Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Znasz się na inwestycjach? Wymieniaj się wiedzą z innymi użytkownikami forum.

Re: Plan oszczędzania na fundusz dla dzieci

Napisany przez picotto
Cześć, przyznaję, że jestem dość początkujący w dziedzinie funduszy inwestycyjnych. Jednak ze względu na niskie oprocentowanie kont oszczędnościowych oraz artykuły medialne dotyczące bardzo dobrych możliwości oszczędzania w funduszach, zainteresowałem się tą tematyką. Moje dzieci otrzymują obecnie miesięcznie po 50 € na konto oszczędnościowe. Obecnie na tych kontach zgromadziło się odpowiednio 3500 € i 5700 €. Stopa procentowa spadła obecnie do 0,1%. Postanowiłem, że nie ma już sensu trzymać pieniędzy na kontach oszczędnościowych. Moja żona ma DWS-Toprente Dynamik, gdzie średnio co roku wypłacane są odsetki w wysokości 5-6%. Bardzo mnie to przekonuje. Poszukuję teraz dostawcy planu oszczędzania w funduszach. Każde dziecko otrzyma plan oszczędzania w funduszach, na który będę co miesiąc wpłacać po 50 €. Ryzyko powinno być niskie, a przynajmniej oszczędzone środki powinny móc zostać wypłacone. Pieniądze nie powinny być niemożliwe do wypłacenia przez długi czas. Roczne koszty również powinny być jak najniższe. Nie chcę ciągle zajmować się kupowaniem i sprzedawaniem, to powinien robić za mnie bank (tak jak w przypadku DWS). Zapoznałem się z informacjami w internecie i trafiłem na oferty firm Comdirect, ConsorsBank oraz Fonds Super Markt. Otrzymały one pozytywne opinie. Teraz stoję przed decyzją: Który dostawca oferuje to, czego szukam? Będę również wdzięczny za dodatkowe wskazówki.

Napisany przez 2titan1981
Nie zawierałbym ubezpieczenia emerytalnego dla dzieci. Co można zrobić, to założyć plan oszczędnościowy w funduszu. W zależności od tego, jak chcesz go ukształtować. Możesz założyć plan oszczędnościowy dla dziecka na siebie, dzięki czemu sam możesz decydować, kiedy dziecko otrzyma pieniądze i kiedy coś z nich zostanie pobrane. Bez ryzyka problemów, gdy zechcesz je użyć na różne wydatki (np. studia itp.). Pieniądze zawsze byłyby dostępne. Wady to wahania kursów. Ale jeśli chcesz osiągnąć większy zwrot niż inflacja, obecnie nie ma nic lepszego od funduszy, z ryzykiem wahania kursów. Kolejną wadą w przypadku rozwodu byłoby przypisanie pieniędzy do własnego zysku. Lub przelać pieniądze na dziecko, wtedy jednak dziecko po osiągnięciu pełnoletniości ma pełną dyspozycję, bez możliwości nadzoru. Jeśli się nie uda odpowiednio wychować dzieci w kwestiach finansowych, wszystko może zostać zmarnowane. Ogólnie rzecz biorąc, przy decyzji o funduszach, warto kupić konto, które nie pobiera corocznych opłat za prowadzenie. Brak jakichkolwiek lub niskich opłat, jakiejkolwiek prowizji o wartości <0,5% i brak opłat za emisję. Największym zabójcą stopy zwrotu są koszty jakie występują. Jeśli chcesz dalej mało się interesować inwestycją, warto kupić fundusz na bazie MSCI lub ACWI, który dodatkowo wypłaca, jeśli kwoty wolne od podatku dzieci lub własne nie są wykorzystane.

Napisany przez picotto
To było tylko jako przykład z Dws. Chcę to mieć proste. Po prostu wpłacasz co miesiąc, i nie muszę się o nic martwić. A mimo to jestem zadowolony z wyników odsetkowych. Czy dostawcy tacy jak Comdirect czy Consorsbank byliby dobrym wyborem? Istnieje również DKB z planem oszczędnościowym dla dzieci. Czy ktoś może polecić dostawcę?

musisz obliczyć, co jest dla ciebie najbardziej opłacalne. Fundusze, które są obecnie darmowe ze względu na promocje, nie muszą być zawsze takie. Dostawcy zniżek również wchodzą w grę. Musisz wybrać najtańsze rozwiązanie zgodne z Twoimi preferencjami dotyczącymi inwestycji. Musisz zdecydować, czy inwestować na siebie czy na dzieci. Chcesz inwestować 50€ miesięcznie. Potrzebny ci będzie fundusz MSCI lub ACWI, który można otworzyć na kwotę 50€ miesięcznie. Potrzebujesz konta maklerskiego, które generuje niskie koszty (<=30€) i nie pobiera prowizji za fundusze. Prawdopodobnie będziesz musiał zdecydować się na fundusze ETF. Koszty samego zakupu funduszy powinny wynosić <0,5% wartości zakupu. Z takimi wytycznymi proponuję zacząć.

Napisany przez picotto
Tak więc jeszcze raz weźmy jako przykład Dws Renter, który ma moja żona. W ogóle nie muszę tam martwić się o zakupy i sprzedaż. Mój poziom ryzyka jest ustalony. Tak sobie to wyobrażam. Czy konieczne jest aktywne zaangażowanie się w różne Fundusze inwestycyjne oraz kupno i sprzedaż? W takim razie wolę zrezygnować z tej idei...

Stały zlecenie 50€ wybierz fundusz i regularnie wpłacaj gotowe. Jednorazowa praca

Napisany przez picotto
Okej, brzmi nieźle. W internecie zawsze wymienia się te same fundusze do oszczędzania, w tym również MSCI World. To jest od czego mogę zacząć. Czy masz jakieś zastrzeżenia co do dostawcy Consorsbank? Przeczytałem wiele pozytywnych opinii, a został bardzo dobrze przetestowany.

Napisany przez Malapascua
Tak, Consorsbank jest dość dobry i ma niskie koszty. Możesz zrobić. Jako fundusz proponuję Vanguard All World. Niskie koszty, wypłaty dywidendy i praktycznie cały świat objęty.

Napisany przez picotto
Dziękuję najpierw za wasze wskazówki! Otworzyłem konto i teraz czekam, aż będę mógł zacząć. Na pewno będę miał jeszcze pytania

Napisany przez Laurel
Porady są naprawdę bardzo pomocne!

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata