Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Prywatne zabezpieczenie emerytalne jest konieczne, ale jak to zrobić? Renta Rürup czy Riester, a może tradycyjne ubezpieczenie na życie?

Re: Odwołanie ubezpieczenia na życie - ugoda pozasądowa - traktowanie podatkowe?

Napisany przez Lisa1981
Dobry wieczór wszystkim,
dla moich rodziców robię zeznanie podatkowe. Od 2002 roku oboje mają po jednym ubezpieczeniu na życie, przy czym jedno wygasło w 2011 roku, a drugie w 2015 roku. W 2017 roku oboje rodzice odwołali oba umowy i otrzymali regularną wypłatę za obie umowy.
Teraz nie jestem pewien, czy obie wypłaty należy opodatkować czy też nie. Możliwe jest, że wypłata za umowę trwającą około 13 lat nie musi być opodatkowana (ponieważ trwała >12 lat), a wypłata za umowę prawie 10-letnią musi być opodatkowana.
Czy ktoś zna tutaj postępowanie podatkowe w takiej sytuacji?
Cieszę się na opinie i wskazówki.
Pozdrowienia
Lisa

Re: Odwołanie ubezpieczenia na życie - ugoda pozasądowa - traktowanie podatkowe?

Napisany przez marinapecunia
Cześć ponownie!
Po pierwsze, tutaj znajdziesz tylko wskazówki, opinie Ci nie pomogą, a jedynie doradzać może [url]doradca[/url] podatkowy, nikt inny!
W przypadku podatku trzeba ustalić, ile z wpłat to składki i ile to dochody kapitałowe, te drugie podlegają opodatkowaniu - ewentualnie sprawdź kwotę wolną od podatku.
Jeśli składki zostały uznane za koszty uzyskania przychodów, możliwe jest, że skarbówka dokona zwrotu. Dlatego pilny zaleca jest złożyć całą dokumentację w urzędzie skarbowym, które to sprawdzi. Można także zadzwonić do właściwego urzędnika, oni również pomogą.
Ubezpieczyciel także zgłasza ten fakt do urzędu skarbowego.
Pomagam także moim dzieciom przy rozliczeniach podatkowych - za pomocą ELSTER - ale jeśli nie jestem pewien (np. nieruchomość, urlop rodzicielski), dzwonią do urzędu skarbowego.
Mam nadzieję, że to pomoże!
Do zobaczenia

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata