Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Masz wiedzę na temat rynków? Jak wpływają one na giełdę? Jakie są przyszłe trendy gospodarcze? Na tym forum możesz wymieniać się poglądami z innymi użytkownikami.

Re: Obniżenie kosztów

Napisany przez ADMCI4
Mój sugestią jest, aby GM przenioseło swoją siedzibę do Tel Awiwu. Ludzie tam wiedzą, jak to zrobić. Jakub, który mieszka w Tel Awiwie, dzwoni do swojego syna Samuela, który wyemigrował do Nowego Jorku i mówi mu: Przepraszam, że psuję ci dzień, ale muszę ci powiedzieć, że twoja matka i ja rozwodzimy się. Czterdzieści pięć lat cierpień to wystarczająco. Tato, jak możesz to powiedzieć??? I to tuż przed świętami!!!! krzyknął syn. Nie możemy już na siebie patrzeć, odpowiedział ojciec, jesteśmy zmęczeni sobą nawzajem, mam dosyć tej całej historii, więc zrobisz mi przysługę, jeśli zadzwonisz do swojej siostry Anny w Chicago. I nagle się rozłączył. Zrozpaczony syn dzwoni do swojej siostry, która jest kompletnie oburzona. Jak oni mogą się rozwodzić w ich wieku??? Ja się tym zajmę. Natychmiast córka dzwoni do swojego ojca i mówi mu: Nie będziecie się rozwodzić. Nic nie róbcie, dopóki nie przyjedziemy ja i mój brat do was. Dobrze mnie usłyszałeś. NIC. Ojciec się rozłączył, odwrócił się do swojej żony i powiedział: Rebecco, wszystko jest w porządku, oboje spędzą z nami święta i sami zapłacą za swoje bilety lotnicze. Lancelot

Re: Obniżenie kosztów

Napisany przez Simona
Co chce nam powiedzieć? ops: Przypomina mi to trochę czasu sprzed ..dziesięciu lat. Handelszeitung vom 18.07.2006 Pascal Ihle, 3770 znaków Artykuł Ubezpieczenia: Konkurencja z Niemiec rośnie Pracownicy szwajcarskich koncernów nie mogą odpocząć: Oprócz redukcji miejsc pracy, niemieccy specjaliści coraz liczniej aplikują - mają najlepsze szanse. W Swiss Re jest wielu zadowolonych z siebie pracowników. Zarzut, który wraz z przeszłym weekendem wysunął przeciwko prezesowi Swiss Re, Jacquesowi Aigrainowi, nie tylko zszokował 11500 pracowników największego na świecie koncernu reasekuracyjnego, którzy z powodu redukcji 2000 miejsc pracy są już bardzo zaniepokojeni. Zarzut ten wstrząsnął również całą szwajcarską branżą ubezpieczeniową: Czy według niego zarzut dotyczy wszystkich firm w Szwajcarii? Jeśli tak jest, to dla pracowników koncernów ubezpieczeniowych stanie się nieprzyjemnie. Presja na branżę będzie wzrastać z powodu globalizacji rynków finansowych. Nie tylko z powodu konsolidacji, restrukturyzacji i tzw. programów obniżenia kosztów, które w ostatnich pięciu latach pozbawiły szwajcarskie ubezpieczenia 8338 miejsc pracy (17%); 1 stycznia 2006 roku Szwajcarski Związek Ubezpieczeniowy (SVV) zrzeszał 41028 pracowników zatrudnionych w sektorze prywatnych ubezpieczeń. *Ucieczka z naszego rynku* Presja wzrasta również od północy. Coraz więcej Niemców zgłasza się do szwajcarskich koncernów ubezpieczeniowych i składa swoje dokumenty aplikacyjne w działach kadr. „Trend ten jest wyraźnie zauważalny”, mówi Rolf Schäuble, przewodniczący rady nadzorczej Baloise. „Liczba zapytań z Niemiec wyraźnie wzrosła.” Podobnie brzmi to w Zurich Financial Services: „Z powodu napiętej sytuacji na rynku pracy w Niemczech od dłuższego czasu otrzymujemy regularne aplikacje”, wyjaśnia Chris Dunkel, szef działu kadr w Zurich Switzerland. Zapytania dotyczą zarówno wykwalifikowanych pracowników, jak i kadry menedżerskiej, włączając w to wysokich szefów. Aplikacje na stanowiska programistów, kontrolerów, matematyków, fizyków, menedżerów ryzyka, aktuariuszy, rewidentów, menedżerów portfela, redaktorów PR i tłumaczy są szczególnie liczne, jak zauważają rekruterzy z Zurich Financial Services, Swiss Life i Baloise. Główną przyczyną tego trendu jest przeobrażenie się niemieckiego rynku ubezpieczeniowego. Allianz ogłosiła redukcję 7500 miejsc pracy, w tym 5000 w spółkach ubezpieczeniowych i 2500 w Banku Dresdnera. Zurich Financial chce zwolnić do 1000 spośród 5700 miejsc pracy. Przez fuzję Gerling i HDI przynajmniej 1500 miejsc pracy zostanie utraconych. Niejasne jest również, jakie konsekwencje dla Niemiec (i Szwajcarii) będzie miało przejęcie Winterthur przez Axę. *Warunki pracy przyciągają* Zaniepokojenie w Niemczech jest na tyle duże, że szwajcarscy ubezpieczyciele nagle stają się bardzo interesujący zarówno dla osób zwolnionych, jak i tych będących w zatrudnieniu. To robi się powszechne i jest zalecane nawet przez niemieckie urzędy pracy. Dzieje się tak z dwóch powodów: Po pierwsze, umowy dwustronne o swobodzie przepływu osób z UE promują zagraniczne aplikacje. Po drugie, warunki pracy i życia w Szwajcarii są atrakcyjne dla zagranicznych kandydatów. Dunkel: „Dlatego też spodziewamy się, że liczba aplikacji w przyszłości będzie rosła.” Dla międzynarodowych koncernów, takich jak Swiss Re i Zurich, aplikacje z zagranicy należą do codzienności. Dla średnich ubezpieczycieli otwierają się nowe możliwości. „Specjaliści z wiedzą ekspercką wzbogacają zespół”, mówi rzecznik prasowy Helvetia-Patria, Daniel Schläpfer. Jakość zdecydowanie wzrasta. Ponadto specjaliści z Niemiec są tańsi niż Szwajcarzy, mówi się nawet o 20%. Dla koncernów jest to istotny argument, aby utrzymać koszty osobowe pod kontrolą. Nic dziwnego, uważa Rob Hartmans, rzecznik prasowy Swiss Life: „Bardzo dobrze wykształceni Niemcy mają dobrą szansę na objęcie wakatu.” Brak przypisanych firm. ************************************************** *********** Pozdrowienia, Simona

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata