na ten temat? Szczerze mówiąc, nie mam dużo wiedzy na temat emerytury i nieustannie martwię się o swoją przyszłą sytuację finansową. Nawet nie jestem pewien, czy prowadzenie własnej działalności gospodarczej to dobry pomysł. Na razie wszystko idzie dobrze, ale jak już wspomniałem, nigdy nie wiadomo, na co może się natrafić. Mamy też plany dotyczące dzieci, więc po urodzeniu będę otrzymywał jedynie 1800 [url]euro[/url] zasiłku rodzicielskiego (po odliczeniu składek na [url]ubezpieczenie[/url] zdrowotne dla siebie i dziecka).

O! I nie mam jeszcze ubezpieczenia od skutków nieszczęśliwych wypadków (tak, lub jeszcze nie). Nadal musimy dobrze to przemyśleć.

Mam nadzieję, że udało mi się zawrzeć wszystkie istotne szczegóły. Z góry dziękuję za pomoc!

Napisany przez 2titan1981
musisz najpierw określić, ile pieniędzy chcesz/potrzebujesz mieć do dyspozycji na starość. Następnie zastanów się, jak to osiągnąć i jak wysoka musi być Twoja wkładka. Z miesięcznym dochodem tylko 500€ nie będziesz w stanie utrzymać obecnego standardu życia. Przy zysku/pensji 80 000€ jako pracownik, wspólnie z pracodawcą odłożyłbyś 1209€ miesięcznie na rentę ustawową. To byłby minimalny obowiązek także dla Ciebie, jeśli chcesz otrzymać normalną rentę, a renta ustawowa będzie wypłacana dożywotnio, gdy środki funduszu się wyczerpią, nikt nie będzie płacił więcej... Być może warto zainwestować w coś, co zapewni Ci stabilność po wyczerpaniu środków z funduszu. Nigdy nie stawiaj wszystkiego na jedną kartę. Istnieją także opcje jak Riester, Rürup, fundusze, renta, nieruchomości itp. Warto się z nimi zapoznać.

Co do ubezpieczenia od utraty zdolności do pracy mogę Ci powiedzieć, że cię doprowadzi do emerytury, więc nawet z ubezpieczeniem powinieneś móc płacić składki na emeryturę, aby nie wylądować na zasiłku dla bezrobotnych w wieku 67 lat lub nie musieć najpierw poświęcać swojego majątku itp. Także tutaj warto zastanowić się, ile trzeba zabezpieczyć przez ubezpieczeniem na wypadek utraty zdolności do pracy. Zacznij prowadzić książkę przychodów i wydatków, zazwyczaj szybko znajdziesz punkty oszczędności, aby zwiększyć oszczędności i zmniejszyć zbędne wydatki.

Napisany przez Malapascua

Pieniądze, które oszczędzam na emeryturę, chciałbym oczywiście zainwestować, dlatego też przydałby mi się wasza rada, jak najlepiej rozproszyć moje oszczędności. ETF jest zdecydowanie już na mojej liście.
Słyszałem od wielu osób, że nie wierzą już w system emerytalny i lepiej już do niego nie wpłacać. Co o tym sądzicie?

Kombinacja ETF, obowiązkowa [url]ubezpieczenie[/url] emerytalne, [url]lokata[/url] terminowa, akcje z dywidendą, nieruchomości.

Jeśli zmienię pracę na etat, to będę mógł również zmienić moje [url]ubezpieczenie[/url] zdrowotne na obowiązkowe

Tylko jeśli masz mniej niż 55 lat i zarabiasz poniżej JAEG. To niestety bardzo mało pieniędzy.

pomoże mi to potem, gdy przejdę na emeryturę. W przeciwnym razie musiałbym płacić tak wysokie składki do prywatnego ubezpieczenia zdrowotnego.

Albo możesz przejść na emeryturę za granicą. Na Węgrzech będziesz wtedy płacić składki zdrowotne (nieznaczne kwoty).

Nie wiem nawet, czy być samozatrudnionym to w ogóle dobry pomysł. Jak dotąd wszystko u nas idzie dobrze, ale jak już wspomniałem, kto wie do kiedy.

Musisz zarabiać co najmniej o 50% więcej niż przy porównywalnym dochodzie jako pracownik etatowy ze względu na brak składki pracodawcy i zmieniające się zlecenia. Poniżej 100% nie byłoby to dla mnie.

Mamy też pragnienia dotyczące dzieci, więc po urodzeniu, jak wiem, otrzymam tylko 1800 [url]euro[/url] zasiłku rodzicielskiego (minus składki do prywatnego ubezpieczenia zdrowotnego dla mnie i dziecka).

To zależy od twojego średniego dochodu z ostatnich miesięcy. Ale wygląda na to, że twoje obliczenia są poprawne. Taryfy dla dzieci w prywatnym ubezpieczeniu zdrowotnym są dość tanie.

Ach, no i nie mam jeszcze ubezpieczenia od utraty zdolności do pracy (lub jeszcze nie). Musimy się jeszcze dobrze zastanowić.

Jest ważne obok ubezpieczenia odpowiedzialności cywilnej.

Napisany przez Reibold
Cześć,
w tej chwili sytuacja wygląda bardzo dobrze!
Moim zdaniem [url]ubezpieczenie[/url] emerytalne jest bardzo dobre na długą metę dla zabezpieczenia emerytalnego, ponieważ zapewnia, że otrzymasz rentę dożywotnio, bez konieczności dalszych wpłat, bez względu na to, jak długo to potrwa. Ustawowa emerytura może być jednym elementem, ale zazwyczaj nie wystarcza. Dodatkowa prywatna emerytura lub [url]konto[/url], z którego można korzystać, są ważne dla utrzymania standardu życia na emeryturze. Wynajmowana nieruchomość może przynosić regularne dochody, ale oczywiście wiąże się to z ryzykiem i częściowo z pracą.
Uważam, że Wasza dotychczasowa ścieżka, polegająca na początkowym budowaniu rezerw finansowych, jest obecnie bardzo dobra. Portfel ETF jest tanim rozwiązaniem na to. Ponieważ po bardzo dobrych latach na rynkach akcji może nadejść znowu kryzys, powinniście jednak inwestować tylko długoterminowe pieniądze w akcje!
Jeśli jesteś matką i wiesz, jak powinno to wyglądać dalej, powinnaś myśleć o ubezpieczeniu emerytalnym.
W tej chwili uważam, że zabezpieczenie bieżącego dochodu w przypadku choroby jest szczególnie ważne. Bez dochodu wszystkie inne plany będą bardzo trudne do realizacji!
Dobrze sprawdzi się tutaj [url]ubezpieczenie[/url] od niezdolności do pracy. Zapewnia ono rentę, jeśli nie jest się w stanie wykonywać ostatniego wykonywanego zawodu w ponad 50%.
Alternatywą do tego jest [url]ubezpieczenie[/url] od podstawowych zdolności lub [url]ubezpieczenie[/url] od poważnych chorób, których wartości należy poznać przed podjęciem decyzji.
Z powodu pytań dotyczących zdrowia lepiej złożyć wniosek przed zajściem w ciążę! Ubezpieczyciele zazwyczaj widzą zwiększone ryzyko w czasie ciąży.
Porozmawiaj z kimś o tym, zrób porównanie ofert!
Z poważaniem
Alexander Reibold
Doradztwo finansowe niezależne
Neuburg an der Donau

Napisany przez 2utopus
Zaletą obowiązkowego ubezpieczenia emerytalnego jest finansowanie metodą odwracaną - nawet w przypadku kryzysu [url]euro[/url], nadal otrzymuje się emeryturę od pracujących wtedy ludzi zgodnie z ich wkładem - w przypadku emerytury kapitałowej może to skończyć się niepowodzeniem.

Można także rozważyć uzyskanie emerytury z wynajmu - można zainwestować w nieruchomości z niewielkim kapitałem własnym i korzystnymi oprocentowaniem, aby uzyskać dochody z najmu i spłacić nieruchomości jak najwcześniej do przejścia na emeryturę - można wtedy żyć z dochodów z najmu.

Należy jednak pamiętać, że nie należy wkładać wszystkich jajek do jednego koszyka - korzystaj z różnych możliwości inwestycyjnych.

Dla oszczędzających podatki opłacalne może być również [url]ubezpieczenie[/url] Rürup - jednak mnie martwi, że pieniądze wtedy są stracone na zawsze, a obiecana jest jedynie renta od towarzystwa ubezpieczeniowego.

Korzyścią płynącą z ubezpieczenia emerytalnego ustawowo obowiązkowego jest finansowanie obiegowe - nawet w przypadku kryzysu [url]euro[/url], nadal otrzymuje się rentę od pracujących wówczas ludzi odpowiednio - w przypadku ubezpieczenia emerytalnego kapitałowego może to się skończyć niepowodzeniem.

[url]ubezpieczenie[/url] emerytalne obowiązkowe również może znacząco się nie powieść. Jeśli lewica dojdzie do władzy i wprowadzi swoje szalone plany emerytalne, to w Niemczech nie będzie już ani gospodarki, ani emerytury. Jest ono podatne na polityczną samowolę i od 2025 roku rozpocznie się tu spiralny spadek. Dlatego może to być tylko jeden z elementów. Warto to jednak dla pytającej, głównie ze względu na dziecko. Otrzyma ona przez 3 lata wpłacane tyle, ile wpłaciłaby ze średnią roczną pensją. Ale powinno być to 5 lat. Dlatego powinna pójść na doradztwo emerytalne.

Napisany przez purpleapron

Kombinacja ETF, obowiązkowe [url]ubezpieczenie[/url] emerytalne, [url]lokaty terminowe[/url], akcje z wysokimi dywidendami, nieruchomości.
Albo możesz spędzić emeryturę za granicą. Węgry zachęcają do wpłacania tam składek na [url]ubezpieczenie[/url] zdrowotne (znikome kwoty).

Dziękuję za Wasze wpisy!
W takim razie musielibyśmy jak najszybciej zadbać o [url]ubezpieczenie[/url] od niezdolności do pracy, przynajmniej mnie to jest jasne.
Rozumiełem, że obowiązkowe [url]ubezpieczenie[/url] emerytalne nie jest aż tak złe. Czy polecalibyście dobrowolnie płacić składki do GER, gdy jestem samozatrudniony? Nie tylko po to, aby osiągnąć wymaganą liczbę lat składkowych (aby w przyszłości w ogóle być ubezpieczonym w KRUS), ale na dłuższą metę? O ile wiem, można samemu ustalić wysokość składki, nie musi więc być ona zbyt duża, aby móc lokować pieniądze gdzie indziej.

Jeśli już to za granicą, to na Filipinach. Niestety tam nie ma sensownych ubezpieczeń zdrowotnych.

Napisany przez florianmeier
Trudny temat w trudnym czasie.
Opłacona nieruchomość byłaby już dobrą formą zabezpieczenia na starość. Oddałabym - jeśli istnieje, tylko nieruchomość, aby możliwie szybko pozbyć się długów. To Twoje pieniądze i Twoja nieruchomość, a nie fundusz emerytalny, który tracisz, gdy umierasz za wcześnie. Również wiek emerytalny będzie musiał ponownie wzrosnąć...
Jeśli Twój mąż jest w GKV, zawsze możesz - gdy nie masz dochodu - przystąpić do ubezpieczenia rodzinnyego w GKV. Dotyczy to także wieku emerytalnego, o ile zarabiasz wtedy mniej niż 1/7 płacy minimalnej w miesiącu (aktualnie 435 EUR).
Ramy prawne mogą się później zmienić, ale nie muszą.
Oczywiście: trzymaj awaryjne oszczędności.

Tak, jak ja to zrozumiałem, obowiązkowe [url]ubezpieczenie[/url] emerytalne nie jest aż tak złe. Czy zaleciłbyś dobrowolną wpłatę do GRV, gdy jestem samozatrudniony? Czyli nie tylko po to, aby osiągnąć te 5 lat (aby w ogóle być ubezpieczonym w KVdR), ale długoterminowo?

To z 5 lat nie ma nic wspólnego z KVdR. Aby zostać członkiem KVdR, musisz spełnić warunki opisane tutaj.
https://www.deutsche-rentenversicher...2566/R0815.pdf
Musisz jednak być ubezpieczony przez 5 lat, aby w ogóle otrzymać emeryturę. Możesz to zrobić, wpłacając dodatkowe składki.

O ile się orientuję, możesz sam ustalić wysokość składki, ale nie powinna być zbyt wysoka, abyś mógł zainwestować pieniądze gdzie indziej.

Prawda - składka musi odpowiadać minimalnej kwocie składki. Skonsultuj się z ZUS-em.

Jeśli w ogóle poza granicami kraju, to na Filipinach. Niestety tam nie ma porządnych KVen.

To byłby dla mnie zbyt duży problem - to są gangsterzy Azji.

Jeśli Twój mąż jest w GKV, zawsze możesz - gdy nie masz dochodu - być ubezpieczony w ramach ubezpieczenia rodzin z GKV. Dotyczy to również wieku emerytalnego, pod warunkiem że miesięczne zarobki nie przekraczają 1/7 wysokości świadczenia bazowego (obecnie 435 EUR).

Bardzo cenna wskazówka. Niestety wszystko podlega politycznej uznaniowości.

Bardzo cenna wskazówka. Niestety wszystko podlega politycznej dowolności.

Jak cała emerytura ustawowa!

Jak cała emerytura ustawowa!

Nic innego nie napisałem wcześniej. Niestety, nie jest to majątek, który można zaplanować. Zazwyczaj sprawdza się to dobrze, ponieważ polityka ma na celu obdarowywanie wyborców głupimi i bezsensownymi prezentami (sama idea braku emerytury w wieku 70 lat jest po prostu głupia) ale może to działać tylko do pewnego stopnia. Kiedy partia lewicowa dojdzie do władzy, prawdopodobnie musiałbym obniżyć oczekiwania dotyczące emerytury prawie do zera, ponieważ obiecuje ona wiele (emerytura w wieku 60 lat, 58% emerytura, ...) i taki nonsens jest poza możliwościami finansowymi. Nawet daleko na prawo od tego panują absurdalne fantazje. Nikt nie chce wprowadzać emerytury w wieku 70 lat i powiązać jej z oczekiwaną długością życia. Zamiast tego składane są obietnice niepodlegające przeniesieniu środków finansowych, a idioci to łykają.
Dlatego: Tylko jeden kamień w systemie GRV.

Dzisiaj w południe wydane zostanie orzeczenie, że konfiskata polis na życie jest dopuszczalna. Niezależni sędziowie wygłoszą małe lekceważące Ale. To tyle w tej sprawie. Po prostu nie można ufać bankom i ubezpieczycielom.
Aha, zawsze już wcześniej wiem, co zostanie orzeczone.

Napisany przez HannoMack

Ach tak, zawsze już wcześniej wiem, co zostanie osądzone.

W takim razie powinieneś, jeśli to możliwe, zawrzeć zakład. Staniesz się bogatym człowiekiem i będziesz mógł czasem cieszyć się życiem w radości i zadowoleniu.

Napisany przez Freeliner
Bundesgerichtshof w sprawie ubezpieczeń na życie: obcinanie dla klientów z długim stażem jest zgodne z prawem

https://www.boersennews.de/nachrichte...tens/706986768

W takim razie powinieneś, jeśli to możliwe, postawić na to. Staniesz się bogatym człowiekiem i będziesz mógł od czasu do czasu cieszyć się życiem wesoło i z zadowoleniem.

Dziękuję! Jestem już bogaty i zadowolony. Do tej pory potrafiłem wykorzystać moje umiejętności.
Gdzie można obstawiać sądy?

Cytat z HannoMacka
... przez życie ...

Potrzebujesz jednak pomocy:
www.deppenapostroph.info

Napisany przez HannoMack

Ale potrzebujesz pomocy:
www.deppenapostroph.info

Gdy skończysz szkołę podstawową i nauczysz się odróżniać dass od das, możesz zacząć popisywać się swoją mądrością. Obiecuję!

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata