Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Jaką kartę kredytową warto mieć? Które konto osobiste najlepiej mi odpowiada? Czy PayPal jest naprawdę bezpieczny?

Re: Zmiana ram dostępności

Napisany przez May_Vary
Cześć,
Otrzymałem list od mojego banku.
Został zmniejszony limit wypłat gotówki.
Nie zlecałem tego. Nie ma też żadnego zajęcia komorniczego.
Dlaczego mój bank to robi?

Napisany przez peer
Twoj bank nie pozwala ci pełni dysponować swoimi środkami? Jaki to bank?
Chyba nie chodzi ci o debet?
W innym przypadku: Dlaczego tak robi? Zapytaj swojego banku!

Napisany przez May_Vary
Otrzymałem list dopiero dziś wieczorem. Oczywiście zadzwonię tam od razu. Nie, mam na myśli limit wypłaty gotówki dziennie z bankomatu.

Napisany przez Flolito
Niedawno przeczytałem raport mówiący, że banki planują ograniczyć dostęp do gotówki, aby zachęcać do używania kart płatniczych. To dobrze pasuje do twojego listu.

Napisany przez 6Bankkaufmann
Tak, to się jeszcze stanie z ograniczeniami gotówki. Chcą jeszcze bardziej kontrolować przepływy płatności.

Napisany przez peer
Ostatnio przeczytałem raport, że banki chcą ograniczyć dostępność gotówki, aby zachęcać do płatności kartą debetową itp.

Bardzo dobrze. Gotówka jest tak niepotrzebna. Staram się unikać płacenia gotówką tam, gdzie tylko mogę. Nienawidzę drobnych monet, które tylko klekoczą w kieszeni. I nie muszę nosić przy sobie banknotów. Karty kredytowe są wreszcie akceptowane prawie wszędzie w Niemczech. W razie potrzeby można użyć kart płatniczych lub jak to teraz się nazywa. W rzeczywistości nie potrzebujemy gotówki.

Napisany przez Dzenna
Czy kiedykolwiek zastanawiałeś się, dlaczego płatności plastikowe są tak atrakcyjne?

Napisany przez Malapascua

Otrzymałem list dopiero dzisiaj wieczorem. Oczywiście zadzwonię tam od razu. Nie, mam na myśli limit wypłaty gotówki z bankomatu dziennie.

Bardzo wysokie koszty funkcjonowania bankomatu. Bank stara się ograniczyć to, utrudniając ludziom wypłacanie gotówki.
Zrozumiałe. Ten nonsens związany z gotówką występuje już tylko w Niemczech. Nawet w większości krajów trzeciego świata teraz wszystko płaci się kartą lub telefonem.

Czy kiedykolwiek zastanawiałeś się, dlaczego płatności kartą są tak atrakcyjnie wysyłane?

Dużo niższe koszty dla banku, większa przejrzystość i uczciwość podatkowa, dużo wygodniejsze dla użytkownika.
Pieniądze w gotówce mają sens tylko wtedy, gdy masz wiele dochodów z szarej strefy lub należysz do ciężkiej przestępczej grupy arabskiej.

Napisany przez Dzenna
System ma nad tobą mocny wpływ, jak widać. Jesteś dobrym owcą.

Napisany przez Dzenna
Tak więc to, TYLKO banki z tego korzystają. Chyba że jesteś mega bogaty bądź dla zwykłego człowieka karta kredytowa jest zalecana tylko w przypadku rezerwacji/płatności samochodów lub pokojów hotelowych. W przeciwnym razie KAŻDY przeciętny Kowalski powinien trzymać się z dala od kart kredytowych lub płatności bezgotówkowych.

Napisany przez Birgit
[zitat=Dzenna">
...... W przeciwnym razie KAŻDY zwykły Kowalski powinien trzymać ręce z dala od kart kredytowych lub płatności bezgotówkowych.
[/zitat]
Czemu tylko banki na tym zyskują?
Ja na tym zyskuję, nie muszę ciągle biegać do bankomatu.
Nie muszę się przemieszczać z drobnym pieniędzmi.
Moja płatność w sklepach przebiega o wiele szybciej.
Ten, kto ma kontrolę nad swoimi finansami, nie powinien bać się płacenia bezgotówkowo.
Co do klienta w kryształowej kuli, zawsze jest to argument za płatnościami gotówkowymi.
Powinien zobaczyć, jakie informacje udostępnia poprzez karty klienta, korzystanie z smartfona + internetu.

Będziesz potrafił to uzasadnić?

Dlatego właśnie tylko banki na tym zyskują.

Dlaczego banki mieliby na tym zyskać? Poza faktem, że nie muszą już pokrywać kosztów związanych z bezsensownymi bankomatami?

Chyba że jesteś super bogaty, to jedynie wtedy karta kredytowa jest zalecana, gdy wynajmujesz samochód czy płacisz za hotel
Płacę wszystko kartą kredytową, tam gdzie to możliwe. W tej chwili mam 20 tysięcy [url]euro[/url] w gotówce w domu, bo sprzedałem samochód i nie mogę tego wpłacić; to jest okropne. Nie mam pojęcia, kim są ci ludzie, którzy płacą wszystko gotówką, to jest już dawno przeżytek w każdym innym kraju. Nawet na zewnętrznym targu warzywnym w Chinach możesz płacić telefonem.

System ma nad Tobą mocny chwyt, jak widzę. Jesteś dobrym owczarkiem.

Tak, system jest dobry. Moim zdaniem podatki i składki społeczne w Niemczech są zbyt wysokie, a także świadczenia socjalne. To, co jest marnowane co roku na socjalne cele, jest okropne. Ale to nie zmienia faktu, że bezgotówkowe płatności są właściwe.

Napisany przez Hanomag

Korzystam z tego, że nie muszę non stop chodzić do bankomatu.

W takim razie wypłać większą kwotę. A może jesteś na debecie?

Nie muszę się męczyć z drobnymi pieniędzmi.

Bez drobnych po prostu nie da się, wyobraź sobie: W piekarni wszyscy płaciliby kartą.

Moja płatność w sklepach przebiega znacznie szybciej.

Płatność kartą trwa znacznie dłużej, tylko płatność zbliżeniowa mogłaby być trochę szybsza.

Ten, kto ma kontrolę nad swoimi finansami, nie powinien bać się płatności bezgotówkowej.

To prawda, ale to często starsi ludzie lub ci, którzy boją się lub nie mogą się przestawić na nowoczesne technologie.

Co do klienta wirtualnego, zawsze pojawia się to jako argument za płatnościami gotówkowymi.
Powinien zobaczyć, jakie informacje przekazuje poprzez karty klientów, korzystanie z smartfona + internetu.

Jestem przekonany, że do tego dojdziemy. W kontekście oszustw podatkowych byłoby to już dziś pożądane, ponieważ uczciwi podatnicy muszą płacić to, co inni ukrywają. Oczywiście oznaczałoby to również, że pewne branże (np. gastronomia) musiałyby stać się znacznie droższe, a na napiwek już prawie by się nie liczyło.

Napisany przez Dzenna
Poczekaj jeszcze kilka lat, a potem porozmawiamy ponownie, czy ten system jest naprawdę dobry

Napisany przez Dzenna
Kochana Birgit, jak już powiedziałam, chyba że jesteś mega bogata. To jest pseudo pieniądz. Ukryte koszty tu, ukryte koszty tam. W końcu każdy decyduje sam, jak chce prowadzić swoje życie i przede wszystkim, jakiego celu chce osiągnąć. Czy jesteś zadowolona ze swojego życia takiego, jaki jest, czy podoba Ci się Twoja bezpieczna strefa komfortu, to zostaw ten plastikowy sposób. Jeśli chcesz wycisnąć dla siebie i swojego życia maksimum i rzeczywiście osiągnąć wolność finansową, to na plastikowym wyjeździe sobie nie poradzisz. To jest podłe system, zbudowany inteligentnie, aby utrzymać średnią klasę itp. dokładnie tam, gdzie są, tylko proszę, nie awansować. Liczby mówią same za siebie, czy myślisz, dlaczego ponad połowa populacji niemieckiej żyje na pompie. [url]kredyty[/url] tu, [url]kredyty[/url] tam, karty kredytowe, [url]kredyty[/url] debetowe itd., itd. To naprawdę szeroko zakrojony temat, ale w erze informacyjnej możesz się o to dokładnie dowiedzieć. Jak już wspomniałam, to zależy, gdzie chcesz dojść w swoim życiu. Albo po prostu wystarczy Ci poczekać na emeryturę ?. Jak powiedziałam, wtedy pozostań na tej plastikowej drodze.

Napisany przez Hanomag

Poczekaj jeszcze kilka lat, a potem zobaczymy, czy ten system jest naprawdę dobry.

Masz na myśli, że za kilka lat będzie tak jak mówisz. Pytanie tylko, kiedy i czy to będzie miało miejsce na całym świecie?

Napisany przez Birgit

Wtedy musisz wypłacić większą kwotę.

W ciągu miesiąca potrzebuję tylko około 50 € w gotówce, ponieważ piekarz nie akceptuje karty. Mogę to zrozumieć, bo płacę tylko 2 € dziennie u piekarza. Byłbym bardzo zadowolony z karty pieniężnej od piekarza. Wpłacam na nią 50 €, i codziennie płacę nią za swoje bułki + gazetę. Byłoby to korzystne także dla piekarza, wtedy nie musiałby trzymać drobnych.

Cytat od Hanomag
A może masz debet?

Nie mam debetu.

Cytat od Hanomag
Bez drobnych po prostu się nie da, wyobraź sobie: Gdyby wszyscy płacili kartą u piekarza.

Byłoby świetnie, wtedy w ogóle nie potrzebowałbym gotówki.

Cytat od Hanomag
Płatność kartą trwa dużo dłużej, jedynie płatność bezdotykowa mogłaby być nieco szybsza.
To prawda, ale często są to ludzie starsi lub ci, którzy boją się lub nie chcą się dostosować do nowych technologii.

Zawsze płacę bezdotykowo, trwa tylko 3 sekundy. Ta funkcja jest stworzona dla mnie.

Napisany przez Birgit

Kochana Birgit, jak już mówiłam, chyba że jesteś mega bogata.
Chodzi tutaj o pseudo pieniądze. Ukryte koszty tutaj, ukryte koszty tam. Ostatecznie każdemu pozostaje decyzja, w jaki sposób chce prowadzić swoje życie i przede wszystkim, jakie cele ma na względzie. Jeśli jesteś zadowolona ze swojego życia takim, jakie jest, jeśli podoba Ci się Twoja bezpieczna strefa komfortu, to trzymaj się z dala od plastiku.

Jestem bardzo zadowolona ze swojego życia.

Cytat autorstwa Dzenny
Liczby mówią same za siebie, albo dlaczego myślisz, że ponad połowa ludności niemieckiej żyje na [url]kredyt[/url]. [url]kredyty[/url] tutaj, [url]kredyty[/url] tam, karty kredytowe, debety, itd. itd.
Myślę, że tak wiele osób żyje na [url]kredyt[/url], ponieważ oszczędzanie stało się obcym słowem. Kto obecnie odkłada jakiekolwiek środki? Wszystko jest spłacane na [url]kredyt[/url]. Meble, samochód, wakacje, przeprowadzka itd., wszystko na [url]kredyt[/url].
O emeryturze to już nawet nie wspominam.
Prawdopodobnie powinno się to uczyć w szkole, żeby coś się zmieniło.
Jak zarządzać swoimi pieniędzmi, żeby wystarczyły do najbliższego wypłaty. Jak odkładać oszczędności. Jak zapewnić sobie starość.

Cytat autorstwa Dzenny
A może wystarczy Ci po prostu czekać na emeryturę?
Nie muszę czekać, już to dostaję.

Napisany przez Dzenna

Zgadzasz się, że tak się stanie za kilka lat. Pozostaje tylko pytanie kiedy i czy to będzie miało miejsce na całym świecie?

Co do systemu, był on skierowany do malapascua. Bo mu się podoba. Ale tak, zgadzam się z tobą. Już teraz jesteśmy dosyć przejrzysti, myślę.

Napisany przez Dzenna

W odniesieniu do systemu było skierowane na malapascua. Ponieważ mu się podoba. Ale tak, zgadzam się z tobą. Jesteśmy już dość przejrzyci.

Jasne na całym świecie.

Napisany przez Dzenna

Jestem bardzo zadowolona ze swojego życia.

Myślę, że tylu ludzi żyje na [url]kredyt[/url], ponieważ oszczędzanie stało się obcym słowem.
Kto obecnie jeszcze odkłada pieniądze? Wszystko jest płaczone na [url]kredyt[/url]. Meble, samochód, wakacje, przeprowadzka itp., wszystko na [url]kredyt[/url].
O oszczędzaniu na emeryturę nie wspominając.
Prawdopodobnie powinno to być przedmiotem nauczania w szkole, aby to się zmieniło.
Jak powinnam zarządzać moimi pieniędzmi, aby wystarczyły do następnej wypłaty. Jak odkładać pieniądze. Jak zabezpieczyć się na starość.

Nie muszę już czekać, już dostaję.

To wspaniałe i cieszę się, że dla ciebie tak działa. Zrobiłaś właściwe rzeczy dla siebie i swojego życia.
Masz rację, oszczędzanie jest obcym słowem.
To jest sedno... powinno to być przedmiotem nauczania, ale niestety nie jest (poza oczywiście elitarnymi uniwersytetami na całym świecie), inaczej cały system by się załamał.
Między nami są pokolenia, droga Birgit, mówię to z pełnym szacunkiem.

[cytat=Hanomag">
Bez drobnych po prostu się nie obejdzie, wyobraź sobie: U piekarza wszyscy płaciliby kartą.
[/cytat]
W większości krajów powszechne jest płacenie nawet małych kwot kartą lub telefonem. Zazwyczaj jest to nawet o wiele szybsze niż płatność gotówką. Przy małych kwotach wystarczy przyłożyć kartę i gotowe. Zajmuje to szacunkowo ponad 3 razy mniej czasu.

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata