- śr lip 18, 2018 12:35 pm
Witaj Forum,
moja partnerka i ja chcielibyśmy kupić[url]Dom[/url] . Cena domu wynosi 142 000 [url]euro[/url] , potrzebujemy ogółem 220 000 [url]euro[/url] na zakup domu, koszty dodatkowe i remont/renowację.
Mamy 50 000[url]euro[/url] wkładu własnego i potrzebujemy więc pożyczki w wysokości 170 000 [url]euro[/url] . Nasza preferowana rata wynosiłaby od 800 do 850 [url]euro[/url] , aby mieć jeszcze dobry bufor i móc ewentualnie dokonywać dodatkowych spłat.
Teraz mamy różne oferty od różnych banków i nie jesteśmy pewni, która jest najlepsza. (Mamy również inne oferty z Riester i KfW, które obecnie pomijamy.)
Bank1 (bank domowy):[url]kredyt[/url] ratalny 170 000 [url]euro[/url] - oprocentowanie 1,99% - 15 lat zakresu zabezpieczenia oprocentowania - rata 700 [url]euro[/url] - pozostały dług w wysokości 83 000 [url]euro[/url] po zakończeniu zakresu oprocentowania
Bank2:[url]kredyt[/url] ratalny 170 000 [url]euro[/url] - oprocentowanie 2,02% - 15 lat zakresu zabezpieczenia oprocentowania - rata 600 [url]euro[/url] - pozostały dług w wysokości 103 000 [url]euro[/url] po zakończeniu zakresu oprocentowania
Bank3:[url]kredyt[/url] ratalny 170 000 [url]euro[/url] - oprocentowanie 1,58% - 10 lat zakresu zabezpieczenia oprocentowania - rata 856 [url]euro[/url] - pozostały dług w wysokości 93 000 [url]euro[/url] po zakończeniu zakresu oprocentowania
Rozważaliśmy także[url]kredyty[/url] hipoteczne typu Volltilgerdarlehen, ale wtedy rata wynosiłaby około 1 050 [url]euro[/url] .
Aktualnie rozważamy przyjęcie oferty Banku1 i „zabezpieczenie” kwoty 83 000[url]euro[/url] poprzez umowę oszczędnościowo-kredytową.
W takim wypadku mielibyśmy oprocentowanie 1,4% dla kwoty 83 000[url]euro[/url] , okres kredytowania 20 lat, rata 147 [url]euro[/url] oraz rata 886 [url]euro[/url] przez pozostałe 5 lat.
Sumarycznie rata dla[url]kredytu[/url] i oszczędnościowo-kredytowego wynosiłaby 847 [url]euro[/url] miesięcznie, co odpowiadałoby naszej preferowanej racie.
Możemy dokonać dodatkowych spłat w wysokości 5% rocznie przez pierwsze 15 lat w przypadku[url]kredytu[/url] ratalnego lub później w przypadku [url]kredytu[/url] z umowy oszczędnościowo-kredytowej.
Co o tym sądzicie? Macie jakieś dodatkowe wskazówki?
Dziękujemy i pozdrawiamy.
moja partnerka i ja chcielibyśmy kupić
Mamy 50 000
Teraz mamy różne oferty od różnych banków i nie jesteśmy pewni, która jest najlepsza. (Mamy również inne oferty z Riester i KfW, które obecnie pomijamy.)
Bank1 (bank domowy):
Bank2:
Bank3:
Rozważaliśmy także
Aktualnie rozważamy przyjęcie oferty Banku1 i „zabezpieczenie” kwoty 83 000
W takim wypadku mielibyśmy oprocentowanie 1,4% dla kwoty 83 000
Sumarycznie rata dla
Możemy dokonać dodatkowych spłat w wysokości 5% rocznie przez pierwsze 15 lat w przypadku
Co o tym sądzicie? Macie jakieś dodatkowe wskazówki?
Dziękujemy i pozdrawiamy.