Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Kto ma dobre doświadczenia z dostawcami kredytów? Kto działa rzetelnie i jest godny polecenia? Na rynku krąży wielu lichwiarzy.

Re: Pomoc! Szał po informacji o zdolności kredytowej SCHUFA

Napisany przez Audifan
Cześć wszystkim,

musiałem się teraz zarejestrować tutaj, ponieważ mam nadzieję, że ludzie mi pomogą. Ponieważ po raz pierwszy stoję przed większym finansowaniem, w ostatnich miesiącach zająłem się intensywniej tematem [url]kredytów[/url], Schufa itp.

Ostatnimi czasy przeglądałem różne portale takie jak Smava, szukając korzystnych ofert finansowania. Niedawno złożyłem wniosek o [url]kredyt[/url] w Volksbank. I dostałem odmowę. Listownie otrzymałem również uzasadnienie. Sprawdzili budżet, według ich obliczeń zostało wystarczająco dużo, aby pokryć ratę. Następnie, w kolejnym akapicie: Ze względu na Twój wynik w Schufa-TeamBank, nie możemy obecnie spełnić Twojego żądania kredytowego.

To mnie początkowo mocno zaskoczyło i dlatego poprosiłem o raport wiarygodności Schufa. Ponieważ przeczytałem, że raport ten może potrwać zgodnie z BDSG, postanowiłem zaakceptować koszty płatnego raportu.

Kiedy w końcu otrzymałem ten raport, byłam prawie zszokowana. Na pierwszej stronie był jakiś rodzaj certyfikatu, na którym napisano: mamy wyłącznie pozytywne informacje o umowach do...

Następna strona zbiła mnie z nóg. Branżowe oceny wyglądają tak, jakbym był bardzo zadłużony i niewypłacalny! Załączam je również jako plik, ale tutaj jeszcze raz wypiszę:

Wartość orientacyjna Schufa: 401. Brak informacji o opóźnieniach w płatnościach. Istnieje bardzo duże ryzyko pojawienia się trudności w płaceniu.

Banki: Poziom oceny K. Twój wynik bankowy wynosi 7287. Odpowiada to bardzo wysokiemu ryzyku przy zawieraniu umów w branży bankowej (banki prywatne/direct).

Banki spółdzielcze: Poziom oceny M. Twój wynik banku spółdzielczego wynosi 5964. Odpowiada to bardzo wysokiemu ryzyku przy zawieraniu umów w branży banków spółdzielczych (Volks/Landesbanken).

Sparkassen (kasy oszczędnościowe): Poziom oceny M. Twój wynik kasy oszczędnościowej wynosi 5548. Znowu bardzo wysokie ryzyko.

Handel wysyłkowy/e-commerce: Poziom oceny I. Wynik 8269, ryzyko znacznie zwiększone do wysokiego.

Handel stacjonarny: Poziom oceny K. Wynik 7516, bardzo wysokie ryzyko.

Telekomunikacja: Poziom oceny H. Wynik 8824, ryzyko zwiększone do wysokiego.

Co mam teraz zrobić? Nigdy nie zalegałem z płatnościami, nie dostałem nawet upomnienia czy coś w tym stylu...

To co jeszcze jest zawarte w moim Schufa:
moje [url]konto[/url] w DKB z Visa, pierwsze z limitem 6000, limit Visa nie jest podany.
Konto w Sparkasse, to moje pierwsze [url]konto[/url], które istnieje do dzisiaj (bez limitu).
Dodatkowo [url]konto[/url] bieżące w Deutsche Bank (bez limitu).
Ponadto jedna karta kredytowa (szczególnie do używania za granicą) i linia kredytowa w Cashpresso w wysokości 1750 €. Założyłem ją jakiś czas temu, kiedy jeszcze nie miałem konta w DKB jako alternatywę do limitu debetowego.)
I oczywiście mój kontrakt telefoniczny (nic nadzwyczajnego)

To są moje zobowiązania finansowe, a także są jeszcze ankiety z warunkami kredytowymi z ostatnich miesięcy, które pojawiły się dzięki Smava itp. Mimo tego, że myślałem, że zapytania o warunki kredytowe powinny być neutralne dla Schufa...?

To wszystko, co jest w moim raporcie. Brak negatywnych wpisów, brak [url]kredytów[/url] ratalnych, nigdy ich nie miałem, ani żadnych negatywnych informacji... Nie miałem też przeprowadzek...

Czy możecie mi pomóc? Jak mogę jak najszybciej podnieść ten wynik? Czy w ogóle jest to możliwe, czy może potrwać nawet lata?

Dopóki jestem tak nisko, [url]kredyt[/url] można sobie odpuścić. Ale dobrze by było, gdyby udało się to jeszcze w tym roku. Myślicie, że uda mi się to zrobić w tak krótkim czasie? Naprawdę nie potrafię wyjaśnić, dlaczego mój wynik jest tak fatalnie niski...

Proszę, pomóżcie mi

Napisany przez Hilfe
Cześć audifan. Posiadanie 3 rachunków bieżących i 2 kart Visa to trochę za dużo. Dodatkowo linia kredytowa, która stanowi debet, pomimo posiadania debetu w wysokości 6 000 € w dkb. Zarabiam 5 000 € netto, mam [url]konto[/url] w dkb, 1 kartę Visa oraz 3 000 € debetu. Zauważasz różnicę??

Napisany przez Audifan

Cześć, fanie Audi. Posiadanie 3 kont osobistych i 2 kart Visa to zdecydowanie za dużo — dwa konta osobiste i jedna karta Visa zbyt wiele. Do tego jeszcze linia kredytowa o charakterze debetu, mimo że masz 6 000 € debetu w dkb. A więc zarabiam 5 000 € netto, mam [url]konto[/url] osobiste w dkb, 1 kartę Visa i 3 000 € debetu. Zauważasz różnicę?

Cześć,
sam o tym już myślałem. Ale czy to naprawdę może być jedynym powodem tak abstrakcyjnie niskich wyników scoringowych?
Mam na myśli, ile ludzi posiada więcej niż jedną kartę kredytową?
No dobrze, z kontami osobistymi od dłuższego czasu zastanawiałem się, które z nich zrezygnować. Ponieważ dkb to czysto internetowy bank, zawsze uważałem, że dobrze mieć przynajmniej jedno [url]konto[/url], na które można wpłacić pieniądze i które ma się lokalnie, gdzie w razie potrzeby można mieć trochę gotówki, jeśli z [url]konto[/url] dkb lub kartą coś się stanie (zagubienie, kradzież itp.)
Do linii kredytowej dostałem się dzięki koledze, który mi ją polecił, z zasady można powiedzieć, że nigdy nie wiesz, kiedy może się przydać...
Mam teraz obawy, że jeśli zrezygnuje z zbędnych rzeczy, mój wynik scoringowy jeszcze bardziej spadnie, mówi się przecież, że BIK również przykłada wagę do stabilności, a jeśli teraz zrezygnuję nawet z mojego kilkuletniego konta w Sparkassen...
Myślisz, że jeśli teraz zrezygnuję z tych rzeczy, to wszystko, co muszę zrobić, aby wrócić do normalnych wyników scoringowych? Trochę trudno mi w to uwierzyć. Z drugiej strony, jak inaczej można uzyskać tak złą ocenę...?

Napisany przez Alex [CryptoMod]
Problem nie polega na tym, że MASZ kilka kont bankowych lub kart kredytowych, ale na tym, że ludzie, którzy wykazują takie cechy, znacznie częściej wpadają w trudności finansowe niż ci z jednym kontem i jedną kartą kredytową. (Czysto statystycznie !!!)

Kiedy rozmawiałem o tym z moim bankierem, powiedział mi, że dzięki:
Barclaycard z limitem 10 000 EUR (który jest spłacany w całości co miesiąc)
Commerzbank Visa z limitem 5 000 EUR (kiedyś został założony na finansowanie 0%)
Firmową kartą kredytową z limitem 7 500 EUR (używaną do pokrywania kosztów podróży służbowych)
Odłożonym debetem 10 000 EUR (kiedyś założonym na zakup samochodu i pozostawionym (potrzebny był tylko przez 2 dni)

mógłbym nagle nabić długi w wysokości 32 500 EUR, co negatywnie wpłynęłoby na moją ocenę kredytową...
Dlatego odwołałem wszystkie karty oprócz Barclaycard (która teraz ma limit 12 500 EUR) i nagle moja ocena wróciła do normy...

Napisany przez Audifan

Problem nie polega na tym, że MASZ kilka kont bankowych lub kart kredytowych, ale na tym, że osoby wykazujące takie cechy znacznie częściej mają problemy z płatnościami niż osoby posiadające tylko jedno [url]konto[/url] i jedną kartę kredytową. (Czysto statystycznie !!!)
Kiedyś rozmawiałem o tym z moim bankierem, który powiedział mi, że poprzez:
Barclaycard z limitem 10 000 EUR (całkowicie spłacanym co miesiąc)
Visa Commerzbank z limitem 5 000 EUR (kiedyś założoną na finansowanie 0%)
Kartą firmową z limitem 7 500 EUR (używaną do pokrywania kosztów podróży służbowych)
Debetem na 10 000 EUR (kiedyś założonym na zakup samochodu i pozostawionym nieużywanym (potrzebny był tylko przez 2 dni)
mógłbym nagle zadłużyć się na 32 500 EUR i to negatywnie wpływałoby na moją zdolność kredytową.....
Więc wszystko oprócz Barclaycard (która teraz ma limit 12 500 EUR) zostało anulowane i od razu wynik znowu wzrósł....

Rozumiem, to tłumaczy sporo rzeczy. Dziękuję za informację.
Czy mogę zapytać, czy Twoje branżowe punktacje zostały również dotknięte, czy tylko punktacja podstawowa?
I przede wszystkim: ile czasu minęło od anulowania, zanim Twoje punktacje wróciły do normy?

Napisany przez Audifan
Byłoby świetnie, gdyby ktoś mógł jeszcze raz podzielić się doświadczeniami, jak długo trwa powrót do normalnych wyników.
Szczególnie interesuje mnie, czy po spłaceniu zobowiązań, takich jak karta kredytowa i limit w rachunku bieżącym, mogę spodziewać się gwałtownego wzrostu, czy też będzie to wymagało x kwartałów.
Dziękuję

Napisany przez hanes
[url]konto[/url] osobiste, karta kredytowa i jak najwyższy debet lub limit [url]kredytowy[/url]. W ten sposób łatwo możesz osiągnąć 98 +%.

Napisany przez Alex [CryptoMod]
Wtedy liczył się tylko wewnętrzny scoring banku.....

Napisany przez hanes
Tymczasem niektóre banki mają dość tych wszystkich spraw dotyczących historii kredytowej...

Napisany przez Audifan

Posiadamy rachunek osobisty, kartę kredytową i możliwie wysoką debetową linię kredytową lub limit [url]kredytowy[/url].
Wtedy łatwo osiągniesz poziom powyżej 98%.

Tak, dokładnie, mam ten sam problem.
Mianowicie dotyczy to mojej oceny kredytowej, między innymi również oceny bankowej.
Jak długo trwało, zanim u Ciebie wróciła do normalności?

Napisany przez Audifan

Obecnie niektóre banki nie przejmują się zbytnio kwestiami dotyczącymi Schufy...

Byłoby pięknie, gdyby rzeczywiście tak było, ale moje odrzucenie było uzasadnione punktacją bankową, co skłoniło mnie do weryfikacji informacji.

Napisany przez hanes
Najpierw zdobądź dostęp online do schufa. (kilka lat temu był jeszcze dostępny za darmo). Usuń wszystkie zbędne konta bankowe. A najlepiej mieć [url]konto[/url] wynagrodzeń w banku stacjonarnym (np. Targo lub podobny). Choć są nieco archaicznymi w opłatach, to jeśli chodzi o [url]kredyty[/url], są bardzo wyrozumiali. Dodatkowo, schufa nie odgrywa takiej roli jak w przypadku banków online.

Napisany przez Audifan

Załatw sobie najpierw dostęp online do Schufa.
(kiedyś można było go uzyskać za darmo).
Usuń wszystkie zbędne konta.
A najlepiej trzymaj swoje [url]konto[/url] płacowe w banku tradycyjnym (np. Targo lub podobnym).
Choć są one trochę zacofane jeśli chodzi o opłaty, to jeśli chodzi o [url]kredyty[/url], są bardzo wyrozumiali.
A Schufa nie odgrywa takiej roli jak w przypadku banków internetowych.

Mam już dostęp, dzięki temu otrzymałem raport o zdolności kredytowej w niższej cenie.
Jednak w portalu internetowym nie widać wyników branżowych, dlatego musiałam wziąć ten raport.
Hmm, wcześniej byłem w Deutsche Bank i Sparkasse, ale DKB po prostu mnie przekonuje znacznie bardziej. Ze względu na usługi, zwłaszcza bezpłatną kartę VISA, którą dla mnie jest po prostu niezbędna, ponieważ nie jestem już związany z określonymi bankomatami, co w moim zawodzie czasami jest bardzo przydatne.
I czy nie może być tak, że otwieram konta tylko z powodu Schufy, gdzie być może wcale nie chciałbym być?
Pytałem Volksbank o [url]kredyt[/url], a zwłaszcza oni mnie odrzucili ze względu na wyniki w SCHUFA, chociaż prawdopodobnie nie dostanę [url]kredytu[/url] z tych wyników nigdzie indziej.
Basisscore wynosi 87,12%, zapomniałem wspomnieć na początku.

Napisany przez hanes
Po co ci tyle banków, skoro i tak nie dostajesz pieniędzy?
P.s.:
a 87% to porażka.

Napisany przez Audifan
Do czego służy Ci wiele banków, jeśli nie dostajesz pieniędzy?
P.s.:
i 87% jest katastrofalne.

Wiem to, tak samo jak branżowe punktacje.
Dlatego też szukałem przyczyny. Jutro zamierzam zrezygnować z konta w Sparkasse oraz Deutsche Bank oraz z drugiej karty kredytowej. Być może to coś pomoże.

Napisany przez hanes
Anulowałbym również [url]kredyt[/url] odnawialny. (ponieważ 1750 to po prostu za mało).

Napisany przez Hilfe
Przemyśl również swoje zachowanie konsumenckie i oszczędzaj

Napisany przez 6Bankkaufmann
Zrezygnowałbym z wszystkich kart kredytowych i [url]kredytów[/url] odnawialnych, których nie potrzebuję.

Napisany przez BenniG
Aha, i zresztą, regularna zmiana banku również szkodzi wynikowi.

Więc przejście z Commerzbanku do Sparkasse, a następnie do DKB prawdopodobnie na początku obniżyło Twój wynik.

Jeśli teraz zdecydujesz się zrezygnować z poszczególnych kont (kont, kart kredytowych i [url]kredytów[/url]), wynik prawdopodobnie jeszcze bardziej spadnie.

Moim zdaniem teraz powinieneś zrezygnować ze wszystkiego możliwie szybko w tym kwartale, nic nie robić przez kolejne dwa kwartały, a na początku 2019 roku wynik na pewno będzie lepszy.

Napisany przez Audifan

Ach und poza tym regularna zmiana banku jest również negatywna dla punktacji.
Więc zmiana z Commerzbank do Sparkasse, a następnie do DKB prawdopodobnie na razie obniżyła twoją punktację.
Jeśli teraz zamkniesz poszczególne konta (karty kredytowe i [url]kredyty[/url]), punktacja prawdopodobnie spadnie jeszcze bardziej.
Więc ja bym teraz jak najbardziej zamknął wszystko w tym kwartale, potem nic nie robił przez kolejne dwa kwartały i na początku 2019 roku na pewno będzie już lepiej.

Będę postępować zgodnie z tym planem. Jeśli będę pamiętał, będę kontynuował dokumentowanie tego tutaj. Być może pomoże komuś, kto stoi przed podobnym problemem

Napisany przez Audifan

Przemyśl także swoje zachowanie konsumenckie i oszczędzanie

Obecnie odkładam około 500€ miesięcznie, z tego co nie odkładam, nie żyję zbyt luksusowo, ale też nie tak, że żyłbym zupełnie wstrzemięźliwie. Chce się przecież jeszcze coś z życiem zrobić.

Napisany przez 6Bankkaufmann
Cześć Audifan, oszczędzać 500 EUR miesięcznie to naprawdę świetne i dobre.
Jak to inwestujesz? Na lokacie terminowej? Na giełdzie?

Napisany przez Audifan

Witam Audifan, oszczędzać 500 [url]euro[/url] miesięcznie to naprawdę dobrze i świetnie.
Jak to inwestujesz? Na lokacie? Giełdzie?

Obecnie głównie inwestuję w fundusze. Planuję jednak w przyszłości, być może kiedyś zainwestować w nieruchomości, w zależności od tego, jak wszystko się potoczy

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata