Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Dyskusje na tematy związane z pracą i zawodem.

Re: mała firma zwolniona z podatku VAT jako dodatkowe źródło dochodu

Napisany przez Kai
Cześć, Planuję w najbliższej przyszłości założyć lub przejąć zwolnioną z podatku od wartości dodanej mikrofirmę. Wymagania: Firma zajmuje się renowacją pojazdów (polerowanie, czyszczenie wnętrz, naprawy smart repair itp.) Obecnie jest prowadzona przeze mnie jako quasi-szef, działalność jest zarejestrowana na krewnego, który posiada zezwolenie handlowe, a ja jestem zatrudniony na umowę zlecenie. Obroty wynoszą obecnie około 500-600 € miesięcznie średnio (więcej wiosną/lato, mniej zimą), zyski są nieznacznie niższe, ponieważ działalność gospodarczą prowadzimy w istniejącej hali, a koszty materiałów są bardzo niskie (może 50-80 € miesięcznie). Teraz planuję przejąć całość na siebie lub na moją żonę jako mikrofirmę. Jakie są zalety i wady posiadania takiej zwolnionej z podatku od wartości dodanej mikrofirmy? Jak to jest opodatkowane? Czy wystarczy raz w roku zwykłe zestawienie przychodów i rozchodów dla urzędu skarbowego? Czy potrzebuję (drogiego) doradcy podatkowego do czegoś? Jakie są inne koszty, na które trzeba się przygotować? ubezpieczenie wypadkowe? Pozdrawiam, kai

Napisany przez 2tneub
Nagle, jakie koszty przychodzą mi na myśl spontanicznie: - opłata za radio i telewizję publiczną - ubezpieczenie odpowiedzialności cywilnej dla przedsiębiorców - opłata dla izby handlowej lub rzemieślniczej - opłata za prowadzenie konta firmowego (jeśli dotyczy) - czynsz Możesz samodzielnie przygotować zeznanie EÜR i roczne zeznanie podatkowe VAT lub skorzystać z usług doradcy podatkowego.

Napisany przez Kai
Dziękuję za odpowiedź. Czy musi być opłata, nawet jeśli działalność gospodarcza jest praktycznie prowadzona w domu pod tym samym adresem, co adres zamieszkania, gdzie już opłaca się abonament radiowo-telewizyjny (GEZ)? ubezpieczenie odpowiedzialności cywilnej działalności gospodarczej? Nie jest to obowiązkowe, ale zalecane, prawda? Jakie koszty można się spodziewać? Czy istnieje możliwość uniknięcia opłaty u izby handlowej (IHK) itp.? Oddzielne konto firmowe nie jest planowane. Myślałem o prostym księdze przychodów i rozchodów. Możliwe jest jednak również założenie konta (jeszcze) prawie darmowego. Pozdrowienia, Kai

Napisany przez 2tneub
To są koszty, które przychodzą mi na myśl spontanicznie, gdy myślę o firmach, za które jestem odpowiedzialny. Jednak ponieważ wszystkie to spółki GmbH, nie mogę ci powiedzieć, czy istnieją dla ciebie wyjątki od opłat pobieranych przez firmy pobierające dodatkowe dochody. Będziesz musiał to samodzielnie sprawdzić. ubezpieczenie odpowiedzialności cywilnej może być prawdopodobnie opcjonalne, ale na pewno będziesz także naprawiał różne pojazdy, które mają wartość. Oczywiście, jeśli coś pójdzie źle i będzie potrzebna całkowita przemalowanie samochodu. Wtedy zyski z kilku lat zostaną zjedzone.

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata