Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Tematy podatkowe, takie jak podatek od zysków kapitałowych, podatek dochodowy od kapitału, podatek od nieruchomości i wiele innych.

Re: Odpisać laptop jako aplikant nauczyciel.

Napisany przez Luke321
"

Cześć droga społeczności,
Będąc obecnie w trakcie aplikacji nauczycielskiej w liceum - płacę oczywiście także podatek dochodowy.
Chciałbym teraz kupić MacBooka, który głównie będę potrzebował do pracy (80-90%)*

Teraz moje pytanie:

Czy ktoś ma doświadczenie ile mogę otrzymać zwrotu podatku od ceny zakupu (2000€)?
Czy można odzyskać 80-90% całkowitej ceny zakupu (czyli 1.600 - 1.800€)?

Wiem, że cenę będę otrzymywał zwrotnie stopniowo na przestrzeni lat, nie wszystko od razu, na przykład 1/3 ceny zakupu rocznie.

W jakim stopniu muszę udowodnić Urzędowi Skarbowemu, że faktycznie potrzebuję tego urządzenia w 80-90% do pracy?

Bardzo mile widziane będę Wasze dalsze wsparcie i będę bardzo wdzięczny, jeśli potraficie mi to wytłumaczyć w jak najprostszy sposób, bo niestety nie jestem ekspertem w dziedzinie podatków :-(

Uściski
Luke

*
- Większość prowadzenia lekcji (prezentacje PowerPoints, filmy, nagrania audio, animacje)
- Prace administracyjne (dziennik klasy, lista ocen, protokoły nieobecności itp.)
- Przygotowanie lekcji
- Powtórka po lekcji
- Tworzenie konspektów do testów itp.
- Korespondencja e-mailowa z kolegami, organami i rodzicami

"

Napisany przez Hanomag
Luke321 pisze: Czy ktoś ma doświadczenie, ile mogę odzyskać podatkowo z kwoty zakupu (2000€)?
Tak. Cytat Luke321 Czy jest możliwe odzyskanie 80-90% całkowitej kwoty zakupu (czyli 1.600 - 1.800€)? Nie, przy wykorzystaniu zawodowym powyżej 90%, można zwolnić 100% kosztów podatkowych, ale maksymalnie można odzyskać zapłacone podatki za zwolnioną kwotę, co oznacza znacznie mniej lub wręcz nic, jeśli ktoś ma niską stopę podatkową. Ponadto studenci chętnie odliczają koszty studiów od dochodu podlegającego opodatkowaniu.

Napisany przez Luke321
Cześć Hanomag, Dziękuję za szybką odpowiedź. Niestety nie rozumiem. Czy mógłbyś przekształcić to (cytat) ewentualnie na liczby, zakładając cenę zakupu 2000 € i zawodowe wykorzystanie w wysokości 90 lub 100%. Jestem w klasie podatkowej 1. Jak dużo € zwrotu podatku byłby możliwy w najlepszym przypadku? Nie, przy wykorzystaniu zawodowym powyżej 90% można zwolnić 100% kosztów podatkowych, ale maksymalnie można odzyskać podatek zapłacony za zwolnioną kwotę, co jest znacznie mniej, a nawet nic, jeśli ktoś ma niską stopę podatkową.

Napisany przez 2tneub
W najlepszym przypadku płacisz maksymalną stawkę podatku dochodowego, wtedy otrzymujesz 45% + dodatek solidarnościowy z powrotem. Dotyczy to jednak tylko dochodów powyżej 250 tys. euro. Najgorszy scenariusz to brak zapłaty podatku dochodowego i tym samym nie otrzymujesz nic z powrotem. Wszystko, co znajduje się pomiędzy, zależy od twojego dochodu.

Napisany przez 2utopus
To zależy od tego, ile podatku / składki solidarnościowej zapłaciłeś za odpowiednią kwotę. O ile mi wiadomo, urządzenia powyżej ~400€ są rozłożone na 3 lata. Przykład: Cena zakupu 2000€ przy 90% -> rozłożone na 3 lata 1800€ -> 600€ rocznie. Następnie bierzesz swoje roczne dochody podatkowe, odejmujesz 600€ i obliczasz różnicę do zapłaconego podatku dochodowego - tę kwotę otrzymasz z powrotem. (Przy stopie podatku 30% byłoby to na przykład około 180€ przez 3 lata -> 540€) Jeśli zarabiasz poniżej kwoty uczestnictwa pracownika, ponieważ nie masz innych kosztów uzyskania przychodów, możesz otrzymać mniej zwrotu podatku, niż gdybyś nie dokonał zakupu, tylko dzięki kwocie wolnej od podatku. Oczywiście to tylko moje osobiste doświadczenia, nie jest to porada - w takich przypadkach lepiej skontaktować się ze specjalistą od podatków / stowarzyszeniem pomocy podatkowej.

Napisany przez Malapascua
Porozmawiaj ze swoimi kolegami w pokojach nauczycielskich. Zazwyczaj znają oni każdy nawet najmniejszy sztuczki podatkowe. Nauczyciele, którzy są już długo w zawodzie, mają dużo czasu i znają się tu lepiej niż niejeden doradca podatkowy. To klientela, której finanzamt się obawia. Mają rację przedpołudniami i wolne popołudniami.

Napisany przez 2utopus
Warto zauważyć, że tutaj nie należy zaniedbywać RODO - nauczycielom w Nadrenii Północnej-Westfalii nałożono surowe wymagania dotyczące przetwarzania danych osobowych na prywatnych komputerach: https://www.nrz.de/politik/schule-un...214645699.html Czy jako osoba niebędąca ekspertem IT jesteś w stanie spełnić wszystkie te warunki?

Napisany przez marinapecunia
utopus pisze: Tu zakładkę stanowi RODO, na którą nie powinno się zapominać - nauczycielom w Nadrenii Północnej-Westfalii narzucono surowe regulacje dotyczące przetwarzania danych osobowych na prywatnych komputerach: https://www.nrz.de/politik/schule-un...214645699.html Czy jako osoba nie będąca specjalistą IT możesz zapewnić spełnienie wszystkich tych warunków?
W takiej sytuacji pomocny może być tylko prawnik, który zna się na tym (Wirth & RA) Cytat od Malapascua Porozmawiaj z kolegami w pokoju nauczycielskim. Zazwyczaj znają oni każdy, nawet najmniejszy, szwindel podatkowy. Nauczyciele, którzy są w zawodzie od dłuższego czasu, mają dużo czasu i lepiej znają się na tym niż niejeden doradca podatkowy. To klientela, która budzi strach w urzędzie skarbowym. Rankiem mają rację, a po południu wolne. LOL

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata