Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Jaką kartę kredytową warto mieć? Które konto osobiste najlepiej mi odpowiada? Czy PayPal jest naprawdę bezpieczny?

Re: N26 - Doświadczenia?

Napisany przez ElephantMan
Czy ktoś ma doświadczenia z bankiem N26? Ponieważ Commerzbank jest dla mnie coraz za droga po podwyżce do 12,90 € miesięcznie za [url]konto[/url] premium, szukam alternatyw. Zwłaszcza darmowe banki wydają mi się bardzo sympatyczne. Jednak miałem złe doświadczenia z DiBa, a DKB mnie nie akceptuje. Wtedy natknąłem się na N26. Czy ktoś może coś na ten temat powiedzieć?

Napisany przez Birgit
W banku możesz bezpłatnie wypłacić pieniądze z bankomatu z kartą Mastercard 5 razy w miesiącu. Niektóre banki pobierają opłatę za korzystanie z bankomatu przez obcych klientów. Musisz pamiętać o tym. W przeciwnym razie pozostaje jedynie wypłacanie gotówki w sklepach, w których jest to możliwe. Musisz sprawdzić, czy chodzisz do tych sklepów. Wypłata gotówki przy użyciu karty Girocard kosztuje 2 €. Comdirect byłby także opcją. Jakie warunki stawia DKB? nie dość dobry

Napisany przez 2utopus
Albo Bank Wüstenrot - albo 1822 bezpośrednio ... w rzeczywistości nadal istnieje wiele darmowych kont osobistych.

Dziękuję za odpowiedzi! Nie znam dokładnych wytycznych DKB i wydaje się, że nie chcą ich ujawnić. Gdy szuka się w Google, można znaleźć kilka kryteriów, które mogą być powodem. Prawdopodobnie chcą wysokiej punktacji w SCHUFA, to, że moje zatrudnienie należy do grupy inne może być powodem, być może chodzi o bieżącą pożyczkę ratalną (lub fakt, że DiBa wcześniej odmówiła tej samej pożyczki ratalnej)... Nie wiem, bank nie musi uzasadniać odmowy. Nie do końca to rozumiem, ale jeśli algorytm mnie nie lubi i komputer mówi nie, to tak po prostu.

Napisany przez Suzanne
Cześć, mam [url]konto[/url] w banku N26. Dla mnie jest on prosty, przejrzysty i nieskomplikowany. Szczególne zalety to funkcje, które pozwalają zablokować i odblokować kartę w aplikacji do płatności online i zagranicznych płatności. Jeśli pojawi się problem, dotychczasowe wsparcie było dla mnie szybkie. W zeszłym roku byłam w Rumunii i nie mogłam wypłacić pieniędzy, zadzwoniłam, a pracownik obsługi powiedział mi, że wszystkie takie ustawienia mogę samodzielnie wprowadzać w mojej aplikacji. Również blokowanie karty, itp.

Postanowiłem wypróbować N26 i jestem ogólnie bardzo zadowolony. Bardzo podoba mi się karta debetowa MasterCard, ponieważ transakcje pojawiają się natychmiast na koncie i nie są zablokowane tylko na kilka dni, jak na przykład w przypadku DiBa. Wkrótce prawdopodobnie przeniosę moje główne konto do N26 i zmienię Commerzbank na darmowe konto... Ale mam pytanie dotyczące karty debetowej: Jeśli na koncie jest wystarczająco środków, czy można nią zablokować kwoty, na przykład wypożyczając samochód?

Napisany przez MarcNRW
Cześć! Dotychczas miałem bardzo dobre doświadczenia z N26. Przeszedłem z Postbank i to są naprawdę zupełnie inne światy. We wszystkich obszarach. To, co mi się najbardziej podoba w N26, to możliwość samodzielnego regulowania wszystkiego istotnego w aplikacji, jak już wspomniano tutaj. Blokowanie kart, odblokowywanie, ustawianie limitów, zmiana PIN-u, wnioskowanie o debet, przelewy na konta podrzędne (Spaces) /konta oszczędnościowe. Wszystko w czasie rzeczywistym. Transakcje - czyli gdy korzystasz z kart - także pojawiają się w czasie rzeczywistym na koncie !! Miło jest również to, że gdy mają zostać pobrane obciążenia i nie masz wystarczających środków na koncie, zostaniesz o tym uprzedzony w odpowiednim czasie za pomocą powiadomienia push-up, aby ewentualnie przenieść środki z Spaces na konto główne lub podjąć inne kroki. Poza tym wszystkie operacje na kontach są potwierdzane za pomocą powiadomień push-up. Warto również zauważyć, że istnieje widżet i wsparcie dla Apple Watch. Warto wiedzieć, że N26 wydaje tylko kartę Maestro i kartę Mastercard. Karta Mastercard to karta debetowa, co jednak nie stanowi problemu, jeśli na koncie jest wystarczająca ilość środków (z debetem). W takim przypadku można jej użyć do blokowania większych kwot. Karta Maestro jest akceptowana głównie w sklepach detalicznych. Mogą wystąpić problemy na przykład w restauracjach, które akceptują tylko karty debetowe, a nie kredytowe. Wtedy zarówno karta Maestro, jak i karta kredytowa N26 Bank nie będą działać. Karty debetowej już się nie wydaje! Dla mnie koncepcja N26 jest tak przekonująca, że będę teraz używać tego konta jako konta głównego.

Dziękuję za informację! Ostatnio również uczyniłem N26 moim głównym kontem. To z powiadomieniami, jeśli z jakiegoś powodu brakuje środków, wydaje mi się interesujące. Jak długo ewentualnie ma się czas na uzupełnienie środków, jeśli na koncie Spaces nic nie ma?

Napisany przez MarcNRW
Myślę, że około 6 godzin nawet wystarczy, aby przelać pieniądze z obcego konta na N26. Niesamowite, jak szybko transakcje przychodzące i wychodzące są księgowane w N26, nawet w przypadku kont obcych.

MarcNRW pisze: Myślę, że około 6 godzin wystarczy nawet do wykonania przelewu z zewnętrznego konta na N26. Niesamowite, jak szybko przychodzące i wychodzące transakcje są księgowane na N26, nawet w przypadku kont zewnętrznych.
To także zwróciło moją uwagę. Ale coś, co uważam za dziwne: Zwykłe obciążenia są zazwyczaj pobierane dopiero po 18:00. W innych bankach, z którymi miałem do czynienia, odbywa się to zazwyczaj natychmiast rano. Ale nie uważam tego teraz za coś złego, ponieważ mam kontrolę nad moimi finansami. Coś, czego mi trochę brakuje, to podgląd transakcji na najbliższe 5 dni. Choć zdarza mi się narzekać na Commerzbank, to podoba mi się to w ich bankowości internetowej. Nawet jeśli jest to głównie miły dodatek, kiedy już wiem, kiedy która transakcja będzie realizowana.

Napisany przez sepp
Do tej pory miałem również tylko pozytywne doświadczenia z bankiem N26. Podczas zajęcia komorniczego z urzędu skarbowego trwało to 10 dni dłużej, zanim konto N26 zostało zamknięte, wszystkie inne banki były szybsze ;-) Teraz mogę to nawet uznać za pozytywne, haha.

W wypożyczalni samochodów Europcar w Grecji moja karta Mastercard nie została akceptowana, ponieważ to debetowa karta. Powiedziałem, że to nie ma znaczenia, bo mogłem nią także zarezerwować samochód online. Obsługa jednak miała inne zdanie i chciała odebrać mi 100 EUR gotówki, dopiero wtedy by zaakceptować płatność. Poszedłem i powiedziałem, że w takim razie mogą zapomnieć o wynajmie samochodu. Zespół Europcar powiedział, że nie otrzymam zwrotu zaliczki ani samochodu! Powiedzieli, żebym nie odchodził! Odszedłem, skontaktowałem się z N26 i odzyskałem moją zaliczkę. To było bardzo pocieszające :-)

Ponadto wpłaty w supermarketach zawsze przebiegały gładko. Jeśli czasami trwa to 5 minut, zanim pieniądze pojawią się na koncie, od razu robi się niepewny, ale zawsze ma się paragon, więc w razie czego wszystko jest zabezpieczone.

Zobaczymy, jak teraz N26 zareaguje po moim zajęciu komorniczym, czy wszystko od razu zostanie odblokowane i czy ewentualnie kiedyś otrzymam debet (czego faktycznie nie planuję, ale nigdy nie wiadomo).

Zajęcia komornicze na szczęście nie miały miejsca ani w N26, ani w innych bankach. Ale brzmi dobrze. Generalnie, wydaje mi się, że N26 jest nieco bardziej ryzykowny w swoich algorytmach. Wszystko jest decydowane w jakiś sposób komputerowo, ale na przykład dostałem już limit debetowy w wysokości 250 [url]euro[/url], zanim moje [url]konto[/url] zostało uznane za [url]konto[/url] wynagrodzenia.

Bardzo podobają mi się depozyty i wypłaty w sklepie. Możliwość wypłacenia pieniędzy przy kasie REWE jest dla mnie fajna. I to wszystko bez konieczności robienia zakupów.

Jednakże zgadza się, także szybko się denerwuję, jeśli jakieś powiadomienie nie przychodzi od razu. Wydaje mi się, że to także dość unikalna cecha, że wszystkie transakcje są faktycznie ZA, chwilę po zrealizowaniu. Nie spotkałem się z taką sytuacją przy żadnej innej karcie debetowej. Na przykład w ING-DiBa zawsze trwało kilka dni, zanim transakcja była faktycznie zaksięgowana.

Tak więc po całym entuzjazmie pierwsze negatywne doświadczenie. W najgorszym możliwym momencie. Wczoraj chciałem zapłacić za coś, nagle płatność nie powiodła się i dostałem powiadomienie push, że moje [url]konto[/url] zostało zablokowane. Miała mi zostać wysłana wiadomość e-mail z wyjaśnieniem powodów. Do dzisiaj nie przyszła. Wsparcie chatowe twierdzi zawsze, że nie ma dostępu i koledzy zajmują się tym. Brak uzasadnienia (oprócz wymownej rutynowej weryfikacji), brak ostrzeżenia z mojej perspektywy nieprzychylnego znaku, ponieważ jestem o kilka tysięcy [url]euro[/url] poniżej limitu debetowego. Nie otrzymałem wynagrodzenia, obciążenia nie zostały również uregulowane, co może spowodować mi straty. Czy bank może po prostu zablokować [url]konto[/url] w ten sposób? Nie mam żadnych zajęć komorniczych ani podobnych. Jak mogę postępować, jakie mam opcje?

Napisany przez MarcNRW
Rutynowa kontrola. To wszystko może oznaczać wiele rzeczy. Wydaje się, że na Twoim koncie zaszły pewne operacje, które powodują konieczność przeprowadzenia kontroli. Może to być spowodowane:

- Wysokimi i niejasnymi wpłatami i wypłatami na koncie
- Podejrzeniem biznesowego lub zawodowego wykorzystania (przyczyną blokady konta w przypadkach, o których czytałem, było to prawie zawsze)
- Egzekucjami i nakazami przelewów

Mam nadzieję, że sprawa zostanie jak najszybciej wyjaśniona i że otrzymasz szybką odpowiedź. W takich sytuacjach - przynajmniej z tego, co zauważyłem - powód blokady zazwyczaj jest szybko komunikowany.

Czy bank może tak po prostu zablokować [url]konto[/url]? Nie sądzę. Musi istnieć jakiś powód. Kiedyś słyszałem o przypadku niesłusznego zablokowania konta w N26 - okazało się, że doszło do pomyłki tożsamości. Jednak sprawa została wyjaśniona w ciągu 48 godzin, a klient otrzymał rekompensatę od N26.

Moje wydatki były wyższe niż zwykle, ponieważ zrobiłem sobie trochę wakacji. Ale to wszystko są zrozumiałe transakcje... Czy już rodzi się podejrzenie, gdy ktoś spędzi kilka dni w Szwajcarii? Powód jednak powinien być mi teraz w końcu przekazany, nie może to trwać tak długo, aby wysłać e-mail. Jak już wspomniałem: nie ma żadnych egzekucji, rachunki zawsze zostały opłacone.
Szkoda tylko, że nie można już zadzwonić do N26 - to byłoby pomocne, móc porozmawiać z kimś.

Napisany przez MarcNRW
Nie - to nie ma nic wspólnego z żadnymi wydatkami (nawet nie w Szwajcarii). Płacisz wiele rachunków przelewem? Jesteś freelancerem czy przedsiębiorcą? Bo kiedyś napisałeś w innym kontekście, że jesteś w grupie zawodowej Inne.

Na początku miesiąca mam kilka trwałych zleceń, które są opłacane przelewem, w przeciwnym wypadku zazwyczaj płacę kartą, gdy coś zamawiam. Jestem zatrudniony na etacie, dodatkowo mam minimalną działalność gospodarczą (350 € miesięcznie na podstawie faktury).

Napisany przez MarcNRW
Czy pieniądze przyszły na Twoje [url]konto[/url] N26? Czy w treści przelewu jest coś na ten temat?

Tam jest zawsze napisane Faktura i numer faktury. Raz w miesiącu. No i przy wynagrodzeniu jest po prostu Wynagrodzenie. Oba wchodzą na N26. Mam tylko ten rachunek. To teraz blokada nie jest lepsza.

Napisany przez MarcNRW
Więc - przypuszczam - to dokładnie z tym będzie związane. Nie wolno Ci używać konta osobistego w N26 (ani w większości innych banków) w celach komercyjnych, samodzielnych.

Jeśli to ma być... To jakie będą tego konsekwencje?

Napisany przez MarcNRW
Cóż innego mogło być? Nie mam pojęcia, jak N26 postępuje dalej. Dlaczego nie otworzyłeś od razu konta firmowego? W Zasadach i warunkach N26 wyraźnie określono, że prywatne [url]konto[/url] bieżące nie może być wykorzystywane do celów biznesowych. Nie chodzi tutaj o to, że sprzedajesz coś prywatnie na przykład na eBay i dostajesz za to pieniądze. Tylko wtedy, gdy w treści przelewu znajduje się już numer faktury i data faktury...

Prawdopodobnie dlatego, że jestem naiwny w tej kwestii. Nigdy specjalnie nie zastanawiałem się nad tą małą kwotą. Założę więc osobiste [url]konto firmowe[/url], to przecież żaden problem. Zastanawiam się tylko, dlaczego tak długo zajęło im powiedzenie mi o tym.

Napisany przez MarcNRW
Tak, to jest irytujące. Mam nadzieję, że sprawa szybko się wyjaśni. Trzymam kciuki, żeby ta sprawa jak najszybciej się wyjaśniła

Dziękuję! Mam nadzieję, że dzisiaj jeszcze coś przyjdzie. Przecież pracują w Berlinie jeszcze przez jakiś czas...

Niestety nadal brak maila... Nie rozumiem. Natomiast został zaksięgowany bezpośredni debet ze natychmiastowym zwrotem. To w ogóle nie jest zabawne. Jeśli to się dzisiaj nie wyjaśni, jutrzejszy dzień będzie katastrofą.

Napisany przez MarcNRW
Nie polegam na e-mailach, czatach ani rozmowach telefonicznych (w przypadku żadnej instytucji bankowej) w tego rodzaju sprawach. Napisz fax z podpisem i określ termin na dzisiaj wieczór o godzinie 18.

Wysłałem już wczoraj list polecony i poprosiłem o natychmiastowy kontakt. Jeśli zobaczę, że został dostarczony i nie otrzymam żadnej odpowiedzi, wyślę także faks.

Napisany przez MarcNRW
Czy masz coś ważnego do przekazania i wysyłasz list? Czy wiesz, kiedy go dostaną i kiedy otrzymasz powiadomienie?

Został on dziś rano przetworzony w centrum logistycznym w Berlinie i jest w trakcie dostawy... Ale pomysł z faksem jest dobry, mogę go również jeszcze wysłać.

List dzisiaj dotarł, w południe wysłałem faks z ustalonym terminem, dodatkowo skontaktowałem się z pomocą techniczną przez czat. Nic. Tylko że sprawa została przekazana przełożonemu i bezpośredniemu dziale. Całe dobre wrażenie, jakie miała bank, zostało teraz zepsute poprzez tę akcję. Zawsze cieszyłem się z przejrzystości, teraz już nie ma mowy o tym. Moja pensja nawet nie została zaksięgowana, została zwrócona do działu kadr. Teraz jestem bardzo zdezorientowany i zastanawiam się nad otwarciem konta oszczędnościowego w o2 Banking lub czymś podobnym, aby otrzymać moją pensję i ponownie mieć dostęp do konta. Nie mam pojęcia, jak długo N26 będzie kontynuować tę sytuację. Jutro będzie pierwszy dzień miesiąca, a jeśli dalej blokują [url]konto[/url], to będzie mnóstwo zwrotów.

Napisany przez MarcNRW
Miałeś prowadzone [url]konto[/url] N26 jako osobiste, ale mimo to wykorzystywałeś je do celów biznesowych. Teraz nie oczekuj zbyt wielkiego współczucia. Wiem, co teraz się stanie. Bank N26 całkowicie zamknie Twoje [url]konto[/url] - i mogę Ci powiedzieć, że to Twoja własna wina.

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata