- ndz cze 24, 2018 10:05 am
Cześć,
w moim depot znajdują się[url]Fundusze inwestycyjne[/url] i ETF-y, które zawierają również ułamki ze względu na plany oszczędnościowe i kapitalizację. Jeśli chcę teraz sprzedać fundusz lub przenieść go na inne [url]konto[/url] , mogę to zrobić tylko z całą liczbą udziałów, a ułamki pozostają na koncie.
Zazwyczaj można sprzedać takie ułamki udziałów bezpłatnie funduszowi - ale niestety nie w moim banku. Bank pobiera opłatę w wysokości 25[url]euro[/url] za sprzedaż ułamków udziałów w funduszach, natomiast ułamki udziałów w ETF-ach są sprzedawane bezpłatnie (przynajmniej obecnie, co również może ulec zmianie w razie zmiany regulaminu i warunków).
Moim pomysłem jest więc złożenie zamówienia przed sprzedażą funduszu w taki sposób, aby uzyskać prawie pełną liczbę udziałów. Innymi słowy, jeśli na przykład mam x,5195 udziału funduszu o wartości 290[url]euro[/url] , muszę dokupić udziały za 140 [url]euro[/url] . Następnie mogę sprzedać wszystkie udziały, a pozostałe ułamki będą na tyle niskie, że będę mógł je po prostu zostawić lub bezpłatnie zrealizować.
Czy myślę dobrze? A może macie inne pomysły?
w moim depot znajdują się
Zazwyczaj można sprzedać takie ułamki udziałów bezpłatnie funduszowi - ale niestety nie w moim banku. Bank pobiera opłatę w wysokości 25
Moim pomysłem jest więc złożenie zamówienia przed sprzedażą funduszu w taki sposób, aby uzyskać prawie pełną liczbę udziałów. Innymi słowy, jeśli na przykład mam x,5195 udziału funduszu o wartości 290
Czy myślę dobrze? A może macie inne pomysły?