Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Pytania dotyczące innych form finansowania, leasingu, oszczędzania na budowę domu, narzędzi finansowych itp.

Re: Wohn Rister, zastrzeżenia do decyzji

Napisany przez bruffl
Cześć,
W 2013 r. zbudowałem [url]Dom[/url] i najprawdopodobniej będę w nim mieszkał na stałe.
Oczywiście płacę miesięczne raty [url]kredytu[/url] hipotecznego.
Na początku roku dostałem od LBS informację, że umowa oszczędnościowa jest gotowa do wypłaty.
W związku z tym udałem się do mojego banku hipotecznego, i nie wiem, co mi wtedy w głowie siedziało, zrezygnowałem z wszystkich dopłat przy wypłacie.
W tym tygodniu dostałem informację od LBS, że kwota została wypłacona, świadczenia emerytalne oraz ulgi podatkowe zostały odjęte. Jest to kwota kilku tysięcy [url]euro[/url].
We wniosku czytamy,
Zastrzeżenia odnoszące się do zatrzymanych i odprowadzonych kwot można zgłosić w ciągu roku od daty wystawienia tego zaświadczenia, poprzez pisemny wniosek o ustalenie kwoty do zwrotu
Wiem, że moje pytanie brzmi trochę głupio, ale czy oznacza to teraz, że mogę jednak otrzymać dopłaty po zgłoszeniu wniosku?
Mam nadzieję, że ktoś mi pomoże.
Dziękuję
Pozdrawiam
Axel

Napisany przez marinapecunia
Tak, teraz nie jestem jednak pewien, co dokładnie jest obliczane. Oczywiście musisz wpłacić odpowiednią kwotę na wsparcie i przestrzegać wytycznych dotyczących wsparcia.
Prawdopodobnie mówisz o dofinansowaniach rządowych. Możesz jednak w określonych warunkach wykorzystać BSV Riester także do finansowania.... Tutaj niezbędne jest szczegółowe, indywidualne doradztwo.
Nie wiem, dlaczego LBS nie udzieliła Ci lepszej porady. Być może to zrobiła, a Ty wiedziałeś lepiej ;-)
Moja rada: znajdź brokera na przyszłość, który może Ci wszystko załatwić i zawsze proponuje Ci najlepsze opcje. Ponieważ zawsze stoi po Twojej stronie!

Napisany przez bruffl
Cześć,

Dopiero dzisiaj zobaczyłem twoją odpowiedź, dzięki za nią. Około 4 tygodnie temu spotkałem się z moim doradcą w LBS, powiedział mi, że miał już do czynienia z podobną sytuacją i udało mu się odzyskać pieniądze. Dzisiaj dostałem kolejne żądanie zwrotu od firmy rządowej Riester, więc dzisiaj ponownie skontaktowałem się z LBS, żeby zapytać. Powiedzieli, że dostaniemy pieniądze z powrotem. Po prostu będziemy kontynuować umowę oszczędnościową Riester. To nie jest to, czego chcę, powiedziałem mu to. Powiedział, że zapyta, czy możliwe jest wypłacenie mi żądań, jeśli podpiszę nową umowę. Stopniowo zaczynam mieć wrażenie, że chce mi na siłę wcisnąć nową umowę lub ją przedłużyć, żeby dostać prowizję. Mam nadzieję, że ktoś będzie miał jakiś pomysł.

Dzięki

Cześć, od dłuższego czasu nie zaglądałem tutaj. Twój problem z pewnością został już rozwiązany.

Chciałbym jednak dodać kilka słów na temat Aufschatzen.

Po pierwsze, prowizja, którą otrzymuje pośrednik przy zawieraniu umowy, służy jako wynagrodzenie za jego pracę doradczą. I to jest w porządku - praca za wynagrodzeniem.

To, czy [url]kasa oszczędnościowa[/url] czy inna firma przywróci anulowaną umowę, zależy tylko od Ciebie. Wsparcia, które ostatecznie muszą zostać zwrócone, muszą być jednak na istniejącej umowie. Istnieją warunki oszczędnościowe, które obie strony muszą przestrzegać.

A sam zauważasz: co mi się wtedy stało.

Również dofinansowanie rządowe w ramach Riester jest ściśle związane z surowymi przepisami prawnymi, gdy państwo daje coś po darmo, zawsze wiąże się to z surowymi warunkami.

Ale błędy służą jako nauka!

Życzę Ci więcej rozwagi następnym razem!

Napisany przez bruffl
Dziękuję za miłe słowa

Po pierwsze - prowizja, którą pośrednik otrzymuje przy zawarciu umowy, jest zapłatą za jego pracę doradczą. I to chyba jest w porządku, tutaj praca - tam wynagrodzenie.

Wszystko w porządku, zapłaciłem prowizję przy zawarciu umowy, opłaty roczne też!
Ponieważ doszło do nieporozumienia, zakładając, że w tym roku należności muszą być w pełni wykorzystane, zakończyłem umowę z powodem szkodliwe użycie.
Niestety później okazało się, że tak nie jest.
Oczywiście byłbym teraz również gotów zapłacić proporcjonalną prowizję za zwrot pieniędzy...
Proszę wybaczyć, że nie jestem wszechwiedzący, nie pochodzę ani z sektora bankowego, ani ubezpieczeniowego.

Cześć, myślę, że teraz mieliśmy pewne nieporozumienie. Trochę alergicznie reaguję na słowo "nachbardzo", jestem w branży od ponad 25 lat i nigdy niczego nie narzucałem, podobnie jak większość moich kolegów po fachu. Nie chcę teraz niczego mówić przeciwko przedstawicielom, czyli przedstawicielom różnych kas oszczędności mieszkaniowych, którzy są związani instrukcjami, ale istnieje pewna różnica, czy pracuję dla klienta czy dla kasy oszczędności mieszkaniowej lub towarzystwa ubezpieczeniowego. Zakładam w każdym razie, że wykonują oni swoją pracę w interesie klienta.

Opłata za zamknięcie częściowo przechodzi jako prowizja do pośrednika, a opłata roczna do spółki. Więc każdy zarabia - życie nie jest bajką. Jak dotąd wszystko dobrze.

Twoje zdanie: "i nie wiem, co mi wtedy odbiło" brzmiało dla mnie jak - doradzono mi, a ja postąpiłem wbrew zaleceniu. Wyraźnie źle to zrozumiałem.
Riester na cele mieszkaniowe jest również dość trudny do zrozumienia i doradzenia, myślę, że w zeszłym roku lub nawet wcześniej ponownie dokonano tu zmian w ustawie. Niemniej jednak pośrednik musi udzielić właściwej i kompleksowej porady.

Jeśli masz szansę, albo jeśli otrzymasz pieniądze zwrotne, skorzystaj albo z umowy oszczędnościowej mieszkaniowej (BSV) z niską sumą oszczędnościową i opłatą za zamknięcie wynoszącą 1%, wtedy będzie to tańsze, a później zastanów się ze swoim pośrednikiem, czy sensowne jest zachowanie BSV i później, zgodnie z wymaganiami prawnymi, jego wykorzystanie do przebudowy lub rozbudowy, ewentualnie w połączeniu z dofinansowaniem KfW (zobacz KfW w Google) lub możesz także podpisać umowę emerytalną i przenieść środki z BSV.

I specjalista musi mieć odpowiednią wiedzę fachową, a nie konsument, który ma ją w swoim zawodzie. Niestety nie jest to jasne dla wszystkich. Mogę tylko raz po raz prosić, zaufajcie pośrednikom, oni są tu dla klientów i ponoszą za nich odpowiedzialność.

Jeśli masz podejrzenie, że zostałeś źle lub niewłaściwie poinformowany, należy to wyjaśnić.

Z kasy oszczędności mieszkaniowej bezpośrednio lub za pośrednictwem rzecznika praw konsumenta

- Rzecznicy kas oszczędności mieszkaniowych prywatnychRzecznicy kas oszczędności mieszkaniowych prywatnychwww.schlichtungsstelle-bausparen.dehttps://www.schlichtungsstelle-bausparen.de/

Rzecznicy przychodzą z pomocą konsumentowi w przypadku sporów, starają się mediatorować.

Teraz mam nadzieję, że wszelkie nieścisłości zostały rozwiązane. I mam nadzieję, że mógłbym ci trochę dalej pomóc.

Jeśli masz jeszcze pytania, proszę zadaj je, ewentualnie bezpośrednio do mnie (odpowiedź jest dla ciebie bezpłatna), z przyjemnością na nie odpowiem!

Pozdrowienia

Stowarzyszenie Kas Oszczędności Mieszkaniowych Prywatnych

Skrytka pocztowa 30 30 79

10730 Berlin

www.schlichtungsstelle-bausparen.de

10730 Berlin

www.schlichtungsstelle-bausparen.deRzecznicy kas oszczędności mieszkaniowych prywatnych

10730 Berlin

www.schlichtungsstelle-bausparen.dehttps://www.schlichtungsstelle-bausparen.de/

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata