- pt lip 20, 2018 9:14 pm
dokładnie o takie szkody mi chodzi, szkody spowodowane przez najemców lub przez wydzielone własności.
Nie pisałem o żadnej winie ani o żadnej odpowiedzialności, miałem na myśli tutaj szkodę, za którą odpowiedzialny jest właściciel wydzielonej własności. Na przykład, jeśli najemca poinformowałby właściciela o wystającej desce parkietowej, a ten zignorowałby sygnał, ostatecznie ponosząc odpowiedzialność za urazy spowodowane upadkiem, które później dotknęły się potykającego się nad nią najemcy.
Cytat autorstwa viktor
...jakie [url]ubezpieczenie[/url] istnieje i jakie szkody są w nim objęte?
W zasadzie już o tym napisałem. Istnieje:
- [url]ubezpieczenie[/url] odpowiedzialności cywilnej z tytułu posiadania nieruchomości (PHP), które obejmuje również roszczenia z tytułu odpowiedzialności cywilnej wynikające z użytkowania nieruchomości własnej (niezależnie czy wynajmowanej czy posiadanej),
- rozszerzone [url]ubezpieczenie[/url] odpowiedzialności cywilnej z tytułu posiadania drugiego mieszkania, które dodatkowo obejmuje roszczenia z tytułu odpowiedzialności cywilnej najemcy (lub osoby trzeciej z braku płynności finansowej najemcy),
- [url]ubezpieczenie[/url] odpowiedzialności cywilnej z tytułu posiadania domu i działki, które obejmuje wszystkie powyższe roszczenia wynikające z posiadania domu i gruntu.
Dla lepszego zrozumienia kopiuję z opisu ryzyka i specjalnych warunków mojego ubezpieczenia odpowiedzialności cywilnej (RBH) następujący akapit:
Objęte ubezpieczeniem jest ustawowa odpowiedzialność cywilna ubezpieczającego jako właściciela domu i/lub nieruchomości, np. właściciela, najemcy, dzierżawcy, użytkownika na podstawie umowy [url]Leasing[/url]u lub osoby czerpiącej korzyści z użytkowania opisanej w polisie i jej załącznikach nieruchomości i gruntu. Ubezpieczone są w tym przypadku roszczenia wynikające z naruszenia obowiązków, które ciążą na ubezpieczającym w wymienionych wyżej jakościach (np. utrzymanie budynku, oświetlenie, sprzątanie, zakres obowiązków dotyczący utrzymania porządku na chodnikach). Dotyczy to również obowiązków wynikających z umowy zaciągniętej przez ubezpieczającego wyłącznie jako najemca, dzierżawca lub wypożyczający, dotyczącej ustawowej odpowiedzialności za obowiązek zapewnienia bezpieczeństwa ruchu partnera umowy (wynajmującego, wypożyczającego, dzierżawcy) w tej roli.
Cytat autorstwa viktor
z drugiej strony jest to niezrozumiałe, ponieważ właściciel nieruchomości nie jest winny ani odpowiedzialny za to. dlaczego miałby ponosić odpowiedzialność?
Zazwyczaj właściciel nie ponosi odpowiedzialności, jeśli nie jest winny. Możliwe byłoby to tylko w ramach odpowiedzialności za ryzyko.