Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Znasz się na inwestycjach? Wymieniaj się wiedzą z innymi użytkownikami forum.

Re: Co zrobić z resztkami funduszy?

Napisany przez Sunni
Cześć,
w moim depot znajdują się [url]Fundusze inwestycyjne[/url] i ETF-y, które zawierają również ułamki ze względu na plany oszczędnościowe i kapitalizację. Jeśli chcę teraz sprzedać fundusz lub przenieść go na inne [url]konto[/url], mogę to zrobić tylko z całą liczbą udziałów, a ułamki pozostają na koncie.
Zazwyczaj można sprzedać takie ułamki udziałów bezpłatnie funduszowi - ale niestety nie w moim banku. Bank pobiera opłatę w wysokości 25 [url]euro[/url] za sprzedaż ułamków udziałów w funduszach, natomiast ułamki udziałów w ETF-ach są sprzedawane bezpłatnie (przynajmniej obecnie, co również może ulec zmianie w razie zmiany regulaminu i warunków).
Moim pomysłem jest więc złożenie zamówienia przed sprzedażą funduszu w taki sposób, aby uzyskać prawie pełną liczbę udziałów. Innymi słowy, jeśli na przykład mam x,5195 udziału funduszu o wartości 290 [url]euro[/url], muszę dokupić udziały za 140 [url]euro[/url]. Następnie mogę sprzedać wszystkie udziały, a pozostałe ułamki będą na tyle niskie, że będę mógł je po prostu zostawić lub bezpłatnie zrealizować.
Czy myślę dobrze? A może macie inne pomysły?

Napisany przez BenniG
Tak ogólnie myśl jest dobra, a postępowanie twojego banku bezczelne.

Czy twój depozyt nie ma opłaty miesięcznej ani rocznej - na wypadek, gdyby miał pozostać mały resztka?
Czy nie możesz po prostu powiedzieć, że chcesz kupić dokładnie 0,4805 udziałów w funduszu?
Jesteś pewien, że możesz zlikwidować stan - i to za darmo?

Napisany przez Sunni

Czy Twoje [url]konto[/url] depozytowe nie pobiera comiesięcznej ani rocznej opłaty w przypadku, gdy ma pozostać niewielka kwota?

Cześć BenniG,

Nie, moje [url]konto[/url] depozytowe w moim banku jest bezpłatne. Ponadto nie sprzedałbym wszystkich funduszy, tylko poszczególne. Dlatego moje [url]konto[/url] depozytowe pozostałoby nienaruszone.

Cytat BenniG
Czy w takim razie nie możesz po prostu powiedzieć, że chcesz dokładnie kupić 0,4805 udziałów w funduszu?

Tak, mogę zakładać, zmieniać i usuwać plany oszczędnościowe za darmo. Byłby to plan oszczędnościowy na określoną sumę, który zatrzymałbym po wykonaniu. Poszczególne zlecenia również wiążą się z opłatami, ponadto nie jestem pewien, czy mogę kupić fragmenty funduszy za pomocą poszczególnych zleceń.

Cytat BenniG
Jesteś pewien, że możesz wycofać pozostałości - i to za darmo?

Nie, nie jestem pewny, musiałbym to sprawdzić. Alternatywą byłoby sprzedanie pozostałych fragmentów. Jeśli wartość pozostałych do zwrócenia do KVG fragmentów funduszy jest niższa niż 25 [url]euro[/url], opłata zostanie naliczona tylko od wartości fragmentów, a nie od 25 [url]euro[/url]. Więc byłoby to równoznaczne z bezpłatnym wycofaniem.
Tak, nie podoba mi się postępowanie banku. Ale [url]konto[/url] jest darmowe, wykonanie planów oszczędnościowych również jest darmowe, są fundusze bez opłaty za emisję - więc gdzieś prawdopodobnie chcą zarabiać pieniądze. Irrytujące jest to, że do 2013 można było przenosić fundusze wraz z fragmentami na inne konta, a do 2016 oddawanie fragmentów funduszy do spółek funduszowych było bezpłatne. Dlatego nie wiem, co się stanie przy następnej zmianie. Ostatnio wprowadzono minimalne kwoty wypłat z bankomatów. Rozumiem, że banki muszą pilnować swojego interesu. Ale mimo wszystko chciałbym uniknąć tych opłat.

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata