Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Kredyty hipoteczne na budowę domu lub zakup mieszkania (nieruchomość zamieszkana przez właściciela).

Re: Finansowanie budowy domu jednorodzinnego

Napisany przez Eleanor
Witaj Forum,

moja partnerka i ja chcielibyśmy kupić [url]Dom[/url]. Cena domu wynosi 142 000 [url]euro[/url], potrzebujemy ogółem 220 000 [url]euro[/url] na zakup domu, koszty dodatkowe i remont/renowację.
Mamy 50 000 [url]euro[/url] wkładu własnego i potrzebujemy więc pożyczki w wysokości 170 000 [url]euro[/url]. Nasza preferowana rata wynosiłaby od 800 do 850 [url]euro[/url], aby mieć jeszcze dobry bufor i móc ewentualnie dokonywać dodatkowych spłat.

Teraz mamy różne oferty od różnych banków i nie jesteśmy pewni, która jest najlepsza. (Mamy również inne oferty z Riester i KfW, które obecnie pomijamy.)

Bank1 (bank domowy): [url]kredyt[/url] ratalny 170 000 [url]euro[/url] - oprocentowanie 1,99% - 15 lat zakresu zabezpieczenia oprocentowania - rata 700 [url]euro[/url] - pozostały dług w wysokości 83 000 [url]euro[/url] po zakończeniu zakresu oprocentowania
Bank2: [url]kredyt[/url] ratalny 170 000 [url]euro[/url] - oprocentowanie 2,02% - 15 lat zakresu zabezpieczenia oprocentowania - rata 600 [url]euro[/url] - pozostały dług w wysokości 103 000 [url]euro[/url] po zakończeniu zakresu oprocentowania
Bank3: [url]kredyt[/url] ratalny 170 000 [url]euro[/url] - oprocentowanie 1,58% - 10 lat zakresu zabezpieczenia oprocentowania - rata 856 [url]euro[/url] - pozostały dług w wysokości 93 000 [url]euro[/url] po zakończeniu zakresu oprocentowania

Rozważaliśmy także [url]kredyty[/url] hipoteczne typu Volltilgerdarlehen, ale wtedy rata wynosiłaby około 1 050 [url]euro[/url].

Aktualnie rozważamy przyjęcie oferty Banku1 i „zabezpieczenie” kwoty 83 000 [url]euro[/url] poprzez umowę oszczędnościowo-kredytową.
W takim wypadku mielibyśmy oprocentowanie 1,4% dla kwoty 83 000 [url]euro[/url], okres kredytowania 20 lat, rata 147 [url]euro[/url] oraz rata 886 [url]euro[/url] przez pozostałe 5 lat.
Sumarycznie rata dla [url]kredytu[/url] i oszczędnościowo-kredytowego wynosiłaby 847 [url]euro[/url] miesięcznie, co odpowiadałoby naszej preferowanej racie.

Możemy dokonać dodatkowych spłat w wysokości 5% rocznie przez pierwsze 15 lat w przypadku [url]kredytu[/url] ratalnego lub później w przypadku [url]kredytu[/url] z umowy oszczędnościowo-kredytowej.

Co o tym sądzicie? Macie jakieś dodatkowe wskazówki?

Dziękujemy i pozdrawiamy.

Napisany przez Batman_BU
Jeśli wasza pożądana rata wynosi 800-850 EUR, dlaczego dla różnych okresów spłaty proponowane są różne raty?
Zapytam ponownie i podam wybraną ratę. Oczywiście możecie sami sprawdzić to w kalkulatorze porównawczym.
Bank1: Rata 800 EUR, Pozostała kwota do spłaty: 61.436 EUR, Płatności odsetkowe 35.436 EUR
Rata 850 EUR, Pozostała kwota do spłaty: 50.958,61 EUR, Płatności odsetkowe 33.958,61 EUR Bank 2 wygląda bardzo podobnie, różnica w oprocentowaniu jest niewielka.

Moje pytanie: Jak realistycznie oceniacie dodatkowe spłaty w ciągu najbliższych 15 lat? 4 tys. EUR rocznie wystarczyłoby, aby spłacić zadłużenie do zera w ciągu 15 lat.

Napisany przez Eleanor

Jeśli Wasza pożądana rata wynosi 800-850 EUR, dlaczego w różnych okresach kredytowania oferowane są różne raty?
Zaproponowałbym ponowne zapytanie, określenie swojej pożądanej raty. Oczywiście możecie sami ponownie wprowadzić wszystko do kalkulatora porównawczego.
Bank1: Rata 800 EUR, Pozostałe zadłużenie: 61.436 EUR, Odsetki 35.436 EUR
Rata 850 EUR, Pozostałe zadłużenie 50.958,61, Odsetki 33.958,61 Bank 2 wygląda bardzo podobnie, oprocentowanie jest prawie identyczne.

Moje pytanie: Jak realistycznie oceniacie dodatkowe spłaty w ciągu najbliższych 15 lat? 4 tys. EUR rocznie wystarczyłoby, aby całkowicie spłacić zobowiązanie w ciągu 15 lat.

Wow, dzięki za szybką odpowiedź.
Po prostu pokazano różne modele (również w kontekście dodatkowych rat budżetowych, aby ostatecznie spłacić całość). Nie chciałbym polegać tylko na dodatkowych spłatach. Jeśli to niemożliwe, nie chciałbym po 15 latach znowu zaciągać np. 83.000 EUR z 8% oprocentowaniem. Dlatego rozważałem pozostawienie raty nieco niższej i zainwestowanie różnicy w budowę oszczędności.

Napisany przez Batman_BU
Jeśli wybieracie rozwiązanie z umową oszczędnościową, powinniście dowiedzieć się o kosztach do pełnej spłaty pożyczki. Następnie możecie to wykorzystać jako założenie i sprawdzić, od jakiego oprocentowania w 15 latach rozwiązanie wybrane przez was z umową oszczędnościową byłoby tańsze.
Alternatywą może być również zapytanie o ofertę pełnej spłaty i warunki na 20 lat. Różnica w stopie oprocentowania między 15 a 20 latami nie jest duża.
Co jest również interesujące, to różne okresy kredytowania. Mały kredyt z dużą (pełną) spłatą np. w ciągu 10 lat i większy kredyt z mniejszą spłatą przez 20 lat. Pierwszy kredyt spłacacie szybko do zera, co zapewnia wam swobodną płynność finansową. Decyzja, czy chcecie to wykorzystać na dodatkowe spłaty, zależy od was, ale byłoby to zalecane. Warunki trzeba sprawdzić, zajrzyjcie na stronę biallo.de.

Zazwyczaj takie pytania są interesujące, aby móc ocenić dla was wariant finansowania:
Jakie są wasze dochody?
Jak się one rozwijają, biorąc pod uwagę dzieci?
Jaki jest wasz odsetek oszczędności?
Czy prowadzicie domowy budżet?
Czy posiadacie inne kredyty?
Ile aktualnie płacicie za czynsz...
(ale wtedy macie ryzyko, że ktoś będzie trollować tutaj ;-) )

Napisany przez Alex [CryptoMod]

Bank1 (Hausbank): [url]kredyt[/url] ratalny 170.000€ - 1,99 Zins - 15 lat okres spłaty - Rata 700€ - 83.000€ Saldo po zakończeniu okresu spłaty odsetek

170.000 EUR z 2% efektywnie i 4% spłaty = Rata 850 EUR i saldo 50.000 EUR..... Nie trzeba się martwić o to, jak będą wyglądać odsetki. BSV to w zasadzie zakład na wzrost stóp procentowych. (i dobra prowizja dodatkowa dla sprzedawcy....)

Napisany przez 2tneub

Co, co uważam za interesujące, to różne okresy kredytowania. Mały [url]kredyt[/url] z dużą spłatą w ciągu na przykład 10 lat i większy [url]kredyt[/url] na 20 lat z mniejszą spłatą.
Pierwszy [url]kredyt[/url] spłacicie szybko do zera, dzięki czemu stworzycie sobie wolną płynność. Decyzja, czy chcecie wykorzystać to na dodatkowe spłaty, pozostaje w waszym uznaniu, ale byłoby to zalecane. Co

Wiem, że niektórzy finansują w ten sposób.
Jednak sens i cel takiej konstrukcji jakoś mi umyka. Z jednej strony spłaca się priorytetowo tańszy [url]kredyt[/url], co jest raczej nieproduktywne.
Z drugiej strony zakłada się, że inflacja pracuje na korzyść i w ten sposób rata po 10 latach powinna być znacznie łatwiejsza do opłacenia, więc nie potrzeba dodatkowo mniejszej raty. Jedynym przypadkiem, gdzie uznałbym to za sensowne, jest rzeczywiście spodziewanie się niższych dochodów. Na przykład spłata [url]kredytu[/url] do emerytury.
Natomiast ta konstrukcja ma negatywne skutki przy zmianie banku w ramach [url]kredytu[/url] refinansowego.

Napisany przez NaTwoim13
Interesują mnie przede wszystkim koszty jednostkowe.....
1) Cena zakupu (znana)
2) Koszty dodatkowe związane z zakupem (z pośrednikiem czy bez)
3) Modernizacje i remonty (praca własna tak czy nie)
...aby ustalić wartość zabezpieczenia, zanim będę mógł ocenić odsetki.

Napisany przez Batman_BU
@tneub:
Oczywiście, nie każdy model pasuje do każdego. Przy obecnych różnicach w oprocentowaniu z dość płaską krzywą oprocentowania, uważam, że dodatkowe koszty szybkiej spłaty krótkoterminowego [url]kredytu[/url] nie są tak dramatyczne.
Myślę jednak, że okres dziesięciu lat można znacznie lepiej zaplanować, wielu ludzi wie na przykład, kiedy chce mieć dzieci. Są to okresy, które można przewidzieć przy użyciu takich „krótkoterminowych” [url]kredytów[/url]. Wysokie obciążenie w latach 1-x, a następnie przez x lat (znacząco) niższe.
Na przykład dla mnie byłoby pomocne, gdybym spłacił część [url]kredytu[/url] po 5 latach. Wtedy nastały urlop rodzicielski i praca w niepełnym wymiarze czasu...
Finansowanie jest zazwyczaj największą inwestycją w życiu, dlatego z pewnością warto rozważyć różne modele.
Zawsze można je odrzucić.

Napisany przez Batman_BU
Och, dlaczego [url]refinansowanie[/url] połączone jest z niekorzyściami?

Napisany przez Eleanor

Jeśli wybierzesz rozwiązanie z umową oszczędnościową, powinieneś poprosić o podanie kosztów do pełnej spłaty kredytu. Możecie to wykorzystać jako założenie i sprawdzić, od jakiego oprocentowania w przeciągu 15 lat wybrane przez Was rozwiązanie z umową oszczędnościową byłoby tańsze.
Alternatywą może być także zapytanie o ofertę z pełną spłatą i warunki na 20 lat. Różnica w oprocentowaniu między 15 a 20 latami nie jest tak duża.
Co jest również ciekawe, to różne okresy kredytowania. Mały kredyt z wysoką spłatą przez na przykład 10 lat i większy na 20 lat z niższą spłatą. Na pierwszy kredyt wpłacasz szybko 0, co daje Ci wolne środki. Czy chcesz je przeznaczyć na dodatkowe spłaty, to zależy od Ciebie, ale jest to zalecane. Musisz sprawdzić warunki, sprawdź na stronie biallo.de.

Zazwyczaj takie pytania są interesujące, aby ocenić dla Was formę finansowania:
Jakie są Wasze dochody?
Jak one się rozwijają z uwzględnieniem dzieci?
Jaka jest Wasza stopa oszczędności?
Prowadzicie książkę budżetową?
Czy macie inne kredyty?
Ile obecnie płacicie za czynsz...
(ale wtedy istnieje ryzyko, że będziecie tu obiektem trollingu ;-) )

20-letni okres wiążący niestety nie pasuje do naszego banku z pożądaną ratą (chyba że bierzemy tylko 158 000 € pożyczki)
Planowanie budżetu itp. jest zakończone i nie chcemy płacić więcej niż 850 € miesięcznie. Wolimy inwestować nadwyżkę w dodatkowe spłaty.
Z modelem Banku1 bylibyśmy wolni od długów po 20 latach. Z umową oszczędnościową oczywiście może się zdarzyć, że zapłacimy więcej, ponieważ po 15 latach oprocentowanie nie będzie wynosić więcej niż X%. Jednak chcemy się zabezpieczyć. Wolimy płacić trochę więcej do banku/ kasie oszczędnościowej niż po 15 latach nie być w stanie spłacić raty, ponieważ oprocentowanie jest znacznie wyższe.
Czy umowa oszczędnościowa ma inne wady, poza nieco wyższymi kosztami (w porównaniu), jeśli oprocentowanie pozostanie poniżej X%?
Jakże będzie wyglądać sytuacja, jeśli dokonam dodatkowych spłat w ciągu pierwszych 15 lat w przypadku kredytu bankowego i nie będę potrzebował ze swej umowy oszczędnościowej 83 000 €, a na przykład tylko 60 000 €?

Cytat od Herrmuellera
170 000 EUR z 2% efektywności i 4% spłat = 850 EUR rata i 50 000 EUR saldo zadłużenia..... Nie trzeba się martwić, jakie będą wtedy oprocentowanie. Umowa oszczędnościowa jest raczej zakładem na rosnące stopy procentowe. (i dobrą prowizją dodatkową dla sprzedawcy....)

Jak powyżej wspomniano, generalnie uważamy, że lepiej jest płacić nieco więcej, niż spekulować, że stopy procentowe nie wzrosną powyżej X%?

Cytat od noelmaxim
Najpierw interesują mnie koszty jednostkowe.....
1) Cena zakupu (znana)
2) Koszty nabycia (z pośrednikiem lub bez)
3) Modernizacje i remonty (czy własne prace)
...aby określić wartość obciążenia przed ocenieniem oprocentowania.

1) 142 000 €
2) z pośrednikiem, czyli 19 099 € (Hesja)
3) około 60 000 € modernizacje i remonty (własne prace już odjęte)

Napisany przez NaTwoim13

3) ~60.000€ Modernizacje i remonty (po odliczeniu własnego wkładu)

??? Więc ile to w sumie? Musi być ustalona wartość obciążenia, dlatego do ceny zakupu dodane są całkowite koszty modernizacji i remontów, dlatego dobrze byłoby, gdyby suma kosztów całkowitych za modernizacje i remonty była znana.
O ile mogę to teraz oszacować, oferty są zbyt słabe, ale mogę i chcę to ocenić dopiero po poznaniu całkowitych kosztów, wtedy oczywiste będzie odjęcie własnej pracy oraz kapitału własnego, ale potrzebno znać całkowity koszt planowanych prac modernizacyjnych i remontowych, praktycznie znam wartość, która by powstała, gdyby firma wykonała wszystko bez własnej pracy.

Napisany przez hausbauwest

O ile mogę to teraz oszacować, oferty są zbyt kiepskie

Wygląda na to, że znowu mocno ucierpiało na tym buty prowizyjne.....

Napisany przez NaTwoim13
Hausbauwest, masz wolne??

Jak można wywnioskować z moich postów, staram się stworzyć podstawy do oceniania i oceniania ofert finansowania.

Jak również można wywnioskować z mojego doświadczenia, już teraz mogę ocenić, że można zrobić to lepiej. Myślę, że to jest to, co również interesuje TE. Tak samo jak nas, abyśmy mogli tutaj prowadzić rzeczową dyskusję i udzielać TE solidnych odpowiedzi.

Reszta okaże się w swoim czasie, bądź pewny, że będę starał się uzyskać pomoc do swoich książek i myślę, że - jak często bywa - uda się.

Napisany przez Eleanor

??? Ile to dokładnie? Należy określić wartość zabezpieczenia hipotecznego, a więc do ceny zakupu należy doliczyć wszystkie koszty modernizacji i remontu, dlatego byłoby miło, gdyby suma kosztów modernizacji i remontu była znana.
O ile mogę teraz oszacować, oferty są zbyt słabe, ale mogę to ostatecznie ocenić dopiero po poznaniu całkowitych kosztów, a następnie odejmując wkład własny oraz kapitał własny, oczywiście należy znać całkowite koszty planowanych prac modernizacyjnych i remontowych, to jest wartość, która powstałaby, gdyby firma wykonała je w całości bez wkładu własnego.

Od samego początku obliczyliśmy koszty renowacji i remontu tylko na podstawie własnej pracy, ponieważ w rodzinie możemy zrobić praktycznie wszystko.
Jeśli prace zostałyby wykonane przez zewnętrzne firmy, szacowałbym koszty na 90 000 €. Więc 30 000 € wkładu własnego.
Jednak nie mogę powiedzieć, czy jest to realistyczne.

Czy ktoś ma jeszcze coś do dodania?

Cytat od Eleanor
20-letni okres zapadalności nie działa niestety z naszym bankiem z pożądaną stopą (chyba że bierzemy tylko 158 000 €)
Planowanie domowego budżetu itp. zostało zakończone i nie chcemy płacić więcej niż 850 € miesięcznie. Wolimy zainwestować nadwyżkę w dodatkowe spłaty [url]kredytu[/url].
Z modelem Bank1 po 20 latach byłbyś wolny od długów. Oczywiście w przypadku [url]kredytu[/url] hipotecznego mogą być większe opłaty, jeśli po 15 latach oprocentowanie przekroczy X%. Jednak chcemy się tutaj zabezpieczyć. Wolimy zapłacić trochę więcej bankowi/kasie oszczędnościowo-budowlanej niż nie być w stanie poradzić sobie z ratą po 15 latach, gdy oprocentowanie jest o wiele wyższe.
Czy [url]konto[/url] oszczędnościowo-budowlane ma inne wady poza nieco wyższymi kosztami (w porównaniu), jeśli oprocentowanie pozostaje poniżej X%?
Jak to się ma do sytuacji, gdy dokonuję dodatkowych spłat przez pierwsze 15 lat [url]kredytu[/url] bankowego i nie potrzebuję już 83 000 € z konta oszczędnościowo-budowlanego, ale na przykład tylko 60 000 €?

Jak już wspomniałam powyżej, generalnie uważamy, że wolałybyśmy zapłacić trochę więcej niż spekulować, że odsetki nie wzrosną powyżej X%?

To można obracać i interpretować na wiele sposobów, ale inwestując w BSV, spekuluje się na wzrostem stóp procentowych...…
To tylko moje osobiste zdanie, lepiej spłacać tyle, ile się da, aby pozostałe zadłużenie nie stanowiło ekonomicznego zagrożenia.

Napisany przez NaTwoim13

Wygląda na to, że Buhmannowi znów bardzo mocno wcisnęła się wątpliwość o prowizji (co to jest???.....

Achso, hausbauwest: Czy to mieszanka prowizji i pomarańczy w jednym bucie??

Napisany przez Eleanor

To można obrócić i obrócić, jak się chce, inwestując w BSV, zakłada się wzrost stóp procentowych...…
To tylko moje osobiste zdanie, lepiej spłacać tyle, ile się da, a pozostały dług nie stanowi już zagrożenia ekonomicznego.

Załóżmy, że biorę [url]kredyt[/url] w Bank1 z ratą w wysokości 850€:
[url]kredyt[/url] ratalny 170.000€ - 1,99% oprocentowanie - 15 lat stałego oprocentowania - rata w wysokości 850€ - 50.000€ pozostałego salda po zakończeniu stałego oprocentowania
Jeśli musiałbym wziąć kolejny [url]kredyt[/url] na kwotę 50.000€ i oprocentowanie nadal wynosiłoby 1,99%, to po kolejnych 5 latach (rata 886€) osiągnąłbym zerowy stan zadłużenia?
Przy 10% oprocentowaniu osiągnąłbym zerowy stan zadłużenia po 6,6 latach, czy popełniam błąd myślowy?

Dzięki umowie oszczędnościowo-kredytowej miałbym pozostałe zadłużenie w wysokości 83.000€ oraz łączną ratę w wysokości 850€ (700€ z Banku; 150€ z Bauspar) po 20 latach (886€ po 15 latach [url]kredytu[/url] bankowego).

Napisany przez NaTwoim13

To można obracać i kręcić tak, jak chcesz, ale z BSV spekuluje się na rosnące stopy procentowe...…
To tylko moja osobista opinia, lepiej jak najwięcej spłacić, wtedy pozostały dług nie stanowi żadnego zagrożenia ekonomicznego.

Również, ale nie tylko. W porównaniu z wariantem całkowitej spłaty [url]kredytu[/url], gdzie oprocentowanie jest ustalone od A do Z, umowa oszczędnościowa może zminimalizować łączne koszty.
Zawsze trzeba porównać jabłko z jabłkiem. Jeśli ktoś chce gruszkę, to nie można jej porównywać z jabłkiem. Innymi słowy, jeśli ktoś nie pragnie 100% pewności odnośnie oprocentowania, umowa oszczędnościowa nie powinna mieć znaczenia!

Napisany przez NaTwoim13
"
Weźmy na przykład Bank1 z amortyzacją w wysokości 850 €:
Kredyt ratalny 170.000 € - 1,99% oprocentowanie - 15 lat stałego oprocentowania - rata 850 € - pozostały dług w wysokości 50.000 € po zakończeniu stałego oprocentowania

Jeśli musiałbym wziąć kolejny [url]kredyt[/url] na 50.000 € i oprocentowanie wciąż wynosiłoby 1,99%, po kolejnych 5 latach (rata 886 €) spadłoby to do 0 €?
Przy 10% oprocentowaniu spadłoby to do 0 € po 6,6 latach, czy robię tu jakiś błąd myślowy?

Z kredytem oszczędnościowo-budowlanym miałbym pozostały dług w wysokości 83.000 € i łączną ratę w wysokości 850 € (700 € z banku; 150 € oszczędnościowo-budowlane) po 20 latach (886 € po 15 latach [url]kredytu[/url] bankowego).

Eleanor, można obliczyć stawkę procentową graniczną, czyli oprocentowanie, które może obowiązywać po zakończeniu, aby wariant z kredytem oszczędnościowo-budowlanym nie był zbędny."

Wyobraź sobie, że biorę [url]kredyt[/url] Bank1 w wysokości 850€ na spłatę:
[url]kredyt[/url] ratalny 170.000€ - 1,99% oprocentowanie - 15 lat stałego oprocentowania - rata 850€ - 50.000€ pozostały dług po zakończeniu stałego oprocentowania
Jeśli musiałbym wziąć kolejny [url]kredyt[/url] na kwotę 50.000€ i oprocentowanie nadal wynosiłoby 1,99%, czy po kolejnych 5 latach (rata 886€) byłbym bez długu?
Przy oprocentowaniu 10% byłbym bez długu po 6,6 latach, czy źle myślę?
Z kredytem oszczędnościowo-budowlanym miałbym 83.000€ pozostałego długu i całkowitą ratę w wysokości 850€ (700€ od banku; 150€ od [url]kredytu[/url] Bauspar) po 20 latach (886€ po 15 latach od [url]kredytu[/url] bankowego).

Nie, Twój podstawowy pomysł jest całkowicie słuszny. Jeśli za 15 lat oprocentowanie wyniesie 10%, koszty byłyby znacznie wyższe.
Chciałem tylko zaznaczyć, że BSV w takim przypadku ZAWSZE jest zakładem na wzrost oprocentowania, bez BSV zakładasz po prostu stałe oprocentowanie lub tylko niewielki wzrost.
Trzeba jednak pamiętać, że z BSV pozostały dług jest wyższy (około 83.000 EUR), ponieważ spłacasz mniej (rata za BSV). Można to dokładnie obliczyć, kiedy BSV zaczyna się opłacać.

Napisany przez NaTwoim13
169.099,00 €

Stopa procentowa nom. 1,86% / efektywna 1,90%

Rata 838,59 €

Okres wiązania oprocentowania 20 lat

Spłata 4,091% Pełna spłata

Napisany przez Eleanor
[cytat=Herrmueller">
Nie, Twój podstawowy pomysł jest całkowicie prawidłowy. Jeśli za 15 lat stopy procentowe wyniosą 10%, koszty byłyby znacznie wyższe.
Chciałem tylko powiedzieć, że w takim przypadku BSV zawsze jest zakładem na wzrost stóp procentowych, bez BSV obstawiasz równowartość lub tylko niewielki wzrost stóp procentowych.
Musisz jednak pamiętać, że z BSV reszta zadłużenia jest wyższa (około 83 000 EUR), ponieważ spłacasz mniej (rata dla BSV). Można to dokładnie obliczyć, gdzie jest punkt rentowności BSV.
[/cytat]
Dokładnie, jeśli wezmę ofertę od Bank1 taką, jaką jest, pozostałoby 83 000 € na koniec. To oczywiście zbyt dużo na spekulację związaną ze stopami procentowymi.
Jednak zamiast płacić 850 € na raty do banku i BSV, te 850 € można by przeznaczyć na spłatę pożyczki bankowej, co spowodowałoby, że pozostałoby nam 51 000 €. (Teoretycznie)

Cytat noelmaxim
169.099,00 €
Stopa procentowa nominalna 1,86 % / efektywna 1,90 %
Rata 838,59 €
Okres stałego oprocentowania 20 lat
Spłata 4,091 % Pełna spłata

Czy to byłaby teraz oferta dla podanych danych?

Napisany przez NaTwoim13

Czy to teraz oferta dotycząca podanych danych?

Tak, na podstawie dostępnych informacji (których oczywiście jest zdecydowanie za mało) można przedstawić taką warunkową stawkę +-0,1% od podstawy.

Napisany przez NaTwoim13
Prawdą jest, że [url]kredyt[/url] całkowicie spłacony na 20 lat nie kosztuje 1000 [url]euro[/url], a raczej około 850 [url]euro[/url], a umowa oszczędnościowa jest raczej niekorzystna i zbędna w tym segmencie obciążenia hipotecznego.

Napisany przez NaTwoim13
Eleanor, czy oferta lub koncepcja była zbyt słaba???

Napisany przez Eleanor
Otrzymałem teraz podobną ofertę od mojego banku domowego. Wolałbym więc zawrzeć umowę z moim bankiem domowym.
Mam jeszcze jedno pytanie. Czy poświadczenie finansowania przesłane drogą mailową jest ważne?

Napisany przez NaTwoim13
To naprawdę wspaniałe, że forum może oferować pomoc w takich sprawach. Jeśli przeczytam Twoje poprzednie oferty, to widać ogromną różnicę w podejściu do tworzenia ofert.

Miło też otrzymać opinie zwrotne i zobaczyć, jak skuteczne może być to forum, zwłaszcza gdy klienci zostają źle doradzeni.

Kto powinien wystawić potwierdzenie finansowania po jakich działaniach i komu? Bank powinien to zrobić po kompletnym potwierdzeniu transakcji czy też pośrednik, który coś tam załatwia dla brokera?

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata