Re: Premia odsetkowa/niska możliwość oszczędzania za BHW Dispo maxx 4,25 z 2004 roku.
Napisany przez ruh -
- wt lip 31, 2018 7:25 am
Szanowni użytkownicy forum, BHW niedawno skasowało mi konto depozytowe D plus z umową oszczędnościową sprzed 1998 roku, które było przesadzone. Rozumiem, że jest to zgodne z prawem (choć bardzo przykro mi z powodu oprocentowania).
Nadal korzystam z drugiej umowy oszczędnościowej do oszczędzania, Depozyt maxx 4,25 z 2004 roku. Pod koniec 2017 roku osiągnął on poziom oszczędności na poziomie 85%. Chciałbym kontynuować oszczędzanie jak najdłużej.
Moje pierwsze pytanie: Czy mogę oszczędzać do 100% sumy kredytowej poprzez depozyty wraz z podstawowym oprocentowaniem, nie tracąc przy tym premii oprocentowania (= 2% od daty zawarcia umowy)?
W jednym z wątków forum czytałem o oszczędzaniu tylko od 80 do 85%, skąd się to bierze? W warunkach umowy oszczędnościowej nie znalazłem niczego, co uniemożliwiałoby mi otrzymywanie premii za oszczędności w przypadku oszczędzania prawie do 100%, a w przypadku mojej starej umowy D plus nie było problemu z nadmiernymi oszczędnościami.
Moje drugie pytanie: Przy założeniu, że mogę kontynuować oszczędzanie do prawie 100% - jak mogę to robić jak najwolniej?
Pytanie 2a: Ile muszę co najmniej wpłacać - czy podstawowe odsetki są traktowane jako wpłaty? W warunkach umowy oszczędnościowej mowa jest o wpłacie 3% sumy kredytowej miesięcznie, co daje 300 €. W wniosku kredytowym i moim certyfikacie oszczędnościowym podano miesięczną opłatę oszczędnościową na poziomie 30 €. Czy te 30 € są zaleceniem czy obowiązkiem? Czy mogę zaliczyć około 120 € podstawowych odsetek do wpłat i wpłacić mniej?
Pytanie 2b: Czy dobrze rozumiem warunki umowy oszczędnościowej §3, ust. 2 i §13, ust. 1, że nie mogę wnioskować o częściowe wypłaty bez utraty premii oprocentowania? Czy możliwe jest, że w przypadku umowy D plus można było to zrobić bez problemu, a w przypadku umowy D maxx już nie?
Moje trzecie pytanie - ma związek z pytaniem 1: Często mówi się, że muszę zaakceptować przydział i zrezygnować z kredytu, aby otrzymać premię oprocentowania. Jaki jest sens tego kroku/zysk dla BHW?
Jedni piszą, że jeśli oszczędziłbym 85% lub więcej sumy kredytowej, to kredyt nie miałby już większego sensu, więc nie można by dostać premii oprocentowania. Ale przecież premię otrzymuje się właśnie za to, że nie korzysta się z kredytu, prawda? Bo jeśli oszczędzam prawie lub całkowicie na swojej umowie, można to również interpretować jako rezygnację z kredytu. Jeśli przy pełnym oszczędzaniu nie muszę rezygnować z niczego, dlaczego miałbym to robić? Premia oprocentowania to moja rekompensata za to, że inni oszczędzający dzięki moim oszczędnościom szybciej uzyskują kredyt. Dlaczego w takim razie dostaje się premię oprocentowania?
Bardzo byłbym wdzięczny za wyjaśnienie tych kwestii!
Z góry dziękuję za pomoc,
ruh