Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Kredyty hipoteczne na budowę domu lub zakup mieszkania (nieruchomość zamieszkana przez właściciela).

Re: KFW 152 nie jest udzielana przez bank domowy.

Napisany przez SLW
Cześć razem,
w końcu zarejestrowałem się i mam nadzieję uzyskać kilka porad.
Przy użyciu wyszukiwarki z frazami kfw lub kfw 152 nie znalazłem niczego.
Jestem posiadaczem dobrze prosperującej nieruchomości. Trochę ją wynajmuję i także mieszkam w niej.
Relacje z najemcami są świetne, mogą być nawet lepsze. Chociaż nie płacą standardowej czynszu
która tu gwałtownie wzrosła, ale nie chciałbym tego zmieniać, bo dbają o obiekt tak, jakby był ich własny.
Teraz zmodernizowałem wszystkie części zamieszkane z własnych środków, pozostawiając sobie tylko małą rezerwę.
Nowe okna w mieszkaniu, nowa izolacja i okna w piwnicy.
Nowe łazienki w całym domu. I jeszcze kilka innych drobnych ulepszeń.
Teraz chciałbym przeprowadzić modernizację części wynajmowanej szczególnie dlatego, że już z własnych środków musiałem wymienić uszkodzone okno dachowe
w ramach programu KFW 152.
Moja bank, Sparkasse w okolicach Kolonii, była tym zainteresowana i powiedziała, żebym pozyskał odpowiednie oferty, a potem porozmawiamy o realizacji. Ostatecznie okazało się, że wartość domu nie wystarcza bankowi.
Istnieją nowe kryteria wyceny, ponieważ nie wolno już przywoływać samą wartość domu.
Dlatego nie mogą przyznać KFW 152.
Powiedziano mi, że gdyby czynsz był na poziomie standardowym, wartość byłaby znacznie wyższa.
Ale przy mniej niż 7 € za m2, byłoby to po prostu samozapewnione obniżenie wartości.
Jednak mogę skorzystać z przedpłaconego [url]kredytu[/url] budowlanego. Zyskałbym natychmiastową siłę nabywczą na
modernizację, bez wpisu hipotecznego, a ogólnie byłbym lepiej postrzegany przez cały okres kredytowania.
Jednakże oferta oprocentowania od LBS w porównaniu z oprocentowaniem [url]kredytu[/url] nie była według mnie w żadnej rozsądnej proporcji.
0,1% w porównaniu z 2,2%
Rozważę to wszystko i się nad tym zastanowię.
Inne banki w okolicy sprawdziłem pobieżnie.
Volksbank powiedziała, że chciałaby to zrobić, ale może zabezpieczyć ryzyko tylko dodatkowo, więc tego nie zrobi.
ING-DiBa również nie chce tego zrobić z tego samego powodu.
Czy macie może pomysł, co teraz można zrobić?
Bank powiedział także, abym poczekał jeszcze 2, 3 lata, wtedy wartość będzie lepsza.
Mam wrażenie, że w kredycie budowlanym zawieram złą umowę.
Czy istnieją banki, które są gotowe towarzyszyć modernizacji wspólnie z bankiem sparkasse wpisanym do księgi wieczystej?
Pozdrowienia, SLW

Napisany przez NaTwoim13
Od kiedy do kiedy trwają okresy wiążące oprocentowania aktualnych wierzycieli hipotecznych?
Jaka suma jest wymagana?

Napisany przez SLW
Ustalenie jest ważne do 2036 roku, chyba w październiku.
Kilka dni temu zakończyłem tę sprawę, nie biorąc pod uwagę modernizacji.
Całkowita suma wyniesie między 35 000 € a 40 000 €.
Według informacji od rzemieślników, jest to związane z tym, że trudno jest dokładnie określić, ile ostatecznie będzie trzeba pracy.
Koszty materiałów szacowane są na około 30 000 €.
Pozdrawiam, SLW

Napisany przez NaTwoim13
Bardzo niestety, [url]refinansowanie[/url] z jednoczesnym zaciągnięciem potrzebnych środków (ze względu na [url]refinansowanie[/url] forward nie ma znaczenia w istniejącym obciążeniu) niestety nie wchodzi w grę, a [url]kredyt[/url] gotówkowy od funduszy hipotecznych sięga tylko do 30 000 [url]euro[/url].
Przy obliczaniu wartości dochodów bank może uwzględniać również typowe czynsze, ale nie chce tego robić, ponieważ woli sprzedawać drogi [url]kredyt[/url] gotówkowy, co zwiększa argumentację dla gorszego i przede wszystkim własnego produktu.
Myślę, że warto z tym porozmawiać, zwłaszcza że pokładali zaufanie w banku przy poprzednim finansowaniu, do którego teraz są uwięzieni.

Napisany przez SLW
Mam to już poruszone. Jednak powiedziano mi, że decyzja nie zależy od banku. Jeśli prawo było inne, można by było coś zrobić. Dwa lata temu to by przeszło. Czy można wytłumaczyć dlaczego inne banki mają takie trudności z podążaniem za Sparkasse? Czy naprawdę muszę podnieść czynsz do 9,50 €? W rezultacie stracę najpierw swoich najemców, a po drugie spowoduje to dużą fluktuację. To nie może być. Czyli nie mam szansy na zarobienie pieniędzy i muszę naprawdę czekać te 2, 3 lata, aż bank będzie gotowy pójść tą drogą? Pozdrowienia, SLW

Napisany przez NaTwoim13
Tak długo jak Sparkasse pozostaje przy tej destrukcyjnej postawie (inaczej się tego nazwać nie da), nie mają szans. Oczywiście bank - jeśli tak chce - może ustalić lokalny czynsz, ponieważ również on może być osiągany, co z kolei zwiększa wartość dochodową.
Banki nie obliczają nawet wartości dochodowej, jeśli sami tam mieszkają i wynajmują tylko 2-3 jednostki, ale to tylko tak przy okazji, ponieważ teraz im to nie pomaga.

Napisany przez SLW
Dziękuję bardzo!

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata