Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Dyskusje na tematy związane z pracą i zawodem.

Re: Jeśli pracodawca pokrywa koszty biletu.

Napisany przez ElephantMan
Szukam obecnie sposobów na zaoszczędzenie kilku [url]euro[/url] tu i ówdzie. Naszło mnie na myśl: Jak to wygląda, jeśli pracodawca opłaca moją kartę miesięczną? Tak się zastanawiam: Jeśli opłata za kartę miesięczną (90,40 €) byłaby odjęta od wynagrodzenia brutto, czy to nie oznaczałoby mniejszych potrąceń od wynagrodzenia netto? Czy tak jest, czy to tylko błędne koło? Myślałem, że w ten sposób mógłbym zaoszczędzić około 40 do 50 [url]euro[/url] miesięcznie...

Napisany przez 2utopus
Jeśli pracodawca płaci za Twój miesięczny bilet, to oszczędzasz 90,40€ prawda?
Musisz tylko uważać, czy istnieją inne warunki dotyczące firmowych kart miesięcznych - tutaj lokalnie nie mogą to być karty przekazywalne ani nie wolno zabierać bezpłatnych pasażerów po godzinie 19:00 i w weekendy.

Och, chyba trochę niejasno to napisałem. Jak na razie pracodawca nie pokrywa kosztów miesięcznej karty. Bardziej chodzi mi o to, czy mógłby pokryć koszty karty miesięcznej i potem odjąć je od mojej pensji netto. Mój pomysł polega na tym: Koszt karty zostałby odjęty od pensji brutto, dzięki czemu po odliczeniach miałbym zaoszczędzony pewien procent kosztów karty miesięcznej pod koniec miesiąca.

Co do innego tematu: Moja karta jest personalizowana i w zasadzie nie ma możliwości zabrania innych osób wieczorem i w weekendy w Monachium... Uważam to za poważną wadę lokalnych przedsiębiorstw transportowych, ale to inny temat.

Napisany przez 2utopus
Tutaj znajdziesz wiele informacji na ten temat - zawsze wszystko jest bardzo proste w Niemczech:
https://www.lohnhaus.de/lohn-aktuell...nzuschuss.html
Oczywiście, pracodawca też musi się zgodzić...

Napisany przez Freeliner
Chciałbym tu negocjować w kierunku nieopodatkowanej korzyści rzeczowej w wysokości 44€ i vouchera paliwowego.

Będzie to wymagać najmniejszego wysiłku, a Ty będziesz miał/miała z tego najwięcej.

Dzięki! Och, wszystko wygląda na bardzo proste, już to widzę... Mam spotkanie z kierownikiem lokalizacji w piątek, więc mogę to wtedy poruszyć - i przedtem trochę poczytać na ten temat.

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata