Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Kredyty hipoteczne na budowę domu lub zakup mieszkania (nieruchomość zamieszkana przez właściciela).

Re: Lider prawa odstąpienia - Porównanie z bankiem - traktowanie podatkowe

Napisany przez Lisa1981
Dobry wieczór wszystkim,
W 2017 roku doszło do polubownego ugodzenia z bankiem, w którym bank zgodził się zapłacić 12000€ odszkodowania za korzystanie.
Z tego, co mogę przeczytać w internecie, ten zasiłek jest opodatkowany zgodnie z informacjami Federalnego Ministerstwa Finansów. Całkowicie nie rozumiem opodatkowania tego zasiłku. Czy to naprawdę jest zgodne z prawem? Czy być może kwestia opodatkowania nie została jeszcze ostatecznie rozwiązana? Jak Wy to robicie?
Będę wdzięczna za wskazówki, serdeczne pozdrowienia,
Lisa

Napisany przez surcel
Cześć Lisa,

Teraz mam również ten problem. U mnie także miało miejsce porozumienie pozasądowe, a teraz bank nie chce wypłacić całej sumy, lecz zatrzymać podatek od zysków kapitałowych. Czy masz już jakieś dalsze informacje na ten temat?

Pozdrowienia
Axel

Napisany przez 3ducnici

Dzień dobry wszystkim,

w 2017 roku doszło do ugodowego porozumienia z bankiem, w którym bank zgodził się wypłacić 12000€ odszkodowania za użytkowanie. Z tego, co mogę przeczytać w internecie, kwota ta jest podlega opodatkowaniu zgodnie z Ministerstwem Finansów. Nie do końca rozumiem opodatkowanie tej kwoty. Czy to naprawdę jest zgodne z prawem? A może kwestia opodatkowania jeszcze nie została ostatecznie ustalona? Jak to robicie?

Będę wdzięczna za wskazówki, pozdrawiam serdecznie
Lisa

Dlaczego tego nie rozumiesz? Otrzymujesz odszkodowanie za użytkowanie, czyli rodzaj odsetek od rat, które wpłaciłeś bankowi. To podobne do sytuacji, gdybyś wpłacił pieniądze na książeczkę oszczędnościową w banku i teraz otrzymał odsetki....

Ale gratulacje z powodu ugodę!

Co do opodatkowania... wtedy trzeba złożyć sprzeciw. Ale osobiście nie jestem w tej kwestii zbyt biegły. Poleciłbym Ci skorzystanie z usług doradcy podatkowego, aby on zajął się deklaracją podatkową...

Napisany przez 3ducnici

Cześć Lisa,

Teraz mam ten sam problem.
U mnie również doszło do ugody pozasądowej, a teraz bank nie chce wypłacić całej sumy, lecz zatrzymać podatek od dochodów kapitałowych.
Masz jakieś dodatkowe informacje na ten temat?

Pozdrowienia
Axel

Jeśli ugoda mówi, że otrzymasz 10 000,00 [url]euro[/url] (rekompensatę za korzystanie z kapitału), to powinna Ci wypłacić 10 000,00 [url]euro[/url]. Nie może samowolnie dokonywać potrąceń.

To, czy potem w zeznaniu podatkowym zgłosisz to jako dochód, należy do Ciebie i leży w Twoim zakresie odpowiedzialności.

Napisany przez Recht_so

Jeśli w porównaniu jest napisane, że otrzymasz 10 000,00 [url]euro[/url] (rekompensata za korzystanie), to musi ci zapłacić 10 000,00 [url]euro[/url]. Wtedy nie może samowolnie dokonywać potrąceń.

Może jednak to zrobić, jeśli nie została wyraźnie uzgodniona płatność netto. Dla ugodowego porozumienia nic innego nie może obowiązywać, niż gdyby bank został skazany na zapłatę. Wtedy musiałby (lub najprawdopodobniej nawet musiał) odprowadzić podatek od zysków kapitałowych. Odprowadzenie podatku od zysków kapitałowych do urzędu skarbowego ma skutek spełniający dla banku w stosunku do klienta.

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata