Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Prywatne zabezpieczenie emerytalne jest konieczne, ale jak to zrobić? Renta Rürup czy Riester, a może tradycyjne ubezpieczenie na życie?

Re: Ułatwienie emerytalne

Napisany przez clafunkel
Cześć Wszystkim,
mam 41 lat i pracuję na etacie. Około 10 lat temu podpisałem umowę na rachunek Riestervertrag w DWS, do którego początkowo wpłacałem 162 EUR, ale od około 5 lat wpłacam tylko 81 EUR. Dodatkowo mam [url]ubezpieczenie na życie[/url] w Provinzial, do którego wpłacam od około 13 lat. Kwota wpłaty wzrasta każdego roku i obecnie wynosi 102 EUR. Oba te kontrakty podpisałem w czasie, gdy nie zwracałem wiele uwagi na pieniądze. Obecnie już nie podpisałbym ich.
I teraz moje pytanie: Jak mogę dowiedzieć się, czy opłaca się dalej wpłacać, je zlikwidować, czy po prostu pozostawić je w spokoju?

Napisany przez florianmeier
Nie rozważyłbym wypowiedzenia umowy Riestera. To bez sensu. Moim zdaniem, Riestera dobrze użyć do spłaty długu hipotecznego. Przy oszacowaniu renty zazwyczaj zakłada się zbyt wysoką oczekiwaną długość życia. DWS na bazie funduszu akcyjnego?

Czy polisa na życie nadal jest zwolniona z podatku z 2004 roku? Jeśli nie: powinieneś sprawdzić wartość wykupu i wpłacone składki.

Nie sądzę, że obecne produkty gotowe oferują wyższy oprocentowanie gwarantowane.

Jaką alternatywę więc rozważasz?

Napisany przez Reibold
Cześć Clafunkel,
Aby ustalić, czy umowa Riester nadal się opłaca, powinieneś najpierw sprawdzić, czy system Riester jest dla Ciebie odpowiedni, a następnie, czy sama umowa Ci odpowiada.
Oblicz, czy obecne dodatki i korzyści podatkowe są dla Ciebie bardziej opłacalne niż przyszła stawka podatkowa, którą będziesz musiał zapłacić w swoją emeryturę. To zależy od dochodu i liczby dzieci. Na pewno chętnie pomoże Ci pośrednik, który otrzymuje wynagrodzenie za zarządzanie Twoją umową.
Jeśli odpowiedź brzmi tak, sprawdź, czy to właściwa umowa.
Prawdopodobnie masz plan oszczędzania DWS Fund. Ze względu na wiek prawdopodobnie masz DWS Top Rente, gdzie opłaty manipulacyjne są pobierane w postaci poboru prowizji od każdej wpłaty. Nadal musisz opłacać opłaty manipulacyjne, ale jeśli obniżyłeś składkę o połowę, nie jest to takie złe. Plan oszczędzania powinien mimo wszystko przynosić zyski.
Jeśli masz Riester-Rente Premium i podpisałeś umowę na bardzo długi okres, może się zdarzyć, że jeszcze masz wadę. To również byłoby poprawne, ponieważ w pierwszych 5 latach płacisz opłaty manipulacyjne za cały okres umowy. Ale to miało miejsce od 5 lat i możesz kontynuować regularne oszczędzanie bez konieczności dalszego płacenia tej opłaty.
W obu przypadkach można zawsze zawiesić składki lub nawet zrezygnować. Uwaga, w razie rezygnacji musisz zwrócić wszelkie otrzymane dotacje!
Może masz [url]ubezpieczenie na życie[/url] z minimalną stopą procentową 2,75%, które podpisałeś może w 2004 roku. Zyski, które powstaną do wypłaty, będą zwolnione z podatku. W porównaniu do obecnych 0,9% z częściowym opodatkowaniem zysków, brzmi to dobrze.
Jednak czy umowa nadal się opłaca, zależy od pokrytych ryzyk. Na przykład suma w przypadku śmierci i [url]ubezpieczenie[/url] od niezdolności do pracy.
Jeśli przeszkadza ci roczne zwiększanie zgodnie z umową dynamiki, możesz się temu sprzeciwić.
Także dla tej umowy jest [url]doradca[/url], który otrzymuje wynagrodzenie za pomoc!
Pozdrowienia
Alexander Reibold
Darmowe doradztwo finansowe
Neuburg an der Donau

Napisany przez clafunkel
Przepraszam, że teraz dopiero się odzywam. Skłóciłem się z ówczesnym pośrednikiem, ponieważ udzielił mi bardzo złej porady dotyczącej innego produktu, co kosztowało mnie sporo pieniędzy.

Jak mogę obliczyć, czy dodatki i ulgi podatkowe przynoszą mi teraz więcej niż przyszła stawka podatku, którą będę musiał zapłacić w przyszłości ze swojej emerytury?

W międzyczasie pojawiły się dzieci. Gdzie mogę ubiegać się o dodatkowe zasiłki do umowy Riester? W DWS czy w Urzędzie Skarbowym?

Umowa Riester w DWS jest związana z funduszami. Czy mogę ją przenieść na inną, gdzie nie trzeba płacić opłat sprzedaży?

Napisany przez HannoMack
Obliczenia na przyszłość nie są takie proste, ponieważ nie wiadomo, jak będzie ewoluował osobisty ciężar podatkowy. Zależy to od kilku nieznanych zmiennych (rozwoju wynagrodzeń, przepisów podatkowych...). Oczywiście można to określić przybliżony sposób, patrząc na obecny stan i prognozując na kolejne lata. To samo dotyczy dodatkowych świadczeń, przy czym należy wziąć pod uwagę, że dodatek dla dzieci może zostać zniesiony wcześniej lub później. Podsumowując: długopis, papier, kalkulator, rozważnie. Zasiłki można ubiegać się w ZfA, gdzie dostawca może zostać upoważniony poprzez złożenie stałego wniosku o zasiłki.

Napisany przez BenniG
Mam podobny problem z moją emeryturą Riester w DWS.
Dziewięć lat temu podpisałem umowę. Ze względu na studia rozpocząłem od 50 € miesięcznie, później wpłacałem czasami więcej. Czy opłata za zawarcie umowy jest opłacona po 5 latach, czy po zwiększeniu wpłat zaczyna się od nowa? Moje pieniądze są ulokowane w funduszu emerytalnym DWS Vorsorge Rentenfonds XL Duration.
Moja obecna wartość ubezpieczenia wynosi 6.234 €. Kwota gwarantowana to 7.370 €.
Oznacza to, że aktualny fundusz musiałby wzrosnąć o 20%, aby wartość ubezpieczenia osiągnęła samą kwotę gwarantowaną. Tak napisałem do DWS, wraz z odwołaniem mandatu do obciążania mojego konta. Na prośbę o zwrot części opłaty za zawarcie umowy, tak aby wartość ubezpieczenia wynosiła tylko kilka procent poniżej kwoty gwarantowanej (około 7.000 €), nie zgodzili się. Dlatego zostawię tę emeryturę Riester na kolejne 35 lat, niezależnie od opłat administracyjnych DWS. 7.370 € mam zagwarantowane.
Czy macie lepsze pomysły dotyczące mojej emerytury Riester niż ja?
Aktualnie nie martwię się o moją emeryturę. Wkrótce skończę 32 lata, w przyszłym roku wychodzę za mąż, a w ciągu najbliższych 5 lat planujemy dwójkę dzieci. Obecnie zarabiam około 56.000 € rocznie, pracuję w publicznej służbie kościelnej, dzięki czemu co roku otrzymuję dodatkowe 35 € dodatkowej emerytury, którą opłaca w całości mój pracodawca. Dodatkowo mam prywatną emeryturę w Huk, zaczętą w 2013 roku od 100 € i dynamikę na poziomie 5%. Jeśli skorzystam z każdej dynamiki, otrzymam gwarantowane 664 € renty, ale także składkę rosnącą do 704 €. Dodatkowo mam mieszkanie własnościowe, które będzie spłacone za 3 lata i obecnie może przynosić czysty czynsz w wysokości między 450 a 500 €. Z pierwszym dzieckiem na pewno kupimy i sfinansujemy [url]Dom[/url].

Napisany przez 2titan1981
BenniG pisze: Mam podobny problem z moimi oszczędnościami emerytalnymi Riester w DWS. Podpisałem umowę 7 lat temu. Zacząłem od 50 € miesięcznie z powodu studiów, później wpłacałem więcej. Czy opłata zakończeniowa jest wtedy wciąż opłacona po 5 latach, czy zacznie się od nowa po zwiększeniu wpłat?
Te 5 lat obowiązują również dla zwiększenia kwoty, czyli udział, który został zwiększony, zostanie ponownie rozłożony na 5 lat. Powinieneś zobaczyć na świadectwie rocznym, czy są jeszcze opłaty zakończeniowe czy nie. Czy oszczędności Riester pasują do Twojej sytuacji, trzeba się zagłębić w szczegóły, aby to ustalić. Być może nadal opłaca się dla Ciebie wpłacać, albo znaleźć inne formy zabezpieczenia emerytalnego.

Napisany przez marinapecunia
Na temat renty Riester: Renta Riester została „wprowadzona“, aby uzupełnić rentę ustawową oraz zachęcić obywateli do jej wykorzystania. Fundusz emerytalny już nie pobiera składek ani nie przyznaje punktów emerytalnych, lecz wspiera umowę oszczędnościową prowadzoną przez firmę prywatną. Takie jest zasada. Ta wersja jest jednak ściśle powiązana z systemem GRV, określona kwota jest wymagana i otrzymuje wsparcie, brak dziedziczenia, brak wypłat przed rozpoczęciem emerytury. W zamian otrzymujesz 175 € oraz ulgę podatkową odpowiadającą Twojemu dochodowi. I tak jak w przypadku renty ustawowej - czasem się wygrywa, a czasem przegrywa, tak samo jest z rentą Riester. Jeśli żyjesz długo, to „wygrywasz”, w przeciwnym razie „wygrywa społeczność solidarna”. Niestety prawdopodobnie większość osób wyda dużą sumę, którą otrzymają na początku emerytury, dosyć szybko i nie starczy jej aż do śmierci. To właśnie jest bezpieczeństwo, jakie oferuje renta. Tutaj trzeba po prostu zdecydować - czego chce się. A teraz o stopie zwrotu małe obliczenie, które wykonuję z moimi klientami na początku rozmowy na temat renty Riester: załóżmy roczny dochód brutto 54 000 €, 54 000 x 4% = (2160)2100 € maks. wsparcie – 175 (dodatek) – (ewentualny dodatek dla dzieci) – np. 400 (ulga podatkowa) = 1525 €, jest to około 73% z (2160) 2100 € maks. à różnica 27% è „stopa zwrotu”, ponieważ oszczędzasz 2160 €, a płacisz 1525 €. Do tego dochodzi oprocentowanie umowy. Nawet jeśli to zaniedbasz, masz pewną (bo państwową) „stopę zwrotu” w wysokości 27%, a płacisz miesięcznie około 127 €, moim klientom to wystarcza. I tak, nie można dziedziczyć pieniędzy ani otrzymać ich przed ukończeniem 60 lat, podobnie jak w przypadku GRV. Powinieneś więc być „odważny” i kontynuować odpłatności na odpowiednim poziomie. Wprowadzenie Ustawy o Wzmocnieniu Emerytur Pracowniczych podniosło maksymalną kwotę, jaką można odłożyć bez opodatkowania, z czterech do ośmiu procent górnej granicy podstawy wymiaru składek ubezpieczenia emerytalnego (Zachód) dlatego warto porozmawiać z pracodawcą, czy bAV jest dla niego interesująca i tym samym dla Ciebie. Oferty są dziś bardzo usługodawcze, dzięki czemu dla pracodawcy nie wiąże się to z dużym obciążeniem biurokratycznym, a finansowo dla firmy jest to także korzystne. Co do ubezpieczenia na życie, sprawdź jak jest opodatkowane (przy wypłacie) i sprawdź stopę zwrotu gwarantowaną. Przy okazji możesz odrzucić automatyczne zwiększanie składki, aby roczna składka nie rosła. Przelicz stopę zwrotu, jeśli chcesz korzystać z lepszej lokaty, ale z większym ryzykiem związanym, możesz sprzedać ubezpieczenie, zachować ochronę ubezpieczeniową i zainwestować środki bardziej dochodowo i krótkoterminowo. Niemniej jednak wtedy prawdopodobnie nie starczą one na emeryturę. Możesz także użyć tych pieniędzy jako wkład własny na mieszkanie, dla siebie lub jako inwestycję kapitałową. Jest to teraz bardzo pożądane. Mam nadzieję, że pomogłem! Pozdrawiam

Napisany przez Hanomag
& marinapecunia: Twój wkład jest jak dotąd w porządku. Niestety w wielu przypadkach prywatni dostawcy zmniejszają państwową pomoc, pobierając przy tym często wysokie opłaty. W okresach wysokiej rentowności jest to rzadko zauważalne, ponieważ zdeponowane środki rzadko maleją. Dlatego moim zdaniem lepiej byłoby, gdyby państwo utworzyło co najmniej dwa fundusze emerytalne, które niezależnie od siebie i w konkurencji między sobą zarządzałyby dofinansowanymi emeryturami. Dotychczas w przypadku emerytur firmowych pracodawca mógł oszczędzać na składkach ubezpieczenia społecznego kosztem pracownika. Obecnie jest on zobowiązany do wpłacania odpowiedniej składki. Gdyby teraz została zniesiona podwójna obowiązkowa składka na ubezpieczenie zdrowotne dla emerytury firmowej, sprawa mogłaby stać się interesująca. Jednak w tym przypadku również istnieje ryzyko, że prywatni operatorzy będą wykorzystywać wysokie opłaty.

Napisany przez HannoMack
Dobrym pomysłem byłoby odniesienie dofinansowania do faktycznie wniesionego wkładu. Na przykład: Dofinansowanie w wysokości 575 € odnoszące się do netto wkładu własnego w wysokości 1525 €. Wynosiłoby to wtedy 37,7%. Przy czym zwrot podatku w przyjętym przykładzie wypadałby wyższy. W każdym razie nie powinno się sugerować, że ten wskaźnik rośnie każdego roku; byłoby to zbyt uproszczone podejście, ponieważ odnosi się tylko do składki rocznej, a nie do wartości umowy. W tym celu należałoby obliczyć nadwyżkę inwestycyjną. Załóżmy okres trwania 40 lat. 37,7 / 40 = 0,94% rocznej nadwyżki inwestycyjnej. Matematycznie to nie jest w pełni poprawne; kto jest zainteresowany dokładną wiedzą, może poświęcić czas i trenować rachunek pierwiastka.

Napisany przez 2tneub
Po wprowadzeniu Ustawy o Wzmocnieniu Emerytur Firmowych, maksymalna kwota odłożona na emeryturę bez opodatkowania została podwyższona z czterech do ośmiu procent granicy obciążenia składkami ubezpieczenia emerytalnego (zach.) dlatego ważne jest porozmawianie z pracodawcą, czy plan emerytalny jest dla niego atrakcyjny i dla Ciebie. Oferty są dzisiaj bardzo usługowe, dzięki czemu dla pracodawcy nie wiąże się to z dużymi obciążeniami biurokratycznymi, finansowo jest to również korzyścią dla firmy. Takie rzeczy może napisać tylko ktoś, kto sprzedaje produkty. Zapytaj w działach kadr, co o tym myślą. Z punktu widzenia odpowiedzialności prawnej, nie można zalecać pracodawcy, aby wstępował do umowy emerytalnej innego pracodawcy. Natomiast dla pracownika zmiana pracododawcy i nowy plan emerytalny nie jest zbyt interesujący.

Napisany przez BenniG
Hanomag pisze: W czasach wysokiego zwrotu inwestycji jest to ledwo zauważalne, ponieważ wpłacone kwoty nie maleją widocznie.
To właśnie uważam za brutalne w moim przypadku dotyczącym Renty Riester. Pomimo boomu, 20% (księgowy) straty. Ponieważ dostawca nie zasugerował rozwiązania rekompensaty, postanowiłem wyciągnąć rękę. Lepiej zakończyć z przerażeniem, niż żyć w nieskończonym strachu. Tak więc teraz po prostu pożyczyłem 7 370 € pomniejszone o hojne dodatki, bezpłatnie na 35 lat DWS. Być może w końcu w końcu z tego coś będzie... Cytat z Hanomaga W przypadku emerytur korporacyjnych było dotychczas tak, że pracodawca mógł oszczędzać na składkach na ubezpieczenie społeczne pracownika. Obecnie jest zobowiązany do zapłaty odpowiedniej składki. Jeśli teraz również odpadnie podwójna obowiązkowa składka na ubezpieczenie zdrowotne dla emerytury korporacyjnej, sprawa może stać się interesująca. Jednak tutaj również istnieje ryzyko, że prywatni operatorzy pobiorą zbyt wysokie opłaty. W 2018 roku jest jeszcze tak. Dopiero od 2019 roku pracodawca będzie musiał wpłacić dodatkową, 15-procentową dopłatę. Ale prawdopodobnie będzie to właśnie mój plan. Moja kasa dodatkowego zabezpieczenia oferuje również moduły Plus, dzięki czemu od teraz mogę zawrzeć Riestera i od przyszłego roku dodatkowo emeryturę korporacyjną.

Dobrze - Dziękuję za uprzejmość, tneub. Ja nikogo i nic nie wypędzam. W ilu działach personalnych pytałeś, że nie wolno doradzać, musisz mieć odpowiednie zezwolenie! A HannoMack - można wszystko pod różnymi kątami analizować, możliwe że się pomyliłem, ale jeśli wpłacam każdego miesiąca 30 €, a państwo dodaje X €, to już jest to dodatkowych X € pracujących dla mnie i zostających w moim rachunku... w końcu moje oszczędności to moje pieniądze + np. 20 lat x X, czyli mam w kieszeni 20x X więcej niż wpłaciłem. A z dodatkiem dla dzieci wygląda jeszcze lepiej. Chociaż dzisiaj jest tutaj ponad 30 stopni C, to uważam, że to jest poprawne i dobre. Mimo że zasadniczo uważam, że porządna solidarna renta ustawowa byłaby lepsza, ale... takiej nie ma... I tu znowu wychodzi na jaw, że ktoś, kto tu pyta, chce uniknąć indywidualnej porady i tym samym ryzykuje, że nie dostanie właściwej porady. I niezależnie od tego, co sądzi się o emeryturze Riester, trzeba coś zrobić, jeśli nie chce się utknąć na zasiłku socjalnym lub chce się żyć z luką w dochodach. Jako makler jestem zobowiązany do zaproponowania wszystkiego i razem z klientem znalezienia dla niego odpowiedniego rozwiązania. Nawiasem mówiąc, przed emeryturą Riester nikt nie dyskutował o prywatnym ubezpieczeniu emerytalnym w tej formie, koszty i problemy są podobne, a koszty dla ubezpieczyciela są również wyższe niż w normalnej umowie... i tak, firmy ubezpieczeniowe są przedsiębiorstwami kapitalistycznymi, które przede wszystkim chcą zarabiać pieniądze. I istnieje również RürupRente. Nawiasem mówiąc, marże zysku producentów samochodów wynoszą od 5 do 10%, a w Porsche 16% (2016). Nie ma cudownego rozwiązania. Kto pragnie dużego bezpieczeństwa, musi zdecydować się na ubezpieczenie lub trzymać pieniądze w skarpecie, przy czym w tym drugim przypadku jedyną pewną rzeczą jest to, że pieniądze za 20 lat będą znacznie mniej warte. Inną opcją są inwestycje w gospodarkę (;-) przemysł samochodowy) - z innymi ryzykami czy nieruchomości. Oczywiście są to również dobre opcje. Po indywidualnej konsultacji makler wie, czego klient chce, i proponuje odpowiednie rozwiązanie. I co się tyczy BRSG, kto chce zaoszczędzić na podatkach, może z tego skorzystać, kto nie, po prostu nie. Pracodawca ma również kilka korzyści i także on decyduje, co dla niego jest korzystne. I na koniec, nie każdy pracownik zmienia pracę co rusz, mam klientów, którzy pracują w tej samej firmie od 25 lat i pracodawca korzysta z wszystkich tych możliwości. Więc jeszcze raz - to wszystko mogą być tylko sugestie - nawet samozwańczy specjaliści, no cóż, ...googlowanie nie zawsze wystarcza - kiedy jesteście naprawdę chorzy, idziecie do lekarza, kiedy potrzebujecie porady prawnej, idziecie do prawnika, a zeznania podatkowe wykonuje doradca podatkowy - a jeśli nie, każdy ponosi ryzyko popełnienia błędów i żadne ubezpieczenie nie pomoże w ich rozwiązaniu. Oczywiście każdy ma prawo samodzielnie decydować, jak postąpić - oczywiście zależy to również od ryzyka. Więc bądźcie fair, pozwólcie każdemu ostatecznie samodzielnie decydować i nie wykluczajcie niczego - dla innych.

Napisany przez HannoMack
Nie wykluczam niczego dla nikogo. Wyjaśnienie: Oszczędzanie. na. podatkach. nie ma sensu. Bez znaczenia czy to jest pierwsza czy druga zmiana: Zasada jest taka, że następuje tylko przesunięcie. Ale na pewno to wyjaśnią także swoim klientom. Skąd wzięła się wasza stroma teza, że nie istnieje solidarny sposób finansowania systemu emerytalnego? Oczywiście moglibyście także wyjaśnić swoim klientom, że mają oni również możliwość dobrowolnych wpłat dodatkowych do ubezpieczenia emerytalnego obligatoryjnego.

Napisany przez 2tneub
marinapecunia pisze: Ile działów personalnych zapytałeś?
Przepraszam, jeśli to zabrzmiało niegrzecznie. Nie miałem tego na myśli. To po prostu kolejny temat, który jest odkładany na pracodawcę obok wielu innych spraw. Oprócz działu personalnego, za który jestem odpowiedzialny, moja żona odpowiada za ten temat w swojej firmie i intensywnie sprawdzała to przez kilka miesięcy dla każdego pracownika. Ponadto mam kontakty z innymi działami personalnymi. Myślę, że mogę to całkiem dobrze ocenić, zwłaszcza że ten temat jest również często poruszany na szkoleniach. Oczywiście są pracownicy, którzy pracują w firmie ponad 20 lat. Może to nadal dotyczyć niektórych dużych korporacji, jednak dziś nie jest to już regułą. Większość pracowników jest zatrudniona w sektorze małych i średnich przedsiębiorstw, gdzie świat jest bardziej dynamiczny. Nawet jeśli pracownik zmienia pracę co 10 lat, na końcu będzie miał oprócz obowiązkowego ubezpieczenia jeszcze 5 dodatkowych ubezpieczeń. Ponadto na początku swojej pracy zazwyczaj nie wie się, jak długo pozostanie się u danego pracodawcy. Jeśli, tak jak kiedyś, opłaty są pobierane na początku, poza kwotą gwarantowaną nie zostaje zbyt wiele. Teraz dochodzi do tego, że pracodawcę zmusza się do oferowania czegoś i jeszcze do dofinansowania tego. Jednak ktoś z firmy musi się znowu zająć tym tematem, odbyć szkolenie lub przedsiębiorca musi skorzystać z zewnętrznej ekspertyzy. Program emerytalny w swoich różnych formach ma zupełnie różne konsekwencje podatkowe, ubezpieczeniowe i odpowiedzialnościowe. Może to nie stanowić problemu w korporacji, ale już w małym i średnim przedsiębiorstwie tak. Gdy obecnie widzę, ile biurokracji jest obciążane przedsiębiorcy, mogę zrozumieć, dlaczego niektórzy nie mają na to ochoty.

Więc mówiłem o odpowiednim ubezpieczeniu emerytalnym, tak, można dobrowolnie wpłacać, ale nikt tego nie robi, z jakiegoś powodu (wiem dlaczego), byłoby to jednak dobre dla wielu osób prowadzących działalność; Jako laik możesz oczywiście zalecić pracodawcy nie korzystanie z ustawowych możliwości wsparcia, jako makler mogę to zrobić tylko wtedy, gdy poznam całą sytuację, a przedsiębiorca musi sam podjąć decyzję.

Napisany przez HannoMack
Czy wiesz? W takim razie, proszę nas oświecić! I, z poważaniem: każdy konsument powinien zachować zdrową rezerwę wobec pośredników (szczególnie pośredników, ponieważ muszą oni również doradzać na szeroką skalę), którzy noszą ze sobą cały asortyment. Zazwyczaj ci, którzy mogą trochę wszystko, ale niewiele do niczego naprawdę dobrze.

Proszę zachować ton rzeczowy, przynajmniej przy następnych pytaniach - nie będę więcej czytać komentarzy. Mam nadzieję, że jest Pan/Pani doskonałym/a w swoim zawodzie, a cała branża również.

Napisany przez HannoMack
Oczywiście nie są w stanie odpowiedzieć na pytanie. Dobrze, biorę to pod uwagę. W takim razie proszę oszczędzić mi w przyszłości takie rozpraszacze.

Napisany przez Hanomag
HannoMack pisze: Nie wykluczam niczego dla nikogo. Wyjaśnienie: Nie oszczędza się podatków. Bez względu na to, czy jest to pierwsza czy druga zmiana, zachodzi jedynie przesunięcie.
Tego nie można tak po prostu powiedzieć. Po pierwsze, zazwyczaj podczas życia zawodowego obowiązuje wyższa stawka podatkowa, po drugie kwoty wolne od podatku (hasło: kwota wolna od podatku) są zwykle inflacyjnie podnoszone do czasu przejścia na emeryturę, a dodatkowo oszczędzone podatki w trakcie pracy można inwestować z zyskiem. Ci, którzy rozwiązują swoje umowy ponosząc straty podatkowe, faktycznie nie oszczędzają podatków, ale ponownie mają finansowe pole manewru, aby dać się nabrać kolejnemu konowałowi od prowizji.

Ładnie, gratuluję każdemu, kto idzie do pracy i nie tylko chce zarabiać pieniądze, ale także od czasu do czasu dąży do podwyżki.

Napisany przez BenniG
titan1981 pisze: Przez 5 lat również wartość zwiększenia, czyli udział, który został zwiększony, zostanie ponownie rozdzielony na 5 lat. Powinieneś zobaczyć na rocznym świadectwie, czy są opłaty za zamknięcie czy nie.
Data rozpoczęcia umowy to 25.11.2011. W rozliczeniu rocznym 2015 opłaciłem składki w wysokości 600 €, a koszty zamknięcia i dystrybucji wynoszą -276,24 €, a opłata za prowadzenie depozytu wynosi -15,40 €. W rozliczeniu rocznym 2016 opłaciłem składki w wysokości 600 €, a koszty zamknięcia i dystrybucji wynoszą -275,32 €, a opłata za prowadzenie depozytu wynosi -15,40 €. W rozliczeniu rocznym 2017 opłaciłem składki w wysokości 1.600 €, a koszty zamknięcia i dystrybucji wynoszą -50,00 €, a opłata za prowadzenie depozytu wynosi -15,40 €. Zwiększenie z 50 € do 150 € kosztuje więc tylko 50 €, prawdopodobnie zrobiliby to przez kolejne 5 lat, gdybym nie ustąpił. Teraz zauważam, że nie otrzymałem jeszcze dodatku dla 2016 i 2017 roku, mimo że złożyłem wniosek o stały dodatek. Dojdzie jeszcze 300 €, więc mogę się cieszyć kwotą prawie 7.700 €. Szkoda, że nigdzie nie piszą, ile to oznacza w przeliczeniu na rentę.

Proszę napisać coś o czynniku emerytalnym na miesiąc i wartości umowy w wysokości 1000 €, które stanowiłoby wówczas emeryturę. Czy masz na myśli dopłatę w wysokości 308 €? Czyli 2 razy 154 € rocznie przy pełnej wpłacie 4% od wynagrodzenia brutto? Jeśli nie wpłacisz 4% lub nie dokonasz wpłaty 2100 €, dopłata zostanie odpowiednio zmniejszona.....

Napisany przez BenniG
Ale nie mają. Przynajmniej nie na rozliczeniach rocznych, a z tego, co pamiętam, również nie w ogólnym kontrakcie. Tak, mam na myśli dodatek za dwa lata. Jeśli tak, proszę być konkretnym: dochód podlegający ubezpieczeniu emerytalnemu z poprzedniego roku. Istnieją różne wynagrodzenia brutto. To robi pewną różnicę, zwłaszcza zeszły rok czy nie. Sprawdzę to. Być może ma to związek z przeprowadzką w 2015 roku.

jest naturalnie zależne od umowy, prawdopodobnie jest to umowa oparta na funduszach. Jednakże musiałoby być coś, co określa, jaka kwota będzie wypłacona w ogólności w zależności od założeń i jak obliczana jest wysokość miesięcznej renty w zależności od końcowej sumy, którą otrzymasz. W przeciwnym razie na pewno nie zawarłbyś takiej umowy w przeszłości, nie wiedząc, jaka kwota miałaby być wypłacona i ile należy się spodziewać. Kto zarabia więcej niż minimalne wynagrodzenie, ten musi zapłacić tylko składkę w wysokości 2100 € - zasiłki rocznie, więc nie trzeba już sprawdzać, czy wynagrodzenie się zmieniło czy nie. Wtedy nie ma problemu z kosztami zakupu, które pojawiają się ponownie, gdy dochód wzrasta. Ponieważ koszty zamykania są zawsze rozkładane na 5 lat na całą kwotę zwiększenia.... Przeglądnąłbym jednak ogólnie koszty dokładnie, zazwyczaj można tam jeszcze coś zrobić, niektóre ubezpieczenia decydują się na obciążenie dodatkowymi opłatami za płatności miesięczne. W takim przypadku po prostu zmieniłem na płatność roczną, wtedy koszty zniknęły...

Napisany przez Reibold
Cześć BenniG, W przypadku Twojego DWS Riester-Rente Premium, którego oczywiście masz, koszty zakończenia umowy są obliczane na początku umowy na podstawie ustalonego składki x czas trwania umowy. W Twoim przypadku więc 50 € razy 12 miesięcy razy X lat. Podane liczby wskazują, że Twoja ustalona suma całkowita wynosiła 25.029 € na 42 lata. Obliczone wypłaty w wysokości 1.376,60 € zostały odjęte od Twoich wpłat w pierwszych 5 latach umowy. Dzięki temu zapłaciłeś wszystkie koszty zakończenia umowy za te 25.029 €. Nawet jeśli reaktywowałbyś umowę po obecnym zawieszeniu składki, to nie powstałyby nowe koszty zakończenia przy składce miesięcznej 50 €. Jednakże wszystkie dodatkowe wpłaty lub składki miesięczne przekraczające 50 € wiążą się z kosztami. Niemniej jednak, nie są one kalkulowane do wieku emerytalnego i odejmowane w ciągu 5 lat od początku umowy, ale po prostu od każdej wpłaty pobierany jest ten sam procent. Jak to ma miejsce w przypadku innych planów oszczędzania w fundusze. Jeśli brakuje Ci jeszcze jakichś dodatkowych świadczeń, można najłatwiej załatwić to bezpośrednio w miejscu udzielania zasiłków. Pod numerem 03381 21222324 miałem już często kontakt z kompetentnymi osobami. Dla nich ważne jest, abyś mógł podać swój numer ubezpieczenia społecznego. Przyszłe świadczenia z takich planów oszczędzania w fundusze nie mogą być dokładnie obliczone z wyprzedzeniem. Bardzo zależą one od wartości rozwoju funduszy i od ceny ubezpieczenia na życie, którą DWS musi podjąć w momencie rozpoczęcia renty, aby zagwarantować rentę dożywotnią od 85. urodzin. Tutaj niestety ustawodawca nakazał, że zawsze musi pojawić się ubezpieczenie na końcu. Prawdopodobnie funduszom została odebrana kompetencja do wyliczania renty dożywotniej. Z poważaniem, Alexander Reibold doradca finansowy Neuburg an der Donau

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata